Адвокат по спадкоємства, питання і відповіді

  1. Спадкування за заповітом
  2. Спадкування за законом
  3. негідні спадкоємці
  4. придбання спадщини
  5. Розподіл майна
  6. Відповідальність спадкоємців за боргами спадкодавця
  7. Отказополучатели по боргах спадкодавця не відповідають
  8. Спадкування окремих видів майна
  9. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Справжній матеріал підготовлений на підставі норм чинного законодавства Росії за станом на 02.07.2012 року з урахуванням судової практики. У разі необхідності надання юридичної допомоги з питань успадкування Ви можете звернутися до Адвокатського бюро «Домкіна і партнери» і скористатися юридичною послугою - Адвокат по цивільних справах .

Б азів норми цивільного законодавства в галузі спадкування, що регулюють порядок спадкування, склад спадкового майна і т.п. докладно регламентовані частиною 3 Цивільного кодексу РФ. При відкритті спадщини зважаючи на складність взаємовідносин спадкодавця і спадкоємців і обсягу правових норм, що не знайшли відображення в ст.1110-1185 ЦК РФ виникає багато питань, частина яких вирішується нотаріусом при веденні спадкової справи, а частина тільки в ході судових суперечок. Деякі питання, що виникають в учасників спадкових правовідносин, ми висвітлимо в цьому матеріалі

Місцем відкриття спадщини є згідно ст.1115 ЦК України останнє місце проживання спадкодавця, яке підтверджується документами, що засвідчують його відповідну реєстрацію в органах реєстраційного обліку громадян за місцем перебування та за місцем проживання в межах РФ, іншими словами до уваги береться адреса, за якою спадкодавець на момент смерті був прописаний або мав тимчасову реєстрацію. Якщо спадкодавець постійно проживав за іншою адресою, ніж вказано у відповідних реєстраційних документах, то даний факт у виняткових випадках може бути встановлений судом відповідно до ст. 164 ЦПК РФ. При цьому суд враховує тривалість проживання в конкретному місці на момент відкриття спадщини, знаходження в цьому місці спадкового майна та інші обставини, що свідчать про переважне проживання спадкодавця в цьому місці.

До складу спадщини, що відкрився зі смертю спадкодавця, що був одружений, включається його майно (пункт 2 статті 256 ГК РФ, стаття 36 СК РФ), а також його частка в майні подружжя, нажите ними під час шлюбу, незалежно від того, на ім'я кого з подружжя воно придбано або на ім'я кого або ким із подружжя внесені грошові кошти, якщо шлюбним договором не встановлено інше (пункт 1 статті 256 ГК РФ, статті 33, 34 СК РФ). При цьому чоловік, що пережив вправі подати заяву про відсутність його частки в майні, придбаному під час шлюбу. У цьому випадку все це майно входить до складу спадщини.

Умови шлюбного договору, яким договірний режим майна подружжя встановлений тільки для випадку розірвання шлюбу, при визначенні складу спадщини не враховуються.

Спадкування за заповітом

Спадкування за заповітом регулюється ст.1118-1140 ЦК РФ Судові спори щодо заповіту зустрічаються з різних причин. Заповіт може бути мізерно і заперечно. Незначним є заповіт при недотриманні встановлених ГК РФ вимог - заповіт складено недієздатною особою, заповіт скоєно через представника, або двома чи більше громадянами, які не дотримана письмова форма і форма його посвідчення і в інших випадках, встановлених законом. Відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв'язку з мізерністю заповіту може бути оскаржений в суді відповідно до глави 37 ЦПК РФ.

Заповіт може бути визнано недійсним судом (заперечні заповіту) за позовом особи, права або законні інтереси якого порушені цим заповітом. Оскарження заповіту до відкриття спадщини не допускається. Підставою для визнання судом заповіту недійсним може бути невідповідність особи, залученого в якості свідка вимогам, встановленим п.2 ст.1124 ЦК РФ або присутність при складанні, підписання та посвідчення заповіту особи, на користь якої складено заповіт або зроблено заповідальний відмова, дружина такої особи , його дітей, батьків, а також інші випадки, якщо судом встановлено наявність порушень порядку оформлення заповіту, а також недоліків заповіту, що спотворюють волевиявлення спадкодавця.

У разі покладання на спадкоємця, до якого переходить житлове приміщення, обов'язки надати іншій особі на період життя цієї особи або на інший строк право користування цим житловим приміщенням отказополучатель користується протягом зазначеного терміну даним приміщенням нарівні з його власником. При розгляді спорів між спадкоємцями, на яких спадкодавцем покладено виконання будь-якої обов'язки майнового характеру, і відказоодержувачем суди при прийнятті рішення враховують, що на право відказоодержувача вимагати виконання цього обов'язку не впливає потреба спадкоємця у користуванні успадковане майно (наприклад, особиста потреба в житло) , отказополучатель зберігає право користування спадковим майном незалежно від переходу зазначеного майна від спадкоємця до іншої особи (продаж, міна, арені, оренда наймання і. т.д.).

Існує обмеження щодо заповідального відмови - трирічний термін з дня відкриття спадщини для пред'явлення вимоги про надання заповідального відмови є пресекательним і не може бути відновлений. Закінчення цього терміну є підставою для відмови в задоволенні такої вимоги. Право на відказ не входить до складу спадщини, що відкрився після смерті відказоодержувача. Крім того не допускається відмова від отримання заповідального відмови на користь інших осіб або його прийняття під умовою.

Спадкування за законом

Питання в частині спадкування за законом виникають найчастіше за черговістю закликання до спадкоємства. Спори виникають у разі зміни статусу спадкоємця щодо спадкодавця - наприклад розірвання шлюбу, визнання шлюбу недійсним .

У разі розірвання шлюбу з спадкодавцем в судовому порядку колишній чоловік позбавляється права успадковувати, тільки якщо відповідне рішення суду вступило в законну силу до дня відкриття спадщини. А визнання шлюбу недійсним тягне виключення особи, яка перебувала в шлюбі зі спадкодавцем (в тому числі сумлінного чоловіка), з числа спадкоємців першої черги за законом і в разі набрання законної сили рішенням суду після відкриття спадщини.

Що стосується спадкоємців сьомої черги: пасинки, падчерки, мачухи, вітчима:

- в разі якщо шлюб батьків пасинка, падчерки зі спадкодавцем, а також шлюб вітчима, мачухи з батьком спадкодавця був припинений внаслідок смерті або оголошення померлим того чоловіка, який був відповідно батьком пасинка, падчерки або батьком спадкодавця, то зазначені спадкоємці сьомої черги все одно призиваються до спадкоємства, але якщо шлюб припинений шляхом його розірвання або визнання недійсним, то дані особи до спадкуванню призиваються.

Ст.1148 і 1149 ЦК України регламентує спадкування утриманцями спадкодавця і право на обов'язкову частку. У зв'язку з особливостями статусу осіб, призваних до спадкоємства в цих випадках при визначенні спадкових прав необхідно враховувати:

1. До непрацездатних в зазначених випадках відносяться:

  • неповнолітні особи (пункт 1 статті 21 ГК РФ);
  • громадяни, які досягли віку, що дає право на встановлення трудової пенсії по старості (пункт 1 статті 7 Федерального закону від 17 грудня 2001 року № 173-ФЗ «Про трудові пенсії в Російській Федерації») незалежно від призначення їм пенсії по старості.
  • особи, за якими зберігається право на дострокове призначення трудової пенсії по старості (статті 27 і 28 названого Федерального закону), до непрацездатних не належать;
  • громадяни, визнані у встановленому порядку інвалідами I, II або III групи (незалежно від призначення їм пенсії по інвалідності);
  • Обставини, з якими зв'язується непрацездатність громадянина, визначаються на день відкриття спадщини. Громадянин вважається непрацездатним у випадках, якщо:
  • день настання його повноліття збігається з днем відкриття спадщини або визначається більш пізньої календарною датою;
  • день його народження, з яким зв'язується досягнення віку, що дає право на встановлення трудової пенсії по старості, визначається датою, більш ранній, ніж день відкриття спадщини;
  • інвалідність йому встановлена з дати, що збігається з днем відкриття спадщини або попередньої цього дня, безстроково або на термін до дати, що збігається з днем відкриття спадщини, або до пізнішої дати (пункти 12 і 13 Правил визнання особи інвалідом, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2006 року № 95 «Про порядок і умови визнання особи інвалідом»);

2. знаходиться на утриманні спадкодавця може бути визнано особа, яка отримувала від померлого в період не менше року до його смерті - незалежно від родинних відносин - повне утримання або таку систематичну допомогу, яка була для нього постійним і основним джерелом засобів до існування, незалежно від отримання ним власного заробітку, пенсії, стипендії та інших виплат. При оцінці доказів, представлених на підтвердження знаходження на утриманні, слід оцінювати співвідношення наданої спадкодавцем допомоги та інших доходів непрацездатного. Непрацездатний громадянин - одержувач ренти за договором довічного утримання, укладеного з спадкодавцем - платником ренти (стаття 601 ЦК РФ), не буде наслідувати за законом в якості утриманця спадкодавця;

Непрацездатні утриманці спадкодавця з числа осіб, зазначених у пункті 2 статті 1142 ЦК РФ, які успадковують за правом представлення, що не закликаються до спадкування у складі відповідної черги (онуки спадкодавця та їхні нащадки за життя своїх батьків - спадкоємців за законом першої черги), успадковують на підставі пункту 1 статті 6 і пункту 1 статті 1148 ЦК РФ, тобто незалежно від спільного проживання зі спадкодавцем.

3. Самостійне спадкування непрацездатними утриманцями спадкодавця в якості спадкоємців восьмий черги здійснюється, крім випадків відсутності інших спадкоємців за законом, також у випадках, якщо ніхто із спадкоємців попередніх черг не має права успадковувати, або всі вони відсторонені від спадкування, або позбавлені спадщини, або ніхто з них не прийняв спадщини, або всі вони відмовилися від спадщини.

негідні спадкоємці

При вирішенні питань про визнання громадянина негідним спадкоємцем і про відсторонення слід мати на увазі наступне:

  • протиправні дії, зазначені в ст.1117 ЦК України, є підставою до втрати права спадкування при навмисному характері таких дій і незалежно від мотивів і цілей їх здійснення (помста, ревнощі і т.д.), а також незалежно від настання відповідних наслідків.
  • винесення рішення суду про визнання спадкоємця негідним не потрібно. У зазначених в ч.1 ст.1117 ЦК України випадках громадянин виключається зі складу спадкоємців нотаріусом, у провадженні якого перебуває спадкова справа, при наданні йому відповідного вироку або рішення суду.

Дану ситуацію можна проілюструвати так: Дочка громадянки Т. дізналася, що її брат Н., син громадянки Т. Погрозами та обманом змусив її змінити заповіт і оформити його повністю в свою користь. В результаті його дій у громадянки Т. стався інсульт, вона померла. Дочка громадянки Т. звернулася до суду з позовом про визнання нового заповіту недійсним, отримала рішення, яким було встановлено протиправні дії її брата Н. відносно матері. Для визнання її брата Н. негідним спадкоємцем немає необхідності звертатися до суду з окремим позовом, досить після відкриття спадщини надати нотаріусу, в провадженні якого знаходиться спадкова справа, рішення суду, той сам виключає негідного спадкоємця зі складу спадкоємців.

Особливості має і відсторонення спадкоємців, які злісно ухиляються від виконання покладених на них законом обов'язків по утриманню спадкодавця я (ч.2 ст.1117 ЦК України) - громадяни можуть бути усунені від спадкування у цій підставі тільки судом за заявою зацікавленої сторони, якщо обов'язок по утриманню спадкодавця встановлена рішенням суду про стягнення аліментів (рішення про стягнення аліментів не вимагається лише у випадках, що стосуються надання вмісту батьками своїм неповнолітнім дітям). Позов може бути поданий любимо особою, зацікавленою в покликанні до спадкоємства або в збільшенні належної йому частки спадщини, відказоодержувачем або особою, на права і законні інтереси якого може вплинути перехід спадкового майна.

придбання спадщини

Для придбання спадщини спадкоємець повинен його прийняти. Спадкоємець, який подав заяву про його прийняття або заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину без вказівки підстави (за законом чи за заповітом) закликання до спадкоємства, вважається прийняв спадщину, що належить йому за всіма підставами. Прийняття спадщини, належної спадкоємцю тільки за однією з підстав, виключає можливість прийняття спадщини, належної йому за іншими підставами, після закінчення строку прийняття спадщини, якщо спадкоємець до закінчення терміну знав або повинен був знати про наявність таких підстав.

Терміни прийняття спадщини визначаються відповідно до загальних положень про терміни. Перебіг строків прийняття спадщини, встановлених статтею 1154 ЦК РФ, згідно зі статтею 191 ЦК РФ починається на наступний день після календарної дати, якою визначається виникнення у спадкоємців права на прийняття спадщини: на наступний день після дати відкриття спадщини або після дати набрання законної сили рішенням суду про оголошення громадянина померлим (пункт 1 статті 1154 ЦК РФ); на наступний день після дати смерті - дня, зазначеного в рішенні суду про встановлення факту смерті в певний час (пункт 8 частини 2 статті 264 ЦПК РФ), а якщо день не визначено, - на наступний день після дати набрання рішенням суду законної сили; на наступний день після дати відмови спадкоємця від спадщини або відсторонення спадкоємця за підставами, встановленими статтею 1117 ЦК РФ (пункт 2 статті 1154 ЦК РФ); на наступний день після дати закінчення строку прийняття спадщини, встановленого пунктом 1 статті 1154 ЦК РФ (пункт 3 статті 1154 ЦК РФ).

Згідно з пунктом 3 статті 192 ГК РФ термін прийняття спадщини закінчується в останній місяць встановленого статтею 1154 ЦК РФ шести- або тримісячного терміну в такий же за кількістю день, яким визначається його початок, - день відкриття спадщини, день вступу в законну силу рішення суду про оголошення громадянина померлим, день, зазначений в рішенні суду про встановлення факту смерті в певний час (пункт 8 частини 2 статті 264 ЦПК РФ), а якщо день не визначено, - день набрання рішенням суду законної сили, день відмови спадкоємця від спадщини або відступ поранення спадкоємця за підставами, встановленими статтею 1117 ЦК РФ, день закінчення строку прийняття спадщини, встановленого пунктом 1 статті 1154 ЦК РФ.

Протягом строку на прийняття спадщини спадкоємець має право відмовитися від спадщини. Відмова може бути здійснений на користь будь-якого іншого особи з числа спадкоємців, покликаних до спадкоємства або без вказівки цих осіб. Спадкоємець, який відмовився від спадщини на користь кількох спадкоємців, має право розподілити між ними свою долю на власний розсуд, якщо він цього не зробить, то частки спадкоємців, на користь яких вчинено відмову, визнаються рівними.

Спадкоємець, який має право на обов'язкову частку у спадщині, при його здійсненні не може відмовитися від спадкування за законом незаповіданою частини майна (пункт 2 статті 1149 ЦК України).

Спадкоємець, закликаний до спадкоємства за будь-якої підстави, прийнявши його, має право відмовитися від спадщини (або не прийняти спадщину), що належить йому в результаті відмови від спадщини на його користь іншого спадкоємця, однак, спадкоємець, який приймає спадщину за законом, не має права відмовитися від спадщини , що переходить до нього при безумовному відмову від спадщини іншого спадкоємця.

При відмові спадкоємця за законом від спрямованого відмови в його користь іншого спадкоємця ця частка переходить до всіх спадкоємців за законом, покликаним до спадкоємства (в тому числі і до спадкоємця.

Розподіл майна

З дня відкриття спадщини спадкове майно надходить в часткову власність спадкоємців, які прийняли спадщину, крім випадків переходу спадщини до єдиного спадкоємця за законом або переходу до спадкоємців за заповітом, коли спадкодавцем зазначено конкретне майно, призначене кожному з них. Розділ майна, до складу якого входить нерухомість, не може бути проведений до отримання спадкоємцями свідоцтва про право на спадщину. Відносно рухомого майна такої заборони законом не встановлено.

Розділ майна, що надійшло в часткову власність спадкоємців, здійснюється за правилами ст. 1165-1170 ГК РФ протягом трьох років з дня відкриття спадщини, а по закінченні цього терміну за правилами ст.252, тисячі сто шістьдесят-п'ять, 1167 ЦК РФ. Спори між спадкоємцями з приводу включення до складу спадщини певного майна розподілу спадщини дозволяється судами з урахуванням конкретних обставин справи, наявності переважного права на спадкове майно окремих спадкоємців.

Компенсація невідповідності одержуваного спадкового майна зі спадковою часткою, що виникає в разі здійснення спадкоємцем переважного права, встановленого статтею 1 168 або статтею 1169 ЦК України, надається іншим спадкоємцям, які не мають зазначеного переважного права, незалежно від їх згоди на це, а також величини їх частки і наявності інтересу у використанні спільного майна, але до здійснення переважного права (якщо угодою між спадкоємцями не встановлено інше). При цьому суд має право відмовити в задоволенні зазначеного переважного права, встановивши, що ця компенсація не є пропорційним відшкодуванням спадкових часток інших спадкоємців, які не мають такого переважного права, або її надання не є гарантованим.

Під час поділу спадкового майна враховується ринкова вартість усього спадкового майна на час розгляду справи в суді.

Відповідальність спадкоємців за боргами спадкодавця

Відповідальність за боргами спадкодавця несуть всі прийняли спадщину спадкоємці незалежно від підстав спадкування і способи прийняття спадщини. Прийняли спадщину спадкоємці стають солідарними боржниками в межах вартості перейшов до них спадкового майна.

Смерть боржника перестав бути обставиною, що тягне дострокове виконання його зобов'язань спадкоємцями. Терміни позовної давності за вимогами кредитора спадкодавця продовжують текти в тому ж порядку, що і до моменту відкриття спадщини, відкриття спадщини не перериває, що не припиняє і не призупиняє їх перебігу. Вимога кредитора спадкодавця пред'явлене спадкоємцям після закінчення терміну позовної давності задоволенню не підлягає.

Вартість перейшов до спадкоємців майна, межами якої обмежена відповідальність за боргами спадкодавця, визначається його ринковою вартістю на час відкриття спадщини незалежно від її подальшої зміни на час розгляду справи судом.

У разі, вартість майна, що перейшло до спадкоємців, не покриває борг спадкодавця в повному обсязі або спадкове майно відсутнє, то вимога кредитора не підлягає задоволенню за рахунок майна спадкоємців і зобов'язання по боргах спадкодавця припиняються повністю або в відсутньої частини спадкового майна.

Отказополучатели по боргах спадкодавця не відповідають

При розгляді справ про стягнення боргів спадкодавця судом можуть бути вирішені питання визнання спадкоємців, що прийняли спадщину, визначення складу спадкового майна і його вартості, в межах якої до спадкоємців перейшли борги спадкодавця, стягнення суми заборгованості з спадкоємців в межах вартості перейшов до кожного з них спадкового майна і т.д.

Спадкування окремих видів майна

До складу спадщини крім житлових і нежитлових приміщень, рухомого майна, предметів побуту, антикварних предметів, грошових вкладів і т.п. можуть входити і інші види майна, що володіють особливими властивостями або відрізняються правовим регулюванням обігу та використання такого майна.

Так, до складу спадщини входять і успадковуються на загальних підставах всі належні спадкодавцеві державні нагороди, почесні, пам'ятні та інші знаки, які не входять до державної нагородної системи РФ відповідно до Указу Президента РФ від 07.09.2010г. №1099, відповідно ті державні нагороди, які входять згідно з названим Указом президента РФ в державну нагородну систему не можу бути в складі спадщини.

До складу спадщини може входити пай (частка) спадкодавця - члена (учасника) товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, кооперативу. Щоб отримати свідоцтво про право на спадщину, до складу якого входить зазначені частка або пай, згода учасників відповідних товариства, товариства, кооперативу не потрібно. Після отримання свідоцтва про право на спадщину спадкоємець має право поставити питання про свою участь в товаристві, товаристві або кооперативі або про отримання дійсної вартості успадкованого паю (частки), проте вирішуватися він буде відповідно до норм чинного законодавства, що регулює діяльність цих організацій.

До складу спадщини члена житлового, житлово-будівельного, дачного, гаражного чи іншого споживчого кооперативу, повністю вніс свій пайовий внесок за квартиру, дачу, гараж, інше приміщення, надане йому кооперативом, вказане майно включається на загальних підставах незалежно від державної реєстрації права спадкодавця.

До спадкоємців члена житлового, дачного чи іншого споживчого кооперативу, які не вніс повністю пайовий внесок за квартиру, дачу, гараж та інше майно, передане йому кооперативом у користування, переходить пай в сумі, виплаченої до моменту відкриття спадщини.

Якщо спадкодавець придбав нерухоме майно за договором ренти, то до складу спадщини разом з правом власності на цю нерухомість входить і обов'язок по виплаті одержувачу ренти певної суми або надання коштів на його утримання в іншій формі.

Ситуації коли спадкодавець - одержувач ренти регулюється наступним чином: права одержувача ренти можуть переходити у спадок лише в разі укладення договору постійної ренти. Якщо спадкодавець помер до вирішення судом його позову про розірвання договору ренти, то суд зупиняє провадження у справі до вступу в справу правонаступника.

До складу спадщини входять право власності на земельну ділянку і право довічного успадкованого володіння земельною ділянкою (частка в такому праві). При виникненні спору про спадкування земельних ділянок, які перебувають на праві довічного успадкованого володіння, належить враховувати наступне:

  • статтею 1181 ЦК України не встановлено будь-яких вилучень для випадків успадкування декількома особами, внаслідок чого кожен спадкоємець набуває частку в зазначеному праві незалежно від подільності земельної ділянки;
  • спадкоємцями земельної ділянки, що належав спадкодавцеві на зазначене право, можуть бути тільки громадяни. Включення в заповіт розпорядження щодо такої земельної ділянки на користь юридичної особи тягне в цій частині недійсністьзаповіту.

Спадкодавець вправі розпорядитися земельною ділянкою (або правом довічного успадкованого володіння) окремо від розташованого на ній будівлі або споруди.

Однак при цьому, за змістом підпункту 5 пункту 1 статті 1, а також пункту 4 статті 35 Земельного кодексу Російської Федерації не можуть бути заповідані окремо частину земельної ділянки, зайнята будівлею, будовою, спорудою і необхідна для їх використання, і сама будівля, будова, спорудження. Наявність в заповіті таких розпоряджень тягне в цій частині недійсністьзаповіту.

Спадкоємці об'єктів незавершеного будівництва, розташованих на земельній ділянці, наданій спадкодавцеві на праві постійного (безстрокового) користування, набувають право на використання відповідної частини земельної ділянки на тих же умовах і в тому ж обсязі, що і спадкодавець відповідно до цільового призначення земельної ділянки.

До складу спадщини включається також виключне право на результат інтелектуальної діяльності або засіб індивідуалізації юридичних осіб, товарів, робіт, послуг і підприємств. Питання по цій тематиці дещо специфічні, і дати оцінку виникають в цій області спадкових правовідносин в рамках цієї статті не представляється можливим. Питання про спадкування тих чи інших виняткових прав на результат інтелектуальної діяльності найправильніше буде вирішувати предметно в ході кваліфікованої консультації.

Судова практика

Справи, що виникають із спадкових правовідносин, незалежно від суб'єктного складу їх учасників і складу спадкового майна, в тому числі справи, за вимогами, заснованим на боргах спадкодавця, підвідомчі суду загальної юрисдикції, за винятком справ за вимогами, заснованих на зобов'язаннях, які виникають у спадкоємців після прийняття спадщини. Такі справи підсудні мировому судді в якості суду першої інстанції при ціні позову, що не перевищує 50 тисяч рублів.

Справи за заявами, що містить поряд з вимогами, що виникли із спадкових правовідносин, вимоги, підвідомчі арбітражному суду, поділ яких неможливо, підлягають розгляду в суді загальної юрисдикції.

Місце відкриття спадщини регламентовано ст.1115 ЦК РФ, проте позови з вимогами, що виникли із спадкових правовідносин, подаються за загальними правилами, встановленими цивільно-процесуальним законодавством. Відзначити слід ситуацію, коли при наявності спору про права на спадкове майно, до складу якого входять відразу кілька об'єктів нерухомості, що знаходяться на території юрисдикції різних районних судів, а також про розподіл такого майна позов щодо всіх цих об'єктів може бути пред'явлений за місцем знаходження одного з них за місцем відкриття спадщини. У разі, якщо за місцем відкриття спадщини об'єкти нерухомості не перебувають, позов подається за місцем розташування кожного з них.

Позови, пов'язані з правами на нерухоме майно, що знаходиться за кордоном, вирішуються по праву країни, де знаходиться це майно.

Відсутність свідоцтва про право на спадщину при подачі позовної заяви не є підставою для відмови в прийнятті заяви, повернення позову або залишення його без руху, оскільки отримання такого свідоцтва є правом, а не обов'язком спадкоємця.

Якщо до складу спадщини не увійшло майно, на яке у спадкодавця були відсутні належним чином оформлені документи на право власності, спадкоємці вправі подати позов про включення такого майна до складу спадщини. Такий позов подається і розглядається судом до закінчення строку прийняття спадщини, встановленого ст.1154 ЦК РФ. Якщо в зазначений термін рішення не було винесено (або позов був поданий після закінчення строку на прийняття спадщини), то суд приймає рішення також і на вимогу про визнання на це майно права власності в порядку спадкування. Однак до закінчення строку на прийняття спадщини суд не вправі приймати рішення по даній вимозі.

Авторська публікація адвоката надії Домкіна

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online