Як змусити боржника платити за виконавчим листом

  1. Заява в ИФНС
  2. Звернення в банк
  3. Заходи впливу на боржника
  4. Оскарження бездіяльності судових приставів
  5. Корисні поради

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Невиконання судових актів є на сьогодні найбільшою проблемою для російської системи правосуддя. Навіть після того, як позивач отримає судове рішення на руки, йому буде складно домогтися подальшого виконання цього рішення. Не всі знають, як бути, коли боржник не виплачує за виконавчим листом. Отримати гроші в таких випадках непросто, але все ж можна. Невиконання судових актів є на сьогодні найбільшою проблемою для російської системи правосуддя

Основні причини того, що боржник не поспішає виплачувати борг за виконавчим листом такі:

  • Боржник не має в своєму розпорядженні коштів або будь-якого майна, за рахунок якого він міг би погасити борг.
  • Боржник уникає від виконання обов'язків, покладених на нього спочатку розпискою або договором, а після - рішенням суду.

Після того, як судове рішення вступило в силу, позивачі часто не знають, як отримати борг за виконавчим листом і що робити з виконавчим листом з суду . Після отримання виконавчого листа на руки, наступним кроком буде збір інформації про те, які джерела доходу має боржник. Деякі позивачі не знають, що робити, якщо не платять за виконавчим листом, і покладаються тільки на допомогу ФСПП. Перший час не варто звертатися за допомогою до служби судових приставів. Більш ефективним кроком буде звернення в ИНФС за місцем постановки на облік боржника. Податкова надасть інформацію про наявні розрахункових рахунках боржника.

Заява в ИФНС

Як виконавчий лист буде отримано на руки, зацікавлена ​​сторона (стягувач) зможе звернутися до Податкової інспекції з метою отримання даних про наявні розрахункових рахунках боржника. Отримання такої інформації можна тільки при пред'явленні відповідного запиту і першотвору виконавчого листа. Термін для пред'явлення вимог, якщо відповідач не сплачує за виконавчим листом, не повинен минути на момент звернення в ИФНС. Виконавчий лист після звернення до Податкової залишається на руках у стягувача.

Звернення в банк

ФЗ №8 «Про виконавче провадження» дозволяє стягувачу самостійно займатися стягненням коштів з боржника після рішення суду і отримання виконавчого листа на руки.

Коли інформація про рахунки боржника буде отримана, необхідно буде звернутися в банк, де відкриті рахунки боржника. Виконавчий лист в банк боржника подається разом із заявою про перерахування коштів на рахунок позивача. Банк розглядатиме цю заяву протягом трьох робочих днів. Звернення в банк, минаючи службу судових поставів, дозволяє істотно скоротити і спростити процес стягнення коштів з боржника.

Якщо сума боргу підлягає стягненню за виконавчим листом перевищує 25 тисяч рублів, то виконавчий документ може бути представлений за місцем роботи боржника або за місцем отримання ним інших доходів.

Якщо боржник не платить за виконавчим листом, то списання коштів з розрахункового рахунку боржника є одним з найбільш дієвих методів стягнення потрібної суми. Для цього потрібно звернутися в банк з відповідною заявою. До нього обов'язково прикладають наступні документи:

  • виконавчий лист;
  • документи, що підтверджують повноваження особи, яка підписала заяву;
  • якщо документи подані не позивач, то необхідна наявність довіреності у особи, яка подає заяву в банк.

У заяві зазначаються реквізити боржника (на них повинні будуть перераховуватися гроші) і реквізити боку, стягувати борг. Також необхідно вказати адресу місцезнаходження боржника і стягувача. Коли боржник є юридичною особою, то в заяві в банк вказуються: ІПН, ОГРН, КПП. Також обов'язково описується сам виконавчий лист: серія та номер, ким і коли він був виданий. Сторона, що подає заяву, повинна вказати номер телефону, за яким банк в разі виникнення будь-яких питань зможе зв'язатися з ним. Зразок заяви в банк ви зможете скачати на нашому сайті.

Заява в банк фізичної особи за виконавчим листом

Заява в банк фізичної особи за виконавчим листом

Якщо рахунок боржника порожній, потрібно звертатися в Службу судових приставів. У цьому випадку банк поверне виконавчий лист на руки стягувачу. Звернення в банк з метою стягнення боргу з боржника ефективно, коли боржник платоспроможний і навмисно не тримає великі суми на рахунках тривалий час.

Заходи впливу на боржника

Історична довідка

Покарання за борги в період розквіту Римської Республіки (якщо борг не виплачувався протягом 60 днів) було конфіскація майна, причому боржник позбавлявся не тільки всього свого майна, але і честі. Жителі стародавнього Риму виплачували свої борги щомісяця. Щоб не запізнитися з платежами, вони носили з собою спеціальні боргові книжки - календарі.

Грошова сума, яка була присуджена боржникові судом є грошовим зобов'язанням. Якщо боржник не поспішає з оплатою, то можна стягнути з нього відсотки за несплату боргу. Відсотки розраховуються рівно з того моменту, як судове рішення вступило в законну силу і до того, як борг буде повністю погашений. Детально про термін дії виконавчого листа читайте в цій статті https://cashfacts.ru/3368-razmer-sroka-ispolnitelnogo-proizvodstva-po-ispolnitelnomu-listu Відсотки нараховуються на всю суму, присуджену судом, в тому числі на відсотки, штрафи та інше. Це одна з одиничних ситуацій, коли банк дозволяє стягувати неустойку на неустойку. Якщо боржник попросив розстрочку або відстрочку виплати боргу, нарахування неустойки призупиняється.

Не всі знають, що робити, якщо за виконавчим листом не платять і платити не збираються. Крайній захід впливу на людину, яка не поспішає віддавати присуджену судом суму - кримінальна відповідальність. Вона настає, якщо боржник категорично відмовляється від оплати боргу. Також кримінальна відповідальність настає, якщо відповідач ввів в оману кредитора, щоб отримати потрібну йому грошову суму. В такому випадку необхідно довести, що такого роду шахрайство мало місце бути.

Оскарження бездіяльності судових приставів

Якщо є шанс, що боржник зможе повернути борг після звернення із заявою в банк, то варто скористатися цим способом. Коли такий захід не дала результату, доведеться звертатися в ФСПП за місцем проживання боржника. Про те як пред'явити виконавчий лист до виконання читайте тут . Служба судових приставів знає, як змусити боржника платити за виконавчим листом.

Пристави можуть примусово стягнути половину всіх його доходів і заарештувати наявне у нього цінне майно. Але часто служба судових приставів дуже затягує процес стягнення. Протягом трьох днів виконавчий лист йде в ФСПП. Потім пристав бере три дні на винесення рішення по виконавчому провадженню. Боржнику дається п'ять днів на добровільне повернення боргу.

Якщо цього не відбувається, пристав почне посилати запити на наявне майно у боржника - процес досить тривалий. Прискорити його можна, подавши скаргу до вищих інстанцій: суд або прокуратуру. Оскарження бездіяльності судових приставів часом відіграє вирішальну роль. Якщо вдасться довести, що пристав діяв, то можна стягнути суму боргу вже з казни держави. У такому випадку без допомоги кваліфікованого адвоката не обійтися.

У відео докладно розглядається стягнення боргу з фізичної особи

Корисні поради

  • Якщо позивач впевнений, що після рішення суду з боржником виникнуть проблеми в процесі стягнення потрібної суми, то він зможе ще на засіданні клопотати про те, щоб суд наклав арешт на рахунки боржника. Цей захід іноді стає більш ефективною, ніж стягнення з подачею заяви в банк після отримання виконавчого листа.
  • Іноді не зайвим буде з'ясувати, чи не є боржник співвласником якої-небудь компанії. Якщо це так, то можна накласти арешт на його частку в компанії.
  • Коли стягнення боргу проводиться за рахунок звернення арешту на дороге майно, стягувачу варто зробити це без участі ФСПП. В іншому випадку, навіть дороге майно піде буквально за безцінь, чи не покривши суму боргу.

Якщо у вас з'явилися питання щодо отримання боргу за виконавчим листом, залиште їх у коментарях

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online