Житомир.info | Люди продають свої квартири в Житомирі і купують в Києві

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Цінове дно на ринку нерухомості очікується до червня

Всупереч прогнозам експертів, які пророкували «мертвий сезон» на ринку столичного житла як мінімум до осені 2009 року, після Нового року люди знову зацікавилися квартирами. За словами ріелторів, якщо восени, на початку кризи, квартири купували одиниці, то зараз знову з'явилися клієнти, які готові вкласти гроші в столичне житло. Ріелтори кажуть, що, якщо, скажімо, в грудні тижнями не було жодного дзвінка, то в останній тиждень по 10-15 чоловік цікавляться недорогими квартирами, пише Газета по-киевски .

«Пробудження» інтересу люди пояснюють тим, що ціни на квартири впали вже настільки, що у них з'явилася можливість обійтися без банківських кредитів - вистачає тих сум, які раніше збирали як стартовий внесок.
Інші вирішуються витратити гроші, які збирали на поліпшення житлових умов: з'явилося багато оголошень про одночасний продаж і покупку квартири більшої площі або в більш новому будинку. Ось дві недавні історії, що називається, «з життя».
«Збирала на перший внесок, а тепер його на квартиру вистачить»
Олена К. звернулася в одне з агентств нерухомості з проханням підшукати їй квартиру до $ 40 тис. Цю суму 35-річна жінка з допомогою батьків збирала як стартовий внесок кілька років, мріючи купити окреме житло і з'їхати, нарешті, з двокімнатної квартири, де живуть батьки і брат з дружиною і дитиною.
- Влітку минулого року у мене на руках опинилася сума, за моїми підрахунками, достатня для того, щоб починати доглядати квартиру і домовлятися з банками про кредит. Але поки я збирала документи і чекала відповіді від банку, почалася криза, і мені відмовили. Я не можу передати, який відчай мене охопило тоді, - згадує Олена. - Мрія рухнула, навалилася така апатія, що не хотілося ні на роботу ходити, ні до друзів.
А потім я дізналася, що ціни почали падати. Знову піднеслася духом і тільки стежила за газетними оголошеннями, як тануть ціни. Знову стала відкладати гроші. Зараз у мене є вже близько $ 40 тис., Цього вистачить на однокімнатну квартиру в старому будинку, і я вирішила більше не чекати. А раптом наша держава знову піднесе який-небудь неприємний сюрприз? Кажуть же зараз про можливий дефолт ... У будь-якому випадку, думаю, я не прогадав. Впевнена: криза закінчиться, і ціни на квартири поповзуть вгору.
«Хоч свою житомирську квартиру продаю дешево, але і в Києві куплю недорого»
Сергій Ш., живучи з дружиною у її батьків, кілька років відкладав гроші на покупку власної квартири.
- Батьки дружини теж збирали гроші для нас. Але я розраховував продати ще свою двокімнатну квартиру в Житомирі і взяти банківський кредит, щоб купити хорошу двокімнатну квартиру в Києві в будинку не старше кінця 90-х років. Але продати мою квартиру дорого влітку не виходило, а потім почалася криза. Все стало валитися, і я не знав взагалі, що робити з квартирою. Якось не міг погодитися продати її удвічі дешевше, ніж розраховував раніше.
Але врешті-решт зважився-таки, знайшовся покупець, який дає за неї $ 33 тис. Додамо наші заощадження - $ 40 тис. - і вистачить, щоб купити простору «двушку» або навіть трикімнатну квартиру. Причому тепер ми можемо обійтися без батьківських грошей і без банківського кредиту.
На питання, чому він не хоче почекати, поки ціни на квартири впадуть ще більше, Сергій відповідає, як і Олена: не впевнений у завтрашньому дні - «Може, я куплю квартиру гірше, ніж купив би влітку, але зате точно куплю. Ну, переплачу $ 5-10 тис., Так це не принципово. Головне - що я не вліз в кредит ».
що почім
Ціни продовжують падати
Прояв попиту не зупинило падіння цін на житло. Якщо на початку січня в якості мінімальних цін на однокімнатні квартири вказувалися $ 40 тис., То тепер можна зустріти оголошення з цінами і $ 30 тис., І менше. Правда, в Києві це в основному гостинки. А за межами міста малометражки продають і за $ 20 тис.
У новобудовах в Києві можна купити "одиничку" за $ 40 тис. А під Києвом, наприклад, в Ірпені, великий вибір квартир в нових, зданих в експлуатацію, будинках по $ 30-35 тис. Причому це ціни пропозиції, як правило, покупцям вдається сторгуватися ще дешевше.
Судячи з оголошень в розділі «Куплю», зараз люди готові викласти за однокімнатні $ 20-50 тис., Більшість - $ 25-30 тис. (В передмісті - не більше $ 20 тис.). Якщо на руках є більш $ 50 тис., То вже хочуть не перший і не останній поверхи, щоб кімната була не меншою 18 кв. м і ванна не сидяча.
Втім, розкид цін на однотипні квартири як і раніше великий. Так, на Осокорках в одному і тому ж будинку на Дніпровській набережній, 19а, одна «одиничка» площею 57 кв. м продається за $ 67 тис., інша в цей же час - за $ 100 тис.
обізнана людина
«Угод більше не стало, люди чекають річного мінімуму цін»
Незалежний аналітик ринку нерухомості Ярослав ЦУКАНОВ:
- Новими цінами дійсно активно цікавляться, в агентствах вперше звучать дзвінки. В основному це поки інтерес на словах, а тих, хто все ж таки вирішить купувати нерухомість сьогодні, - замало для того, щоб це вплинуло на цінову тенденцію ринку. Адже ці $ 30-40 тис., Які були накопичені на перший внесок по кредиту, - є не у всіх.
І більшість покупців, навіть приходячи на покази квартир, сподіваються, і цілком виправдано, на подальше зниження цін. Або тут же намагаються збити при торзі. Так, на квартирах, заявлених в межах $ 45-50 тис., Можна збити близько $ 10-15 тис. Причому чим дорожче квартира, тим серйозніше торг.
У той же час цінового дна очікує переважна більшість потенційних покупців. Попит все ще відкладений і пробуджений інтерес до нерухомості мало що змінює по суті, а більше демонструє тенденції. До травня-червня фахівці ринку очікують то саме «дно», коли однокімнатні квартири будуть коштувати близько $ 20-25 тис. На сьогоднішній момент за таку суму можна спробувати шукати «гостинку» на околиці.

Автор: Олександра РОМАНЮК, Марія УГЛЕЦОВА

Житомир.info

А раптом наша держава знову піднесе який-небудь неприємний сюрприз?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online