Як змусити батька сплачувати аліменти?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Щоб змусити батька сплачувати аліменти, треба налаштуватися на щільну роботу з судовим приставом-виконавцем .

Спочатку аліменти стягуються світовим судом. Тут проблем немає, мирові судді стягують аліменти в частці від заробітку взагалі не замислюючись, на автоматі.

Аліменти в твердій сумі теж стягують, питання тільки в розмірі .

А ось далі виконавчий лист про стягнення аліментів надходить приставу, і тут все не так однозначно.

Найкраще - якщо у боржника є офіційний заробіток. Пристав відправляє виконавчий лист за місцем роботи і все - бухгалтерія проводить утримання як із зарплати, так і з усіх премій і набавок.

Але зараз стало занадто багато ситуацій, коли чоловіки працюють « в чорну »- таксисти, фрілансери, різноробочі і т.д. Або ІП, які самі собі можуть будь-яку довідку про дохід написати.

Тоді пристав має право запустити інші примусові механізми. Якщо борг накопичився, батько кілька місяців аліменти не платив, то пристав може:

1. Направити запити в державні органи, що:

- Росреестр (про наявність у власності боржника нерухомості);

- ГИБДД (про наявність автомобілів);

- в банки (про наявність рахунків і грошей на них);

- в податкову службу і Пенсійний фонд (про наявність заробітку і доходів, тому що з офіційних доходів утримуються податки).

Виявлене майно пристав може заарештувати і звернути на нього стягнення - примусово продати, гроші віддати матері дитини (стягувачу).

2. Провести вихід за місцем проживання боржника - вилучити побутове начиння, побутову техніку. Виставити це на продаж.

3. Заборонити боржнику виїзд за кордон Російської Федерації:

4. Нововведення в законі: з 2015 року пристав має право обмежити спеціальне право боржника, тобто позбавити водійського посвідчення на право керування транспортом.

Це досить вагома і відчутна міра в порівнянні з забороною виїзду за кордон, тому що аліментники, як правило, за кордон не їздять, а ось автомобілями користуються досить активно. Багато аліментників таксують, тому що дохід в службах таксі порівняно непоганий, і найголовніше - «чорний». Для таксистів та інших водіїв такий захід є досить страхітливою, і треба нею обов'язково користуватися, заявляти клопотання приставу про позбавлення боржника прав.

5. Паралельно з самим боржником треба пропрацювати тему про майно його нової дружини.

Роки йдуть, чоловік-аліментник укладає новий шлюб. А в новому шлюбі знову діє режим спільної власності. Наприклад, купили автомобіль, оформили на ім'я дружини. Судовий пристав-виконавець цього не побачить, тому що він направляє запити до держорганів тільки щодо самого боржника.

Треба пристава про це попросити, заявити клопотання про це. Нехай направить запит в ЗАГС - отримає інформацію про новий шлюб, дані нової дружини. А потім вже ті ж самі запити (банки, Росреестр, ГИБДД) направити на ім'я нової дружини.

Якщо майно буде виявлено - мати дитини має право подати позов до суду про примусовий поділ майна між боржником і його новою дружиною. Виділити половину і відібрати її в рахунок боргу. Половину квартири, половину грошей на рахунку в банку, автомобіль, і т.д.

6. Залучити його до кримінальної відповідальності. Стаття 157 Кримінального кодексу РФ - злісне ухилення від сплати аліментів . Хоч зараз і розглядається законопроект про скасування цього заходу, але поки що вона діє.

7. Громадянська міра відповідальності - стягнення неустойки за несвоєчасну сплату аліментів (Ст.115 Сімейного кодексу РФ).

Розмір неустойки досить великий - 0,5% в день, тобто 183% річних. Вже неодноразово суди стягували більше мільйона рублів з боржника, коли той 4 - 5 років не платив аліменти (додатково до суми основного аліментного обов'язку).

Звичайно, тут питання риторичне - якщо боржник основний-то борг не платить, то яка різниця, чи буде ще додатковий борг?

Але на багатьох аліментників ця ситуація діє істотно.


8. Над злісним неплатником є ще загроза позбавлення батьківських прав (Ст.69 Сімейного кодексу). Діє не до всіх і не завжди, але часто діє.

9. Адміністративна відповідальність за ст.5.35.1 КоАП РФ.

Стаття введена недавно, і покарання за неї дуже істотне - до позбавлення волі на 10 діб. Діє на боржників дуже навіть помітно. Щоб не сісти - починають платити.

10. Заборона виїзду за кордон РФ

Основне побажання всім матерям - стягувачам аліментів: бути наполегливими. Всі перераховані механізми можна запускати одночасно, щоб ускладнити життя боржника. регулярно ходити до приставу , Подавати клопотання. Нехай пристав постійно викликає боржника, пресує його, щоб той світла білого не бачив і не розслаблявся. Нехай вилучає у боржника прямо на місці його стільниковий телефон (це здорово дратує і дратує), шле всюди запити, приходить до боржника додому регулярно, попереджає письмово про кримінальну відповідальність, і т.д. Поки стягувач аліментів не почне цього вимагати від пристава - пристав сам не встане і не піде до боржника. І коли стягувач разом з приставом почнуть діяти напористо - тільки тоді почнуть з'являтися результати.

брусків Павло

Звичайно, тут питання риторичне - якщо боржник основний-то борг не платить, то яка різниця, чи буде ще додатковий борг?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online