Аліменти до або після ПДФО (податок на доходи фізичних осіб)

  1. Основні уточнення
  2. як вираховуються
  3. Особливості та приклад
  4. Отримання аліментів до або після ПДФО
  5. Окремі випадки
  6. Відрахування на дітей
  7. майновий вирахування
  8. Утримання та аванси
  9. Чи є пільги для платників

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У відповідності з сімейним і податковим законодавством виплати по аліментних зобов'язань оподаткуванню не підлягають. Проте, перед бухгалтерами часто постає питання в нестандартних ситуаціях з ними.

Найчастіше проблема пов'язана з порядком розрахунку: як нараховувати аліменти до або після ПДФО. Нерідкі випадки незрозумілості розрахунку прибуткового податку з матеріальної вигоди, отриманої платником аліментів. Іноді доводиться стикатися з з'ясуванням видів доходів, за якими необхідно нараховувати і виплачувати аліменти.

Викликають питання і відрахування ПДФО: покладені стандартні відрахування на дітей співробітнику-платнику аліментів і як діяти бухгалтеру в разі необхідності надання йому майнового відрахування .

Всі ці нюанси важливо знати з метою уникнення порушень прав боржника і одержувача аліментних коштів, а також отримання роботодавцем покарання за порушення закону.

Основні уточнення

Види і нюанси розрахунку

Аліменти виплачуються з наступних видів доходу:

  • основної зарплати;
  • преміальних виплат;
  • надбавок (наприклад, за шкідливі умови праці);
  • пенсій;
  • авторських винагород;
  • стипендій;
  • посібників;
  • оплат робіт, призначених відповідачу судом;
  • посібників військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів і т.д.

З багатьох видів доходів грошові кошти на утримання дітей в аліментних порядку не стягуються. До них відносяться, наприклад, виплати при звільненні, компенсація проїзду, одноразова матеріальна допомога в разі отримання професійного каліцтва, допомога при народженні дитини та деякі інші.

Аліментні виплати розраховують і утримують в такому порядку:

  1. Складаються всі види доходів, з яких підлягає утримання коштів на забезпечення дітей.
  2. З отриманої суми утримується податок на доходи фізичних осіб.
  3. З решти суми доходу утримують аліменти, передбачені виконавчим листом.

Таким чином, ПДФО оподатковується тільки дохід громадянина, який виконує аліментні зобов'язання. З самих аліментів прибутковий податок не утримується. Дане правило діє і відносно ІП, стягнення з яких виробляється після вирахування всіх потрібних податків.

як вираховуються

Можливі два варіанти виплати аліментів: фіксованою сумою або в процентному співвідношенні з доходом. У другому випадку після того, як з доходу вирахувано 13% податку, проводиться розрахунок аліментні суми, встановленої виконавчим документом або угодою батьків. Наприклад, на двох дітей вона за загальними правилами становить 1/3 усіх доходів. Але цей розмір може і змінюватися за деякими підставах.

Для обчислення аліментів в бухгалтерію підприємства, в якій працює особа, яка зобов'язана їх сплачувати, необхідно надати один з документів:

  • заяву з нотаріально завіреним угодою про аліменти;
  • виконавчий лист, в якому визначено порядок виплат;
  • судовий наказ.

Підставою для розрахунку аліментів з ІП ​​є податкова декларація, в якій відображена суму його чистого прибутку. З неї і будуть утримані кошти, покладені дітям.

Після здійснення розрахунків аліменти перераховуються позивачеві, а з відповідача знімається сума витрат по виконанню цієї операції. Обов'язок оплати витрат по перерахуванню аліментів покладено на відповідача.

Увага! Перерахування аліментних коштів здійснюється протягом трьох робочих днів з моменту нарахування доходів, з яких підлягає їх віднімати.

Особливості та приклад

Допускається утримання коштів на аліменти в розмірі, що не перевищує 70% всіх доходів.

За загальним правилом розмір виплат залежить від кількості дітей, які перебувають на утриманні:

Одна дитина

¼ частка заробітку. Двоє 1/3 частина доходів. Троє і більше ½ всіх зароблених коштів.

Приклад розрахунку аліментів і зарплати: заробіток Оленкова В.С. склав за лютий 92 тис. руб. У нього є аліментні зобов'язання на двох дітей в розмірі 1/3 доходу.

розрахунок:

Утримання ПДФО

92 000 * 13% = 11 960 (руб.) Утримання аліментів (92 000 - 11 960) * 1/3 = 26 680 ( руб.) Нарахування фактичної заробітної плати 92 000 (дохід) - 11 960 (ПДФО) - 26 680 (аліменти) = 53 360 (руб.)

Увага! У разі виплати аліментів у твердій сумі вони прив'язані до прожиткового мінімуму, який регулярно індексується. Це важливо враховувати при обчисленні. За недотримання цих вимог на організацію може бути накладений чималий штраф: 50-100 тисяч рублів.

Отримання аліментів до або після ПДФО

Відповідь на це питання дає законодавство. У статті 217 НК РФ наведений перелік доходів, з яких утримується ПДФО. Пункт 5 встановлює, що аліменти не підлягають оподаткуванню. Причому дане правило діє щодо всіх видів аліментних виплат: на дітей, мати, батьків та інших родичів.

У 2019 положення законодавства про порядок обчислення аліментів не змінилися. Одержувач аліментів може розраховувати на суми, рівні відсоткової частини доходів платника. Ніяких додаткових відрахувань не буде.

Платник крім аліментів зобов'язаний виплатити в бюджет ПДФО. Якщо він працює на підприємстві, то за нього утримання податку, розрахунки і перерахування аліментів виробляє бухгалтерія.

Порядок дій роботодавця платника аліментів встановлений статтею 99 ФЗ «Про виконавче провадження»: спочатку утримується ПДФО з доходу, потім розраховуються і нараховуються аліменти з суми, що залишилася.

Таким чином, рішення про те, коли нараховувати аліменти до або після ПДФО, можливо тільки одне. Аліментні кошти віднімаються з чистої зарплати, оскільки платник не отримує дохід, спочатку відображаються у відомості. Йому виплачується реальний (фактичний) заробіток: доходи за вирахуванням 13%.

Окремі випадки

матеріальна вигода

У доходи, з яких виплачуються аліменти, не входить матеріальна вигода.

Це випливає з наступних положень:

  • пп. 1 п. 1 ст. 212 НК РФ;
  • статті 82 Сімейного кодексу;
  • Переліку доходів для утримання аліментів (Постанова Уряду № 841 від 1996 року);
  • шостого розділу Рекомендацій щодо виконання вимог про стягнення аліментів (затв. ФССП № 01-16 від 2012 року).

Стаття 212. Особливості визначення податкової бази при отриманні доходів у вигляді матеріальної вигоди

Утримати аліменти з матеріальної вигоди неможливо, тому що вона є віртуальною. В такому випадку зменшується база для нарахування аліментних сум. Оскільки з матеріальної вигоди віднімається ПДФО (лист Мінфіну № 04-04-06 від 1997 року).

Відрахування на дітей

При утриманні ПДФО з доходів співробітника-платника аліментів роботодавець зобов'язаний брати до уваги наявність права у працівника-батька на стандартні відрахування на дітей, що дозволяють зменшувати суму прибуткового податку. Отже, у платника аліментів є і право на відрахування, оскільки він є батьком.

Розміри стандартних вирахувань:

На перших двох дітей

По 1400 руб. На наступних дітей По три тисячі рублів. На дітей-інвалідів За 12 і 6 тисяч рублів, дивлячись яка ступінь споріднення: кровна чи ні.

Відрахування на дітей використовуються в розрахунку податкової бази і є своєрідною пільгою для зменшення ПДФО.

Приклад: зарплата платника аліментів склало 32 000 рублів, у нього троє дітей, при використанні вирахування прибуткового податку вважається не з 32 тисяч, а з 26 200 рублів (32 000 - (1400 * 2 + 3000)). В результаті ПДФО буде знижений з 4 160 рублів до 3 406 рублів.

Отже, працівник заощадить 754 рубля на податок, а сума аліментів при цьому збільшиться. Роботодавець зобов'язаний враховувати даний факт при розрахунку аліментів своїх співробітників.

майновий вирахування

Багато хто задається питанням, що це таке - найменування джерела виплати в 3-ПДФО . Для того, щоб в цьому розібратися, потрібно зрозуміти, що являє собою декларація і з якою метою вона подається.

Про зміни податкових ставок ПДФО читайте тут .

При зверненні до роботодавця за наданням майнового відрахування з нагоди покупки житла працівник буде звільнений від утримань з зарплати ПДФО на певний період. Час такого звільнення залежить від розміру зарплати і належного вирахування.

Аліменти в такому випадку нараховуються з усього отриманого заробітку. Оскільки майнові відрахування фактично зменшують податкову базу по ПДФО, збільшуючи при цьому дохід (лист Роструда № 2261-6-1 від 2006 року). Отже, при використанні майнового відрахування сума аліментів буде збільшена.

Увага! Повертати ПДФО роботодавець повинен тільки після отримання повідомлення ИФНС. В іншому випадку він може бути притягнутий до відповідальності і повинен буде виплатити штраф.

Утримання та аванси

Законодавством встановлено повний перелік доходів, з яких підлягає виплачувати аліменти. До них відносяться виплати по відпустках і листками непрацездатності. Винятком є ​​допомоги по вагітності та пологах. У разі тривалої непрацездатності платник може звернутися до суду з клопотанням про тимчасове або постійне зменшення суми аліментних виплат.

Для всіх видів утримань діє єдиний порядок: в першу чергу обчислюється і утримується ПДФО, потім - аліменти, що підлягають виплаті за аліментного угоди або виконавчим документом. З лікарняних і відпускних виплат нарахування аліментних коштів проводиться аналогічним чином.

Відповідно до закону утримання аліментів з авансів не обов'язково. Можливий тільки один винятковий випадок, коли аванс є єдиним доходів платника аліментів в поточному місяці.

Утримання аліментних коштів повинно здійснюватися один раз на місяць, незалежно від того, на скільки частин поділено заробіток. Наприклад, багато роботодавців видають зарплату два або три рази на місяць. Як правило, аліменти стягуються з підсумкової зарплати, оскільки розрахунок ПДФО проводиться за повний місяць отримання доходу.

Отже, роботодавець не зобов'язаний утримувати аліменти з авансових виплат. Справляння здійснюється з повного заробітку.

Чи є пільги для платників

При наявності у працівника утриманців законом йому гарантовано право на щомісячне надання стандартних вирахувань на них. Розмір відрахування ПДФО залежить від кількості неповнолітніх дітей у співробітника і їх категорій. Наприклад, дітям-інвалідам покладаються великі суми.

Для отримання такої податкової пільги працівник повинен офіційно підтвердити факт достатнього забезпечення своїх дітей. В даному випадку не грає ролі спільне проживання платника з дітьми та участь в їх вихованні.

Головне підставу для отримання пільги - регулярність відрахувань аліментів. Щоб її отримувати, в ИФНС потрібно подати такі документи:

  • про припинення шлюбу;
  • про народження дитини / встановлення батьківства;
  • Угода про аліменти, копію постанови суду, виконавчий лист, судовий наказ;
  • про підтвердження виконання аліментних зобов'язань в належному порядку: довідка з бухгалтерії, платіжні доручення, розписки.

У разі регулярного здійснення аліментних виплат і відсутності у заінтересованих осіб претензій платник має повне право на отримання податкових пільг. Однак, в деяких ситуаціях навіть сумлінність платника аліментів не дозволяє його отримати.

Так, перешкодою може бути маленький розмір аліментів. Незважаючи на те, що законом не встановлено їх мінімальний розмір, в суді довести даний факт можна, хоча ИНФС і бухгалтерії роботодавця це не представляється особливо цікавим і важливим.

Не мають право на податкові пільги і платники із занадто високим сукупним доходом. Обмеження складається 280 тисяч рублів.

Чи не покладені податкові послаблення і платникам аліментів, які не є дітям батьками.

Отже, батьки зобов'язані забезпечувати своїх дітей, поки у них є в цьому потреба. Періодичність, розмір виплат і інші нюанси визначаються батьками за угодою або в суді. Утримання аліментів проводиться після вирахування ПДФО в кінці місяця. Перелік доходів, з яких воно може здійснюватися визначено законом.

Сумлінні платники з не особливо високим заробітком мають право на податкові пільги. Майновий вирахування, звільняючи від виплати прибуткового податку, тимчасово фактично збільшує розмір аліментів.

ПДФО з матеріальної допомоги в 2019 році

починає утримуватися, коли її сума в рік перевищує 4 тис. р. Не має значення, яку систему оподаткування застосовує компанія.

Хто платить ПДФО, працівник або роботодавець - відповідь тут .

тут ви можете дізнатися все про допомогу по вагітності та пологах і сплати ПДФО.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online