- Сиротам дадуть житло з державного спецфонду - Діти - Центральна профспілкова газета "Солідарність" - Теми - - Сиротам дадуть житло з державного спецфонду - Діти



Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дитбудинку і дітям батьків, позбавлених батьківських прав, дадуть квартири з нового особливого житлового фонду, житло з якого стануть виділяти за строковим договором найму. Це повинно захистити житлові права і забезпечити безпеку дітей-сиріт, які досягли повноліття.
Держдума прийняла в другому читанні урядовий законопроект про "забезпечення житловими приміщеннями сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків", за виконання якого будуть відповідати регіони. Кабмін пропонує створити новий вид державного житлового спецфонду, житло з якого буде виділятися за строковим договором найму дітям-сиротам і дітям, які залишилися без піклування батьків, які досягли 18 років. (Закон поширять і на раптово осиротілих дітей.)
Новий принцип забезпечення житлом сиріт покликаний запобігти незаконні оборудки та інші зловживання з житлом дитбудинківських випускників, яких тероризують квартирні шахраї, здирники, та й недобросовісні чиновники, які сидять на розподілі житла або володіють інформацією про цих дітей-сиріт. Оскільки квартири стануть надавати за договором найму, держава продовжить зберігати за собою право власності на це житло. Договір найму діє 5 років, і цей термін може бути продовжений регіональною владою один раз, після чого квартиру переведуть зі спецфонду в звичайний житловий фонд соціального найму.
У випадках, коли сироти формально не потребують житла (живуть в гуртожитку, служать в Збройних силах або правоохоронних структурах), їм, за заявою, житло нададуть після закінчення навчання або служби.
Загалом, житло даватимуть дітям-сиротам після досягнення ними повноліття, тобто 18-річного віку (але можуть давати і до повноліття - якщо регіональне законодавство це допускає). Зараз місцем проживання дитини визнається установа (дитбудинок, інтернат), куди він поміщений під нагляд, - тоді як новий закон прибере це "кріпосне право" і дозволить регіонам надавати дітям-сиротам житло "на території всього суб'єкта РФ" у вигляді житлових будинків, квартир - "за нормами, встановленими законодавством суб'єктів РФ". Прописаний перелік обставин, при яких вселення їх в колишнє житло заборонено: проживання там осіб, позбавлених батьківських прав, а також страждають важкими формами хронічних захворювань; невідповідність житла встановленим санітарним і технічним нормам. Регіональним законодавцям буде дозволено встановити додаткові критерії, за якими вселяти сиріт в колишнє житло не можна. Регіонам дозволять також створювати свої житлові спецфонди для сиріт.
Вадим БАРАБАНОВ ,
парламентський кореспондент
Малюнок Дмитра ПЕТРОВА
коментар
Тетяна ЯКОВЛЄВА, заступник голови комітету ГД з охорони здоров'я (ЕР):
- Положення з забезпеченням житлом сиріт зараз важкий. При цьому проблеми наростали ще з 1990-х років. Станом на 2010 р близько 225 тис. Випускників дитбудинків та дітей, що вийшли з опікунських сімей, які не мали закріпленого за ними житла. Через це їм доводилося звертатися в суди і прокуратуру, писати скарги уповноваженим з прав дитини. Однак чергу на отримання заповітних квартир менше не стає. Мабуть, тепер ситуація дещо покращиться, так як розмір субсидії регіонам для забезпечення житлом сиріт виріс майже в шість разів.
Але крім браку фінансового забезпечення, що не врегульовані і питання з порядком надання житла. Через це на розсуд регіональних влад повнолітній сирота може отримати або сертифікат, або гроші, або квартиру або кімнату. Цю плутанину покликаний усунути новий закон, в якому ясно записано: житло для сиріт - тільки у вигляді квартири (не кімната в комуналці, як зараз) або вдома (не частини будинку). І ніяких "відкупних" (у вигляді грошей і сертифікатів, яких не вистачає для покупки нормальної нерухомості) з цього року не буде.
Важливо, що документ регламентує і вимоги до приміщення. Зараз нерідко буває, що сиротам дають непридатні для проживання квартири. Або "надають" якусь собачу будку у вигляді частини напівзруйнованого будинку без опалення і води. Тепер недобросовісні чиновники не матимуть права заселяти сиріт в подібний неліквід. Поправки чітко наказують: житло має відповідати санітарно-гігієнічним нормам.
Взагалі ситуація склалася абсурдна. Вихованець дитбудинку, батьків якого позбавили батьківських прав, зберігає право на їх житло. Тобто з дня свого повноліття він потрапляє "на дно", в те середовище, з якої держава його витягло: під одним дахом з батьком - наркоманом, алкоголіком, карним злочинцем. Тепер, згідно із законопроектом, даний принцип скасовується: якщо на житлоплощі проживають його батьки, позбавлені прав, - дитина отримує іншу квартиру. Крім того, щоб захистити отримані квартири від нерозумних дій підлітків, часто ще погано адаптованих в суспільстві, проектом прописується новий механізм: житло сиротам будуть надавати не за договором соціального найму, а за договором найму з спеціалізованого житлового фонду терміном на 5 років. Ця норма вдарить по "чорному ринку" махінацій з сирітським житлом, так як на протязі 5 років (цей термін навіть може бути продовжений) будь-які угоди з нерухомістю сироти будуть блоковані і шахраї не зможуть погріти руки на чужому майні, а самі діти через свою необачність або довірливості не залишаться без даху над головою.


Коментарі:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online