Як подати на аліменти на дитину? Що потрібно, як оформити заяву і в який суд

  1. Шлюб і аліменти У законодавстві Російської Федерації за обома батьками закріплено обов'язок по вихованню...
  2. Чи можна добитися виплати аліментів без розлучення
  3. Матеріальна допомога без укладання угоди
  4. Висновок добровільного угоди про виплату аліментів
  5. Особливості укладення угоди
  6. Куди подавати і що потрібно щоб подати на аліменти
  7. Заява для оформлення судового наказу
  8. Розгляд позовної заяви в судовому порядку
  9. Оформлення судового наказу
  10. Подача на аліменти не тільки на дитину, але і на батька
  11. Як подати на фіксовану суму аліментів
  12. Чи можна подати при співжитті
  13. Пред'явлення позову батьками, які перебувають у незареєстрованому шлюбі
  14. наказовий порядок
  15. позовної порядок
  16. Необхідні документи для подачі заяви в суд
  17. Скільки коштує подача
  18. Чи є держмито
  19. В якому випадку можна подати повторно
  20. Як подати заяву онлайн через держпослуги
  21. строки давності

Шлюб і аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У законодавстві Російської Федерації за обома батьками закріплено обов'язок по вихованню та забезпеченню дітей всім необхідним. Якщо хтось із них ухиляється від її виконання, то другий з батьків повинен домовитися про виплати певної фінансової допомоги на дитину. Сторони можуть укласти добровільну угоду або врегулювати питання доведеться в судовому порядку. Давайте розберемося, як подати на аліменти в кожному окремому випадку.

Що-ж таке аліменти

В першу чергу, потрібно розібратися, що таке аліменти В першу чергу, потрібно розібратися, що таке аліменти. Цим терміном позначаються кошти, які, згідно із законом, один з батьків повинен виплачувати іншому на утримання спільної дитини, поки їй не виповниться 18 років. Аліменти - це фінансова допомога, яка може надаватися на добровільних засадах або в примусовому порядку за рішенням суду.

Обов'язок матеріально забезпечувати свою дитину виникає у громадян відразу ж, як вони стають матір'ю і батьком, тому на аліменти можна подати, навіть перебуваючи в зареєстрованому шлюбі.

Законодавство Російської Федерації дозволяє написати заяву на аліментні виплати без розірвання шлюбу , Після офіційного розлучення або під час нього.

Чи можна добитися виплати аліментів без розлучення

Чинний шлюбний союз не є перешкодою для призначення аліментів, тому отримання матеріальної допомоги від другого з батьків можливо навіть в ньому.

Існує два варіанти отримання грошей без оформлення розлучення:

  • аліментні угоду (Оформляється за стандартним порядку);
  • звернення в судові органи (громадянин подає позовну заяву про стягнення аліментів).

Позов подається, якщо між батьками виникають суперечки або ж чоловік бажає встановити аліменти в твердій грошовій формі. Суд проводить кілька засідань, на яких можуть бути присутні не тільки сторони, але і свідки з адвокатами, також він уважно вивчає документи, щоб винести краще для дитини рішення.

Матеріальна допомога без укладання угоди

Якщо батьки не мають претензій один до одного з приводу змісту і виховання спільну дитину, то нарахування аліментів проводиться на добровільній основі.

Сторони можуть керуватися усною угодою, укласти письмовий договір, який буде завірений у нотаріуса, або ж добровільне перерахування коштів буде проводитися на підставі рішення суду.

Досвідчені юристи не рекомендують обговорювати розмір, порядок, частоту аліментів без офіційних документів, навіть добровільні виплати краще підтвердити на папері, щоб, в разі суперечок, платник міг відстояти своє чесне ім'я і довести регулярність платежів.

Наприклад, на ім'я батька, з яким проживає дитина, відкривається спеціальний рахунок, а платником аліментів перераховує на нього обумовлену суму, вказуючи мету перекладу в форматі «аліменти за такий-то місяць такого-то року». Крім того, можна брати розписки, що гроші отримані, і претензії до відправника відсутні.

Висновок добровільного угоди про виплату аліментів

Кращим варіантом для обох сторін є укладення спеціальної письмової угоди Кращим варіантом для обох сторін є укладення спеціальної письмової угоди. У цьому документі, обов'язково завіреному в нотаріальній конторі, буде прописаний розмір фінансової допомоги, а також порядок і терміни добровільних перерахувань.

Така угода складається як під час шлюбу, так і при оформленні розлучення. Формат аліментних виплат визначається сторонами спільно - це може бути фіксована сума або частина доходу платника. При бажанні договір передається в бухгалтерію організації, де працює батько, щоб та своєчасно перераховувала частину його доходу на утримання дитини.

Для оформлення угоди про добровільні виплати необхідно зібрати пакет документів:

  • паспорти громадян;
  • папери, що підтверджують розмір аліментів, наприклад, довідку про доходи;
  • свідоцтва, що засвідчують спорідненість між сторонами.

Особливості укладення угоди

Угода складається і підписується платником аліментів і одержувачем грошей. Щоб воно знайшло юридичну силу, на бланку повинна стояти печатка і підпис нотаріуса.

Розмір аліментів на одну дитину за законом повинен становити не менше 1/4 частини всіх доходів платника, на двох дітей утримується 1/3 доходів, а на трьох і більше - 50%. Також варто відзначити, що розмір добровільної матеріальної допомоги не повинен бути менше того, який міг би встановити суд з урахуванням фінансового і сімейного стану сторін.

Документ розривається виключно за взаємною згодою сторін в будь-який час, що стосується внесення поправок, то воно може бути проведено лише письмово, з подальшим засвідченням в нотаріальній конторі. Односторонні коригування або відмова від зобов'язань заборонені.

Куди подавати і що потрібно щоб подати на аліменти

У ситуаціях, коли один з батьків відмовляється від добровільних перерахування коштів, не підписує угоду або ухиляється від виховання дитини, другого з батьків потрібно звернутися в суд.

Багато громадян не знають, куди слід подавати заяву на аліменти. Дана сфера сімейних відносин знаходиться в юрисдикції мирового судді за місцем проживання позивача або відповідача.

Щоб позов на стягнення аліментів був прийнятий судовим органом, буде потрібно зібрати певні документи:

  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу або його розірвання;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • виписку, що підтверджує проживання дитини з позивачем;
  • документи про доходи обох сторін;
  • паперу про розмір утримань, при їх наявності.

Якщо шлюб не зареєстрований офіційно, то, крім стандартних документів, буде потрібно висновок експертизи на встановлення батьківства.

Сама заява по структурі досить просте - в ньому вказуються повне найменування судового органу, відомості про батьків, вимоги позивача, обставини і список додається документації.

Заява для оформлення судового наказу

Якщо аліментник перестає добровільно перераховувати гроші на утримання дитини, то стягнення аліментів проводитиметься на підставі судового наказу. Для його оформлення батько, з яким дитина проживає, повинен відправити мировому судді заяву: зробити це можна рекомендованим листом або передати особисто.

Крім самого бланка, заявник додає стандартні копії документів, а саме свідоцтво про шлюб, угоду щодо розміру і форми аліментів і висновок експертизи на встановлення батьківства, додатково потрібна довідка з місця роботи платника. У заяві позначається сам факт перебування в шлюбі, кількість дітей і їх дані, вимоги одержувача і інформація про платника.

Розгляд позовної заяви в судовому порядку

Якщо аліментополучателя направляє в судовий орган не просто заява, а позов, то на його розгляд дається один місяць Якщо аліментополучателя направляє в судовий орган не просто заява, а позов, то на його розгляд дається один місяць. В ході судового розгляду всі сторони викликаються на спеціальні слухання, і тільки після детального вивчення всіх обставин і опитування наявних свідків суддя виносить рішення. У більшості випадків позов задовольняється, суд нерідко йде назустріч матері, особливо якщо її зарплати або інших доходів не вистачає для забезпечення себе і дитину всім необхідним.

Щоб оскаржити винесене рішення, сторонам дається 10 днів, при відсутності скарг видається виконавчий лист, який згодом стає підставою для відкриття виконавчого провадження.

Оформлення судового наказу

Для подачі на аліменти через суд законний представник дитини може подати заяву про покладання на другого з батьків обов'язки фінансово утримувати неповнолітнього.

Таким способом, як правило, домагаються призначення аліментів у твердій грошовій сумі, але для цього позивач повинен подати заяву на видачу судового наказу та укласти окремі рішення.

Звичайний судовий наказ формується без проведення цивільного процесу, тобто сторони не викликаються на слухання і суддя керується виключно наданої документацією.

Подача на аліменти не тільки на дитину, але і на батька

Один з батьків має законне право подачі на аліменти не тільки на дітей, а й на себе. Правда, простого бажання людини недостатньо, для отримання матеріальної допомоги для матері повинні бути дотримані певні вимоги:

  • позивачка вагітна або спільному дитині ще немає трьох років;
  • аліментополучателя виховує недосконалого дитини-інваліда.

Після розлучення колишній чоловік може запросити аліменти, якщо він відчуває матеріальні труднощі або став непрацездатним ще під час шлюбу або протягом року з моменту його розірвання.

Розмір матеріальної допомоги батькам встановлюється у твердій грошовій сумі, на підставі усної домовленості між сторонами, письмової згоди або відповідного рішення суду.

Як подати на фіксовану суму аліментів

У 83 статті Сімейного Кодексу Російської Федерації передбачені випадки, в яких фінансова допомога на дитину перераховується в твердому розмірі. Суд приймає рішення про фіксовані щомісячні виплати, якщо один з батьків:

  • не має офіційних джерел доходів;
  • отримує зарплату в іноземній валюті або натуральному вигляді;
  • його дохід не регулярний або постійно змінюється.

Чи можна подати при співжитті

Аліменти - це деякі виплати одного з батьків на утримання дитини. І зовсім не важливо, за яких умов був народжений неповнолітній. Якщо між матір'ю і цивільним чоловіком, який визнаний офіційним батьком дитини, немає конфлікту з приводу форми, термінів і розміру аліментів, то найпростіше зробити висновок добровільне угоду. Головними перевагами такого рішення є те, що громадяни звільняються від сплати держмита, також їм не потрібно складати заяву і збирати необхідну документацію.

У спірних ситуаціях найкращим варіантом стане подача заяви на отримання відповідного наказу, в якому будуть вказані умови платежів.

Пред'явлення позову батьками, які перебувають у незареєстрованому шлюбі

Чимало дітей народжується поза офіційним шлюбом, тому проблема нарахування аліментних виплат є досить актуальною і в цьому випадку. В першу чергу, матерям необхідно довести факт батьківства.

В якості головного доказового документа, як правило, виступає свідоцтво про народження, в якому в графі «батько» зазначено конкретну особу. При відсутності подібної записи доказом буде висновок генетичної експертизи.

Законодавством Російської Федерації передбачено два варіанти отримання судового рішення про нарахування аліментів при знаходженні в незареєстрованому шлюбі. Основні етапи стягнення фінансової допомоги на утримання дитини подібні до тих, які проводяться при знаходженні в офіційному шлюбі і при розлученні, тому коротко повторимо інформацію, описану раніше.

наказовий порядок

Отримання судового наказу, що регулює аліменти, вважається однією з найшвидших і ефективних процедур. Суддя уважно вивчає документи, які були додані до заяви, і виносить одноосібне рішення. У зв'язку з тим, що основні обставини не вимагають роз'яснень, позивач і відповідач можуть навіть не бути присутнім на засіданні.

При подачі заяви в мировий суд, врахуйте, що аліменти можуть бути призначені лише в розмірі частки від доходів відповідача. Виданий судом наказ необхідно направити приставам, які відразу ж почнуть виконувати приписи. Згідно 81 статті Сімейного Кодексу Російської Федерації, аліменти на одну дитину становитимуть 25% від доходу, на двох - 33%, а на трьох і більше - 50%.

позовної порядок

У ситуаціях, коли даних, наданих суду в якості аргументів, недостатньо або ж вони вимагають пояснень, суперечка між батьками вирішується за допомогою позовної заяви У ситуаціях, коли даних, наданих суду в якості аргументів, недостатньо або ж вони вимагають пояснень, суперечка між батьками вирішується за допомогою позовної заяви. Якщо для отримання наказу присутність сторін було не обов'язково, то для розгляду за позовом доведеться відвідати кілька засідань.

Позивач і відповідач мають право приводити судді свої докази, заперечувати, якщо не згодні з якимись моментами, і давати пояснення. Обидві сторони можуть скористатися послугами адвоката або юриста. У позовному порядку розглядаються стягнення аліментних виплат у твердій грошовій сумі або її комбінуванні з пайовими виплатами. Крім того, аналогічним способом розглядаються звернення, що стосуються стягнень аліментних заборгованостей за минулі періоди.

Основна складність даної процедури полягає в тому, що потрібно не просто довести нестаранність батька в питаннях утримання дитини, а й обгрунтувати бажану суму виплат.

Необхідні документи для подачі заяви в суд

Ще раз зазначимо, що потрібно. Одержувачу матеріальної допомоги необхідно приготувати ксерокопії:

  • свого паспорта разом зі сторінками прописки і сімейного стану;
  • свідоцтва про народження спільних дітей;
  • документа, що підтверджує реєстрацію шлюбного союзу або його розірвання.

З оригіналів знадобиться:

  • довідка про склад сім'ї відповідача (якщо така інформація є);
  • довідка про склад сім'ї позивача;
  • розрахунок розміру аліментів;
  • обгрунтування витрат на утримання дитини.

Вся документація прикладається до позовної заяви, на підставі якого буде винесено відповідне рішення суду. Якщо шлюб між батьками не зареєстрований, то до стандартного пакету документів додається результат експертизи на встановлення батьківства.

Скільки коштує подача

Розмір мита за подачу заяви майнового характеру без проведення оцінки становить 300 рублів, а за позов про призначення аліментних виплат на дитину віком до 18 років доведеться заплатити половину цієї суми, тобто 150 рублів Розмір мита за подачу заяви майнового характеру без проведення оцінки становить 300 рублів, а за позов про призначення аліментних виплат на дитину віком до 18 років доведеться заплатити половину цієї суми, тобто 150 рублів.

Оплата мита є обов'язком сторони позивача, вона проводиться в момент звернення до мирового суду, в іншому випадку позов просто не буде зареєстрований.

Також можливі додаткові витрати, якщо складанням заяви займається кваліфікований юрист або адвокат. У складних випадках краще не шкодувати грошей і відразу скласти юридично грамотний документ з їх допомогою.

Чи є держмито

За реєстрацію позовного звернення з приводу аліментів заявнику необхідно заплатити 150 рублів. Без цього обов'язкового платежу суд навіть не почне розгляд справи. Якщо сторони укладають мирову угоду, то мито сплачується тільки за роботу нотаріуса, який буде засвідчувати договір.

В якому випадку можна подати повторно

У 119 статті Сімейного Кодексу Російської Федерації передбачені обставини, при настанні яких сторони можуть попросити змінити розмір / форму аліментів або ж повністю звільнити платником аліментів від зобов'язань.

Отже, повторне звернення до суду для стягнення фінансової допомоги на утримання дитини можливо для:

  • збільшення або зменшення розміру виплат, якщо вони проводяться в фіксованому розмірі;
  • стягнення матеріальної допомоги на користь позивачки при її вагітності або вихованні дитини до трьох років;
  • зміни формату аліментів, наприклад, з пайової розрахунку на фіксовану суму або навпаки;
  • припинення аліментних платежів.

Варто відзначити, що повторний позов не можна подати після того, як первинне рішення суду вступить в силу, а спірні питання, пов'язані з невиконанням зобов'язань, вирішуються за допомогою приставів або судді в рамках виконавчого провадження або за зверненням зацікавлених громадян.

Як подати заяву онлайн через держпослуги

Сучасні технології дозволяють громадянам уникнути багаторазового відвідування суду для подачі заяви. Для того, щоб оформити заявний документ онлайн, досить скористатися порталом gosuslugi.ru

  1. В першу чергу, необхідно пройти процедуру авторизації: заповнити обов'язкові поля достовірними даними і підтвердити електронну адресу.
  2. Потім потрібно натиснути на вкладку «Орган влади» і знайти там розділ «Аліменти для неповнолітніх», і натиснути на «Документи».
  3. Уважно заповнити електронну форму і докласти скани необхідних документів.
  4. Вся інформація відправляється на перевірку і через 10 днів користувач отримає постанову про стягнення аліментів з боржника.

строки давності

Подати заяву на аліменти можна аж до повноліття дитини, однак нарахування коштів почнеться тільки після звернення за ними. Згідно 107 статті СК РФ, термін позовної давності на аліментні відносини не діє. Простіше кажучи, якщо у дитини право на аліменти виникло в 3 роки, а мати подала заяву тільки в 10, то виплати будуть нараховуватися з 10 до 18 років.

Якщо заява подається на кілька дітей, то рішення суду буде діяти до тих пір, поки старший не стане повнолітнім. Потім судом буде проводитися перерахунок з урахуванням нових обставин.

Єдине, на что Діє срок позовної терміну давнини - це Стягнення заборгованості з платником аліментів. Це означає, що якщо громадянин не надавав фінансову підтримку дитині протягом трьох останніх років, то позивач може вимагати виплатити всю суму за цей період, правда, доведеться подбати про докази того, що платником аліментів злісно ухилявся від своїх обов'язків.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online