Аліменти на дітей: консультація юриста

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У даній статті мова піде про сам «наболіле» вигляді аліментів: тих, які виплачуються на утримання дітей.

Добре, коли все мирно і гладко - обоє батьків розуміють свою відповідальність і готові сумлінно утримувати дитину матеріально, брати участь у її вихованні і пам'ятати: він не повинен страждати від того, що мама і тато більше не хочуть бути разом. На жаль, на практиці ми стикаємося з іншими прикладами, тому пропонуємо розглянути можливі варіанти правовойзащіти свого чада від несумлінності одного з батьків.

Отже, ч.1 ст.180 Сімейного кодексу України передбачає, що батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Законодавство України також передбачає зобов'язання щодо подальшого утримання дітей, які досягли повноліття за певних умов - син / дочка є непрацездатним або продовжує навчання (в такому випадку аліменти виплачуються до досягнення дитиною 23-х років або до припинення навчання).

Є кілька способів визначення, як саме і на підставі чого буде здійснюватися виплата аліментів на практиці:

За домовленістю між батьками.

Це, скажімо так, мирний варіант. Якщо один з батьків проживає окремо - він може надавати матеріальну підтримку як в грошовій формі, так і в натуральній (тобто покупки необхідних дитині речей, оплати навчання, відпочинку, лікування і т.п.).

Розподіл і розмір аліментів можуть бути прописані в шлюбному контракті.

Так як цей варіант в нашій країні поки не дуже популярний, скажімо тільки, що такий договір повинен бути складений у письмовій формі і посвідчений нотаріально.

В разі розлучення , На підставі договору між батьками

Такий договір повинен обов'язково бути складений у письмовій формі і посвідчений нотаріально. Договір повинен передбачати розмір та строки виплати аліментів. При цьому умови цього договору не повинні порушувати права дитини (наприклад, сума виплати не може бути менше 30% прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного возраста.Такім чином, на сьогоднішній день мінімальний розмір аліментів на дитину у віці до 6-ти років - 309,60 грн., на дитину віком від 6 до 18 років - 385,80 грн.).

У разі розлучення, на підставі рішення суду

За рішенням суду кошти на утримання дитини присуджуються в частині від доходу його матері / батька і (або) у твердій грошовій сумі.

При визначенні розміру суми аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Читай також: Аліменти: матеріальна допомога одному з подружжя

Цікаво: раніше сімейне законодавство чітко встановлювало частини від заробітної плати батька / матері дитини, які підлягали виплаті. Тепер же норми закону цілком покладаються на розсудливість і справедливість суду. У такого підходу є, звичайно ж, свої «плюси» і «мінуси». Позитивним можна вважати можливість позивача вимагати вважати суму аліментів від ВСІХ доходів відповідача (а не тільки від суми офіційної заробітної плати), якщо звичайно вдасться довести існування таких.

Якщо аліменти стягуються на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Тобто всі діти будуть отримувати однакову суму змісту. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про зміну розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї частки, яка припадала на дитину, яка досягла повноліття. Таким чином, з платника аліментів знімається зобов'язання платити ту частину, яка покладалася дитині, яка досягла повноліття.

Якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Ухилення від виплати і відповідальність

Якщо місце проживання або перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Такі виплати в судовому порядку держава надалі утримує з того з батьків, який ухилявся від сплати аліментів.

Коли суми і порядок виплати аліментів були вказані в шлюбному контракті або договорі між батьками при розлученні - несплачені в строк кошти можна стягнути на підставі виконавчого напису нотаріуса (тобто. В суд звертатися не потрібно). З таким листом від нотаріуса можна відразу звертатися до виконавчої служби, яка буде шукати джерела доходів неплатника, накладати арешт на його майно і іншими законними способами «вибивати» покладені аліменти.

Також за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.

Важливо для платника аліментів! В силу певних обставин той з батьків, який проживає з дитиною і отримує його аліменти, на жаль, може виявитися «не чистий на руку», тому: платнику аліментів настійно рекомендується зберігати підтвердження виплати / здійснення матеріальної підтримки в іншому вигляді (чеки від покупок, квитанції, банківські виписки, що підтверджують переказ коштів). Адже навіть якщо аліменти сплачуються добровільно, це не є гарантією того, що другий з батьків (наприклад, ображений з особистих причин) не подасть до суду з проханням нарахувати аліменти, які нібито не сплачувались ...

До речі кажучи, аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому випадку суд може присудити аліменти за минулий час, але не більше ніж за 3 роки.

Кому юридично належать аліменти, виплачені на дитину

Аліменти, одержані на дитину, є власністю того з батьків, на ім'я кого вони виплачуються, і мають використовуватися за цільовим призначенням. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, які одержані для її утримання.

У разі смерті того з батьків, з ким проживала дитина, аліменти є власністю дитини.

Неповнолітня дитина (від 14 до 18 років) має право на самостійне одержання аліментів та розпоряджання ними відповідно до Цивільного кодексу України (покласти на рахунок в банк, витратити на дрібні побутові покупки - але це все індивідуально і має бути «під наглядом» дорослих) .

Титова Анна, юрист ©

Читай також: Аліменти: юридичні нюанси по виплаті матеріальної допомоги

Завантаження ...

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online