Новобудови або вторинний ринок - нерухомість в Паттайя ⋆ Новини Таїланду

  1. Ринок нерухомості в Паттаї зараз
  2. Читайте також:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ринок нерухомості в Паттаї завжди зростав за рахунок новобудов, які пропонуються з зручним і безвідсотковим графіком платежів на термін будівництва. Купівля квартири від забудовника була найбільш популярним вибором для покупців та інвесторів протягом багатьох років, поки ринок вторинного житла і перепродажів не зайняв досить великий шматок ринку нерухомості в цілому

Купівля квартири від забудовника була найбільш популярним вибором для покупців та інвесторів протягом багатьох років, поки ринок вторинного житла і перепродажів не зайняв досить великий шматок ринку нерухомості в цілому

Катерина Окішева - керуючий директор консалтингового агентства InvestEast , Фахівець з міжнародної нерухомості CIPS

10 років тому, коли я тільки починала працювати з нерухомістю в Паттайя, вторинний ринок був в основному представлений квартирами в будинках віком 20-25 років. У більшості випадків це були квартири студії 30-40 кв.м., рідше 70 кв.м. з кухонним куточком на вході і балконом. Великі апартаменти з однією, двома і навіть трьома окремими спальнями також були присутні на ринку, площею 100-200 кв.м. и більше.

Такі квартири були і незручними, і не дуже доступні за ціною для багатьох сімейних покупців, яких ставало все більше і більше. Вік подібних квартир також не грав на руку продавцям приватникам, і багато агентства, в тому числі і ми, рекомендували покупцям і інвесторам ознайомитися з пропозиціями з прайс-листів забудовників.

Потенційний високий зріст нерухомості, з іншого боку, був великою перевагою, і практично всі забудовники, надихнувшись ростом продажів, стали все більше будувати і застосовувати в своїх проектах розумні планування і сучасний дизайн, щоб мати можливість запропонувати ринку те, що було потрібно: комфортні і недорогі квартири з однією спальнею 35-45 кв.м. і апартаменти з двома окремими спальними кімнатами від 50 кв.м. и більше.

Починаючи з 2010 року такі квартири все більше поширювалися на вторинному ринку в Паттайя, і до 2014 року вже було кілька тисяч пропозицій нових квартир на вторинним ринку і на ринку перепродажів.

Ринком перепродажів ми називаємо угоди, які полягають в перепродажі чинного договору із забудовником на новобудову, часто ще коли будинок не добудувався. Купуючи права за договором, новий покупець спочатку має відношення до продавця, і, після оплати контрактного платежу, подальші фінансові відносини вже відбуваються із забудовником (якщо такі мають місце бути). Приймання квартири, передача документів, включаючи свідоцтво про власність і домову книгу, походять від забудовника.

Вторинним ринком ми зазвичай називаємо продажу квартир колишніх у володінні від власника. У разі купівлі на вторинному ринку покупець має справу з продавцем, від нього ж отримує всі документи і ключі.

Не секрет, що спекулятивний бізнес був цілком прибутковим, особливо беручи до уваги що, купуючи на початковому етапі (на пре-Сейлем) і внісши забудовнику 25-30% від вартості, квартиру можна було продати ближче до закінчення вже за вищою ціною. Великий попит на первинні проекти, а також факт, що до закінчення будівництва забудовник, як правило, повністю розпродавав іноземну квоту, і всі кращі квартири, такі інвестиції приносили дуже навіть хороші дивіденди.

Все виглядало дуже багатообіцяюче до середини 2014 року, коли російський рубль втратив майже 100%. Росіяни, будучи великим ринком покупців в Паттайя, стали в терміновому порядку позбавлятися від своїх придбань. *

* Деталі та причини подібного явища я описала в своїй попередній статті Огляд ринку нерухомості Паттайї 2017

До кінця 2014 року ринок вторинного житла і перепродажів в Паттайя ряснів всілякими пропозиціями, одне іншого красивіше. Ціни на однакові квартири в одному і тому ж будинку розрізнялися майже в два рази, в залежності від того наскільки критично було продати того чи іншого продавцю. Європейці також взяли участь в цьому змаганні "хто дешевше", так як євро теж досить відчутно "просів" по відношенню до долара США. Багато скандинави продавали свої квартири для відпочинку на морі зі знижками до 30%.

Кожен день на нашу поштову скриньку надходило кілька десятком листів від нових продавців із закликом продати і якомога швидше. Розумні покупці протягом наступних пару років змогли придбати досить хороші об'єкти в Паттайя за дуже низькою ціною.

До минулого 2017 року подібних пропозицій ставало все менше і менше, але агенти і продавці за звичкою продовжували публікувати нові листинги як "гарячий продаж", щоб привернути більше уваги до того чи іншого об'єкту.

Тим часом, ринок первинного житла, оговтавшись після струсів 2014 і 2015 років (тоді кілька проектів багатоквартирних будинків були або скасовані, або відкладені до кращих часів) став потихеньку відновлюватися. До 2017 ціни від забудовників вже стали відрізнятися від вторинного ринку і ринку перепродажів на 30-35% в більшу сторону.

Ринок нерухомості в Паттаї зараз

В даний час новий покупець на ринку нерухомості в Паттаї може отримати великий вибір пропозицій схожих квартир, але за різними цінами, залежно від того хто продавець - приватна особа або компанія-забудовник.

До сих пір купувати від забудовника досить вигідне і зручне підприємство, всі документи з одних рук, в той час як платежі прозорі і зрозумілі, і оплачуються безпосередньо забудовнику через банк. Додаткова перевага це те, що практично завжди забудовники пропонують безпроцентну розстрочку платежу на термін будівництва, що робить загальну покупку дуже доступною, нехай навіть якщо підсумкова ціна трохи вище, ніж можна знайти на ринку перепродажів.

На ринку перепродажів досі можна знайти цілком привабливі ціни, однак умови платежів сильно обмежені договором із забудовником.

На вторинному ринку все зовсім просто: ви купуєте те, що бачить і платить, як домовилися.

У кожного покупця завжди є свої преорітети, цілі і можливості. На ринку немає універсальних правил що купувати і як купувати. Але в даний час у покупців настільки різноманітний вибір і можливості для порівняння, що ми настійно рекомендуємо виглянути за межі модних шоурумів забудовників і звернути увагу на весь спектр житла, що ринок може сьогодні запропонувати.

Читайте також:

Ми обговорюємо ці новини з жителями Паттайї

Вступайте до Клубу жителів Паттайї - групу для спілкування російськомовних жителів і гостей курорту.

Новини, заходи, об'єк ...

Опубліковано Pattaya Now 25 вересня 2016 р

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online