Повернення аліментів при оспорювання батьківства та порядок подачі позову в суд

  1. Що робити при виникненні ситуації безпідставної виплати аліментів
  2. Як повернути виплачені раніше гроші
  3. Порядок дії для потерпілого
  4. Можливість оскарження рішення
  5. В яких випадках витребувати виплачені суми назад не вийде
  6. Помилки щодо сімейного права
  7. Як отримати заарештовані аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно ст. 80, прописаної в Сімейному кодексі РФ, обов'язок платити аліменти покладається тільки лише на батьків, тому при оспорювання батьківства повернення аліментів не виключений. У судовій практиці, однак, такі рішення зустрічаються вкрай рідко. Адже довести злий умисел з боку несумлінного батька дуже важко. У разі доведення навмисного введення в оману, повернення аліментів також не проводиться, замість того присуджується стягнення виплачених коштів з матері.

Що робити при виникненні ситуації безпідставної виплати аліментів

У разі виявлення батьком доказів того, що дитина не є для нього рідним в біологічному плані, він може звернутися для оскарження батьківства в цивільний суд. Таке право йому дає стаття 52, прописана в Главі 10 Сімейного кодексу РФ.

Відповідний запис може бути оскаржена на вимогу людини, внесеного в якості батька або матері в свідоцтво про народження, але фактично таким не є. Крім того, батьківство також може бути оскаржене і самою дитиною, які досягли 18 років, або його опікуном.

У позовній заяві про оспорювання батьківства рекомендується також вказати вимогу скасувати виплату до винесення судового рішення, однак, грошові суми на утримання дитини будуть продовжувати стягуватися.

Таким чином, порядок дій в ситуації «помилкового батьківства» виглядає наступним чином:

  1. Подача позову про бажання оспорити батьківство і скасувати виплату аліментів.
  2. За згодою відповідача з позовом і підтвердження ним факту відсутності біологічного споріднення між позивачем та дитиною винесення судом рішення задовольнити позов без додаткових досліджень.
  3. У разі якщо мати дитини заперечує заявлені позивачем дані або не знає, хто є біологічним батьком, призначається ДНК-тест. Оплата медичних досліджень лягає на позивача, тобто не відбувся батька, але якщо його правота в суді буде доведена, всі витрати будуть стягнуті з відповідача і повернуті.
  4. Подача позову про повернення раніше сплачених аліментів (зразки дивіться далі).

Зразок позовної заяви щодо спору щодо повернення аліментних коштів містить:

  • вимога про відшкодування отриманої відповідачем неправомірної вигоди, спрямовані до стягувача аліментів;
  • вимога скасувати в судовому порядку рішення, яким дані аліменти призначали, підставі поданого позову (якщо воно не було скасовано раніше).
до змісту ↑

Як повернути виплачені раніше гроші

Сімейний кодекс РФ передбачає законні підстави для повернення всіх раніше сплачених грошових коштів. Вони прописані в статті 116 п. 2: виплачені в якості аліментів суми можуть бути витребувані з одержувача, якщо в судовому засіданні про їх стягнення він дав завідомо неправдиві відомості або надав підроблені документи.

до змісту ↑

Порядок дії для потерпілого

Наприклад, мати дитини зовсім точно знає про те, що людина, записаний в свідоцтві про народження її дитини в графі «Батько», насправді його біологічним батьком не є. Тим не менш, вона подає в суд заяву про стягнення з чоловіка, щиро помиляється в своєму батьківстві, аліментів на утримання своєї дитини.

У такому випадку, якщо потерпілому вдасться довести в судовому порядку явну неправдивість відомостей, наданих жінкою, він може витребувати назад суму виплачених за весь час засобів. Повернення аліментів після оскарження батьківства судовими рішеннями передбачається на підставі 443-ї статті Цивільно-процесуального кодексу РФ, яка регламентує поворот виконання судового рішення.

Згідно з текстом документа, в разі подальшого скасування наведеного у виконання рішення суду і прийняття ним нового рішення про відмову в попередньому позові, відповідачу обов'язково повинні бути повернуті абсолютно всі засоби, стягнені з нього раніше на користь позивача.

до змісту ↑

Можливість оскарження рішення

Можливість оскарження рішення

У судовій практиці, однак, таке рішення часто оскаржується стороною, що програла. Для цього жінці, яка ввела чоловіка в оману щодо його батьківства, досить довести, що вона і сама щиро в цьому помилялася. В такому випадку відсутність злого умислу дозволяє застосувати до справи статтю 1109 ЦК РФ.

У ньому записано: безпідставне збагачення, яким є стягнення аліментів з людини, що не має відношення до батьківства дитини, не підлягає поверненню. Адже ці суми при відсутності недобросовісності матері були надані дитині в якості засобів до існування.

Єдиним винятком є ​​пропуск матір'ю термінів подачі апеляції. В такому випадку їй доведеться виплатити обманутому батькові всю суму, адже згідно зі ст.13 ЦПК РФ, рішення суду, що вже вступили в законну силу, є обов'язковими до виконання для всіх громадян.

до змісту ↑

В яких випадках витребувати виплачені суми назад не вийде

загрузка ...

Досить часто угоду про виплату коштів на утримання дитини досягається між його батьками в усній формі. У такому випадку гроші передаються з рук в руки або перераховуються на карту без відповідних позначок. Якщо з'ясується, що виплачує біологічним батьком по відношенню до цієї дитини не є, вимагати повернення грошей не вийде.

Якщо з'ясується, що виплачує біологічним батьком по відношенню до цієї дитини не є, вимагати повернення грошей не вийде

Це засновано на статтях Сімейного кодексу і Цивільного кодексу РФ. Перший документ свідчить про те, що угода про сплату коштів в якості аліментів має бути укладена тільки в письмовій формі, піддаючись нотаріальному посвідченню. А згідно з другим законодавчим актом, недотримання форми угоди, встановленої законом, тягне за собою її нікчемність, тобто визнання недійсною.

Неможливо повторно оскаржити батьківство і потім вимагати повернення виплачених коштів також в тому випадку, якщо одного разу вам в цьому вже відмовили. Цивільно-процесуальний кодекс не допускає прийняття судом позовної заяви, якщо з того самого спору є вже вступило в силу судове рішення.

до змісту ↑

Помилки щодо сімейного права

Нерідкі випадки, коли обставини, які доводять відсутність біологічного споріднення між батьком і дитиною, розкриваються після повноліття останнього. Адже недобросовісна мати вважає, що їй вже нічого не загрожує за завідомо неправдиву інформацію, надану колись в суді.

Повернення аліментів після досягнення 18 років дитиною, все-таки, можливий в рамках встановленого законом 3-річного терміну давності. Оспорити батьківство і зупинити виплати аліментних коштів учню повнолітній дитині можна в будь-який час, так як по сімейних спорах немає термінів давності.

до змісту ↑

Як отримати заарештовані аліменти

Судові пристави можуть накласти арешт на банківські карти, за якими ви отримуєте гроші на дитину. Відбувається це через те, що служителям закону заздалегідь невідомо призначення коштів, що надходять на карту.

Якщо сталася описана вище ситуація, і ви задумалися над тим, до кого звертатися для повернення аліментів заарештованих приставами, спробуйте спочатку надати їм виписки з рахунку, що підтверджують цільове призначення отриманих вами сум Якщо сталася описана вище ситуація, і ви задумалися над тим, до кого звертатися для повернення аліментів заарештованих приставами, спробуйте спочатку надати їм виписки з рахунку, що підтверджують цільове призначення отриманих вами сум. При відмові зняти арешт можна написати відповідну заяву в прокуратуру за місцем проживання.

Оформлення угод про виплату коштів для задоволення потреб дитини краще проводити згідно з усіма вимогами закону. Квитанції про оплату також потрібно дбайливо зберігати. В такому випадку довести власну правоту в судовому порядку не складе труднощів.

Якщо самостійно складно розібратися з усіма тонкощами законів, краще звернутися до фахівця за кваліфікованою допомогою.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online