Дарчий на машину: для чого потрібна і як її оформити?

  1. Що таке дарча на машину і в яких ситуаціях вона може знадобиться?
  2. 1. Для чого укладають дарчі на майно, зокрема, на машину?
  3. 2. На кого може бути оформлена дарча на машину?
  4. Які вимоги повинні бути виконані, щоб оформити дарчу на машину?
  5. Як виглядає процедура дарування машини поетапно?
  6. Як правильно скласти договір дарування і як вигідніше це зробити?
  7. Як проходить перереєстрація транспортного засобу після укладення дарчим?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дарчий на машину: аналіз ситуацій, для яких раціонально укласти угоду дарування + 2 основні категорії обдарованих громадян + 8 вимог до дарчим на автомобіль + порядок складання договору дарування.

Дарчі на майно - для Росії не рідкість. Найчастіше вони користуються попитом при передачі транспортних засобів та нерухомості між близькими родичами, але можуть застосовуватися і для укладення угод між сторонніми людьми.

Які особливості має дарчий на машину, як повинна бути складена, і хто зобов'язаний її запевнити - про все це та багато іншого в даній статті.

Що таке дарча на машину і в яких ситуаціях вона може знадобиться?

Договір дарування або, як його ще часто називають, дарча - це документ, який підтверджує передачу деякого майна від однієї людини іншому громадянину.

В даному випадку, коли мова йде про дарчим на автомобіль, переданим майном є транспортний засіб.

Ключовою відмінністю дарчих від інших подібних договорів, як купівля-продаж майна, виступає безоплатність угоди. Це означає, що дарувальник не отримує від проведення даної процедури ніякої матеріальної вигоди, оскільки просто так дарує свою власність кому-небудь іншому.

1. Для чого укладають дарчі на майно, зокрема, на машину?

Найчастіше такий вид угод використовують, коли дарувальник, тобто той, хто віддає авто, хоче особисто проконтролювати, що його майно перейде в руки потрібну людину. Така ситуація зустрічається, в основному, коли людина, спадок якого буде поділено після його смерті, бажає віддати транспортний засіб саме онукові або внучці.

Звичайно, можна для цього скласти заповіт, але для вступу його в законну силу доведеться чекати ще 6 місяців. А дарчі вступають в силу практично відразу після підписання договору.

Буває також, що автомобіль може бути презентований в якості подарунка молодятам або дітям.

Трапляється, і ще одна ситуація. Іноді машину дарують людині на основі такого договору, коли він перебуває у шлюбі. Справа в тому, що дарчий, а точніше майно, отримане внаслідок дарування, не є спільною власністю подружжя. А це означає, що в разі розлучення таке майно не буде поділено, так як має тільки одного власника.

Але на практиці останній варіант не дуже поширений, в рази частіше дарчу на машину використовують все ж в якості заміни заповіту.

2. На кого може бути оформлена дарча на машину?


Законодавством Російської Федерації не обмежений коло потенційно обдарованих громадян, а це значить, що укласти договір дарування можна з кожною людиною.

Але виходячи зі ступеня споріднення з громадянином, якому ви передаєте машину, буде залежати вартість даної процедури. Що мається на увазі?

Справа в тому, що законом передбачена сплата податку (ПДФО) в розмірі 13% обдаровуваним особою, яка отримала після укладання угоди машину. Але стосується такий податковий збір тільки тих громадян, які припадають дарувальнику далекими родичами або взагалі сторонніми людьми. Близькі родичі, на яких полягає дарча, звільняються від сплати ПДФО.

Важливо: обдаровані особи, що зобов'язуються сплатити 13% податку за транспортний засіб, мають право на податковий майнове відрахування.

До близьких родичів дарувальника,
які звільнені
від податкового збору
відносяться: Дальніми родичами,
які прирівнюються до
третім особам, вважаються: Діти. Двоюрідні і троюрідні брати і сестри. Батьки. Племінники. Рідні брати і сестри. Тітки і дядька. Чи не повнорідні брати і сестри (мають одного загального батька - батька чи матір). Опікуни. Подружжя. Падчерки і пасинки. Бабусі та дідусі. Вітчими і мачухи. Усиновителі або усиновлені діти.

Крім перерахованих родичів, договір можна укласти і з абсолютно сторонньою людиною.

Які вимоги повинні бути виконані, щоб оформити дарчу на машину?


Незважаючи на те, що закон дозволяє підписати дарчу з будь-якою людиною, існує ряд правил, невиконання яких забороняє укладення угоди дарування.

Дані вимоги містяться в основному законодавчому акті, що регулює питання оформлення дарчих. Їм є Цивільний Кодекс РФ, глава 32, стаття 575 (http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_9027/e9b1f2aeabf3c6b71fea
f2170dd49d4d1c70d5d5)

Згідно з цим документом, для проведення дарування машини родичу або іншій людині необхідно, щоб:

  1. Автомобіль, який буде подарований, не мав ніяких обтяжень. До них відносять заставу і арешт.
  2. Учасники угоди - дарувальник і обдаровуваний - були дієздатними громадянами. В іншому випадку, папір можуть відкликати і визнати недійсною.
  3. Дарувальник був основним власником майна, в даній ситуації, власником машини.
  4. В нотаріальному порядку було завірено згода дружини на вчинення дарування, якщо дарувальник перебуває в шлюбі.
  5. Всі дії були вчинені на добровільній основі. Якщо матиме місце примус, дарча на машину також може бути визнана нікчемною.
  6. Угоду було укладено з фізичною особою. Здійснювати подібні «подарунки» юридичним особам не допускається.
  7. Дарчий була складена письмово. Тільки так вона буде мати юридичну силу.
  8. Процедура дарування була проведена повнолітніми людьми. Закон забороняє дарувати майно неповнолітніми від імені їх опікунів і представників.

Якщо хоча б одна з вимог буде не виконана, дарчу можна оскаржити в судовому порядку і визнати недійсною.

Як виглядає процедура дарування машини поетапно?


Перш, ніж ми приступимо до схеми укладання подібних угод, обмовимося, що укласти договір дарування можна двома способами: самостійно і за допомогою нотаріуса. Залежно від того, який спосіб ви оберете, кількість етапів процедури може збільшитися або зменшитися на один.

Пов'язано це із тим, що висновок дарчим на машину у нотаріуса повинно починатися з оцінки майна, що передається. Причому, не допускається самостійна оцінка вартості. Закон передбачає визначення ціни транспортного засобу тільки через оціночні організації, які мають дозвіл на проведення таких робіт.

Потрібно це для того, щоб визначити суму, яку ви будете повинні заплатити уповноваженій особі - нотаріусу. Адже вартість його послуг безпосередньо залежить від ціни машини.

Але про переваги і недоліки нотаріально завірених угод поговоримо трохи пізніше. Спершу розглянемо, в якому порядку потрібно укладати договір.

При оформленні дарчих існує 3 основних етапи проведення процедури:

  1. Збір необхідного пакету документів.

    На сьогодні, якщо ви не звертаєтеся за допомогою до нотаріальної контори і не проводите оцінку вартості машини, весь процес починається саме з підготовки документації.

  2. Так було не завжди. Нагадаємо, що раніше в першу чергу потрібно було зняти машину з реєстрації, а тільки потім укладати договір. Але в 2013 році в законодавство були внесені корективи, які дозволяють більше не знімати машину з обліку ні при оформленні купівлі-продажу, ні при даруванні.

  3. Складання та підписання договору.

    Як вже було сказано, оформити і підписати договір можна самостійно, а можна у нотаріуса. Врахуйте, що звернення до нотаріуса і його запевнення папери не є обов'язковою мірою. Хоча останній варіант і застосовується досить часто.

  4. Перереєстрація права власності.

    Відповідно до чинних законів, що обдаровує зобов'язується протягом 10-ти днів перереєструвати автомобіль на своє ім'я. Якщо цього не відбудеться, то угода буде анульована і машина повернеться до колишнього власника.

А тепер докладніше проаналізуємо, які документи потрібні, і що слід вказати в договорі.

Як правильно скласти договір дарування і як вигідніше це зробити?


З огляду на те, що договір може бути складений двома способами, почнемо з аналізу кожного з них. Яким же варіантом раціональніше скористатися?

Однозначної відповіді на таке питання, мабуть, немає. Але кожен з методів має свої плюси і мінуси:

Оформлення дарчої на машину: Переваги Недоліки 1. Своїми силами. • Економія коштів, так як не потрібно платити за послуги нотаріуса. • Брак знань в даній області, що може відбитися на достовірності дарчим.
• Відсутність свідків у разі судового розгляду.
2. Через нотаріуса. • Можливість проконсультуватися у фахівця.
• Достовірне складання договору.
• Можливість використовувати нотаріуса, як свідка, в разі виникнення спірних питань.
• Висока вартість послуг.

Який із способів вибрати, вирішувати безпосередньо вам. Але статистика в даному питанні все ж показує, що найчастіше громадяни вдаються до послуг нотаріальних контор.

Пояснюється це тим, що такі фахівці можуть без проблем встановити дієздатність громадян, проконсультувати у всіх питаннях, а також запевнити ваш договір, що для багатьох є показником законності угоди.

Але, звичайно, вартість - це більший мінус. В середньому послуги нотаріуса в цій справі обійдуться вам в 3-10 тис. Руб.

Вам потрібно буде в обов'язковому порядку підготувати наступний пакет паперів:

  • Паспорти громадян (дарувальника і обдаровуваного).
  • Паспорт транспортного засобу.
  • Свідоцтво про державну реєстрацію машини.
  • Поліс обов'язкового страхування (ОСАГО).
  • Довідку про відсутність обтяжень на машину.
  • Завірене в нотаріальному порядку угоду подружжя на застосування дарчим (коли дарувальник перебуває в шлюбі).

На основі цих документів і буде складена дарча на машину. Якщо не хочете, щоб вам допоміг нотаріус, можете самі скласти договір.

Не забувайте, що складений і підписаний договір дарування автомобіля з 2013 року не підлягає реєстрації в Росреестра. Достатньо лише перереєстрації прав новим власником.

Що необхідно вказати в договорі дарування:

  1. Дані про учасників угоди.

    На самому початку документа потрібно внести інформацію щодо дарувальника і обдаровуваного - ім'я, прізвище, по батькові.

  2. Якщо в договорі таких даних не буде, дарча визнається нікчемним.

  3. Дата складання.

    Один з найважливіших пунктів, так як на основі дати, прописаної в угоді, буде обчислюватися кінцева дата перереєстрації транспортного засобу.

  4. Інформація про передане майно - автомобілі.

    Обов'язковою вважається наявність всіх даних з паспорта транспортного засобу - марка, рік випуску, номер.

  5. Також рекомендується вказати додаткову інформацію: колір, стан, пробіг і т.д.

  6. Відомості про момент передачі і додаткових домовленостях.

    Мається на увазі, що в документі потрібно визначити, коли автомобіль буде переданий з рук в руки. Це необхідно з тієї причини, що до моменту перереєстрації прав на машину, її повноправним власником вважається дарувальник.

    Також важливо прописати умови непередбачених ситуацій. Наприклад, що буде в разі, якщо обдарований раптово помре. За правилами, якщо в договорі не зазначено інше, то в ситуації смерті обдаровуваного, майно стане об'єктом його спадщини.

    Якщо ж до моменту перереєстрації прав помре дарувальник, то угода автоматично розривається, і машина повертається у власність померлого і стає вже об'єктом його спадщини.

  7. Особисті підписи учасників.

    Якщо нотаріус до справи підключений не був, то запевнити дарчу потрібно тільки особистими підписами обох громадян.

Щоб наочно побачити, якою ж повинна бути дарча на машину, наведемо зразок:

Щоб наочно побачити, якою ж повинна бути дарча на машину, наведемо зразок:

Слід зазначити, що додаткових вимог до договору дарування немає. І не має значення, на кого він оформляється - на близького родича або сторонньої людини.

Єдиний нюанс - при складанні угоди за допомогою нотаріуса, в договорі слід вказати вартість машини і відзначити, хто буде оплачувати витрати.

У всьому іншому при оформленні дарчої потрібно грунтуватися на положення Цивільного Кодексу РФ (стаття 572 http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_9027/e92736ea135e1b4b4f24d3
28a683d6954e73a27c)

ru/document/cons_doc_LAW_9027/e92736ea135e1b4b4f24d3   28a683d6954e73a27c)

І наостанок проаналізуємо останній етап дарування - переоформлення прав .

Особливості договору дарування.

Як правильно скласти? Юридична консультація.

Як проходить перереєстрація транспортного засобу після укладення дарчим?

Як уже згадувалося вище, обдаровуваного особа зобов'язана в законному порядку перереєструвати право власності на машину протягом 10 днів з моменту підписання договору.

Для цього новому автовласнику потрібно звернутися до відділення МРЕВ ДАІ за місцем реєстрації. Відшукати адреса допоможе веб-сайт Державтоінспекції: http://www.gibdd.ru/struct/reg/ugai.php

Для того, щоб оформити таку процедуру, при собі потрібно мати:

  • Паспорт громадянина Росії.
  • Паспорт транспортного засобу.
  • Свідоцтво про його реєстрацію.
  • поліс ОСЦПВ .
  • Складений договір дарчим на машину.
  • Квитанція про сплату держмита (на сьогоднішній день складає 1000 руб.)

Примітка: договір дарчим повинен бути складений, як мінімум, в трьох примірниках: один залишається у дарувальника, другий - у обдаровуваного і третій потрібен для ГИБДД.

Якщо дарча була оформлена на близького родича, то на цьому угода вважається що відбулася. Якщо отримати в дар авто пощастило людині не близькому, то йому ще доведеться звернутися в податкову для сплати податку в 13%.

Що стосується прав обдаровуваного боку після перереєстрації, то тут все просто. Як тільки машина буде оформлена на громадянина, він стає її повноправним власником. Це означає, що автомобіль він може продати, подарувати або обміняти.

У даній статті ми розглянули всі основні аспекти, що стосуються питань дарування майна. Тепер ви знаєте в яких випадках може знадобитися дарча на машину, і як грамотно її скласти.

Детально вивчивши матеріал, ви можете самостійно укласти таку угоду або, якщо ви все ж сумніваєтеся, то зверніться до нотаріуса.

Що таке дарча на машину і в яких ситуаціях вона може знадобиться?
1. Для чого укладають дарчі на майно, зокрема, на машину?
2. На кого може бути оформлена дарча на машину?
Які вимоги повинні бути виконані, щоб оформити дарчу на машину?
Як виглядає процедура дарування машини поетапно?
Як правильно скласти договір дарування і як вигідніше це зробити?
Як проходить перереєстрація транспортного засобу після укладення дарчим?
Що таке дарча на машину і в яких ситуаціях вона може знадобиться?
1. Для чого укладають дарчі на майно, зокрема, на машину?
2. На кого може бути оформлена дарча на машину?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online