Як повернути страховку по кредиту в Ощадбанку: зразок заяви при достроковому погашенні

  1. Для чого потрібно послуга страхування
  2. Коли страховка обов'язкова
  3. На які випадки поширюється повернення фінансів по страховці
  4. Як проводяться розрахунки зворотних коштів
  5. Необхідні документи
  6. Процедура повернення коштів по страховці
  7. Корисні рекомендації
  8. Оформлення поліса, кому це вигідно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кредитування в Ощадбанку демонструє стрімко розвивається динаміку. Оформлення банківської послуги сприяє збільшенню кількості виданих страховок. Однак не всі знають, що суму останньої можна повернути. Важливо знати, як повернути страховку по кредиту Ощадбанку, і на які випадки поширюється така можливість. Доречно отримати відповіді і на питання: для чого взагалі потрібна ця додаткова послуга при отриманні кредиту, що необхідно для правильного її оформлення?

Для чого потрібно послуга страхування

Основним призначенням страховки є мінімізація ризиків клієнта перед фінансовою установою під час проведення виплат по кредиту. Як правило, співробітниками банку пропонується оформити послугу щодо захисту:

  • Здоров'я і життя позичальника;
  • Траспортного засобу;
  • Майна.

Її вартість часто є складовою частиною щомісячних платежів. При цьому потрібно пам'ятати, що послугу страхування пропонує Сбербанк, тоді як виконавцем є страхова компанія. Фінансова організація приймає внесок і перераховує за призначенням. За це стягується комісія (іноді вона може перевищувати страхову суму в кілька разів). З цієї причини, необхідно уважно перечитати договір при отриманні кредиту перед його підписанням.

Вибираючи вид поліса, позичальник повинен пам'ятати про деякі важливі моменти:

  • При виникненні непередбачених обставин, борг не «ляже на плечі» поручителя або спадкоємця. Страховик покриє борги;
  • Оформлення послуги є добровільним. Банк не має права відмовити в кредитуванні при небажанні клієнта її підключити. Згідно із законодавством Російської Федерації, обов'язковому страхуванню підлягає тільки заставу.

Згідно з умовами Ощадбанку, дія страховки по кредиту можна перервати на законній підставі. Клієнт має право її скасувати на будь-якому етапі договору.

Коли страховка обов'язкова

Поліс завжди оформляється при іпотеці. Це обумовлюється рядом причин:

  • При пошкодженні квартири, клієнту виплачується компенсація на ремонт або погашення боргу (на розсуд власника);
  • Повне знищення нерухомості не накладає матеріальну відповідальність на господаря. Борг за кредит в банк заплатить страховик;
  • Фінансова організація захищається від можливих збитків.

Страховка по кредиту в Ощадбанку включає такі стандартні ризики:

  • Різні природні явища;
  • Вибухи, пожежі, затоплення;
  • Псування, знищення нерухомого майна сторонніми особами;
  • Крадіжка.

Страховка при іпотеці оформляється терміном на 1 рік. Потім до закінчення виплат по кредиту Ощадбанк здійснює його пролонгацію.

При цьому багато хто задається питанням: чи можна повернути страховку по кредиту в Ощадбанку? Це особливо актуально, оскільки практика демонструє чимало випадків, коли страховик відмовляє клієнтові компенсувати незатребувані кошти.

На які випадки поширюється повернення фінансів по страховці

Позичальник може розраховувати на повернення більшої частини фінансів при таких обставинах:

  • У день звернення пройшло менше 30-ти днів з часу укладення кредитного, а також страхового договору;
  • Дострокове погашення кредиту в Ощадбанку, при відсутності спеціальних позначок про відмову виплат.

Повернення страховки по кредиту неможливий, якщо кредитна сума була повністю сплачена (відповідно до системи регулярних платежів). У цьому випадку період дії договору укладеного зі страховою компанією закінчився в момент проведення останнього перерахування, оскільки обумовлені ризики вже не актуальні. Крім того договір, підписаний клієнтом, може містити інформацію про неможливість дострокового розірвання договору.

Щоб уникнути такого повороту подій, необхідно вдумливо перечитувати всі пункти документа перед підписанням (особливо прописані дрібним шрифтом). Можливо, буде потрібно звернутися за консультацією до досвідченого юриста.

Як проводяться розрахунки зворотних коштів

Сума зворотних коштів безпосередньо залежить від терміну, що пройшов з початку дії послуги. Якщо клієнт подав заяву до кінця 30-денного періоду, він може розраховувати на повернення всієї компенсації. Із закінченням зазначеного часового відтинку вступають в силу нові умови. Так 50% суми страхова компанія поверне, якщо клієнт звернувся через 30 днів, але не пізньої 3-х місяців з моменту підписання договору. Таким чином, при повному або частковому достроковому погашенні кредиту в Ощадбанку, повернення страховки складе приблизно половину внесків.

Важливо, щоб страховка на момент звернення була ще діючою.

Компанія поверне гроші частково, якщо позичальник подав заяву через 3 місяці. В цьому випадку страховка після виплати кредиту в Ощадбанку буде повертатися розміром, пропорційною до кількості минулих днів. При зверненні до співробітників Ощадбанку після закінчення 6 місяців, страхова компанія ймовірно поверне невелику суму. Страховик пояснює це наявністю додаткових адміністративних витрат. Для уточнення подібної інформації доречно запитати письмову кошторис витрат. При цьому, щоб отримати максимальну компенсацію, можливо, буде потрібно звернутися до судової влади.

Необхідні документи

Щоб повернути страховку після погашення кредиту, необхідно надати перелік документів співробітникам банку:

  • паспорт;
  • Договір про позику;
  • Виписка, яка свідчить про повне погашення;
  • Страховий поліс;
  • Заява на повернення суми страхування.

При достроковому погашенні кредиту додатково потрібно при собі мати квитанції, що підтверджують перерахування, а також документ про дострокову виплату суми заборгованості.

Процедура повернення коштів по страховці

З пакетом документів слід звернутися до менеджера Ощадбанку. Він докладно пояснить, як можна повернути страховку по кредиту і надасть зразок заяви. Документ необхідно скласти на ім'я страховика. Краще його написати в 2-х примірниках. Один бланк для банку, другий - для страхової компанії. Фінансовий працівник повинен завізувати отримання заяви від клієнта, поставивши дату, печатку і підпис.

Важливо проконтролювати прийняття документа співробітником банку, оскільки, без цієї процедури, він не піде далі в обробку.

Другий примірник доречно віднести керівництву страхової компанії, де також необхідно проконтролювати, щоб заява була прийнята відповідно до вимог. Рішення позичальник повинен отримати протягом 30 днів з дня подачі заяви. Невикористана страховка після виплати кредиту в Ощадбанку повертається на реквізити, зазначені клієнтом.

Іноді бувають випадки, що співробітники фінансової організації відмовляються прийняти заяву на розгляд. В такому випадку необхідно вимагати письмову мотивовану відмову. Менеджер зобов'язаний видати такий документ в день звернення. За дієвої рекомендацією, як повернути страховку по кредиту в Ощадбанку, можна звернутися до директора відділення, до керівника страхової компанії або в Росспоживнагляд. Відвідати подібні інстанції доречно і при безпідставному затягуванні процесу. Можна піти і далі, але як правило, ситуація вирішується на більш ранніх етапах.

Корисні рекомендації

Страховку після погашення кредиту Сбербанк повертає при наявності відповідного пункту в кредитному договорі. Інакше всі спроби забрати страховку за невикористане час виявляться безуспішними. Це означає, що перед тим як оформити кредит в Ощадбанку, необхідно детально ознайомитися з усіма його вимогами.

Важливо також знати, що повернути страховку після погашення кредиту можна тільки за умови дії страхового договору. З цієї причини не слід розривати його передчасно. Таким чином, відповідь на питання: «чи можна повернути страховку по кредиту в Ощадбанку» тепер очевидний. Ясно також, що клієнт повинен проявляти пильність і не покладатися сліпо на співробітників фінансової організації. Подібні поради застосовні і до інших банківських установ.

Оформлення поліса, кому це вигідно

Наявність полісу є для фінансової організації гарантією отримання грошей. Співробітники банку зацікавлені в оформленні послуги і з готовністю заохочують клієнта. Рідко зустрічаються випадки, коли позичальник виявляє оформлену страховку після отримання кредиту. У таких ситуаціях законодавство підтримує клієнта і заявляє, що банк не має права нав'язувати додаткові зобов'язання.

Крім того, великі вітчизняні установи організували роботу своїх страхових компаній, що істотно збільшує їх прибуток. З цієї причини існує думка, що страхування кредиту - це просто виверт банківських компаній для підвищення свого доходу, оскільки сума боргу при оформленні послуги збільшується на вартість страховки. Її розмір залежить від кредитної суми. Ось деякі стандартні тарифи страхування в Ощадбанку:

Від нещасних випадків 0,3% -1%; Від онкологічних захворювань 0,1% -1,7%; Життя 0,3% -4%; Застави від 0,7%.

Розрахунки проводяться виходячи з суми позики. Крім своєї страхової компанії, Сбербанк співпрацює з 30-ма партнерами. Їх повний перелік доступний у відділенні. Всі організації пропонують різні процентні ставки. Від сторонніх страховиків банк вимагає наявність державної ліцензії, дотримання законів РФ, відсутність бюджетних заборгованостей, наявність не менше ніж 3-річного досвіду робіт, а також відсутність судових позовів проти страхової компанії.

Однак щоб не стверджували деякі про марність оформлення послуги, висновки повинен робити сам позичальник, виходячи з власних міркувань. Як не сумно, нещасні випадки наступають. Про це свідчить статистика. Щоб не шкодувати про відсутність страховки, важливо своєчасно зважувати всі обставини. У той же час необхідно мудро підходити до її оформлення, заздалегідь потурбуватися про отримання компенсації. Тим більше, що вже точно відомо, чи повертають страховку по кредиту в Ощадбанку.

Доречно отримати відповіді і на питання: для чого взагалі потрібна ця додаткова послуга при отриманні кредиту, що необхідно для правильного її оформлення?
При цьому багато хто задається питанням: чи можна повернути страховку по кредиту в Ощадбанку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online