Заміна паспорта при зміні прізвища після розлучення (на дівочу)

  1. Що говорить закон
  2. Чи обов'язково це робити
  3. Порядок заміни паспорта при зміні прізвища після розлучення
  4. Заява та інші документи
  5. держмито
  6. де робиться
  7. терміни
  8. Що ще потрібно буде змінити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У разі офіційної зміни прізвища перше, що повинен зробити людина - це подати відповідну заяву в міграційну службу для заміни власного паспорта.

Немає ніякої різниці в тому, на якій підставі здійснюється зміна прізвища, але при цьому сама процедура переоформлення може мати певні особливості.

У зв'язку з цим варто розібратися в тому, як здійснюється заміна паспорта при зміні прізвища після розлучення і які особливості цієї процедури варто враховувати.

У разі офіційної зміни прізвища перше, що повинен зробити людина - це подати відповідну заяву в міграційну службу для заміни власного паспорта

Зразок паспорта громадянина РФ

Що говорить закон

Питання, що регулюють зміна особистої інформації громадян, прописані в Сімейному і Цивільному кодексах.

Зокрема, відповідно до норм статті 32 Сімейного кодексу кожен громадянин має право на те, щоб поміняти своє прізвище, і підставами для проведення даної процедури може бути:

  • вступ в шлюбні відносини;
  • особисте бажання громадянина;
  • бажання опікуна в тому випадку, якщо громадянин є недієздатним;
  • удочеріння або усиновлення дитини.

При розірванні шлюбу чоловік також отримує право на те, щоб змінити прізвище, тому що жінці надається можливість залишити собі прізвище колишнього чоловіка або ж повернути початкові особисті дані. Чоловік в даному випадку жодним чином не може вплинути на це рішення.

Чоловік в даному випадку жодним чином не може вплинути на це рішення

Зразок ІПН громадянина РФ

Чи обов'язково це робити

Рішення і те, чи варто залишати шлюбну прізвище або змінити її в паспорті на «дівочу», кожен громадянин після розлучення приймає повністю самостійно, і чинне законодавство не встановлює ніяких зобов'язань по проведенню даної операції незалежно від обставин.

У переважній більшості випадків подібними питаннями задаються саме жінки з тієї причини, що при реєстрації шлюбних відносин вони беруть на себе прізвище чоловіка.

З одного боку, зміна прізвища завжди обертається різними додатковими клопотами, пов'язаними з заміною документів, але з іншого боку - прізвище колишнього чоловіка може постійно нагадувати про якісь неприємні моменти, і особливо це стосується тих випадків, коли розлучення давався нелегко. Незалежно від обставин найкраще відразу зважити всі плюси і мінуси такої процедури як зміна прізвища.

Незалежно від обставин найкраще відразу зважити всі плюси і мінуси такої процедури як зміна прізвища

Зразок свідоцтва про народження

Порядок заміни паспорта при зміні прізвища після розлучення

Якщо громадянин або громадянка приймає рішення про повернення своїм прізвищем при розлученні, в першу чергу потрібно буде детально ознайомитися з інструкцією зміни всієї необхідної документації. На практиці даний процес не такий складний, як багато хто собі це уявляють, причому провести його можна як в процесі розірвання шлюбу, так і вже після розлучення.

Сама процедура виглядає наступним чином:

  1. Готується повний перелік необхідних документів, передбачених встановленими правилами.
  2. Після того, як буде зібраний повний перелік необхідних паперів, подається відповідне звернення до найближчого відділення РАГСу, де потрібно буде скласти заяву про зміну прізвища відповідно до встановленого зразка.
  3. Сплачується державне мито, яка передбачається не тільки за зміну прізвища, але ще і за реєстрацію різних коригувань, які будуть вноситися до відповідних державних документи. Для того, щоб отримати реквізити, за якими буде здійснюватися оплата державного мита, варто попередньо звернутися до співробітників РАГСу, після чого провести оплату за допомогою терміналу або каси будь-якого банківського відділення.
  4. Співробітники РАГСу розглядають подану заяву і все додані до неї документи. Відповідно до встановлених правил дана процедура проводиться протягом одного місяця, і на практиці в переважній більшості випадків закінчується позитивним рішенням. Якщо ж виноситься негативне рішення без наявності на те жодних вагомих підстав, варто оскаржити його в суді або вищестоящих інстанціях.
  5. Видається свідоцтво про зміну прізвища, на підставі якого в подальшому потрібно буде міняти різні документи, в яких зазначаються особисті дані громадянина.
  6. Змінюються всі необхідні документи, першим з яких є, звичайно ж, цивільний паспорт.

Зразок свідоцтва про розірвання шлюбу

Заява та інші документи

Відповідно до чинного законодавства при подачі звернення на зміну прізвища в ЗАГС потрібно буде надати уповноваженим співробітникам цього органу наступний перелік документів:

  • цивільний паспорт особи, що звернулася;
  • свідоцтво про народження, яким буде підтверджуватися дівоче прізвище;
  • документ, що підтверджує офіційне розірвання шлюбних відносин;
  • квитанція, що підтверджує факт оплати державного мита.

Не варто забувати про те, що, якщо в сім'ї є неповнолітні діти, то в такому випадку потрібно буде докласти їх свідоцтво про народження. Після закінчення даної процедури жінці в обов'язковому порядку видається довідка, що підтверджує факт зміни прізвища.

Після закінчення даної процедури жінці в обов'язковому порядку видається довідка, що підтверджує факт зміни прізвища

Зразок поліса ОМС

На підставі отриманого свідоцтва надалі потрібно буде, крім паспорта, поміняти також ще цілий ряд різних документів, включаючи такі папери:

  • водійське посвідчення;
  • оформлений раніше закордонний паспорт;
  • СНІЛС;
  • ІПН;
  • поліс медичного страхування;
  • пенсійне посвідчення.

Всі інші документи переоформляти не обов'язково. Таким чином, наприклад, в трудову книжку вносяться різні коригування, так як потрібне внесення нової інформації про людину, але повноцінне переоформлення цього документа не передбачено.

Таким чином, наприклад, в трудову книжку вносяться різні коригування, так як потрібне внесення нової інформації про людину, але повноцінне переоформлення цього документа не передбачено

Зразок квитанції на сплату держмита на видачу паспорта

держмито

Відповідно до встановлених правил зміна прізвища є державною послугу, яка надається територіальним відділенням міграційної служби, у зв'язку з чим громадяни повинні оплачувати відповідну державне мито за внесення коригувань в їх особисту інформацію. Без внесення необхідної суми офіційна зміна прізвища не може бути проведена, так як це не передбачається встановленими правилами.

Перерахування необхідної суми грошових коштів має здійснюватися за відповідними реквізитами вибраного РАГСу. Як говорилося вище, для отримання цієї інформації достатньо звернутися до уповноважених співробітникам даної установи та отримати всі необхідні дані.

Інформація присутній на інформаційному стенді або ж може бути отримана на офіційному сайті цієї установи, але найкраще скористатися першим варіантом, так як дані регулярно піддаються різним змінам і на сайті їх можуть просто вчасно не оновити.

Сума державного мита, передбаченої за зміну прізвища. Регламентується статтею 333.26 Податкового кодексу. Даний нормативний акт вказує, що внесення таких коригувань обійдеться громадянам в 1 600 рублів, і внести цю суму можна за допомогою будь-якого відділення Ощадбанку.

Стаття 333.26. Розміри державного мита за державну реєстрацію актів цивільного стану

Розміри державного мита за державну реєстрацію актів цивільного стану

Зразок посвідчення водія в РФ

де робиться

Зміна паспорта після розлучення і зміни прізвища здійснюється територіальними відділеннями міграційної служби на підставі отриманого свідоцтва, що підтверджує факт офіційного розірвання шлюбних відносин, а також свідоцтво про зміну прізвища.

Для заміни паспорта потрібно буде надати державним службовцям наступний перелік документів:

  • квитанція, що підтверджує оплату державного мита на суму 300 рублів;
  • свідоцтво про народження;
  • свідоцтво про розірвання шлюбу, в якому зазначатиметься факт зміни прізвища або ж свідоцтво про зміну, якщо дана процедура проводилася вже після розірвання шлюбних відносин;
  • дві фотографії, зроблені на підставі встановленого зразка, який слід уточнити в територіальному відділенні міграційної служби;
  • заяву, заповнену при подачі всіх необхідних документів відповідно до встановленого зразка;
  • копія свідоцтва про народження кожної дитини, яка не досягла віку 14 років.

зразок СНІЛС

Окрему увагу варто приділити тому, що зміна паспорта через зміну прізвища після розлучення здійснюється на підставі тих же правил, які передбачаються в разі заміни паспорта після реєстрації шлюбних відносин.

Після того, як уповноважені співробітники РАГСу поставлять позначку в паспорті про розірвання шлюбу і зміні прізвища, громадянин повинен протягом одного місяця відвідати територіальне відділення міграційної служби для зміни свого посвідчення особи. В іншому випадку можна отримати адміністративний штраф за користування недійсним паспортом.

Відповідно до встановлених правил, якщо людина звертається за місцем постійної реєстрації, процедура заміни паспорта повинна здійснюватися протягом десяти днів, в той час як при подачі звернення за місцем тимчасового перебування дана процедура може затягнутися на термін до двох місяців.

Зразок закордонного паспорта громадянина РФ

терміни

під терміном заміни паспорта передбачається певний проміжок часу, протягом якого уповноважені співробітники повинні будуть внести зміни в особисті дані громадянина, а також видати новий документ, відповідний встановленим вимогам.

Після того, як державні органи реєструють факт розірвання шлюбу і факт зміни прізвища громадянином, йому потрібно протягом одного місяця звернутися в міграційну службу для того, щоб поміняти свій громадянський паспорт.

Даний термін починає відраховуватися саме після реєстрації розірвання шлюбних відносин, а не після того, як людині на руки буде надано відповідне свідоцтво.

Сам термін оформлення нового паспорта, як уже згадувалося, залежить від того, куди саме звертається громадянин для проведення даної процедури. При подачі за місцем своєї постійної реєстрації процедура переоформлення паспорта займе не більше десяти днів, а в іншому випадку може затягнутися до двох місяців.

Що ще потрібно буде змінити

Відповідно до чинного законодавства в обов'язковому порядку при зміні прізвища потрібно буде звернутися до державних органів для внесення коригувань в наступні документи:

Водійське посвідчення

Даний документ є обов'язковим для заміни, якщо людина прийняла рішення змінити власне прізвище. При цьому варто відзначити, що термін посвідчення є обмеженим, в зв'язку з чим змінити прізвище можна буде вже при оформленні нових прав, але для тих, хто постійно користується транспортним засобом, корисно буде якомога швидше звернутися в ГИБДД з усіма необхідними документами. Страховий поліс Чинне законодавство не встановлює обмежень щодо термінів, протягом яких можна звернутися для заміни страхового поліса, в зв'язку з чим дану процедуру слід проводити на свій розсуд. Пенсійне свідоцтво Якщо документ оформлявся за місцем працевлаштування, його заміна може здійснюватися через відділ кадрів. ІПН Свідоцтво потрібно замінити якнайшвидше через найближче відділення податкової служби.

Крім цього, існує також цілий ряд необов'язкових документів, таких як диплом, атестат, банківські картки та інші папери, і міняти їх вже потрібно буде на свій розсуд.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online