Як не платити аліменти батькам, уникнути сплати батькові

  1. Загальна інформація
  2. Стягнення через суд
  3. Терміни та відмова
  4. розрахунок виплат
  5. Коли можна не платити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З'ясовуючи, як не платити аліменти батькам, важливо враховувати всі нюанси. Не всі матері або батьки мають право вимагати від своїх дітей матеріальної допомоги. У деяких випадках укладаються угоди, а іноді справа доходить до суду.

У деяких випадках укладаються угоди, а іноді справа доходить до суду

Загальна інформація

Прийнято вважати, що аліменти платять виключно батьки своїм дітям Прийнято вважати, що аліменти платять виключно батьки своїм дітям. Але, згідно із законом, діти в деяких випадках також зобов'язані утримувати матір або батька. Якщо говорити про законодавчі норми конкретніше, то їх можна знайти в ст. 87 Сімейного кодексу РФ.

Іншими словами, аліментні виплати - це обов'язок дітей. Якщо в родині нормальні відносини, то питання про матеріальну допомогу не виникає. Але ситуації бувають різні, тому нерідко старенькій матері або батькові доводиться змушувати своїх дітей платити.

Є ряд нюансів, про які слід знати. По-перше, вимагати виплату коштів на утримання батьки можуть тільки від повнолітніх і працездатних дітей. Це природно, адже підліток без роботи навряд чи зможе виплачувати аліменти. По-друге, не всі матері або батьки можуть отримувати гроші від дітей. Користуватися цим правом можуть тільки ті, хто:

  • офіційно досяг пенсійного віку;
  • не може працевлаштуватися за станом здоров'я;
  • має інвалідність;
  • ні раніше позбавлений батьківських прав.

Діти можуть утримувати батьків на добровільній основі, але у пенсіонерів також є право витребувати аліменти в судовому порядку. Тому синові або дочці краще знати, як уникнути виплати аліментів, якщо вони з якихось причин не можуть цього робити.

Стягнення через суд

З добровільної сплатою аліментів все зрозуміло З добровільної сплатою аліментів все зрозуміло. Але в судовій практиці повно випадків, коли батьки звертаються з позовом. Заява оформляється дуже просто:

  1. Спочатку пишеться «шапка» документа, в якій вказується назва суду, відомості про сторони розгляду і т.д.
  2. Далі обов'язково потрібно вказати вимоги, розмір позову (суму стягнення).
  3. Позивачу слід написати, на якій підставі він збирається вимагати кошти на утримання.
  4. В кінці позову - перелік документів, що додаються.
  5. Дата і підпис.

До позову слід додати:

  • громадянський паспорт;
  • свідоцтво про народження дитини, який виступає відповідачем;
  • пенсійне посвідчення;
  • трудову книжку;
  • довідку про доходи (в даному випадку - про пенсії);
  • розрахунок аліментів.

Природно, оригінали документів подавати не потрібно, достатньо копій.

Терміни та відмова

Після того як батько або мати подають позовну заяву до суду, його розглядають не більше 5 днів Після того як батько або мати подають позовну заяву до суду, його розглядають не більше 5 днів. Після закінчення цього терміну виноситься рішення про розгляд справи або про відмову. Позов можуть не прийняти через наступні випадки:

  1. Він був оформлений з помилками.
  2. Немає необхідної підпису (або підпису представника при недієздатності позивача).
  3. Документи подані не в той судовий орган.
  4. Вимоги батьків не обгрунтовані.

Залежно від причини відмови, позивач може подати нову заяву або відмовитися від своїх претензій.

розрахунок виплат

Перед тим як вирушати в суд, батьки повинні визначитися з сумою аліментів Перед тим як вирушати в суд, батьки повинні визначитися з сумою аліментів. Не можна вказувати суму, яку хотілося б отримати. Адже при розгляді справи суд буде враховувати матеріальний стан і позивача, і відповідача. Якщо матері або батькові потрібно дороге лікування, то це також слід враховувати.

Виплата може бути:

  • твердою сумою;
  • відсотком від доходів.

Довідка: аліментні виплати завжди залежать від прожиткового мінімуму по регіону. І якщо у позивача пенсія вище цього рівня, то розраховувати на аліменти не варто.

Для суду, що розглядається такі позови, дуже важливо підстава для його подачі. Батьки повинні мати потребу у виплаті аліментів. Тому вони зобов'язані довести, що їх доходу не вистачає на такі витрати:

  • оплата лікування і медикаментів;
  • комунальні послуги;
  • харчування.

Коли у позивача не одна дитина, то платять не всі діти. Законом не передбачено правило, коли сума аліментів обов'язково розподіляється між усіма дітьми. Позивач може вказати, щоб сплата коштів на його утримання здійснювалася тільки однією дитиною.

Коли можна не платити

Незважаючи на те, що діти зобов'язані утримувати своїх престарілих родичів, передбачені випадки, коли робити це необов'язково Незважаючи на те, що діти зобов'язані утримувати своїх престарілих родичів, передбачені випадки, коли робити це необов'язково. І навіть суд не має права змусити відповідача перераховувати певну суму доходу матері або батьку. Отже, як уникнути сплати аліментів, якщо справа дійшла до судового розгляду?

Перша причина - це позбавлення позивача батьківських прав. Припустимо, батьком було втрачено це право ще тоді, коли дитина був неповнолітнім. І при досягненні ним віку, коли настає повна юридична дієздатність, він не має право пред'являти до дитини будь-які матеріальні претензії. Виняток становлять випадки, коли батьківські права знову відновлюються. Тільки тоді у батька є право на отримання аліментів.

Друга причина - це невиконання батьками своїх прямих обов'язків. Цей факт довести важче, так як доведеться шукати свідків і підтверджувати відсутність відносин з позивачем. Що мається на увазі під невиконанням обов'язків? Враховується наступне:

  • позивач не спілкувався з дитиною після розлучення;
  • ухилявся від участі в її вихованні та утриманні;
  • не став забезпечувати йому отримання освіти.

Третя причина - це заборгованість по аліментних виплат. Відповідачу обов'язково потрібно мати відповідні документи від судових приставів про те, що позивач ухилявся від зобов'язань. Цей факт можна довести лише тоді, коли другий з батьків відповідача раніше звертався до суду для стягнення коштів з позивача.

Якщо у відповідача немає коштів, щоб допомагати батькам, суд це враховує. Наприклад, його дохід не дотягує до прожиткового мінімуму. Також береться до уваги той факт, що, виплачуючи аліменти, відповідач тим самим обмежує права осіб, які перебувають у нього на утриманні. Тому завжди є шанс на те, що дитина буде звільнений від цього обов'язку.

Про те, як не платити аліменти своїм батькам, слід проконсультуватися з хорошим юристом. Він також допоможе зібрати необхідні документи, що підтверджують, що у позивача немає права на свої претензії.

Отже, як уникнути сплати аліментів, якщо справа дійшла до судового розгляду?
Що мається на увазі під невиконанням обов'язків?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online