Від них не станеш козленочком: п'ятірка загадкових джерел Москви

  1. Найчистіше джерело - "Царівна Лебідь"
  2. Найзагадковіший джерело - кадочки в "Коломенському"
  3. Найсвятіший джерело
  4. Не грози Холодному на Теплому Стані, або Сергієвський джерело
  5. Джерело Андрія Рубльова в Зеленограді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

фото: bg.ru / Юрежа

Джерела Москви - світ, повний контрастів, оповитий як міфами, так і фактами, в джерельній воді можуть бути як шкідливі метали, так і корисні мінерали. За даними Держсанепіднагляду, в Москві існує всього лише п'ять джерел з придатною для пиття водою. Про те, чим примітні найчистіші грунтові води столиці, читайте в матеріалі m24.ru.

Перш ніж почати розповідь про цілющі властивості святої води, витівки Івана Грозного і "московських йєті" в Коломенському заповіднику, варто відзначити, що, за даними столичного департаменту природокористування, в Москві знаходиться 144 джерела, 36 з яких - під постійним контролем Росспоживнагляду.

Важливо враховувати і той факт, що склад води в грунтових водах залежить від безлічі факторів і здатний змінюватися з дня на день. Це означає, що дані вимірів води, які виробляються відомствами всього два рази в рік, можуть не збігатися з реальною обстановкою, і будь-яка джерельна вода може бути потенційно небезпечна для організму.

ДУМКА ЕКСПЕРТА

"Будь-яку джерельну воду необхідно кип'ятити перед вживанням, оскільки в ній можуть міститися небезпечні для людини мікроорганізми, які гинуть лише при високій температурі. Багато що залежить від того, з якого типу джерела взяли воду: якщо є каптаж (тобто вода проходить через спеціально обладнані труби ), значить якість води контролюється системно, що робить її більш безпечною. Однак це не скасовує необхідності кип'ятіння, а просто зменшує шанси підхопити небезпечні бактерії або важкі метали, негативні наслідки яких можуть проявитися як відразу, так і через кілька років. "

Ігор Бузін, науковий співробітник Головного хіміко-аналітичного центру дослідження води при Московському державному університеті імені Ломоносова


Найчистіше джерело - "Царівна Лебідь"

Взимку і влітку одним кольором - кристально прозорим. Всупереч невтішною статистикою, багато сходяться на думці, що в столиці на сьогоднішній день існує всього один по-справжньому чисте джерело - це "Царівна Лебідь" в лісопарку "Покровське-Стрешнєва" на північному заході столиці. Його вода пройшла випробування Держсанепіднагляду, відповідає ГОСТу і вже багато років визнана придатною для пиття. За даними столичного департаменту природокористування і охорони навколишнього середовища, в воді "не виявлено перевищень нормативів якості за вмістом хімічних речовин".

Доводи відомства підтверджуються аналізом Центру дослідження води МГУ імені Ломоносова, згідно з яким в рідини немає високої концентрації важких металів, вода проходить за показниками каламутності, кольоровості і запаху. Крім того, вода є хлоридно-гідрокарбонатно-кальцієвої, а значить, багата мінеральними солями, корисними для шкіри та шлунку. У джерелі б'є близько 60 літрів води в день, температура якої стабільно тримається на позначці шість градусів тепла в будь-який час року.

Що за джерело і чи була царівна?

Відомо, що в 1971 році тут служив молебень сам патріарх Никон. Роком пізніше місце облаштували лісники і місцеві жителі. Зараз це велика лісопаркова зона загальною площею близько 14 гектарів, на якій зі стаканчиком колодязної водиці можна помилуватися пам'ятником садово-паркового мистецтва XVII-XIX століть - садибою знатного роду Стрешнєва "Покровське-Глєбова-Стрешнево", а також прогулятися по Іваньківський ставків повз сосен 200 -річного віку.

Згідно з легендою, цілющі води джерела допомогли царівну Єлизаветі Петрівні вилікувати гнійні трофічні виразки на ногах. На честь неї і назвали джерело. Інша повір'я говорить, що назва джерело отримав на честь іншої Єлизавети - однієї з господинь садиби Покровське-Стрешнєва. Також є версія, що царівною Лебедем була Катерина II, що заїхала в маєток в 1775 році.

Вважається, що чарівні властивості води пов'язані з наявністю в ній молекул срібла. Того самого, яке свого часу закопала остання власниця маєтку княгиня Шаховська. Скарб так і не знайшли, а ось джерельна вода продовжує інтригувати жителів своїми срібними цілющими властивостями.

Як доїхати

Джерело розташоване в лісопарку "Покровське-Стрешнєва" за адресою: 5-й Войковский проїзд, 2а. На території самого парку джерело можна відшукати недалеко від берега річки Химки, ближче до Нікольському тупику. Своїм ходом можна дістатися від наступних станцій метро:

  • "Войковська": найбільш оптимальний варіант. Від метро ходять тролейбуси № 6 і 43 до зупинки "Кіноконцертний зал" Лебідь ", далі потрібно звернути з Ленінградського шосе і йти по Нікольському тупику 5-10 хвилин пішки;
  • "Сокіл": автобус № 88, тролейбус № 12, трамвай № 6 до зупинки "Покровське-Глєбова";
  • "Планерна", "Тушинская": автобус № 88;
  • "Аеропорт": тролейбуси № 6, 12, 43, 70, 82;
  • "Сходненская": трамвай № 6.

Найзагадковіший джерело - кадочки в "Коломенському"

Джерельний комплекс кадочки в Голосовому яру музею-заповідника "Коломенське", мабуть, одна з найзагадковіших зон в столиці. Назва походить від слова "діжка" - дерев'яного відерця, колись висів над одним з місцевих джерел, щоб поселенці могли зачерпнути воду. Сам по собі Голосів яр спочатку прозвали "Волосовим" в честь слов'янського язичницького бога Велеса - володаря чарівників, що володіє силами і темряви, і світла, покровителя мудрості, родючості і мистецтва. Згодом відгомони міфології злилися і з міськими байками.

Раніше вважалося, що Велес підпорядковував собі всіх мешканців лісу і небезпечних древніх перевертнів-волкодлаков, здатних поглинати місяць і сонце. Сьогодні ж місцеві жителі запевняють, що бачили в Голосовому яру "московських йєті" - високих "вовняних людей" під три метри зросту, яких періодично беруть то за привидів, то через лісові мутантів, а то і за шанувальників Анатолія Вассермана.

Одна з міських легенд говорить, що джерела виникли під копитами коня Георгія Побідоносця під час погоні за змієм, які вкрали його красуню-наречену. Згідно з іншим повір'ям, чудодійні води кадочки зцілили від безпліддя дружину Івана Грозного.

Крім того, москвичі говорять, що джерела розташовані в аномальній зоні, опинившись в якій можна переміщатися в часі. На початку XIX століття пара селян йшла по Голосову яру чорної туманною вночі, як раптом побачили яскравий білий світ і волохатих людей. Подорожні не зніяковіли і пішли далі, а коли дісталися до свого села, їх зустріли дружини і діти, постарілі на цілих двадцять років. Безліч подібних випадків на території "Коломенського" було офіційно зафіксовано поліцією Московської губернії, тому вірити чи ні - вирішувати вам.

Пити чи не пити?

З точки зору санітарно-епідемічних норм, вода на території "Коломенського", за винятком пари ключів, залишає бажати кращого. Однак багато більше вірять народними переказами, ніж даними Росспоживнагляду. Тому цінителям добірної енергетики джерела Голосова яру відмінно підійдуть. Вважається, що місцева вода сприяє омолодженню, надає сил, а також може зцілити від безпліддя.

Додамо, що на території музею-заповідника, крім відвідування церкви Вознесіння Господнього та інших архітектурних пам'яток, жителі та гості міста можуть загадати бажання, сидячи на легендарних каменях (Девьем камені, Гусь-камені і Кінь-камінь), а також прогулятися по довгих дерев'яних сходах.

Де і як доїхати

Зараз на території "Коломенського" знаходиться 20 упорядкованих ключів, однак, за підсумками перевірок держсанепіднагляду, воду можна пити лише з двох: з джерела № 5 на лівій стороні Голосова яру, розташованому в трьох метрах від струмка і в 130 метрах від дерев'яного будиночка № 39 , будови № 55, а також з джерела в заплаві Москви-ріки, на 110 метрів на схід від знаменитого храму Вознесіння Господнього, в двох метрах від урізу води Москви-ріки. Найближчий джерело кадочки впадає в Москву-ріку в 10 метрах від берегової лінії.

Доїхати можна від станції метро "Коломенська", вийти з першого вагона з центру, після чого пройти 300 метрів по проспекту Андропова до будинку № 39 (центрального входу в музей-заповідник).

Найсвятіший джерело

Святе джерело в Москворецькому парку розташований в Татарській яру недалеко від церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Перші згадки про джерело датуються XV століттям, однак статус святого місцеві жителі привласнили джерела лише в кінці XIX століття.

Повір'я говорить, що саме тут людям вперше з'явився лик Пресвятої Богородиці. Згідно з іншою легендою, давним-давно селяни пішли косити траву недалеко від ключа. Під час роботи вони помітили в траві ікону Рудненської Божої Матері, лик якої вперше помітили в Рудні в 1687 році - так джерело прозвали джерело Святим.

На даний момент ікона знаходиться в Києві, а свята вода тече в одному з наймальовничіших парків столиці. До цього дня вважається, що вода здатна лікувати всі хвороби - від фізичних недуг до психічних розладів. Для цього необхідно помолитись Божої Матері і покуштувати цілющої води. Крім того, джерело відноситься до пам'ятників природи і є джерелом Крилатского струмка.

Дістатися до адреси вулиця Осіння, будинок 18 можна пішки за 15-20 хвилин від станції метро "Крилатське", слідуючи через Осінній бульвар до входу в парк після перетину вулиці Крилатські Пагорби.

Не грози Холодному на Теплому Стані, або Сергієвський джерело

Сергієвський джерело на Теплому Стані, також іменований Холодним, теж є пам'ятником природного значення. Раніше з'являлася інформація про те, що вода в джерелі заражена. Зараз така точка зору як і раніше існує, однак, за даними департаменту природокористування, джерело пройшов необхідну перевірку і його воду можна вживати. Більш того, в ній зазначено вміст магнію і кальцію.

Легенда свідчить, що раніше в цьому місці преподобний Сергій збирався побудувати свою обитель, проте пізніше йому стало бачення про те, що в майбутньому це місце стане дуже людним. В якомусь сенсі це пророцтво збулося: у джерела раз у раз накопичувалася натовп прочан, проробляють свій шлях через Москву в Троїце-Сергієву лавру в знак поклоніння Сергія Радонезького.

Також подейкують, що джерело відкопав сам Іван Грозний, інші повір'я стверджують, що в цьому місці були виявлені останки древніх в'ятичів. Також достеменно відомо, що археологи відкопали в околицях останки стародавніх слов'янських курганів XI-XII століття.

У 80-і роки над Сергиївських джерелом нависла небезпека: міська влада збиралися зробити на цьому місці автостоянку, проте громадяни відстояли улюблений джерело, і в 1991 році його відродили знову, а на новому місці поставили капличку.

Серед цілющих властивостей в народі відзначають благотворний вплив на нирки і печінку, а також зняття головного болю, особливо якщо випити води з цього джерела натщесерце.

Як доїхати

Холодна криниця розташований в ландшафтному заказнику "Теплий Стан" біля 1-го мікрорайону Теплого Стану. Дістатися до Сергієва джерела можна пішки за 15 хвилин від станції метро "Коньково", слідуючи по Профспілковій вулиці повз торгового центру "Коньково-Пасаж", потім загорнути направо після магазину "У Палича" і йти по курсу прямо до входу в лісопаркову зону. Сам ландшафтний заказник розташований між Ленінським проспектом і вулицями Академіка Варги, Теплий Стан і Академіка Виноградова.

Джерело Андрія Рубльова в Зеленограді

Святе джерело, названий в ім'я преподобного Андрія Рубльова в 2002 році, знаходиться в Зеленограді недалеко від платформи Новоподрезково. Джерело облаштували на місці колишнього села Кам'янки, названої на честь однойменної річки. На відміну від попередніх джерел, навколо джерела на Кам'янці не бринить такої кількості міфів і легенд, та й сама по собі особистість Андрія Рубльова до цього дня залишається загадкою для багатьох дослідників.

Тут можна сказати, що джерело є пам'ятником природи і знаходиться під контролем московського управління Росспоживнагляду. Його вода офіційно вважається придатною для пиття, а прилеглі території непогано впорядковані. В окрузі також є каплиця Андрія Рубльова і Великомучениці при іконописній школі, які також можна відвідати. Дістатися можна від станції метро "Річковий вокзал" на автобусі № 460м.

Маргарита Маслова

Посилання по темі

сюжети: Екологія столиці , Зручний місто: все, що потрібно знати

Що за джерело і чи була царівна?
Пити чи не пити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online