Перепланування однокімнатної квартири

  1. Загальні рекомендації по переплануванню однокімнатної квартири
  2. Якому стилю віддати перевагу
  3. Кольорова гамма
  4. принципи зонування
  5. меблі
  6. освітлення
  7. декор
  8. Як зробити перепланування в однокімнатній (з прикладами)
  9. З однокімнатної квартири в двокімнатну
  10. Зі студії в однокімнатну
  11. Перепланування однушки в хрущовці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Купівля та облаштування нової квартири завжди викликає деяке хвилювання і одночасну радість. На цьому етапі виникає безліч питань. Як створити функціональний і в той же час затишний простір? Який світ повинен бути в приміщенні? Як не перестаратися з декором? З цими та іншими проблемами спробуємо розібратися нижче.

Коли в квартирі кілька кімнат, питання зонування вирішуються просто. Але що робити, якщо в наявності з житлової площі тільки вітальня? Адже кожна людина повинна мати зону відпочинку, територію для прийому гостей, кухню, місце для зберігання речей. На перший погляд здається, що перепланування однокімнатної квартири не дозволить поєднати всі необхідні елементи для комфортного проживання. Але про все по порядку.

Загальні рекомендації по переплануванню однокімнатної квартири

У стандартній однокімнатній квартирі складно щось придумати без грамотної перепланування . Однак при можливості пересунути стіни з'являється перспектива отримати бажаний результат. Перше, чим швидше за все доведеться зайнятися - знести міжкімнатні перегородки. Але перед цим слід заглянути в документи на квартиру. У них зазначено місце розташування несучих конструкцій. Після цього потрібно звернутися до відповідних органів для отримання дозволу на розбирання стін.

Якому стилю віддати перевагу

Приміщення з невеликою площею рекомендовано оформляти в єдиному дусі. Класичний стиль і ампір припускають наявність масивної розкішних меблів. В однокімнатній квартирі, де необхідно розмістити велику кількість речей, такий інтер'єр буде виглядати безглуздо. Для невеликої житлової площі більше підійде мінімалізм, хай-тек або інше сучасне оформлення. В цьому випадку найважливішу роль відіграють функціональність - жодної зайвої деталі. Меблі-трансформер сьогодні займає лідируючу позицію в малогабаритних квартирах. Відсутність надмірної кількості предметів обстановки сприятиме розширенню простору. Прованс передбачає наявність безлічі дрібних деталей, однак вони можуть дуже органічно влитися в загальну картину.

Прикладів інтер'єру існує величезна кількість. Яким би не був ваш вибір, головне - дотримуватися єдиного стилю. У цьому випадку приміщення здається більше, в будинку будуть панувати гармонія і затишок.

Купівля та облаштування нової квартири завжди викликає деяке хвилювання і одночасну радість

При проектуванні дотримуйтеся єдиного стилю

Кольорова гамма

Чим менше площа квартири, тим менш агресивними повинні бути кольору. Світлі стіни створюють відчуття великої кількості повітря.

Якщо в квартирі широкі вікна, які дають багато світла, можна спробувати пограти з яскравими плямами в інтер'єрі - створити насичений відтінок на одній зі стін. Не варто забувати, що приглушені темні тони візуально зменшують простір.

Для відчуття спокою й умиротворення в інтер'єрі рекомендовано використовувати блакитні та зелені тони. Невелика кількість коричневих або дерев'яних елементів сприятимуть створенню теплої атмосфери.

Невелика кількість коричневих або дерев'яних елементів сприятимуть створенню теплої атмосфери

Віддавайте перевагу менш агресивним кольорам

принципи зонування

Кожна квартира повинна мати певні зони. Ці умови стосуються і однокімнатної квартири. Вітальня, санвузол, кухня - це обов'язкові атрибути. Разом з тим необхідно визначити місце для сну. Багато людей за радянською звичкою вважають, що достатньо придбати диван, що розкладається, і проблема буде вирішена. Такий варіант теж прийнятний. Але якщо існує можливість виділення простору для зручного ортопедичного матраца - без сумнівів потрібно використовувати цей шанс. Ніякої диван не зрівняється з повноцінною ліжком. Тому бажано виділити частину приміщення для спальні або тільки спального місця, прихованого за легкої перегородкою. Важливо визначити місце для зберігання речей. Це може бути вбудована шафа-купе з дзеркальними дверима на всю стіну або окрема гардеробна кімната.

При проектуванні необхідно враховувати можливість перенесення комунікацій - підведення води, стоків, газової труби та інших. В американському стилі квартира починається з кухні, в цьому випадку зона коридору буде максимально задіяна. Але такий варіант підходить для людей, які не дуже багато готують.

Визначте в квартирі основні зони

меблі

Квартира з однією кімнатою часто не пристосована до масивної класичних меблів. Хіба що ваша одиничка має площу від 100 квадратних метрів. Сучасні новобудови пропонують однокімнатне житло таких габаритів. Але це зовсім інша історія. Для стандартних малогабаритних квартир оптимально замовляти вбудовані меблі з дзеркальними або скляними дверцятами.

Купуючи індивідуальні предмети інтер'єру, можна компонувати зони. Одним з таких прикладів може стати ліжко, розміщена на височині. Під нею розташовують ящики для зберігання.

Меблі краще вибирати негроміздкі і ергономічну

Якщо житлова кімната є студію, меблі для кухні може плавно переходити в меблі для залу. Або можливо чітко виділити зону для приготування їжі і місце для дозвілля.

Багато великих меблеві магазини мають готові комплекти, що відповідають всім функціональним вимогам. Такий варіант облаштування обійдеться дешевше, ніж замовлення за індивідуальними розмірами.

освітлення

Дуже важливе значення в однокімнатній квартирі має освітлення. При правильному розташуванні воно збільшує простір. Кожна зона має потребу в своїх індивідуальних освітлювальних приладах. Для кухні і вітальні необхідна яскравість. Спальне місце може мати приглушене світло. У вбиральні повинен бути видно кожен куточок.

Для візуального розширення приміщення рекомендовано використовувати вбудовану стельову ілюмінацію уздовж стін, спрямовану вниз. Найкращий ефект видно при холодному або нейтральному висвітленні. Старі будинки - хрущовки, поряд з невеликою площею мають низькі стелі. Для їх зорового збільшення можна використовувати додатковий світловий ряд на підлозі уздовж стін. Промені світла при цьому направити вгору.

декор

Стіни, покриті однаковими шпалерами по всій квартирі, є не найкращим варіантом. Невелике багатофункціональне приміщення слід розділити за допомогою кольору і декорування. Відмінним варіантом стане повністю дзеркальна стіна без рамки або двері в шафу-купе. Розміщуючи дзеркала навпроти вікна, денне світло буде відбиватися. З'явиться відчуття чистого повітря.

У будь-якій квартирі необхідно виділити обідню зону, яка зазвичай займає значне місце. Однією з популярних ідей стало збільшення підвіконня і використання його в якості столу. Складні стільниці, прикріплені до стіни, також можуть органічно вписатися в інтер'єр малогабаритної квартири.

Скляні перегородки стануть відмінним варіантом, які розширюють простір і одночасно виконує функцію зонування. Любителі живої природи часто створюють стіни з акваріумів - крізь них видно приміщення, при цьому залишається відчуття стіни.

Любителі живої природи часто створюють стіни з акваріумів - крізь них видно приміщення, при цьому залишається відчуття стіни

Без декору при облаштуванні інтер'єру не обійтися

Як зробити перепланування в однокімнатній (з прикладами)

Розібравшись з основними рекомендаціями по переплануванню і отримавши дозвіл знести стіни, можна приступати до проектування. Розглянемо кілька популярних варіантів, які встигли зарекомендувати себе з позитивного боку.

З однокімнатної квартири в двокімнатну

Досить просто збільшити кількість кімнат в будинках, побудованих за сучасними стандартами. Часто такі однокімнатні квартири мають 3 вікна. Відповідно можна створити кухню і 2 невеликі кімнати.

Відповідно можна створити кухню і 2 невеликі кімнати

Проект допоможе виконати перепланування якісно і швидко

Можливо зрушити кухню ближче до входу в квартиру, тим самим спальню і вітальню забезпечити природним освітленням з вікна. При цьому варіанті слід приділити велику увагу підсвічуванні в зоні приготування їжі.

Пробуйте і комбінуйте, щоб в результаті отримати зручну і затишну квартиру

Деякі малогабаритні квартири мають досить місткий балкон. Його також можна використовувати за призначенням і перетворити в спальню. Умільці примудряються збільшити лоджію - нарощують підлоги за допомогою швелерів і куточків до 20 сантиметрів з кожного боку. Зрозуміло, отриману кімнату необхідно утеплити, оптимально встановити підлоги з підігрівом. Однак цей спосіб не рекомендується застосовувати без узгодження з ЖЕКом, щоб не порушити цілісність всього будинку.

Простір на лоджії теж можна використовувати

Проект з кухнею замість балкона. Такий варіант підходить тільки тим, хто не проводить багато часу за приготуванням. При цьому важливо отримати дозвіл на перенесення необхідних комунікацій.

Чому б на лоджії не розмістив кухню?

Ще одним варіантом перепланування стають геометрично нестандартні приміщення. Вітальня в формі кола стане своєрідною фішкою. При цьому візуально створюється відчуття збільшеної площі. А при правильному підборі меблів і освітлення квартира стане ідеальним місцем для невеликої сім'ї.

Застосовуйте нестандартні рішення

Зі студії в однокімнатну

Останні роки стали популярні квартири-студії, для яких характерне єдиний простір. Такі кімнати мають свої недоліки. Господарю квартири не вистачає затишній спальні, яку ізолюють за допомогою легкої штори. Ліжко при цьому можна розташувати на підвищенні, а нижню частину використовувати в якості зберігання речей.

Ліжко при цьому можна розташувати на підвищенні, а нижню частину використовувати в якості зберігання речей

Зонування простір в квартирі-студії стає особливо актуальним

Також спальне місце можна відокремити за допомогою розсувних дверей. В цьому випадку з'явиться невелика, але повноцінна спальня, яка дозволить усамітнитися і створити атмосферу для відпочинку, відмінну від решти інтер'єру.

Місце для відпочинку можна закрити розсувними дверима

Перетворити студію в однокімнатну квартиру можна шляхом установки панелі з гіпсокартону, яка буде виконувати функцію стіни і місця розміщення телевізора.

Приклад використання декоративної панелі

Любителі багато готувати потребують ізолювання кухні від решти квартири. Для цього можна використовувати розсувні стіни, тим самим, створюючи повноцінну однокімнатну квартиру.

Спосіб ізолювання кухні від основного приміщення

Різні стелажі, комоди і навіть кухонний гарнітур дозволяють зонувати відкритий простір і створювати відчуття окремих приміщень.

Стелажі і кухонний гарнітур дозволяють зонувати простір

Перепланування однушки в хрущовці

Всім відомі хрущовки, побудовані в радянські роки, свого часу стали відмінним виходом для розселення сімей з комунальних квартир. Молодь, яка отримала в спадок таке житло, прагне створити в них затишне і функціональний простір з урахуванням сучасних можливостей. Тут можна також виділити всі необхідні зони.

Тут можна також виділити всі необхідні зони

Тут представлений приклад візуального зонування простору

Великою проблемою в хрущовках є занадто маленький санвузол. У ньому додатково необхідно розмістити пральну машину. Деякі мешканці переносять туди і газовий котел, для економії простору в кухні. Одним з варіантів вирішення проблеми стає заміна ванною на душову кабіну.

Замість ний можна поставити компактну душову кабіну

Кухонний стіл замість стіни значно розширить простір в квартирі.

Роль перегородки може виконувати кухонний стіл

Знесення стіни між кімнатою і кухнею, світлі стіни і мінімальна кількість меблів створять відчуття великого простору.

Між кухнею і кімнатою можна прибрати стіну, тим самим візуально розширивши простір

Якщо знести всі стіни і встановити нову перегородку, в два рази зменшивши кімнату, утворюється простір, в якому можна розмістити достатню кількість гостей.

Досить місця і для прийому гостей

Вище було розглянуто кілька варіантів зонування і готових проектів однокімнатних квартир. Навіть найменше приміщення можна облаштувати таким чином, щоб в ньому комфортно проживав 1 або 2 людини. Звичайно, для сім'ї з дітьми такий будинок стане тимчасовим притулком. Але при правильному проектуванні і обліку всіх деталей при оформленні, час, проведений в цьому будинку, буде комфортним і доставить тільки приємні спогади.

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Не знайшли те, що шукали? Поверніться до пошуку планувань квартир за параметрами типового проекту. Підтримайте проект, розкажіть про tipdoma.com в соціальних мережах:

Як створити функціональний і в той же час затишний простір?
Який світ повинен бути в приміщенні?
Як не перестаратися з декором?
Але що робити, якщо в наявності з житлової площі тільки вітальня?
Чому б на лоджії не розмістив кухню?
Не знайшли те, що шукали?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online