Долгов (eBay) про ПДВ на покупки за кордоном: «Це вже навіть не крихти. Це мікроорганізми »

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Редакція «Роєм!» Поспілкувалася з колишнім генеральним директором Ozon, російського Google і нинішнім - російського eBay Володимиром Борговим. Долгов критикує введення ПДВ на покупки за кордоном, зазначає повертається страх безготівкових розрахунків і каже, що у російського Google все добре.

Долгов критикує введення ПДВ на покупки за кордоном, зазначає повертається страх безготівкових розрахунків і каже, що у російського Google все добре

Ozon, Google, eBay і що змінилося

Володимир Долгов прийшов в eBay чотири роки тому - це другий досвід роботи у великому e-commerce після того, як він покинув Ozon в 2005. Сім років Долгов очолював російський офіс Google, поки в червні 2012 eBay теж не вирішив відкрити представництво в Москві, яке він і очолив. Вітчизняний e-commerce за цей час змінився глобально, міркує Долгов. «Це був дуже маленький ринок, дуже маленька аудиторія інтернету, відсутність інфраструктри. На початку "нульових" вся електронна комерція працювала тільки на оплату готівкою. Не було структур, які могли б поставляти замовлення. У порівнянні з 2012 - це небо і земля, весь ринок змінився на два порядки ». А ось за час його роботи в eBay все залишилося майже як і раніше - хіба що мультиплатформеність змінилася повністю мобільним доступом. «Але це, скоріше, не пов'язане з самою електронною комерцією, а із загальною тенденцією в інтернеті - світ іде в мобільний».

Російський eBay поки ще не побудований до кінця - Долгов сподівається завершити це завдання в найближчі два роки. Коли він починав працювати, eBay бачив свій головний бізнес в транскордонній торгівлі, але сьогодні плани помінялися. «Ми хочемо зробити так, щоб eBay був місцем, де покупці можуть купити все, що вони хочуть, незалежно від того, де знаходиться товар, а всі продавці, які хочуть щось продати, можуть продати цей товар не тільки в Росії, але і за кордон. Точка доступу для всіх, і, як говорили Стругацькі, нехай ніхто не піде скривдженим ». Долгов відзначає, що російські продавці дуже привабливі для зарубіжних покупців і стверджує, що ця частина бізнесу розвивається дуже динамічно, хоча підтвердити цифрами поки не може.

На його попередньому місці роботи все добре, вважає Долгов. «Офіс [Google] став ще більше, я там був місяць тому, заїжджав по дорозі. Зникло підрозділ розробки, так воно, по-перше, не зникло - все люди були переведені в інші офіси. По-друге, в рамках компанії, програмісти ніколи не підпорядковувалися координатору. У них своя вертикаль підпорядкування, яка йшла прямо в Каліфорнії. Вони сиділи в одному офісі і були співробітниками російської компанії, але не підкорялися мені ніколи ».

Міняти місце роботи він поки не збирається. «Може, мені буде цікаво розвивати цю штуку далі. Дайте спочатку добудувати те, що є. Сфера електронної комерції мені не ближче - найближче мені була фізика багато років назад. Вона була першою, як перше кохання ».

Олександр Маліс, «Евросеть»: Навіщо платити ПДВ, якщо його легально можна не платити?

Криза і регулювання

Долгов вважає, що головна проблема російського e-commerce - відсутність індустріальної організації, яка об'єднувала б усіх гравців ринку. «Є кілька, у кожної з них свої завдання, у кожної є бажання перетягнути ковдру на себе. І справа навіть не в ковдрі, чорт би з ним, є бажання змінити норми і правила гри - це найстрашніше. Ринок дуже великий, вартістю понад 10 млрд доларів ». Інша проблема - низьке проникнення безготівкових форм оплати. Це наслідок нестабільної економіки - всі переходять на розрахунки готівкою. «У Москві з'явилися речі, які я не бачив вже давно: приходиш в кафе або ресторан, а тобі повідомляють:" У нас сьогодні карт-рідер не працює, карткою заплатити не можна ". Ти приходиш через тиждень, він у них як і раніше не працює, і ти розумієш - вони переключилися на готівку повністю ». Проте в e-commerce все поки що добре, ринок був неймовірно живучим останні півтора десятка років і кілька криз так і не змогли його вбити.

Втім, криза відкладає свій відбиток, так як ринок дуже чутливий до курсу долара. «У нас є три коридори продажів: Америка, Європа і Китай. Дуже швидко відбулося перемикання з товарів, які купували в Америці, на товари з південно-східної Азії. Зрозуміло чому - вони там дешевше ». Потім трапилася цікава річ: євро почав падати до долара, і почала зростати частка товарів з Європи. «Нещодавно трапився Brexit і почав фунт дешевшати - ось цікаво через місяць дізнатися, що у нас стане з часткою товарів з Англії. Здається мені, я знаю відповідь ».

Як і будь-яка людина, який працює з транскордонною торгівлею, Долгов вважає введення ПДВ на зарубіжні покупки шкідливим. «Взагалі дивна ініціатива, тому що угода відбувається за межами Росії, гроші виходять там, за всіма правилами електронної комерції, продавець сплачує там якісь податки і зобов'язують їх платити ще й тут. Давайте припустимо, що це технічно можливо і якось виправдане. Далі починаються дуже цікаві речі. eBay - це майданчик, маркетплейс, ми ж не продаємо свої товари. У нас купа продавців продає свої товари - ми повинні сказати всім сотням тисяч продавців, що вони повинні стати на облік російську податкову інспекцію? В яку, коли займати чергу, як заповнювати папери, що таке печатка? »Долгов також вважає, що не варто регулювати сегмент, який займає тільки меншу частку від електронної комерції, при цьому вся електронна комерція, за його оцінкою, становить лише 2,5 % від всього рітейлу максимум. «Питання: ми що хочемо малу частину від 2% якось зарегулювати? Невже у нас більше немає чим займатися? Це вже навіть не крихти. Це мікроорганізми ».

Олександр Маліс, «Евросеть»: Навіщо платити ПДВ, якщо його легально можна не платити?
У нас купа продавців продає свої товари - ми повинні сказати всім сотням тисяч продавців, що вони повинні стати на облік російську податкову інспекцію?
В яку, коли займати чергу, як заповнювати папери, що таке печатка?
«Питання: ми що хочемо малу частину від 2% якось зарегулювати?
Невже у нас більше немає чим займатися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online