Як отримати дублікат виконавчого листа по аліментах

  1. Порядок дій при втраті або псуванні
  2. законодавче регулювання
  3. Визначений законом термін на подачу заяви
  4. судовий розгляд
  5. Відмова у відновленні
  6. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

13.03.2016

Доброго дня! Загублений виконавчий лист по аліментах. Судовим приставам я його не направляла, так як колишній чоловік виплачував аліменти добровільно. Зараз виплати припинилися і мені нема з чим звертатися до приставам. Як відновити виконавчий лист?

Виконавчий лист - судовий акт, який оформляється на спеціальному бланку суворої звітності з обов'язковим зазначенням на ньому унікального номера та серії. По суті, це документ, що видається за підсумком розгляду позовної заяви про стягнення аліментів, на підставі винесеного судом постанови у справі. Він містить повний опис резолютивній частині постанови суду, в якій встановлено з кого, на чию користь та в якому розмірі стягнуті аліменти. Цей документ обов'язковий для виконання в добровільному або примусовому порядку. Для виконання викладених в ньому вимог в примусовому порядку, виконавчий лист підлягає направленню до відповідного відділу служби судових приставів протягом терміну, визначеного законом. Якщо такий документ був знищений або втрачений, єдиний вихід - це отримати дублікат виконавчого листа.

Порядок дій при втраті або псуванні

Виконавчий лист втрачений, що робити в такому випадку?

Отже, ви виявили, що був втрачений виконавчий лист на аліменти, що потрібно робити в такому випадку? Відновити, а точніше, отримати дублікат можна в орган, що його органі - суді. Однак слід знати, що процес відновлення має свої особливості.

законодавче регулювання

Виконавчий лист видається судом за результатами розгляду цивільної справи. Тому правила про те, як можна відновити виконавчий лист по аліментах, встановлені Цивільним процесуальним кодексом (ст. 430 ЦПК).

Згідно з цією нормою, якщо такий документ суду втрачено, то судовий орган, який його видав вправі відновити його за заявою, оформленим і поданим стягувачем або судовим приставом-виконавцем.

Зразок заяви можна завантажити:

Визначений законом термін на подачу заяви

У зазначеній статті ГПК також встановлено граничні строки направлення заяви до суду. Так, якщо виконавчий лист в момент зникнення був на руках у стягувача (одержувача аліментів), то заяву з проханням про його відновлення може направлятися в суд не пізніше дати закінчення терміну, визначеного законом для пред'явлення виконавчого листа до виконання. Загальне правило - цей термін дорівнює трирічному періоду, відлік яких ведеться з того дня, коли виконавчий лист був оформлений в суді і виданий одержувачу аліментних платежів.

Якщо документ знаходився у виробництві у пристава і був їм втрачено, то сам пристав або стягувач має право направляти до суду зазначену заяву:

  • пристав - в тридцятиденний термін з того дня, коли лист був загублений;
  • стягувач - в тридцятиденний строк з дня, коли він дізнався, що документ був загублений судовим приставом.

судовий розгляд

Що робити після подачі заяви в суд, і як дізнатися, чи буде виданий дублікат?

Прийнявши заяву до розгляду, в строк не більше 10 діб з дня його надходження, суд призначить дату засідання, на якому буде розглянута прохання про видачу дубліката втраченого виконавчого листа. Зацікавленим в розгляді питання особам будуть спрямовані повістки із зазначенням дати судового розгляду.

На засіданні суду слід пояснити, за яких обставин лист був загублений. У тому випадку, якщо він був втрачений з вини судового пристава, слід не тільки повідомити про це суд, а й просити про притягнення даної співробітника ФССП в засідання для отримання його пояснень.

Що робити, якщо з'явитися на засідання суду можливості немає?

Згідно із законом, суд має право розглянути заяву і без присутності зацікавлених осіб. Однак потрібно знати, що, розглядаючи заяву, суд зобов'язаний з'ясувати всі обставини пропажі виконавчого документа, а також дослідити всі докази по даному питанню. Тому, краще все ж з'явитися в процес і дати всі необхідні пояснення суду.

Відмова у відновленні

Після розгляду прохання відновити втрачений виконавчий лист суду може винести одне з двох рішень:

  • задовольнити заяву і видати дублікат;
  • відмовити у видачі.

Такий судовий вердикт оформляється у вигляді Визначення.

Що робити в разі отримання Ухвали суду про відмову видати дублікат виконавчого листа по аліментах?

Ст. 430 ЦПК закріплює право особи, не згодного з винесеним Ухвалою, оскаржити його в вищестоящий судовий орган, подавши приватну скаргу.

висновки

  • По-перше, найголовніший висновок: забезпечити збереження виконавчого документа дуже важливо. Адже це єдине письмове підтвердження вашого права на стягнення аліментів у примусовому порядку. Замінити його нічим не можна, а відновлювати досить непросто. Тому не слід віддавати такий документ кому-небудь, крім співробітника відповідного відділу ФССП.
  • По-друге, зіткнувшись зі знищенням (псуванням) або втратою документа, є можливість його переоформити, однак для цього потрібно буде пройти через судовий процес, достовірно підтвердив і пояснивши подію.
  • По-третє, якщо втрата сталася не з вашої вини, постарайтеся отримати письмове підтвердження цього в службі судових приставів. Наприклад, запитайте виписку з матеріалів виробництва про те, що документ до втрати знаходився на виконанні. Така виписка також допоможе підтвердити те, що термін на подачу заяви до суду вами не пропущений.
  • По-четверте, якщо ініціювавши процедуру судового переоформлення, ви не маєте можливості прибути в зазначену дату в засідання, то заздалегідь (до дати слухання) до канцелярії суду уявіть свої письмові пояснення по факту втрати і прикладіть всі необхідні (наявні) докази. В цьому випадку, навіть без вашої присутності у судді буде достатньо підстав вирішити питання на вашу користь.

Як відновити виконавчий лист?
Отже, ви виявили, що був втрачений виконавчий лист на аліменти, що потрібно робити в такому випадку?
Що робити, якщо з'явитися на засідання суду можливості немає?
Що робити в разі отримання Ухвали суду про відмову видати дублікат виконавчого листа по аліментах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online