Аліменти з пенсії - по інвалідності, вираховують, на дитину, чи утримують, сплачуються, стягнення, беруться, нараховуються

  1. Законодавство
  2. розрахунок суми
  3. Чи варто платити
  4. Порядок виплат аліментів з пенсії
  5. нюанси стягнення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Росії Конституція та інші закони зобов'язують батьків утримувати і забезпечувати своїх не досягли 18-річного віку дітей. Причому це не залежить від того, чи працює їхній батько, отримує допомогу з безробіття, є безробітним без звернення до органів зайнятості або одержувачем пенсії - виплата аліментів має відбуватися з усіх видів заробітку. Це відбувається тому, що багато людей не мають можливості працевлаштуватися або не бажають надавати допомогу в утриманні дітей.

У разі отримання платником аліментів пенсії потрібно враховувати, що винятком є ​​пенсія по втраті годувальника та виплати до неї, вироблені з регіонального бюджету - з цих доходів аліменти не утримуються. Однак суду необхідно надати підтвердження факту наявності подібної пенсії (довідок з відділення ПФ РФ і виписок з банку).

Крім того, слід брати до уваги, що зміст на дітей може бути призначено не тільки в будь-якої частці заробітку батька (1/4 - на одну дитину , 1/3 - на двох дітей, і 1/2 - на трьох і більше дітей ), Але і в твердій грошовій сумі , Що відповідає частці прожиткового мінімуму в регіоні, де живе дитина зі своїм другим батьком.

Законодавство

Одним з ключових при стягненні аліментів є Федеральний закон від 02.10.2007 р №229-ФЗ «Про виконавче провадження», навіть коли документ спрямований стягувачем безпосередньо в організацію, де другий батько має дохід.

Поряд з даними федеральним законом важливі також:

  • Сімейний кодекс Російської Федерації;
  • Цивільний кодекс Російської Федерації;
  • Постанова Уряду Російської Федерації №841.

ФЗ Про виконавче провадження №229

В окремих випадках доводиться звертатися до Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення, а також Кримінального кодексу Російської Федерації.

Якщо ж говорити про виконавчі документи, що регламентують в Росії обов'язок виплачувати аліменти (в даному випадку - аліменти з пенсії), в їх число входять далеко не всі існуючі види, а лише 3 з них: виконавчі листи , судові накази і нотаріальні угоди про сплату аліментів .

Наявний документ разом із заявою може бути направлений в службу судових приставів відповідно до адреси, де проживає боржник, або відразу до відділення Пенсійного фонду Російської Федерації. У першому випадку стягнення може звертатися не тільки на пенсію, але і на майно або грошові кошти громадянина, якщо щомісячних виплат від держави не вистачає для повного утримання поточного утримання дитини.

Важливим моментом є те, що аліменти належать до виплат першої черги стягнення, і їх не стосується правило, з якого випливає, що утримати можна тільки 50% доходу боржника-громадянина - в даному випадку цей розмір підвищується до 70%. Боржником ж людина вважається не тому, що навмисно або вимушено збирає борги. Це лише термін зазначеного вище федерального закону.

Даний відсоток відрахування (50% або 70%) призначається не автоматично, рішення приймає судовий виконавець, який веде справу, об'єктивно оцінюючи наявні матеріали.

У Росії Конституція та інші   закони   зобов'язують батьків утримувати і забезпечувати своїх не досягли 18-річного віку дітей

Зокрема, боржник зацікавлений в тому, щоб вчасно надавати держслужбовцю документи, що підтверджують зроблені перерахування (розписки стягувача, поштові або банківські квитанції) - в іншому випадку сума заборгованості буде визначена більшою, ніж насправді

Однак доведеться домовитися про те, що 50 або 70-відсотковий розмір утримання встановлюється постановою пристава найчастіше за виконавчими листами та судовим наказам. У нотаріальних же угодах нерідко фіксується домовленість про перерахування саме цих частин доходу платника. Більш високу частину заробітку утримати вже не вийде. Але це не стосується грошових коштів на банківських рахунках - утримання 100% цілком законно.

Також перевагою стягнення (для позивача) змісту судовим приставом-виконавцем є те, що батько не має права надавати йому недостовірну інформацію про свої доходи та майно. Якщо ж він чинить саме так, то додатково може бути оштрафований відповідно до Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

Напрямок документа в службу судових приставів спрощує процес ще і в тому плані, що виконання вимог пристава є обов'язковим для всіх без винятку організацій і громадян, що часто допомагає захистити права не тільки позивача, а й відповідача. Службовець має законне право здійснити перевірку бухгалтерії Пенсійного фонду, і при виявленні порушень покарати винних.

розрахунок суми

Як вже говорилося, виплата може бути призначена в розмірі певної частини доходу громадянина в залежності від кількості неповнолітніх дітей, або в твердій грошовій сумі , Якщо доходи платника непостійні. Остання в даний час встановлюється виходячи з величини прожиткового мінімуму, раніше ж практикувалося призначення аліментів у будь-якому кількості МРОТ (мінімальних розмірів оплати праці).

Тверда грошова сума не залишається незмінною з часом: якщо зростає прожитковий мінімум, зростає і розмір аліментів, які потрібно платити. Причому зворотна ситуація неможлива: при зниженні прожиткового мінімуму виплата не зменшується, вона залишається на колишньому рівні до моменту наступного його підвищення. Незадоволені цією обставиною громадяни повинні змиритися - Сімейний кодекс не допускає обмеження прав неповнолітніх .

Для наочності: якщо пенсія становить 24000 рублів, то вирахувати нескладно (1/4 частина - це 6000 рублів, 1/3 - 8000, а 1/2 - 12000 рублів). Якщо ж суд призначив відрахування в розмірі, скажімо, 0,483 величини прожиткового мінімуму в якомусь місті чи регіоні, то сума пенсії ролі тут грати не буде.

Подача на аліменти Подача на аліменти

в шлюбі цілком можлива, якщо позивач зможе довести, що необхідну матеріальну допомогу від свого законного чоловіка не отримує.

Чи треба платити аліменти з продажу квартири - читайте в даному матеріалі .

При необхідності виплачуватися будуть 70% її. Чи не вистачить і цього - накопичиться борг, і стягування буде відбуватися і після повноліття дитини.

Чи варто платити

На це питання відповідь можливий один - варто. У Росії в даний час необгрунтоване ухилення від сплати аліментів за все протягом 2 місяців вже може привести до адміністративної відповідальності за ст. 5.35.1 КоАП РФ. А це (в залежності від рішення суду) адміністративний арешт, штраф або громадські роботи. Для тих, хто не вважає це серйозним покаранням і знову не платить аліменти - відповідальність вже кримінальна (ст. 157 КК РФ).

Однак адміністративна і кримінальна відповідальність не звільняє людину від наявної заборгованості. Причому роздумувати, чи можна не платити і як довго, часу закон не залишає - виконавчі документи даного типу підлягають негайному виконанню.

Підводним каменем несплати або несвоєчасної сплати слід визнати ще й можливість позивача звернутися до суду за неустойкою позовів про аліменти відрахувань. Тоді на додаток до вже наявного боргу відповідач матиме обов'язок виплатити суму значно більшого розміру.

Яким же чином пенсіонеру уникнути подібної долі?

Тут все залежить від різновиду одержуваної пенсії та соціальні обставини:

За старості

Тут все просто - Пенсійний фонд РФ перераховує щомісяця необхідну (частіше за все не найзначнішу) суму з наявного доходу. З військовослужбовців

  • Стягувачам з доходів військовослужбовців (в тому числі і колишніх) пощастило більше: навіть «військова» пенсія (право на яку мають і пенсіонери правоохоронних органів - тобто МВС, - і колишні пожежники, митники і співробітники служби по контролю обігу наркотичних речовин) може становити пристойну суму.
  • Крім того, утримання можливо і з одноразових допомог і матеріальної допомоги, надбавок і компенсацій за неотриманий пайок, і, звичайно, при працевлаштуванні після звільнення з лав російської армії, тому що військовослужбовець може напрацювати те, що називається «вислуга років» в працездатному віці.
інвалідність
  • Як і у випадку з «звичайної» пенсією, характер стягнення тут нехитрий: є певна пенсія - виплачується встановлене зміст. Деяку особливість утриманню надають 2 і 3 група інвалідності.
  • Оскільки остання не позбавляє людину працездатності, то і аліменти з пенсії призначаються, як і тоді, коли у нього є зарплата. Але суд неупереджено і ретельно розглядає всі обставини: наявність працездатності та інших доходів, як давно є інвалідність, і інші.

Порядок виплат аліментів з пенсії

В першу чергу необхідно отримати виконавчий документ.

Найчастіше для цього стягувач звертається до суду за місцем проживання свого або відповідача:

  • складає в правильній формі заяву, де зазначаються відомості про себе і другій стороні (особисті дані, адреси і телефони);
  • докладає потрібні документи (копію свідоцтва про народження дитини, документи, що підтверджують обгрунтованість вимог);
  • спрямовує готовий комплект документів в мировий суд, який приймає рішення у встановлені законом терміни.

Якщо рішення судді позитивне, після набрання ним законної сили відділення ПФ РФ починає здійснювати відрахування відповідно до спрямованим документом не пізніше 3 днів з моменту виплати пенсії.

Якщо рішення судді позитивне, після набрання ним законної сили відділення ПФ РФ починає здійснювати відрахування відповідно до спрямованим документом не пізніше 3 днів з моменту виплати пенсії

Отримувати законну суму стягувач може поштовим переказом, через банк на наявний розрахунковий рахунок, а також особисто, а всі витрати по перерахуванню коштів несе відповідач

нюанси стягнення

При утриманні аліментів є деякі особливості, на які слід звертати увагу, але знають про них не все:

  • Соціальна виплата (як і втрата годувальника) дає право одержує її людині не перераховувати частину від неї на утримання неповнолітніх - він сам вважається потребують допомоги. Якщо ж говорити про ветеранів бойових дій в Чечні, то оподаткування аліментних платежами їх не обходить стороною, як і тих, хто посилається на старість і низький рівень доходу.
  • Важливо також знати: людина, яка добровільно або помилково платить кошти в розмірі більшому, ніж призначив суд, на «перерахунок», як в банку, сподіватися не може. Дані відрахування поверненню не підлягають.
  • Судом призначаються виплати з моменту подачі позивачем заяви, не раніше.
  • Пред'явити документ до виконання стягувач може не протягом року, 2 або 3 років з моменту вступу в законну силу, як думають деякі, а протягом всього терміну, на який призначено щомісячні платежі, і 3 років після. Простіше кажучи, у них є, наприклад, виконавчий лист до досягнення дитиною віку 21 років і стягнути кошти за весь період, за винятком уже отриманих.
  • Суд розглядає всі обставини по справі: матеріальне становище обох сторін, з ким проживає неповнолітня дитина. Також вже призначені відрахування можуть бути скасовані у разі смерті однієї зі сторін або дитини, або якщо дитина раніше проживав з матір'ю, а пізніше був переданий батькові.
  • Заборгованість по аліментах в разі смерті боржника може бути передана судом його спадкоємцям.
  • Неотримані стягувачем грошові суми (з причини закінчення терміну зберігання на пошті, зміни банківських реквізитів і повернення відправнику-організації) платником аліментів не відшкодовуються.
  • Пільги по виплатах і їх призупинення для пенсіонерів частіше за все не передбачаються. Відсутність можливості з яких-небудь поважних причин здійснювати сплату швидше відноситься до питання настання кримінальної відповідальності, однак обов'язок утримувати неповнолітнього залишається.
  • Наявність зареєстрованого шлюбу між батьками дитини для здійснення стягнення зовсім не є необхідною умовою. Також не завжди обов'язково спільне проживання (так званий цивільний шлюб). У ряді випадку буває досить встановити батьківство, з якого випливає зобов'язання по виплатах.

Ці питання стали самими часто зустрічаються в практиці і хвилюють багатьох, кого стосується тема аліментів з пенсії. Тонкощів в питанні відрахувань безліч, і не всі трактується однозначно, але розібратися і знайти необхідні відповіді цілком реально.

Розмір аліментів на двох дітей Розмір аліментів на двох дітей

становить одну третину заробітної плати або іншого виду доходу батьків. Грошові кошти можуть утримуватися в частках або у твердій сумі.

Як перевірити заборгованість по аліментах - можна прочитати тут .

Наші фахівці допоможуть вам дізнатися про те, як не платити аліменти законним способом - ось тут .

Яким же чином пенсіонеру уникнути подібної долі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online