Наталія Денчик - канадський адвокат з питань сімейного права - Журнал Russian Week - RussianWeek.ca - Новини Канади

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Люди зустрічаються, люди закохуються, одружуються ... Минають роки, і пара, колись любляча і піклується один про одного, раптом розуміє, що почуття пішли, і спільне життя стала просто неможливою. На порядку денному постає болюча проблема - розлучення. Як бути в цій складній ситуації?

З цим питанням ми звернулися до канадського адвоката з питань сімейного права з 16-річним стажем Наталії Денчик. За її плечима довгі роки наполегливого навчання і копіткої праці в Росії, Білорусі, Америці, Канаді. Ось лише кілька моментів її «великого шляху» на юридичному поприщі:

  • Кандидат юридичних наук (Москва, Академія Наук РСР, Інститут держави і права, 1986 рік.
  • Майстер права (Case Western Reserve University, Cleveland, US, 1994)
  • Member of Law Society of Upper Canada, Toronto, 2005
  • Certified Specialist in the areas of Family Law designated by the Law Society of Upper Canada , 2014

- Пані Денчик, наскільки я знаю, сімейне право - це дуже велика і складна область юриспруденції. Чи не могли б ви назвати основні аспекти вашої роботи.

- Зрозуміло. Але перш я хотіла б, користуючись нагодою, висловити свою вдячність і подяку тим людям, які допомогли мені на перших порах, під час практики. Я бажаю їм успіху і процвітання! Отже, що включає в себе сімейне право. Це розлучення, розірвання шлюбу та поділ майна, батьківські права на дітей і доступ, договори про роздільне проживання, шлюбні контракти, подружні і дитячі аліменти, сімейні питання партнерів, які перебувають у незареєстрованому шлюбі.

- Всі ми розуміємо, що в житті будь-якої сім'ї може настати момент, коли прийняття рішення про розлучення стає неминучим. Як проходить цей процес в Канаді?

- Важко і дуже болісно як в моральному, так і в процесуальному плані. З точки зору Канадського Товариства Адвокатів і професійного страхування, Сімейне право посідає перше місце за складністю.

- В який момент подружжю, які вирішили розлучатися, слід звернутися до послуг адвоката?

- Наймання адвоката тоді, коли всі потенційні ресурси для збереження сім'ї вже вичерпані. Найбільшу помилку роблять ті, хто вважає, що адвокат - стаття заощадження сімейних грошей. На жаль, нерідко трапляється так, що людям доводиться платити набагато більше, якщо вони наймають адвоката із запізненням. Чому? Тому що кейс вже обтяжений додатковими проблемами, які потім виправити буде дуже важко. Наприклад, один з подружжя заявляє іншому, що більше його не любить і не хоче з ним жити. Інша сторона відповідає: добре, завтра йдемо до адвоката, подаємо заяву про розлучення і мирно розходимося. Як правило, люди не розуміють, що договір про розірвання шлюбу - дуже серйозний юридичний документ, який матиме колосальний вплив на всю їх подальше життя, особливо якщо в сім'ї є маленькі діти. Це і опікунство, і доступ до дітей, і дитячі аліменти, і участь у додаткових витратах. Всі ці питання треба вирішувати відразу. Для людини, який залишає родину, - найчастіше, це чоловік, - оптимальний варіант в якнайшвидшому порядку відвідати адвоката і отримати консультацію. Це вже не питання оплати. Це питання життя. Бо якщо людина, яка залишила сім'ю, не дає ніяких грошей на утримання дітей, для нього в подальшому це перетворюється на серйозну проблему - дитячі аліменти, так само як і подружні, мають тенденцію акумулюватися в залежності від доходу. І чим довше боку відкладають складання договору і похід до суду, тим більше зростає заборгованість по аліментах. Є чотири кейса в Верховному суді Канади, де передбачається можливість для батьків - в основному, це мати - отримати дитячі аліменти максимум за три роки ретроактивно. Зробити це можливо, але необхідно представити великий обсяг документів, включаючи рахунки, дані по кредитних картках і так далі, і пояснити суду, чому сталася така затримка, так як якщо заборгованість по дитячим аліментах становить 30-50 тисяч доларів, виникає вже питання виконання. Для цієї мети існує спеціальне державне агентство, яке відкриває власне виробництво по серйозним заборгованостях: у боржника затримуються водійські права, накладається заборона на виїзд за кордон і т. Д. Тому краще платити відразу і потроху, ніж потім вирішувати всі ці проблеми.

- До якого віку виплачуються дитячі аліменти?

- Якщо діти закінчують школу і йдуть працювати, то до 18 років. Якщо продовжують навчання, надходять університет або коледж, аліменти виплачуються до закінчення навчання, сюди ж додається плата за освіту, яка відноситься до категорії додаткових витрат, в яких беруть участь обидва батьки. Також враховується можливість дитини брати участь в свою освіту, якщо він під час навчання підробляє.

- А бувають випадки, коли не батько, а мати виплачує аліменти?

- Рідше, але буває, якщо мати йде з сім'ї, а діти залишаються з батьком.

- При розлученні батьків враховується думка дитини, з ким йому жити: з батьком або матір'ю?

- У Канаді існують спеціальні органи, які на вимогу обох сторін призначаються наказом суду. Вони проводять власне розслідування, після якого подають в суд рапорт зі своєю оцінкою ситуації та рекомендаціями. Як правило, судді прислухаються до їхніх висновків. Якщо дитина старше 12 років, може бути призначений дитячий адвокат, який представлятиме інтереси дитини.

- Скільки часу проходить з моменту складання договору про розірвання шлюбу до суду?

- Слід наголосити на двох моментах. Сторони кажуть: ми хочемо розлучитися. Розлучення означає припинення шлюбу, після якого пара не вважається подружжям. Суд - це єдиний орган, який може розірвати шлюб. Але до того, як суддя винесе таке рішення, існує проміжок роздільного проживання тривалістю мінімум рік, щоб подати заяву про розлучення. До того, поки не будуть вирішені питання опікунства, дитячих та подружніх аліментів, поділу майна і т.д., такий розлучення, як правило, отримати важко. Хоча бувають ситуації, коли адвокат може просити суд виділити питання про розлучення окремо, так як люди можуть судитися роками, але у кожного є своє життя, можливо, є тенденція вступити в інший шлюб, ну, а вирішення майнових питань триває вже після розірвання шлюбу. Тому так важливо правильно і вчасно подати заяву про розлучення, яке складе адвокат з урахуванням всіх деталей. Подавець цього заяви підписує певний набір документів, які реєструються в суді. Протилежна сторона повинна їх отримати і протягом 30 днів на них відповісти.

- Чим відрізняється від розлучення угоду про окреме проживання?

- Як я вже сказала, розлучення - це припинення шлюбу. Separation agreement означає, що сторони вже вирішили всі свої фінансові проблеми, включаючи питання опікунства дітей і розділу майна. Для того, щоб подати на розлучення, закон вимагає, щоб копія цього договору була додана до заяви про розірвання шлюбу.

- Прийняти рішення про розлучення непросто, тим більше, коли потрібно подумати не тільки про себе і людину, з яким пройдено певний життєвий етап з загальними радощами і бідами, а й про те, в яких умовах будуть рости і виховуватися діти. Які найбільш типові помилки здійснюють люди в процесі розлучення?
- Розлучення, роздільне проживання - це дуже болісний процес. Це дуже дорогий процес. Це ситуація, коли батько ніколи не піде з життя дітей, і ви ніколи від нього не позбудетеся, навіть вступивши в інший шлюб. Він буде присутній у всіх подіях життя спільну дитину. Коли деякі жінки заявляють, що не дадуть дитини, раз батько не платить аліменти або платить недостатньо, вони ніколи не знайдуть підтримки у суду. Доступ до дитини і аліменти - це дві паралельні, які ніколи не перетинаються. Деякі чоловіки говорять: я піду на допомогу з безробіття - і ти нічого не отримаєш. Офіційно заявляю: така позиція ніколи не матиме успіху в суді. Якщо людина щодо здоровий, з утворенням і певною кваліфікацією, з досвідом роботи раптом йде на велфер, суд має компетенцію приписати йому виплачувати мінімум від мінімуму попередньої зарплати протягом року. Горе-батько замучиться ходити по судах, доводячи, що він не може працювати або не може знайти роботу. Поріг доказів дуже високий. А ось коли він роботу все ж знайде, то буде платити аліменти ретроактивно.

- До приїзду в Канаду російськомовні емігранти навряд чи чули про шлюбних контрактах. Сьогодні ми розуміємо важливість цього документа при вступі в шлюб. Тим не менш, не могли б ви пояснити, для чого і з якою метою він складається?

- Шлюбні контракти складаються для захисту того майна, яке було у кожного на момент вступу в шлюб, і майна, яке кожна зі сторін придбає в шлюбі. Припустимо, ви збираєтеся одружуватися або виходити заміж і у вас на момент шлюбу нічого немає: ні накопичень, ні машини, ні нерухомості. Протягом шлюбу ви купуєте на своє ім'я машину за 50 тисяч доларів і через 3-4 роки расходитесь. У ситуації, коли у вас немає шлюбного контракту, вартість цієї машини буде ділитися навпіл. Коли у вас є шлюбний контракт, ситуація інша: ви в шлюбі купуєте машину на своє ім'я і при розірванні шлюбу вона залишається вашою. Чому? Тому що вона куплена на ВАШЕ ім'я. Основна презумпція цього положення така: все майно, яке пара накопичила протягом шлюбу, ділиться навпіл. Але якщо до вступу в шлюб адвокат складає шлюбний договір, в якому будуть враховані всілякі життєві ситуації, майно, куплене на ваше ім'я, залишиться вашим, то, що придбано спільно, розділиться.

- Велике спасибі, Пані Денчик, за цікаву бесіду і ваш час. Впевнена, інформація виявиться корисною для наших читачів.

Нагадаємо, що Наталія Денчик - канадський адвокат, який займається питаннями сімейного права, веде прийом в офісі за адресою:
45 Sheppard Avenue East,
Suite 900, Toronto.
Tel .: 416-258-9566,
Fax. 416-227-2296.
Зв'язатися з нею можна також по електронній пошті:
e-mail: [email protected]

Розмову вела Лариса Вельговольская

Як бути в цій складній ситуації?
Як проходить цей процес в Канаді?
В який момент подружжю, які вирішили розлучатися, слід звернутися до послуг адвоката?
Чому?
До якого віку виплачуються дитячі аліменти?
А бувають випадки, коли не батько, а мати виплачує аліменти?
При розлученні батьків враховується думка дитини, з ким йому жити: з батьком або матір'ю?
Скільки часу проходить з моменту складання договору про розірвання шлюбу до суду?
Чим відрізняється від розлучення угоду про окреме проживання?
Які найбільш типові помилки здійснюють люди в процесі розлучення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online