Загальна (спільна / часткова) власність на нерухомість

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чинним законодавством України передбачена можливість перебування майна у власності не тільки одного, а й кількох осіб (суб'єктів права власності) Чинним законодавством України передбачена можливість перебування майна у власності не тільки одного, а й кількох осіб (суб'єктів права власності).

У тому випадку, коли право власності на майно належить двом і більше особам, на таке майно виникає спільна власність.

Загальна власність на майно може виникати в силу різних підстав, в тому числі, в силу наслідування, перебування в шлюбі, створення фермерського господарства, приватизації, спільної покупки речі, спільної будівництва нерухомості різного функціонального призначення, відчуження власником частини неподільного об'єкта, спільної праці і т . Д. Законодавство не встановлює вичерпного переліку підстав виникнення спільної власності, а тому такими підставами можна вважати всі відомі законні підстави виникнення права власності. Але, в той же час, правовідносини спільної сумісної власності можуть виникати тільки у випадках передбачених договором або законом.

Об'єктом права спільної власності можуть бути як індивідуально - певні речі (наприклад, житловий будинок), так і сукупність речей (наприклад, сукупність речей, що входять до складу спадщини). Об'єктом спільної власності може бути також майновий комплекс, який використовується в господарській діяльності.

Цивільне законодавство розмежовує два види спільної власності: часткову і спільну.

Загальна спільна власність двох або більше осіб, без визначення часток кожного з них у праві власності, є спільною сумісною власністю, тобто майно, набуте подружжям за час шлюбу, і майно, придбане в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти членів сім'ї, є їхньою спільною сумісною власністю.

Для права спільної сумісної власності характерно, що розмір часток у праві власності кожного з власників не визначений. Співвласники майна, що перебуває у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, і розпорядження цим майном здійснюється за згодою всіх співвласників. При вчиненні одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном вважається, що він вчинений за згодою всіх співвласників, так як співвласники вправі уповноважити одного з них на вчинення правочинів щодо розпорядження спільним майном.

Співвласники мають право на виділення частки в натурі з майна, що перебуває у спільній сумісній власності. При виділенні частки із майна, що перебуває у спільній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності рівні, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

При виділенні частки одного з власників необхідно перш визначити розмір частки у праві спільної сумісної власності. Як було зазначено вище, вважається, що вони рівні, якщо інше не було встановлено договором, законом або рішенням суду.

Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю. Частки у праві спільної часткової власності вважаються рівними, якщо інше не встановлено домовленістю співвласників або законом.

У разі, коли розмір часток у праві спільної часткової власності не встановлений за домовленістю співвласників або законом, він визначається з урахуванням вкладу кожного з співвласників у придбання (створення) майна.

Слід зазначити, що учасникам спільної часткової власності належить не право власності на конкретну частку в спільному майні, а частка у праві власності на таке спільне майно. Так, в разі загибелі або пошкодження майна, яким користувався один із співвласників, останній не втрачає права спільної власності, оскільки відбувається відповідне зменшення часток інших співвласників.

При спільній частковій власності кожному із співвласників належить частка в праві власності на спільний об'єкт в цілому. Частки можуть бути рівними і нерівними, але завжди їх розмір повинен бути точно визначений у вигляді дробу права власності (1/2, 1/3 і т.д.) або в процентному відношенні.

Здійснюючи право спільної часткової власності, співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що перебуває у їх спільній власності. Кожен з учасників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності, а в разі відсутності можливості, відповідної матеріальної компенсації від інших співвласників

За загальним правилом, право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Разом з тим, згода співвласника, є необхідним лише в разі здійснення права користування і володіння спільним майном. Розпоряджатися ж своєю часткою кожен учасник може самостійно, але з урахуванням права інших співвласників на першочергове придбання частки, що відчужується за договором купівлі-продажу.

Здійснення учасником права розпорядження своєю часткою у праві спільної часткової власності не припиняє спільну власність і не тягне за собою ніяких змін в правовому статусі нового учасника в порівнянні з попереднім, оскільки предметом розпорядження виступає не конкретне, чітко визначене майно, а частка у праві спільної часткової власності , яка поширюється на все майно.

Кожен з власників має право на виділення в натурі частки із майна, що перебуває у спільній частковій власності, що тягне за собою припинення права спільної часткової власності для такого учасника. Договір про виділ частки із спільного нерухомого майна підлягає нотаріальному посвідченню.

Учасники спільної часткової власності мають право розділити в натурі спільне майно, що тягне за собою припинення права спільної часткової власності на таке майно. Договір про поділ спільного майна підлягає нотаріальному посвідченню.

Таким чином, право спільної власності сприяє більш повної охорони інтересів суб'єктів цивільного права, яке дає їм можливість спільно володіти, користуватися і розпоряджатися майном, вести трудову і іншу, дозволену законом діяльність.

Як вже було зазначено, особливістю суб'єктного складу правовідносин спільної власності є множинність її учасників, що зумовлює наявність, крім зовнішніх взаємин учасників з усіма третіми особами, ще й взаємини безпосередньо між учасниками такої спільної власності, які вимагають належного врегулювання, і захисту в частині користування і розпорядження спільним майном.

Фахівці Юридичної фірми «LP & Consulting Ltd.», гарантують індивідуальний підхід до кожної конкретної ситуації і нададуть Вам кваліфіковану юридичну допомогу з питань спільної власності, а саме:

- усні та письмові консультації, а також правові висновки з усіх питань виникнення, реалізації та припинення права спільної власності на майно;

- розробка і складання договорів про порядок використання майна, що перебуває у спільній власності;

- формулювання необхідного завдання і супровід процесу отримання висновків про технічну можливість виділення в натурі або поділу майна, що перебуває у спільній власності.

- розділ майна придбаного (нажитого) подружжям у шлюбі або особами, що проживали в фактично шлюбних правовідносинах (цивільний шлюб);

- розробка, складання та супровід укладення договорів про виділення в натурі майна із спільної власності, отримання та оформлення необхідної документації (витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно тощо), реєстрація зазначених договорів в органах бюро технічної інвентаризації (БТІ);

- розробка, складання та супроводження укладення договорів про розподіл майна, що перебуває у спільній власності, отримання та оформлення необхідної документації (витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно тощо), реєстрація зазначених договорів в органах бюро технічної інвентаризації (БТІ);

- виділення і поділ майна перебуває у спільній власності в судовому порядку, реєстрація судових рішень в органах БТІ;

- судовий захист прав співвласників в процесі реалізації права спільної власності;

Завдяки своєму досвіду та професійній практиці, юристи Юридичної фірми «LP & Consulting Ltd.» допоможуть Вам найбільш ефективно захистити свої інтереси в питаннях спільного володіння, користування і розпорядження спільним майном.

Також, Юридична фірма «LP & Consulting Ltd.» надає послуги:

Оформлення і реєстрація прав на нерухомість

♦ Угоди з нерухомістю

Проектування та будівництво

Введення в експлуатацію і оформлення права власності

Узаконення самовільного будівництва (перепланувань)

МАФ (кіоск, павільйон)

Оформлення і захист прав на землю

♦ Послуги БТІ

♦ Операції з землею

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online