"Подіуми" замість ліжечок - в Москві придумують нові способи «ущільнення» груп в дитсадках

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Батьки дітей, які ходять до дитячих садків в деяких районах Москви, звернули увагу на чергове нововведення - подіуми для сну в «тиху годину», які вводяться як крайній захід, але, якщо їй не чинити опір, вона загрожує стати загальноприйнятою практикою

Батьки дітей, які ходять до дитячих садків в деяких районах Москви, звернули увагу на чергове нововведення - подіуми для сну в «тиху годину», які вводяться як крайній захід, але, якщо їй не чинити опір, вона загрожує стати загальноприйнятою практикою. Не виключено, що незабаром подіуми можуть бути узаконені, що дозволить ще більше ущільнити групи і відсунути реальне вирішення проблеми з місцями в дитячих садах - будівництво нових ДНЗ московською владою.

У тому, що місць в дитсадках як не вистачало, так і не вистачає, щороку переконуються десятки тисяч жителів Москви, а в новобудовах ситуація зовсім катастрофічна. Наприклад, в мікрорайоні Передєлкіно-Блажен брак дитсадків така, що черга вже перевищила 1000 осіб, а дітей відправляють аж в Бутово і Ясенів. Крім того, в цьому мікрорайоні, як і в багатьох інших, дитсадки не будуються. Свою роль зіграло і передвиборне заяву мера Москви Сергія Собяніна про те, що черга в дитячі садки для дітей від трьох років нібито «знята» і тепер можна знижувати вік прийому дітей.

У 2018 році було прийнято рішення знизити його до 2,5 років. Градоначальник пояснив це тим, що будуються нові дитячі садки і молоді мами «хочуть працювати, вести активний спосіб життя». Правда, цьому рішенню навряд чи зраділи ті самі молоді мами, які бачать, які нововведення вже пропонуються в дитсадках, і самі працівники системи дошкільної освіти, яким тепер доведеться буквально розпихати ще більшу кількість дітей по і так не встигає за ростом кількості новобудов соціальній інфраструктурі.

Не дивно, що з тих пір, як апетити забудовників зросли і нові квадратні метри з благословення влади Москви стали здавати прискореними темпами і без інфраструктури, керівництво дитсадків початок викручуватися, як може, а саме ущільнювати групи. Йдеться про установки в дитсадках такої системи, як подіум для сну. «Передовий досвід» по ущільненню, розроблений в одному з московських ДОУ в рамках реалізації нових ФГОС, з радістю підхопили в районах-новобудовах, що задихаються без дитсадків.

Про все по порядку. Грунт під «ущільнення» дошкільних груп була закладена ще в грудні 2010 року, коли змінили «Санітарно-епідеміологічні вимоги до влаштування, утримання та організації режиму роботи в дошкільних організаціях». По-перше, тоді було виключено поняття граничної наповнюваності груп. Якщо раніше для дітей 3-7 років максимальна кількість дітей в групі було визначено в 20 чоловік, то тепер цього обмеження не стало і рівень наповнюваності груп ставиться в залежність від площі групи. Тепер кількість дітей в групах ДНЗ визначається виходячи з розрахунку площі груповий (ігровий) - не менше 2 метрів квадратних на одну дитину.

Виходить, що кількість дітей в групах, крім іншого, упирається в ігрову площу. Чим вона більше - тим більше дітей може прийняти дитячий сад і, відповідно, заробити на цьому, подушне фінансування ніхто не відміняв. Ця ж редакція СанПіН підготувала та шляхи збільшення площ: якщо раніше було передбачено дотримання мінімальних розривів між ліжками по довжині і ширині, то в новій редакції конкретних вимог до розстановці ліжок більше немає. Крім того, дозволили використання одно-триповерхових трансформованих (висувних, викатних) ліжок, розкладних ліжок з жорстким ложем.

Є й застереження, що у знову споруджуваних дошкільних освітніх організаціях у складі групових повинні бути передбачені окремі спальні приміщення, які обладнуються стаціонарними ліжками, а трансформовані ліжка і розкладачки можна використовувати в групових тільки в існуючих ДНЗ при відсутності спалень по проекту або недостатньої площі наявних спальних приміщень . Але нічого не говориться про те, що в уже здані дитячі сади, в яких є спальні приміщення, не можна ставити викатні ліжка, збільшуючи ігрову площу. На етапі проекту були стаціонарні, потім поставили викатні - це нормам не суперечить. Наприклад, в тому ж Передєлкіно-Блажен дитячий сад здавали на 350 місць, а підуть в нього у вересні 2018 року 450 дітей.

Іншими словами, трирівневі викатні конструкції давно стали нормою - батьки лише розводять руками, місць немає, діватися нікуди. Але далі ідея «трансформації» простору, а точніше ущільнення груп, отримала розвиток і фактично оформилася в федеральному державному освітньому стандарті дошкільної освіти (ФГОС ДОО), який в жовтні 2013 року підписав міністр освіти Дмитро Ліванов і який вступив в силу з 1 січня 2014 року . У ньому, якщо уважно вчитатися, можна побачити малопомітне, але вкрай цікаве нововведення - у вимогах до розвиваючої предметно-просторового середовища зазначено, що вона повинна бути «змістовно-насиченою, трансформованою, поліфункціональної, варіативної, доступною і безпечною».

А далі пояснюється, що «трансформованою простору передбачає можливість змін предметно-просторового середовища в залежності від освітньої ситуації, в тому числі від мінливих інтересів і можливостей дітей». У перекладі на російську мову це означає, що в одному приміщенні можна і потрібно використовувати різні способи його «оптимізації» - висувні столи, трансформовані конструкції. Чим негайно скористалися в Москві, для влади якої інтереси забудовників стоять вище інтересів жителів.

Все геніальне просто: якщо викатні ліжка тільки збільшують ігрову площу, то подіуми взагалі прибирають поняття спальної кімнати і перетворюють її в ігрову - на подіумах діти і сплять в «тиху годину», і грають. Ось і зайвий метраж, і «зайві» діти в групі. Дамо слово розробникам ідеї - працівникам ГБОУ 444 в Ізмайлово, де після введення нових ФГОС придумали поставити подіуми в липні 2015 року.

Методист школи №444 Ірена Ефременкова в «Учительській газеті Москва» від 22 вересня 2015 писала, що проект «передбачає створення трансформованою, поліфункціональної та варіативної середовища, розширює простір для розвитку дітей і, отже, підвищує ефективність використання ресурсів», що в свою чергу дає можливість «забезпечити додаткові місця в освітніх організаціях для дітей у віці від 3 до 7 років, а збільшення кількості дітей веде до зростання субсидії освітньої організації».

«Реалізація нашого проекту дозволяє істотно збільшити кількість місць в групах для дітей віком від 3 до 7 років без погіршення умов їх перебування в організації і відповідно до норм санітарно-епідеміологічної та пожежної безпеки. Досвід реалізації одного з напрямків проекту дозволив збільшити кількість дітей, які відвідують одну общеразвивающую групу, на 28% », - пише Ефременкова, яка, до речі, одна з отримали патент на багатофункціональний подіум для дошкільного закладу.

Після появи статей в ряді профільних видань про проект в ГБОУ №444, в яких прямо пишеться про подіумах для сну і інших пропозиціях як про спосіб збільшення проектної потужності груп з метою скорочення черговості в дитячий сад і збільшення фінансування, в Москві відбулася низка семінарів для вихователів дошкільних груп. Наприклад, один з таких семінарів під назвою «Трансформируемое розвиваюче простір» провели в січні 2018 року в ГБОУ 2053 в Некрасівці.

У цьому ГБОУ в густонаселеному районі, де з дитсадками погано, подіумні групи вже є. З'явилися вони і в ГБОУ 1392 в Нових Ватутінках, про що йдеться на сайті освітньої установи. У соціальних мережах батьки дітей, які ходять в дитсадки ГБОУ 1788 в Передєлкіно-середній (два дитсадка) і Солнцево-Парку (один дитячий садок), в Тропарево-Нікуліно (ГБОУ Школа № 1329, правда, там батькам вдалося відбитися від подіумів) пишуть , що групи відразу збільшилися - в подіумних тепер замість 30 приймають по 35 дітей.

Що ж таке ці «подіуми» для сну, і що конкретно турбує батьків, крім того, що кількість дітей в групах збільшується і є серйозний ризик того, що вихователі просто не встежити за дітьми? По-перше, це гігієна, каже вихователь Анна Кульчицька, - «кращими друзями» дітей, сплячих голова до голови і грають там же, де сплять, стануть глисти, педикульоз і короста. По-друге, це проблема з доступом до дітей, яка вже виникла з викотними ліжками - вихователі просто не можуть пробратися до дітей на верхніх ярусах, щоб заспокоїти дитину, яка плаче або не спиться і хуліганить, не потривоживши інших дітей.

По-третє, це зворотна проблема - дитина не може встати і самостійно сходити попити або в туалет, не розбудивши сусідів. Йому доведеться з верхнього подіуму йти по головах, руках і ногах сплячих. А в разі, не дай Бог, пожежі швидко розбудити і вивести дітей може просто не вийти!

Взагалі питання про відповідність подіумів СанПіН залишається відкритим. Формально вони їм суперечать, оскільки такого поняття, як «подіум» в СанПіН немає, і порушуються норми за наявністю проходу між дітьми. Але оскільки керівництво освітніх установ в районах, які захлинаються від нестачі місць у дитсадках, активно впроваджує подіуми, вони можуть бути дуже скоро в ці СанПіН включені. Адже після того, як батьки, яким потрібно на роботу, щоб платити іпотеку, махнуть на ці групи рукою і не будуть чинити опір, практика стане реальністю не тільки в нових районах.

Адже це набагато вигідніше для департаменту освіти - ставити подіуми, збільшуючи існуючі групи, ніж вводити в експлуатацію нові дитсадки. Причому з батьками ці нововведення вже не погоджують - наприклад, в двох дитсадках ГБОУ тисячу сімсот вісімдесят вісім їх просто поставили перед фактом, а незадоволених запрошували на «індивідуальні бесіди та екскурсії», мовляв, так краще можна пояснити переваги подіумів для сну замість ліжок і гачків з поличками замість шафок (35 шаф адже ніяк в стандартне приміщення не влазять).

Причому з батьками ці нововведення вже не погоджують - наприклад, в двох дитсадках ГБОУ тисячу сімсот вісімдесят вісім їх просто поставили перед фактом, а незадоволених запрошували на «індивідуальні бесіди та екскурсії», мовляв, так краще можна пояснити переваги подіумів для сну замість ліжок і гачків з поличками замість шафок (35 шаф адже ніяк в стандартне приміщення не влазять)

На мою думку, мова в перспективі йде про повну відмову від радянських норм в організації дитячих садів з окремою спальнею: мало де в світі є такі дитячі сади, а практика в багатьох «розвинених країнах», на яку у нас прийнято озиратися, така, що діти сплять на матрацах в тій же кімнаті, де їдять і грають. Наприклад, так організовані дитячі сади в Ізраїлі та Німеччині, причому там не тільки сплять роззуваючись, але і їдять принесену з дому їжу.

Чи треба говорити про те, що така практика, до якої тихою сапою може привести впровадження подіумів, чужа російському суспільству? Навіть якщо не говорити про те, що вона загрожує дитячому здоров'ю: у великих групах дітей інші правила гігієни і інші швидкості поширення всіляких інфекцій. Радянські норми не на порожньому місці були придумані.

Батьки в районах Передєлкіно-Блажен і Солнцево-Парк з групами борються, і в одній з груп цю практику вдалося зупинити. Але проблема ж не тільки в нестачі місць, а в тому, що батьки залишаються один на один з рішенням, боротися чи ні: мені конкретно зараз треба йти на роботу, щоб платити іпотеку і свою дитину я віддам в будь-який дитячий сад. На цьому тлі організувати опір і домогтися від влади міста і забудовників будівництва дитсадків дуже складно.

У Передєлкіно-Близькому активісти таку роботу ведуть - вони збирають підписи під колективним зверненням до департаменту освіти про брак місць в школах і дитячих садах з вимогою прискорити будівництво запланованих шкіл. У цьому районі вже діватися нікуди, а незабаром там здадуть ще один квартал в три будинки, плюс два будинки в ТПУ у метро «Рассказовка» і почнуть будівництво нових житлових кварталів, які збільшать населення мікрорайону як мінімум в два рази. Апелюють активісти до того, що якщо все залишити як є, то будуть ущільнюватися групи і класи, в школі багато відвідуватимуть у другу зміну - тобто, постраждають ті, хто зараз вважає себе «щасливчиком», які отримали місце в дитсадку чи школі.

Відбиватися треба, оскільки, якщо цього не робити, СанПіН можуть бути змінені: все говорить про те, що кілька московських ГБОУ пред'являть незабаром склалася «позитивну практику» застосування подіумів, від якої, як уже сьогодні пишуть автори проектів, «діти в захваті ». Тоді і в СанПіН будуть внесені подіуми в якості допустимої конструкції, групи збільшаться за рахунок ігрової площі, і діти по всій Москві і по всій країні абсолютно законно спатимуть, як оселедці в бочці, там же, де їдять і грають. Зараз цей процес, як мені здається, ще можна зупинити.

Анастасія Громова

джерело: ІА REGNUM

Що ж таке ці «подіуми» для сну, і що конкретно турбує батьків, крім того, що кількість дітей в групах збільшується і є серйозний ризик того, що вихователі просто не встежити за дітьми?
Чи треба говорити про те, що така практика, до якої тихою сапою може привести впровадження подіумів, чужа російському суспільству?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online