Оскарження заборгованості по аліментах

  1. Можливі підстави для заперечування всієї заборгованості
  2. Зменшення розміру заборгованості по аліментах
  3. Порядок оскарження аліментні заборгованості
  4. Особливості процедури оскарження

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

згідно   80-й статті Сімейного Кодексу РФ   , Батьки зобов'язуються утримувати своїх дітей до їх повноліття

згідно 80-й статті Сімейного Кодексу РФ , Батьки зобов'язуються утримувати своїх дітей до їх повноліття. При розлученні один з подружжя, який збирається жити окремо від дитини або декількох дітей, не має права припиняти виконання зазначеного зобов'язання і повинен своєчасно виплачувати спеціальні платежі - аліменти. Порядок сплати цих коштів визначається подружжям при розлученні в мирному або ж судовому порядку, однак у будь-якому випадку підлягає обов'язковому виконанню з боку платником аліментів. Але що робити, якщо аліменти сплачуються вчасно і в повній мірі, а судові пристави наполягають на наявності заборгованості? Як оскаржити подібне положення справ? Чи складно це? У сьогоднішньому матеріалі будуть дані відповіді на всі поставлені запитання.

Можливі підстави для заперечування всієї заборгованості

Як було зазначено вище, сплата аліментів - одне з базових зобов'язань чоловіка, розвівши зі своєю другою половинкою і залишив спільну дитину або дітей під її опікою. Залежно від обраного сторонами порядку виплати аліментів визначається розмірність стягнення таких і періодичність його здійснення. Ігнорування встановленого мирною угодою або рішенням суду порядку не допускається, інакше на ім'я платником аліментів нараховується борг.

Заборгованості по аліментах вимагають обов'язкової сплати у встановлені Службою судових приставів терміни. Однак в 81-й статті Сімейного Кодексу РФ йдеться, що при певних обставинах борг платником аліментів може бути оскаржений на цілком законних підставах. При цьому закон допускає оскаржити:

  • і частина суми заборгованості;
  • і всю суму відразу.

Здійснити оспорювання заборгованості в зазначених випадках представляється можливим при будь-яких обставинах, коли виплата аліментів з боку платником аліментів або не могла бути здійснена в силу поважних причин, або стягнення коштів зовсім не повинно здійснюватися в силу об'єктивних факторів. Найчастіше оспорювання боргу по аліментах має місце, якщо платником аліментів:

  • небиологический батько дитини, щодо якого нараховуються аліменти;
  • бажає відсудити у колишнього чоловіка право на повноцінне залицяння, утримання та виховання дітей;
  • піддався злочинним діям з боку особи, що одержує аліменти.

Крім цього, оскарження розрахунку заборгованості здійснюється за скасування необхідності її сплати. наприклад:

  • при досягненні дитиною, на ім'я якого повинні бути виплачені аліменти, повнолітнього віку;
  • при настанні обставин, при яких дитина отримала повну дієздатність до повноліття (одружився, почав займатися підприємництвом і т. п.);
  • за інших обставин, визначених аліментних договором колишнього подружжя і знімають зобов'язання сплати аліментів.

Оскарження заборгованості по аліментах також представляється можливим, якщо одна зі сторін аліментних зобов'язань пішла з життя. При цьому мова йде, як про смерть самого платником аліментів, коли його зобов'язання можуть бути перекладені на найближчих родичів, так і про загибель одержувача аліментів або самої дитини.

Зменшення розміру заборгованості по аліментах

Сімейний Кодекс РФ дозволяє не тільки оскаржувати весь аліментних борг, а й істотно зменшувати його при наявності певних обставин. На даний момент законодавець дозволяє зменшувати розмір заборгованості по аліментах, якщо у боржника:

  • є раптове і непоправне погіршення фінансового становища;
  • з'явилися нові діти в іншому шлюбі;
  • є непрацездатні батьки або інші близькі родичі, за якими потрібен постійний догляд;
  • є підстави вважати, що аліментні виплати не в повній мірі йдуть на утримання дитини.

Досить-таки значимими обставинами для заперечування розміру боргу по аліментах здатні стати і інші чинники, що вказують на об'єктивність реалізації такого заходу. Так, суд може зменшити заборгованість платником аліментів, якщо одержувач виплати вдавався до здійснення в його відношенні злочинних дій або має підтверджені залежності (алкогольну, ігрову, наркотичну і т. П.).

У тій ситуації, коли у дитини, на ім'я якого сплачуються аліменти, є своя підприємницька діяльність або нерухомість, що здається в оренду, також не виключається можливість зменшення заборгованості платником аліментів. Однак в цьому випадку вкрай важливо підтвердити істотність одержуваної дитиною прибутку і відсутність у нього потреби в певній сумі грошей. За інших обставин суд навряд чи піде на поступки боржнику.

Порядок оскарження аліментні заборгованості

Порядок оскарження аліментні заборгованості

Оскарження розрахунку заборгованості по аліментах - відносно нескладна процедура, яка реалізується в рамках позовного судочинства. Крім оскарження аліментного обов'язку, платником аліментів має право:

  • оскаржити неправовірними дії судового пристава;
  • запросити у суду перенесення аліментних виплат на певний термін в силу певних обставин (наприклад, через серйозну хворобу);
  • претендувати на зменшення розміру заборгованості по аліментах і базового розміру таких.

Незалежно від причини судових дебатів в процесі їх реалізації завжди мають місце слухання і виклик сторін спору в стіни суду.

Оскарження аліментних заборгованостей проходить в такому порядку:

  1. Платником аліментів складає відповідний його вимогам документ, в якому зазначаються назва паперу (скарга, позов, заперечення про розмірності боргів і т. П.), Дані сторін дебатів, причина їх виникнення та доводи в сторону правоти заявника.
  2. Потім складене оспорювання подається в судовий орган за місцем проживання платником аліментів або за допомогою його особистого відвідування держструктури, або через пошту, кур'єра або представника. Звертатися слід до мирового судді, якщо фігурують в суперечці суми не перевищують 50 000 рублів, або ж в районний суд, якщо розмірність боргів чи інших розглянутих сум перевищує дану цифру. До оскарженню обов'язково додаються документи, отримані від судових приставів (вимога про стягнення боргу, наприклад), і докази правоти заявника.
  3. Після реалізації зазначених заходів платником аліментів залишається лише дочекатися рішення суду, яке може або повністю задовольняти його вимоги, або робити це частково, або бути зовсім не сприятливим для заявника. Будь вердикт допускається оскаржити у вищих інстанціях.

В принципі, особливих складнощів під час оспорювання аліментні заборгованості немає. Головне при реалізації процедури - діяти юридично грамотно і відповідно до описаного раніше порядком.

Особливості процедури оскарження

Особливості процедури оскарження

На завершення сьогоднішнього матеріалу звернемо увагу на особливості процедури оскарження аліментних заборгованостей в РФ. Звичайно, велика їх частина вже детально висвітлена вище, однак все-таки є кілька важливих, але втрачених моментів. Якщо говорити точніше, мова йде про терміни розгляду скарг, позовів та можливості їх оскарження.

Спочатку про терміни. На даний момент вони дорівнюють:

  • 2 місяців на розгляд поданих до суду документів.
  • 10 дням на оспорювання судового наказу.
  • 1 місяця на оскарження рішень судів першої інстанції.
  • 3 місяців на подачу наглядової скарги в Президія Верховного суду РФ.
  • 3 місяців на оскарження за новими або нововиявленими обставинами.
  • 6 місяців на касаційне оскарження вердикту.

Що стосується порядку оскарження вердиктів, то він здійснюється стандартним чином для російського процесуального законодавства:

  • при оскарженні наказів подається позов звичайної форми з відсиланням на наказовий вердикт суду;
  • при оскарженні не вступив в законну силу рішення суду подаються апеляційні скарги (не пізніше ніж через місяць після закінчення судового процесу);
  • при бажанні змінити вже вступив в законну силу вирок - касаційна скарга (не пізніше ніж через 6 місяців після вступу в силу такого);
  • оспорювання вступили в законну силу більше 6 місяців назад рішень суду і відкинутих касацій реалізується через подачу наглядової скарги в Президія Верховного суду РФ (в окремих випадках - до судів суб'єктів РФ).

Незалежно від характеру оскарження відповідні документи подаються до судів вищої інстанції. По відношенню до досліджуваних сьогодні світовим і районним судам такими є суди суб'єктів РФ. Оскарження вердикту з питань аліментів реалізується досить-таки складно, тому при бажанні успішного оскарження подібних рішень бажано заручитися допомогою професійного юриста.

В цілому процедура оскарження аліментних боргів - явище, поширене в російській юриспруденції. Як показує практика, для платником аліментів успіх при реалізації оскарження має місце приблизно в 35-40% усіх дебатів. Цифра досить-таки непогана, враховуючи специфіку розглянутих сьогодні справ. Однак не варто забувати, що кожна ситуація із заборгованостями по аліментах індивідуальна, тому визначати потенційну успішність дебатів можна виключно з урахуванням особливостей конкретно взятого випадку.

Але що робити, якщо аліменти сплачуються вчасно і в повній мірі, а судові пристави наполягають на наявності заборгованості?
Як оскаржити подібне положення справ?
Чи складно це?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online