Що таке депозит при зніманні квартири, зразок договору оренди зі страховим депозитом

  1. Що значить дане поняття
  2. Відмінність від застави і необхідність депозиту
  3. Нюанси внесення депозиту
  4. Повернення депозитної суми
  5. Складання правильного договору оренди
  6. Розписка про передачу грошей
  7. Проблеми та підводні камені
  8. Методи визначення розміру компенсації
  9. Поради професіоналів
  10. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Внесення депозиту при зніманні квартири - досить поширена практика в ході укладення офіційного договору. Депозит є свого роду гарантією для власника майна в його цілісності й схоронності.

Дана сума при грамотному складанні угоди повертається квартиранта після припинення ділових відносин з власником житла і ніяк не є запорукою або сумою оплати за кілька місяців вперед.

Що значить дане поняття

Депозит - це страхувальна сума для орендодавця, яка вноситься майбутнім квартиронаймачем в розмірі декількох місячних оплат за житло.

Дана страховка має велику вагу для власника квартири, що передає практично чужій людині великі цінності, особливо якщо в квартирі зроблено дорогий ремонт, і вона повністю мебльована.

На законодавчому рівні формування депозитної суми відбувається на підставі наявного орендного договору, згідно зі статтею 35 ГК РФ орендарем вноситься завдаток або заставу.

Згідно зі статтями 380 - 381 ЦК України депозитна сума вноситься квартирантом в якості забезпечення в разі псування майна.

ГК РФ Стаття 380. Поняття завдатку. Форма угоди про завдаток

1. Завдатком визнається грошова сума, що видається однією з договірних сторін в рахунок належних з неї за договором платежів іншій стороні, на доказ укладення договору і в забезпечення його виконання.
2. Угода про завдаток незалежно від суми завдатку має бути зроблено у письмовій формі.
3. У разі виникнення сумніву щодо того, чи є сума, сплачена в рахунок належних з боку за договором платежів, завдатком, зокрема внаслідок недотримання правила, встановленого пунктом 2 цієї статті, ця сума вважається сплаченою як аванс, якщо не доведено інше.
4. Якщо інше не встановлено законом, за згодою сторін завдатком може бути забезпечене виконання зобов'язання щодо укладення основного договору на умовах, передбачених попереднім договором (стаття 429).

ГК РФ Стаття 381. Наслідки припинення та невиконання зобов'язання, забезпеченого завдатком

1. У разі припинення зобов'язання до початку його виконання за угодою сторін або внаслідок неможливості виконання (стаття 416) завдаток повинен бути повернений.
2. Якщо за невиконання договору відповідальна сторона, що дала завдаток, він залишається в іншої сторони. Якщо за невиконання договору відповідальна сторона, яка одержала завдаток, вона зобов'язана сплатити іншій стороні подвійну суму завдатку.
Понад те, сторона, відповідальна за невиконання договору, зобов'язана відшкодувати другій стороні збитки із заліком суми завдатку, якщо в договорі не передбачено інше.

Важливо: якщо орендар не укладе договір оренди, то він втратить цю суму, а якщо орендодавець відмовиться від підписання орендної угоди - він зобов'язаний повернути подвійну суму. Що являє собою оренда з правом викупу і як укласти відповідний договір читайте за посиланням.

Що таке депозит при оренді квартири? Відповідь міститься в цьому відео:

Відмінність від застави і необхідність депозиту

Депозит необхідний:

  • В першу чергу для захисту житла від негативних наслідків;
  • Для запобігання появи заборгованості по оплаті;
  • Він в цілому є гарантом при виникненні будь-яких проблем у фінансових і майнових відносинах.

У депозиту багато назв - завдаток, гарантійний платіж та інше, іноді орендарі називають його заставою, хоча з законною точки зору у цих двох понять різне призначення.

Застава - це свого роду бронювання, вноситься певна сума за бажане житло наперед, зараз даний варіант практично не використовують, але як і раніше страхувальну суму називають заставою.

Різниця цих сум і в призначенні:

  • Запорукою зазвичай є сума за один місяць, а депозитом розраховуватися за кінцевий місяць проживання не можна;
  • Неприпустимо депозит використовувати для погашення комунальних платежів або оплати за телефон.

Важливо: депозитну суму можна використовувати з будь-якого домовленості призначенням.

Однак з усього перерахованого слід зробити висновок, що депозит - це страховка, а застава - бронювання квартири, щоб її не здали до поселення мешканця.

Нюанси внесення депозиту

Внесення депозиту відбувається на підставі складання орендного договору або якщо існують добрі стосунки між сторонами, то на підставі словесного договору, проте, самого поняття депозиту немає в законодавства, виходячи з чого, і немає порядку його внесення. Як правильно скласти попередній договір оренди нежитлового приміщення ви можете прочитати тут.

Щоб обидві сторони при підписанні договору володіли певним ступенем захисту необхідно:

  • Договір формувати грамотно, підписання виконувати лише у присутності юриста;
  • У договорі якомога докладніше описати всі цікаві для проблеми і описати способи їх вирішення;
  • За рекомендаціями юристів в обов'язковому порядку вказувати забезпечений платіж - суму, дату внесення, терміни, можливості покриття, варіант повернення.

Важливо: також за фактом передачі суми краще оформити розписку з присутністю свідків і наявністю їх підписів.

У разі юридичної особи в якості орендодавця, можна відразу вимагати видачу фіскального чека про передачу депозиту.

Повернення депозитної суми

Щоб гарантувати повернення цієї суми необхідно прописати про це пункт в договорі. Важливо: якщо оренда розрахована на кілька років, то депозит рідко повертається, так як за тривалий період не може не зіпсуватися який-небудь предмет.

Однак тут існує безліч нюансів - що саме вважається збитком. Не можна вважати збитками природний знос речі - повернення страхової суми є прописати при обліку зносу речі і це закріплено законодавчо.

Наприклад, якщо зносилася штора або вицвіли шпалери, це не можна вважати як збиток і покривати зазначені видатки за рахунок внесеної суми.

Також не можна використовувати депозит для ремонту техніки, що знаходиться на гарантійному забезпеченні. У будь-якому випадку під час підписання договору слід вказати варіанти збитку, а не зносу, щоб забезпечити повернення коштів.

Складання правильного договору оренди

На думку юристів, будь-який договір оренди в обов'язковому порядку повинен містити всі необхідні дані щодо переліку питань, які повинні пояснювати порядок дій при спірних ситуаціях і роль депозиту в їх вирішенні.

Також юристи рекомендують обов'язково вносити в договір наступні пункти:

  • Предмет договору;
  • Реквізити сторін;
  • Вартість договору. Що собою являє договір безоплатної оренди нежитлового приміщення і як в такому випадку регулюються відносини між сторонами - читайте за посиланням;
  • Права та обов'язки;
  • період;
  • День початку дії договору.

Важливо: деякі договору найму приміщення на законодавчому рівні мають обмеження в наступних питаннях термін, обов'язкову державну реєстрацію, перевага наймача при довгостроковому наймі. Що таке короткостроковий найм квартири і як скласти подобовий договір - дізнайтеся в цій статті.

Що таке короткостроковий найм квартири і як скласти подобовий договір - дізнайтеся   в цій статті

Зразок договору оренди квартири.

Також не зайвим буде більш докладно описати всі особливості відносин, серед яких:

  • Сума орендної плати за кожен місяць;
  • Порядок її внесення;
  • Розмір страхового депозиту;
  • Штрафні санкції за порушення будь-якої з сторін;
  • Кількість проживаючих в квартирі наймачів;
  • Час відвідування квартири власником;
  • Порядок оплати комунальних послуг;
  • Обов'язки щодо збереження майна;
  • Дострокове розірвання договору.

Крім цього, щоб убезпечити учасників процесу від можливого обману необхідно скласти акт прийому приміщення, в якому детально описати все майно, що перебуває в квартирі, вказати на всі його недоліки і особливості.

Можна при необхідності зробити фото всіх предметів в приміщенні з використанням великого ракурсу, щоб згодом вирішити всі проблеми мирним шляхом. Цей момент важливий як для орендодавця, так і для орендаря.

Розписка про передачу грошей

Щоб захистити себе від неправомірних дій з боку власника квартири і від втрати значної суми грошей необхідно попросити у орендодавця розписку в отриманні грошових коштів за квартиру.

Розписка - це документ, який забезпечить збереження факту передачі страхового депозиту, вона повинна складатися в присутності кількох свідків і бажано нотаріально посвідчуватися.

Також розписку бажано брати із внесенням щомісячної орендної плати. Складається розписка довільно, але в будь-якому випадку повинна містити:

  • Найменування та реквізити сторін з внесенням паспортних та адресних даних;
  • Сума, передана власнику цифрами і прописом;
  • Дата і підпис.

Важливо: складається документ від руки одержувачем коштів, необхідно пам'ятати, що розписка має юридичну силу, тому в ній необхідно вказувати суму, передану по факту.

Важливо: складається документ від руки одержувачем коштів, необхідно пам'ятати, що розписка має юридичну силу, тому в ній необхідно вказувати суму, передану по факту

Що потрібно прописати в договорі оренди квартири?

Проблеми та підводні камені

Сума внесеного депозиту в якості страховки може залежати від багатьох факторів, таких як:

  • Метраж квартири;
  • Її ринкова вартість;
  • Дорожнеча ремонтних робіт;
  • Загальна кількість поверхів будівлі, і на якому поверсі розміщена дана квартира;
  • Район розташування будинку;
  • Наявність інфраструктури;
  • Загальний стан будинку і під'їзду;
  • Присутність охоронної системи.

Важливо: якщо на перших стадіях взаємин не було піднято питання про внесення депозиту, адже це особисте право кожного орендодавця брати чи не брати депозит, то після заселення такі вимоги власника є ігнорувати і не вносити депозит, так як той заздалегідь про нього не попередив.

Методи визначення розміру компенсації

При розрахунку компенсаційної суми необхідно враховувати і:

  • Стан квартири в цілому;
  • Наявність меблів і її стан;
  • Присутність справної побутової техніки;
  • Стан комунікаційних систем.

Також на суму депозиту великий вплив робить престижність району - це центр міста або несприятлива околиця в промзоні.

Важливо: в більшості випадків депозитом є сума рівна місячної орендної плати, рідко вона може бути збільшена або зменшена.

При цьому згідно з правильно складеним угодою, сума при дбайливому ставленні орендаря до майна повертається.

Поради професіоналів

Досвідчені учасники ринку нерухомості орендарям та орендодавцям при укладенні подібних угод дають кілька рекомендацій:

  • Орендодавцю необхідно завчасно повідомити про депозитний платіж, який повинен бути обов'язково і не повинен покривати орендну плату останнього місяця, щоб не піддавати ризику власне майно;
  • Також слід при укладенні договору враховувати, особливості угоди, в якості яких може виступати особиста кімната власника приміщення, що служить для його проживання. Таким чином, він зможе особисто контролювати стан і належну експлуатацію свого майна і житла;
  • Також депозитний платіж не обов'язково здійснювати, якщо квартира спочатку знаходиться в непотрібному стані, тоді просто в договорі прописується пункт про відшкодування шкоди і нарахування штрафних санкцій при несвоєчасному платежі за місяць;
  • Орендодавець має повне право відшкодовувати депозитними платежем понесені втрати при достроковому розірванні договору, ініційованим орендарем;
  • Для захисту орендаря від неправомірних дій крім суми і порядку внесення гарантійного платежу, необхідно вказати дату його повернення - зазвичай це останній день закінчення оренди;
  • Для обох сторін важливий передавальний акт житла, з метою уникнення неправомірних дій і присутності доказів шкоди майна або його відсутності;
  • Також не останню роль відіграє перевірка на заборгованість по комунальним платежам за дану квартиру;
  • Якщо все ж орендодавцю буде більш зручний варіант погашення квартплати за останній місяць депозитними платежем, то варто включити цей пункт в договір.

висновок

Депозитний платіж ні в якому разі не є запорукою, він забезпечує виконання обов'язків обома сторонами угоди, особливо це стосується збереження майна власника, при цьому орендарю важливо пам'ятати, що дана сума обов'язкова до поверненню при належному відношенні до чужого майна.

Важливо: депозит не є доходом власника квартири, так як він є обов'язковим до повернення, а значить і оподаткуванню не підлягає.

Як правильно знімати квартиру і складати всю необхідну документацію ви можете дізнатися в цьому відео:

Що таке депозит при оренді квартири?
Що потрібно прописати в договорі оренди квартири?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online