До скількох років виплачуються аліменти

  1. Терміни виплати аліментів: до і після 18 років
  2. До скількох років сплачуються аліменти?
  3. Сума аліментів на дитину до 18 років - скільки потрібно платити?
  4. Коли платять аліменти на дитину, вік якого перевищує 18 років
  5. Розглянемо приклад
  6. Якщо утворилася заборгованість після встановленого віку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Практично кожні колишнє подружжя, у яких є спільні діти, рано чи пізно зіштовхуються з проблемою аліментів. Вони мають на увазі під собою цільові платежі, який один з батьків виплачує іншому на утримання дитини. Право на отримання аліментів отримує мати або батько, з якими проживає дитина.
Практично кожні колишнє подружжя, у яких є спільні діти, рано чи пізно зіштовхуються з проблемою аліментів

Терміни виплати аліментів: до і після 18 років

Сімейним законодавством передбачено, що право на отримання аліментів виникає з того дня, коли зацікавлена ​​особа звернулася до суду з відповідним позовом. Свою позицію законодавець пояснює тим, що батьки цілком можуть добровільно виконувати свої обов'язки щодо утримання дитини.

Таким чином, в іншої сторони не виникає ніяких підстав для звернення до суду. Адже подача позову передбачає ухилення одного з батьків від виконання своїх обов'язків. Тому якщо заява не подавалася, то вважається, що батько або мати надавали зміст дитині добровільно.

Проте, в деяких випадках батько, з яким проживає дитина, може ставити питання про стягнення змісту за три роки, що передують його зверненню до судової інстанції.

Суд може задовольнити таку вимогу позивача тільки в тому випадку, якщо він доведе, що намагався домогтися виплати аліментів у позасудовому порядку і не досяг успіху в цьому. В якості таких доказів приймаються листи з вимогою надати зміст загального дитині і т. Д.

Що стосується показань свідків, то їх пояснення найчастіше не приймаються судом як об'єктивні джерела інформації по даній категорії справ. Така позиція судів пов'язані з тим, що в ролі свідків найчастіше виступають зацікавлені особи, наприклад, родичі або друзі позивача і т.д.

[Box type = "download»] Потрібно відзначити, що зацікавлена ​​особа може звернутися до суду з позовною заявою про стягнення аліментів в будь-який час до досягнення дитиною повноліття. Так, якщо батько не дає грошей на утримання своєї чотирирічної дочки, то мати дитини має право звернутись до суду відразу або через десять років. [/ Box]

У справах подібної категорії термін позовної давності законодавцем не встановлено. Але як уже зазначалося вище, аліменти будуть нараховуватися тільки за фактом звернення до суду. Таким чином, чим довше мати зволікає з поданням позову, тим більшу суму грошей вона втрачає.

Що стосується стягнення аліментів на повнолітніх дітей, то в цих випадках зацікавлена ​​особа має право подати позов до будь-який час протягом періоду, коли має право на отримання зміст на дитину.

Так, якщо говорити про студента, то право на подачу відповідного позову обмежена п'ятьма роками і втрачається після виповнення дитині двадцяти трьох років. Якщо мова йде про інваліда, якому потрібно довічне утримання, то позов може бути поданий в будь-який час.

До скількох років сплачуються аліменти?

За загальним правилом батьки повинні давати кошти на утримання своїх дітей до досягнення ними вісімнадцятирічного віку. Але при настанні певних обставин цей термін може бути продовжений і аліменти стягуються вже на повнолітнього дитини.

Таке правило діє в наступних випадках:

  • якщо дитина стала студентом очного відділення вищого навчального закладу. Батьки повинні утримувати своїх дітей-студентів до завершення ними освіти, але в жодному разі не довше ніж до двадцяти трьох років,
  • якщо дитину визнано непрацездатним, тобто інвалідом першої або другої групи. Тягар на його утримання лягає на батьків і той, який проживає окремо, повинен щомісяця виплачувати певну суму змісту.

[Box type = "download»] Потрібно відзначити, що інваліди третьої групи не можуть розраховувати на отримання аліментів у безспірному порядку. Адже вони в більшості випадків можуть працювати і забезпечувати себе самостійно. [/ Box]

Але в окремих випадках, виходячи з конкретних обставин справи, суд може призначити аліменти і дитині, якій встановлено інвалідність третьої групи. Як правило, підставою для винесення такого рішення є отримання заробітної плати або допомоги, розмір якого менше встановленого законом прожиткового мінімуму.

Сума аліментів на дитину до 18 років - скільки потрібно платити?

Розмір аліментів на неповнолітніх дітей встановлений як процентне відношення від одержуваного батьком заробітку. Якщо дитина один, то сума його змісту дорівнює двадцяти п'яти відсоткам. На кожну наступну дитину додається по шістнадцять з половиною відсотків.

Якщо той з батьків є найманим працівником, то визначенням розміру щомісячного утримання займається бухгалтер.

Але досить часто приватні підприємці ведуть свій облік самостійно. У цьому випадку їм доводиться самим розраховувати розмір належних до сплати аліментів.

Найбільше складнощів виникає тоді, коли батько або мати дитини отримують невраховані, так звані сірі доходи. У цих випадках зацікавленій стороні необхідно довести цей факт. Найпростіше це зробити, ініціювавши перевірку за місцем роботи недбалого батька.

Щоб уникнути подібних неприємностей платники аліментів найчастіше погоджуються мирно вирішити спірне питання. Вони домовляються з іншим батьком про суму змісту, яка влаштовує кожну зі сторін.

[Box type = "download»] Потрібно відзначити, що відсутність офіційної роботи не є перешкодою для стягнення аліментів. У таких випадках за основу для розрахунку необхідної для виплати суми береться середня зарплата по регіону. Цю інформацію можна отримати в регіональну службу зайнятості. [/ Box]

Коли платять аліменти на дитину, вік якого перевищує 18 років

Після досягнення повноліття право на отримання зміст від батька зберігається тільки за студентами або інвалідами. У першому випадку термін їх виплати обмежується досягненням дитиною двадцятитрирічної віку. Навіть якщо після цього син або дочка продовжують вчитися, батьки не зобов'язані більше матеріально підтримувати їх.

Трохи інша ситуація складається при встановленні дитині інвалідності першої групи з народження. У цьому випадку право на отримання зміст від батьків зберігається за ним протягом усього його життя. Що стосується інвалідів другої або третьої групи, то тут питання про термін і суму виплат вирішується з урахуванням обставин, що склалися.

Розглянемо приклад

Батьки дитини розлучилися, коли йому було шістнадцять років. Хлопчик залишився з матір'ю, відповідно батько виплачував їй на утримання сина щомісяця аліменти в розмірі 25% від своїх доходів.

У сімнадцять років дитина стала студентом очного відділення інституту. Виплата змісту автоматично припинилася після досягнення нею повноліття, і матері довелося повторно звертатися до суду для отримання аліментів на учня дитини.

Син закінчив навчання в 22 роки. Відповідно з цього моменту стягнення аліментів з батька на нього припинилося. У 24 роки дитина повторно надходить до ВНЗ для здобуття другої вищої освіти.

У цьому випадку він вже не може претендувати на одержання утримання від батьків, оскільки виплата аліментів на студента обмежується досягненням ним 23-річного віку. Якщо дитина бажає продовжити навчання, то йому доведеться розраховувати на власні сили.

Якщо утворилася заборгованість після встановленого віку

Далеко не всі батьки прагнуть своєчасно і в повному обсязі виконувати свої обов'язки щодо утримання дитини. У деяких злісних неплатників виникають досить великі заборгованості. Іноді вони зберігаються навіть після того, як дитині вже виповнилося вісімнадцять років. Але навіть така ситуація цілком вирішувана.

Алгоритм дій в цьому випадку буде виглядати наступним чином:

  • отримати в суді виконавчий лист,
  • скласти позовну заяву для звернення до суду.

[Box type = "download»] Потрібно відзначити, що заборгованість буде повернута тільки за останні три роки. Навіть якщо період невиплати становить більший термін, то будуть стягнуті аліменти тільки за три роки. Виплати за більш ранні періоди не повертаються. [/ Box]

З огляду на таку позицію законодавця, батькам необхідно своєчасно подбати про примусове стягнення аліментів, якщо вони не виплачуються у добровільному порядку. В іншому випадку злісного неплатника можуть бути прощені борги, які утворилися більше, ніж три роки тому.

Сума аліментів на дитину до 18 років - скільки потрібно платити?
До скількох років сплачуються аліменти?
Сума аліментів на дитину до 18 років - скільки потрібно платити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online