Неустойка по аліментах: порядок стягнення та розрахунку, термін давності в 2019 році

  1. Строк позивної давності
  2. відповідальність
  3. Як стягнути неустойку за аліментами
  4. Приклад розрахунку неустойки
  5. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Неустойка за аліментами, є досить актуальним, оскільки, як показує практика, наявність задовільного рішення суду не завжди є гарантією своєчасної виплати коштів. Порядок і умови реалізації процедури регламентовані ЦПК РФ.

Строк позивної давності

Відносно позовів щодо витребування неустойки по аліментах застосовується загальний строк позовної давності Відносно позовів щодо витребування неустойки по аліментах застосовується загальний строк позовної давності. Відповідно до ЦК під даним терміном мається на увазі період часу тривалістю в 3 роки. Початком відліку є день, коли потерпіла сторона дізналася про те, що її право порушене.

Як показує практика, відтягувати із зверненням до суду в разі виникнення заборгованості не варто, оскільки витребувати можна тільки ту суму боргу, яка утворилася за останні 3 роки.

відповідальність

За несплату аліментів законом передбачена цивільно-правова відповідальність. Стаття 115 СК РФ говорить, що особа, винна в утворенні боргу, зобов'язана виплатити одержувачу аліментів неустойку. Розмір пені дорівнює 0,5% від суми заборгованості в день.

Іноді порушнику вдається уникнути відповідальності за прострочення, що можливо при наявності поважних підстав.

Стягнути неустойку не можна в таких випадках:

  1. матеріальне становище відповідача значно погіршився, про що свідчать відповідні документи. Так, суд може скасувати штраф в разі скорочення винної особи або зменшення його зарплати;
  2. в разі хвороби відповідача, що підтверджується довідкою з медичної установи;
  3. при збільшенні сім'ї відповідача. Наприклад, якщо в другій родині платника аліментів з'явився ще одна дитина.

Як стягнути неустойку за аліментами

Куди подати позов? Відповідь можна знайти в ЦПК РФ. З приводу справ подібного роду застосовується територіальна підсудність, згідно з правилами якої позовну заяву з вимогою про стягнення аліментів за минулий період подається до суду, розташований за місцем проживання заявника.

Завантажити: Позовна заява про стягнення аліментів та неустойки за заборгованістю - Зразок

Щоб суд розглянув заяву, воно повинно відповідати нормам ЦПК РФ. Для складання документа краще звернутися за допомогою до юриста, що спеціалізується в сфері сімейного права. Це допоможе заощадити не тільки час, а й кошти. Подача позовної заяви пов'язана з оплатою держмита.

Розмір держмита визначається згідно зі ст. 333 НК РФ. На даний момент це 4% від стягуваної суми. Плюс 100 рублів додаткового збору, які позивач повинен сплатити при подачі позову. Юристи рекомендують не поспішати з оплатою 4%, оскільки в ході судового розгляду розмір неустойки може змінитися.

Разом з позовною заявою необхідно підготувати і представити суду документи, що представляють собою доказову базу. До таких відносять:

  1. судове рішення про присудження аліментів;
  2. виконавчий лист (отримати його ви можете, звернувшись в службу судових приставів);
  3. постанову про розрахунок заборгованості по аліментах;
  4. свідоцтво про народження дітей / дитини;
  5. розрахунок пені.

Подавати слід як оригінали, так і копії документів. Кількість копій має відповідати кількості осіб, які беруть участь у справі. Як правило, робиться по одній копії кожного прилаштовувати документа, включаючи позов, для відповідача.

Приклад розрахунку неустойки

Суму пені розраховує судовий пристав. для підрахунку розміру пені використовується спеціальна формула, яка містить такі показники:

  • сума обов'язкового місячного платежу;
  • кількість днів у місяці;
  • 0,5%.

Щоб розрахувати неустойку, необхідно помножити суму заборгованості за місяць на кількість днів у цьому місяці і на 0,5%. Якщо зобов'язання не виконується протягом декількох місяців, вирішити задачу можна таким чином.

Скажімо, платник не сплачував аліменти протягом 2 місяців (квітень і травень).

10300 (обов'язковий платіж за квітень) * 30 (кількість днів у місяці) * 0,5 / 100 = 1545 (неустойка за квітень)

10300 (обов'язковий платіж за травень) * 31 (кількість днів у травні) * 0,5 / 100 = 1596,5 (неустойка за травень)

Загальна сума, неустойка за квітень і травень: 1545 + 1596,5 = 3141,5 рублів

Судова практика

Сьогодні випадки невиконання рішення суду щодо стягнення аліментів зустрічаються досить часто, тому щодо витребування неустойки сформувалася багата судова практика. Звернутися до суду з позовом можна в таких випадках:

  • відповідач виконує рішення суду, в результаті чого сформувалася заборгованість по аліментах;
  • відповідач не виконує платежі, однак їх розмір менше того, що було встановлено судом.

Стягнути неустойку можна як через суд, так і мирним шляхом. Другий варіант більш вигідний для сторін, оскільки не вимагає оплати держмита. Батьки можуть домовитися про порядок і умови виплати заборгованості шляхом складання мирної угоди. Гарантією виконання умов такого договору є нотаріальне посвідчення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online