Позовна заява про звільнення від сплати аліментів, позов про скасування аліментів зразок

  1. Варіанти скасування аліментів
  2. Як скасувати аліменти на дитину?
  3. Необхідні документи
  4. Як скласти заяву на скасування аліментів?
  5. До якого суду звертатися?
  6. держмито
  7. Як скасувати неустойку за аліментами?
  8. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Добре, коли батько допомагає своїй дитині і своєчасно виплачує аліменти, але в житті бувають різні ситуації, коли матеріальне становище серйозно погіршується і далі продовжувати проводити виплати немає можливості

Добре, коли батько допомагає своїй дитині і своєчасно виплачує аліменти, але в житті бувають різні ситуації, коли матеріальне становище серйозно погіршується і далі продовжувати проводити виплати немає можливості. Законодавство захищає інтереси всіх верств населення, тому в Сімейному Кодексі існує таке поняття як «скасування аліментів». Здійснюється дана процедура таким же способом, як і призначалися аліменти. Якщо стягнення провадиться на основі виконавчого листа, тоді і скасування необхідно проводити через суд шляхом подання позовної заяви. Отже, чи можна позовною заявою про скасування аліментів припинити виплачувати матеріальну допомогу на дитину?

Варіанти скасування аліментів

У яких випадках можна домогтися припинення аліментних зобов'язань? Всі причини детально прописані в статті 120 Сімейного Кодексу. Якщо ви виплачуєте аліменти на дитину, то подібне виникає за таких обставин:

  1. Смерть однієї зі сторін.
    Якщо нікому платити по аліментах, то відповідно цей обов'язок автоматично знімається з батьків. Аналогічне відбувається при смерті платника. У цьому випадку мати дитини може розраховувати на матеріальну допомогу від держави.
  2. Наступ умов, які прописані в аліментних угоді.
    Якщо між подружжям було укладено аліментні угоду (замість виконавчого листа), то в ньому прописуються всі умови перерахування аліментів, відповідальність сторін, а також ситуації, при яких аліментні зобов'язання перестають діяти. Зазвичай це стандартні умови, прописані в законі, але іноді подружжя за своїм бажанням можуть їх доповнювати, наприклад, втрата працездатності платником або відсутність роботи.
  3. Повноліття дитини.
    Згідно із законом аліменти виплачуються на дитину до досягнення повноліття, тобто до набуття дієздатності. З цього моменту дитина вважається працездатним і може самостійно себе забезпечувати, навіть за умови, що він вчиться. Подібне правило не застосовується до дітей-інвалідів. Вони можуть розраховувати на аліменти до кінця життя.
  4. Емансипація дитини.
    Якщо дитина ще до настання повноліття знайшов дієздатність, наприклад, створив свою сім'ю або влаштувався на роботу і самостійно може забезпечувати себе, тоді батько може подати позов до суду, щоб провести скасування обов'язкової батьківської матеріальної допомоги.
  5. Скасування виплат дитині-інваліду.
    Дитина-інвалід має право отримувати аліменти до кінця життя, якщо відновити його працездатність неможливо за станом здоров'я або у батьків немає коштів на дороге лікування. Але якщо інвалід на якомусь етапі свого життя, після 18-ти річчя, знаходить працездатність, аліментні обов'язки з батьків знімаються.
  6. Усиновлення дитини.
    Дуже часто на практиці зустрічаються випадки, коли мати дитини створює сім'ю з новим чоловіком. Коли в родині панують мир і спокій, дитина відмінно ладнає зі своїм вітчимом, чоловік може прийняти рішення його усиновити. В цьому випадку всі обов'язки з біологічного батька знімаються і відповідно йому більше не потрібно платити аліменти, але щоб скасувати судове рішення, платником аліментів або новому чоловікові необхідно своєчасно повідомити про процес усиновлення в службу судових приставів.
  7. Оспорювання батьківства.
    Якщо мати дитини не повідомила чоловікові, що народжена дитина йому не рідний, але при цьому записала його в батьки, то чоловік при виникненні сумнівів має право оспорити батьківство. Процес цей нелегкий, і законне його регулювання відображено в статті 52 Сімейного Кодексу. Щоб зробити скасування батьківських зобов'язань перед нерідною дитиною, необхідно оскаржити батьківство через суд. З цією метою призначається генетична експертиза, яка встановлює ступінь споріднення. Якщо родинний зв'язок відсутній, то з чоловіки знімають всі зобов'язання перед дитиною. На підставі висновків суду чоловік офіційно може більше не платити аліменти, однак виконавчий лист необхідно надати приставу, який веде вашу справу по аліментах.

Як скасувати аліменти на дитину?

Тепер більш детально розберемося, як зробити скасування аліментів через суд. Для цього необхідно виконати кілька послідовних дій, суворо дотримуючись наведені нижче правила подачі документів і складання позовної вимоги.

Необхідні документи

Будь-яке звернення до державної інстанцію має бути виражене в письмовій формі і представлено у вигляді заяви. До будь-якого заяви додається обов'язковий комплект документів. У випадку з відміною аліментів він буде наступним:

  • Копії паспортів заявника та відповідача.
  • Копія свідоцтва про розірвання шлюбу подружжя, якщо він був укладений між батьками.
  • Копія свідоцтва про народження дитини.
  • Оригінал рішення судового органу або наказ по стягненню аліментів.
  • Документальне підтвердження скасування виплат по аліментних зобов'язань.
  • Підтвердження сплати державного мита (квитанція).

Позовна заява складається в трьох примірниках для кожної із сторін, але вищенаведений перелік документів додається тільки до одного, який залишається для судового провадження.

Що стосується документального підтвердження вашого вимоги - скасування аліментних зобов'язань перед дитиною, то тут повинен бути представлений офіційний документ, який буде виступати головною підставою. При відсутності доказів заява не буде розглянута. А так як в наш час для отримання різного роду довідок потрібно як правило близько 30 днів, тому подбайте про це питання заздалегідь.

Як скласти заяву на скасування аліментів?

До будь-яким позовом, незалежно від мети його подачі, виставляються певні вимоги. Вони зафіксовані в статтях 131-132 Цивільно-Процесуального Кодексу. При написанні заяви про скасування аліментів керуйтеся наступною структурою і змістом:

  • Назва судового органу, його адреса.
  • Персональні дані заявника і відповідача.
  • Номер судового рішення або наказу, на основі якого відбувається стягнення матеріальної допомоги на дитину.
  • Назва документу.
  • Суть звернення з позовом.
  • Причина, яка стала підставою для припинення виконання аліментних зобов'язань.
  • Розмір і термін виплат.
  • Чого розраховуєте добитися від суду.
  • Ціна позову, а саме загальна сума виплат за один рік на дитину.
  • Список документів, що додаються, в тому числі докази, які служать підставою для скасування аліментів.
  • Дата і підпис заявника.

Незважаючи на довільну форму складання позову про скасування аліментів, при недотриманні наведеної структури і змісту заяву буде повернуто позивачеві без розгляду.

завантажити завантажити   Завантажити зразок позовної заяви про скасування аліментів на дитину
Завантажити зразок позовної заяви про скасування аліментів на дитину

До якого суду звертатися?

Якщо виплата аліментів відбувається за рішенням суду, тоді і для її скасування необхідно звертатися в той же орган. Найчастіше питанням примусового стягнення аліментів займається районний суд за місцем проживання відповідача, а якщо платник не ухиляється від виплат - то мировий суд. Як тільки ви отримаєте на руки рішення суду, ви повинні передати його в службу судових приставів, щоб вони на основі офіційного судового наказу або виконавчого листа зняли обов'язок позовів про аліменти виплат.

держмито

Раніше ми вже вказали, що крім документів до позову необхідно докласти квитанцію з підтвердженням про оплату держмита. Це обов'язкова умова, без якого рішення не буде винесено. Розмір державного збору в справах, пов'язаних з переглядом або скасуванням аліментних виплат, встановлений в статті 333.19 Податкового Кодексу. Сума його може бути наступною:

  • Якщо ціна позову до 20 000 рублів, то оплатити необхідно буде 4% від суми, але не менше 400 рублів.
  • Якщо до 100 000 рублів, але більше 20 000, тоді 3% і ще 800 рублів.
  • Якщо в межах 100 000 - 200 000 рублів, то 2% плюс 3200 рублів.

При видачі судового наказу розмір держмита для заявника становитиме всього половину. Друга половина лягає на плечі одержувача.

Ціна позову - це загальний розмір аліментних виплат за рік, які знімуться з обов'язки платника. Як ви зрозуміли, чим більше сума, тим менший відсоток. Звичайно, ми і далі можемо продовжувати список вартості позову, проте в реальності він практично ніколи не перевищує 200 000 рублів. Навіть якщо розмір вийде за ці рамки, то з заявника держава не може стягнути більше 60 000 рублів держмита. Якщо аліменти скасовує одержувач за своєю ініціативою, тоді держмито відсутня.

Як скасувати неустойку за аліментами?

Іноді платник сам перестає платити аліменти при настанні підстав для скасування зобов'язань, не звертаючись до суду. Без законного обґрунтування, він за своїм рішенням цього зробити не може, відповідно, непоступівшей суми будуть вважатися боргом, а будь-яка прострочення обкладається неустойкою. Звичайно, неустойка може утворитися і просто через невиконуваності платника або його небажання платити. Але законом передбачено рішення, згідно з яким можна уникнути сплати неустойки, однак для цього у неплатника повинні бути поважні причини, наприклад:

  • Серйозна хвороба.
  • Непередбачені витрати, які є життєво необхідними.
  • Звільнення з роботи.
  • На роботі затримують зарплату.
  • Сімейні матеріальні труднощі.
  • Інше.

Причин для затримки виплати аліментів безліч, проте будь-яка з них повинна бути не просто обгрунтована, а й підкріплена відповідними документами - довідками, виписками, квитанціями і т.д. В іншому випадку уникнути оплати боргу разом з неустойкою не вийде. А при подальшому ігноруванні і накопиченні аліментного обов'язку слід адміністративна і кримінальна відповідальність.

Отже, як ви зрозуміли, припинення обов'язків по виплаті матеріальної допомоги на дитину від батька, який з ним не проживає, настає тільки в певних випадках, кожен з яких повинен підкріплюватися відповідними документами. Тому якщо ви вирішили звернутися до суду з метою законно скасувати виплату, то заздалегідь придбайте потужної доказової базою або скористайтеся допомогою юриста, який практикується в області Сімейного права.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

До якого суду звертатися?
Отже, чи можна позовною заявою про скасування аліментів припинити виплачувати матеріальну допомогу на дитину?
Як скасувати аліменти на дитину?
Як скласти заяву на скасування аліментів?
Як скасувати неустойку за аліментами?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online