Скільки квадратних метрів потрібно для щасливого життя?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Яка площа квартири буде найбільш комфортною для мешканця? Скільки квадратних метрів потрібно для життя самотній людині, подружній парі, сім'ї? Що говорить з цього приводу закон і чи достатня для комфортного життя площа, певна нормативами? Своєю думкою експерти поділилися з порталом UrbanLook.

Олена Земцова, керуючий партнер компанії Delta Estate

Оптимальна площа квартири залежить від уподобань кожної людини, його способу життя і сфери діяльності. Наприклад, для людей похилого віку найзручнішими квартирами виявляються малогабаритки і студії, так як зі зменшенням житлових метрів зменшується квартплата і трудомісткість на прибирання приміщення. Студенти та молоді спеціалісти без дітей, а також люди творчих професій, в більшості своїй, теж вважають за краще жити в небольшіхквартірах, так як проводять досить мала кількість часу в стінах будинку. А ось наявність у сім'ї дітей вимагає набагато більшого простору, так як для комфортного проживання дітям необхідна своя ігрова зона і місце де вони можуть бігати і гратися.

На даний момент в Москві величезним попитом користуються саме невеликі квартири, так як населення зараз досить мобільно, а придбання великої квартири в сформованих економічних умовах недоцільно.

У Москві встановлено такі нормативи: на одну людину покладено 33 квадратних метра, на сім'ю з двох осіб - 42 квадратних метри, на сім'ю з трьох і більше осіб - 18 квадратних метрів загальної площі на одного члена сім'ї. На наш погляд, нормативи для одно-двох чоловік цілком комфортні навіть за сучасними мірками вимоги комфортна. Однак зі збільшенням кількості людей в сім'ї для комфортного проживання встановлених норм недостатньо. З встановлених норм виходить, що на трьох осіб належить 54 кв.м, якщо розглядати площа квартир, то на сьогоднішній день це середня двокімнатна квартира. Площа трикімнатної квартири, навіть в хрущовці, починається від 60 кв.м. А для комфортного проживання сім'ї з дитиною необхідно мати спальну, дитячу і гостьову кімнати. Також, для комфортного проживання дуже важливо природне освітлення квартир. У маленьких і темних квартирах людині некомфортно психологічно.

Христина Томіліна, Керівник відділу продажів міської нерухомості IntermarkSavills

За статистикою проведених угод, самотні яппі, а так ми називаємо заможних молодих людей до 30, зазвичай вибирають квартиру-студію 45-60 кв.м., де іноді навіть примудряються спланувати 2 кімнати - окрему спальню і кухню-вітальню. Такий площі цілком достатньо, якщо купувати її в розумінні, що вдома ти практично не буваєш.

Подружні пари, навпаки, намагаються проводити разом набагато більше часу в порівнянні з першим типом клієнтів, тому середній бриф по площі таких запитів - 100-120 кв.м. На такій площі вони намагаються спланувати не тільки спальню і кухню-вітальню, а й окрему гостьову спальню. Якщо в сім'ї є дитина, то стандартний запит по площі також варіюється від 100 до 150 кв.м. Тут велику роль грає кількість спалень, ніж метраж, тому що на сім'ю з дитиною потрібно вже як мінімум 3-кімнатна квартира.

У перспективі для нового фонду планована норма на 1 людину незабаром буде складати 16 кв.м., що, звичайно, не відповідає сучасним вимогам комфорту. На сьогоднішній день рівень комфорту настільки високий, що середньостатистичному обивателю потрібне окреме простір для зберігання одягу, окремий простір для проведення дозвілля, велика площа під кухню, просторий санвузол. А адже раніше для задоволення основних потреб покупця цілком вистачало меншої площі.

Чим вище клас житла, тим більше різноманітних потреб покупця враховано в проекті. Так, в економ-класі ви практично ніколи не знайдете окрему гардеробну або санвузол, перевищує за площею 3 кв.м. Гостьовий санвузол в доповненні до хазяйського можна зустріти тільки в класі комфорт і вище. Більш того, в проектах підвищеного рівня комфортності більше площі виділяється під кухню, спальні, хол. З'являється і пральня кімната.

Олег Пронін, Генеральний директор компанії «Пересвет-Інвест»

В сучасних житлових комплексах представлені квартири різних планувань і площ, в тому числі і студії, які віддають перевагу молоді люди. Студії, як правило, вибирають покупці 23-25 ​​років, і хоча їх площа близько 25-30 кв.м. але за рахунок вільного простору (як правило, виділяють тільки кухонну нішу) і грамотного зонування, дані квартири стають досить комфортні для проживання. Великий плюс цього варіанту, бюджетна ціна. Так навіть у Москві в новому проекті можна знайти студії за ціною від 3,6 млн. Рублів.

Подружні пари вибирають, як правило, варіанти з великою кухнею, і подібні квартири можна знайти навіть в сучасних панельних будинках, де площа кухні 10-12 кв.м. Вони досить комфортні для проживання для молодої подружньої пари. Якщо це вільне планування, то беруть варіанти 45 кв.м. виділяють під кухню-вітальню 15-16 кв.м. і залишають кімнату під спальню і гардероб. Це цілком сучасний і оптимальний варіант, як за площею, так і за ціною. Сімейним парам комфортно жити вже в двокімнатних і трикімнатних квартирах, тим більше що вибір варіантів в сучасних будинках предостатній.

Згідно Ст. 9 Закону Москви "Про забезпечення права жителів міста Москви на житлові приміщення»: облікова норма встановлюється в розмірі 10 квадратних метрів площі житлового приміщення для окремих квартир. Облікова норма встановлюється в розмірі 15 квадратних метрів площі житлового приміщення для комунальних квартир. Дані облікові норми призначені для виявлення громадян, які потребують поліпшення житлових умов в Москві, а не як керівництво до дії з планування квартир в нових житлових комплексах. тобто якщо в окремій квартирі проживає три людини, то вони можуть претендувати на поліпшення житлових умов за рахунок міста тільки в разі, якщо житлова площа становить менше 30 кв.м. Якщо ж мова йде про комунальні квартирах, наприклад, в ній проживає також три людини, то вони можуть претендувати на поліпшення житлових умов за рахунок міста тільки в тому випадку, якщо житлова площа становить менше 45 кв.м.

В комфорт-і економ-класі, як правило, більш оптимальні планування, максимально розширена житлова площа. У бізнес і еліт-класі площі квартир вище і вже присутні великі холи, лоджії, просторі гардеробні, комори і т.д. Покупці в економ- і комфорт-класі вибирають швидше оптимальний за ціною і площі варіант, наприклад, невелику, але двокімнатну квартиру площею 45-48 кв.м.

Катерина Артемова, провідний спеціаліст департаменту консалтингу та аналітики компанії «Азбука Житла»

Звичайно, комфортність квартири прямо пропорційна фінансовим можливостям покупця, але більшість населення не може дозволити собі придбати те житло, яке визнало б максимально комфортним по площі, плануванню, кількості кімнат і розташування будинку. Якщо винести за дужки образ «ідеальної квартири», то в якості найбільш комфортною для проживання однієї людини квартири можна назвати студію або однокімнатну.

Для сім'ї найкраще підходять трикімнатні квартири з ізольованою спальнею батьків, дитячої та загальним залом. Подружній парі буде комфортно або в однокімнатній квартирі з великою кухнею (яка, по суті, замінить вітальню), або в двокімнатній, де одна з кімнат може бути кабінетом, місцем зустрічі гостей і дозвілля.

За нормами СанПИН в Російській Федерації, розмір мінімальної площі для комфортного проживання однієї людини становить 20 кв. м.

При цьому, якщо ми говоримо про багатокімнатної квартирі, де одночасно проживає кілька членів сім'ї, обсяг площі, що припадає на кожного мешканця громадянина, згідно з цими ж нормами повинен складати не менше, ніж 15 кв. м. (враховується не житлова, а загальна площа приміщення).

Звичайно, ці норми навряд чи можна назвати досить комфортними. У той же час, в їх розширенні прихована пастка: сьогодні держава досить активно забезпечує житлові умови для офіційно визнаних такими, що потребують громадян. У разі ще більшого збільшення нормативного метражу, процес будівництва та подальшої передачі квартир у власність істотно сповільниться, таким чином, списки черговиків виростуть до обсягу, який дуже складно забезпечити.

На нашу думку, розмір комфортної площі безпосередньо залежить від класу житла, що знаходить пряме підтвердження і в реченні первинного ринку житла Московського регіону, і в класифікації житлових приміщень за класами. Варто враховувати, що апартаменти, як вид житлової нерухомості, не регулюються подібними нормами, і забудовники часто представляють проекти з мінімальною площею в вищих цінових сегментах, що, на нашу думку, не відповідає інтересам потенційних покупців в цих проектах. Так, якщо власники апартаментів згодом вирішать розстатися зі своїми площами, ціна квадратного метра буде визначатися пропорційно площі приміщення.

Якщо говорити про масовому сегменті, тобто, житло економ-класу, то квартири подібного рівня купуються менш забезпеченими верствами населення - відповідно, їх вимоги до рівня комфорту свого помешкання будуть на порядок скромніше, ніж у більш розпещеної цільової аудиторії бізнес-класу. Відповідно, якщо кухня розміром приблизно 10 кв.м. прийнятна для потенційних споживачів економ-класу і нижньої межі комфорту, то покупці житла бізнес-класу за краще проект, де загальна площа кухні буде починатися приблизно від 15 кв. м.

Григорій Алтухов комерційний директор ФСК «Лідер»

Для однієї людини, особливо якщо це студент або працюючий / суміщає навчання і роботу молода людина, яка вирішила жити окремо від батьків, комфортним стартом може стати навіть не однокімнатна квартира, а квартира-студія, метражі яких починаються від 25-27 кв.м.

Подружні пари і особливо сім'ї з дітьми в більшості випадків розглядають дві кімнати, для сімей з дітьми це мінімум, а комфортний метраж повинен починатися від 60 кв.м.

У нашій країні є таке поняття, як «облікова норма площі житлового приміщення», яка застосовується при розрахунку рівня забезпеченості громадян необхідною кількістю квадратних метрів при їх постановці на облік, як потребують поліпшення житлових умов. Ця норма визначається органами місцевого самоврядування та для Москви, наприклад, відповідно до ст. №20 закону міста Москви «Про забезпечення права жителів міста Москви на житлові приміщення» (від 2006 року зі змінами від 2014 роки) ця норма становить 18 кв.м.

Клас житла, безумовно, відбивається на метражах квартир у відповідних ЖК. Якщо житловий комплекс відноситься до типового проекту економ-класу, то і площі квартир в ньому будуть мінімальними, по нижній межі пред'являються до житла нормативів. У проектах рівня бізнес-класу і вище, площі квартир традиційно збільшуються, тут «нарізка» площ спирається вже не тільки на необхідний мінімум, а й на рівень майбутнього комфорту. Саме в дорогих сегментах житла в квартирі можуть виділятися не тільки типові набори приміщень «кухня / вітальня / необхідну кількість спалень», а й додаткові приміщення, а самі площі кімнат більше, ніж в квартирах масового сегменту житла. Правда, в останні роки в елітних, преміальних і проектах бізнес-класу йде явна тенденція щодо оптимізації площ, позбавлення від надлишок, в зв'язку з чим метражі квартир дорогих сегментів знижуються. Якщо раніше стартовою відміткою для бізнес-класу були 70-80 кв.м. це вже 50-60 кв.м.

Леонард Блінов, заступник генерального директора компанії Urban Group:

З досвіду компанії Urban Group, мінімальна площа квартири для комфортного проживання повинна бути не менше 27 кв. м. Як правило, це невеликі квартири-студії. Менша площа навряд чи дозволить раціонально розмістити в квартирі всі необхідні речі та меблі. Спальня, кухня, санвузол і місце для гардероба - наявність всіх цих зон необхідно для комфортного проживання. Формат квартири-студії, площею від 27 до 30 кв. м, цілком підходить для проживання однієї людини. Подружня пара без дітей або молоді люди, які багато часу проводять на роботі чи навчанні, також зможуть цілком комфортно облаштувати свій побут на такій території.

А ось для сімей, які вже мають або планують обзавестися дитиною, краще вибирати квартиру від 30 кв. м. Тут все залежить від уподобань покупця і планованого бюджету купівлі.

Великим сім'ям з двома і більше дітьми ми б рекомендували звернути увагу на 3-кімнатні (від 56 до 72 кв. М) і 4-кімнатні квартири (від 76 до 83 кв. М), а також рідкісні формати квартир. Рідкісні формати (дворівневі квартири, еколофти, сіті-хауси, хайфлети, лаунж-квартири, квартири з терасами, квартири з панорамними вікнами) поки представлені лише в одиничних проектах, але їх зручність і багатофункціональність вже оцінили покупці різного віку.

фото: http://improvemedia3-st.cdn.ngenix.net/

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Яка площа квартири буде найбільш комфортною для мешканця?
Скільки квадратних метрів потрібно для життя самотній людині, подружній парі, сім'ї?
Що говорить з цього приводу закон і чи достатня для комфортного життя площа, певна нормативами?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online