Ковбасна благодать з Борисова

  1. обгрунтування вертольота
  2. іноземні шкварки
  3. Куди йдуть роги?
  4. Вегетаріанців, слава богу, немає
  5. Ковбаси за старими ГОСТам
  6. Продукт з коньяком
  7. довгий копчення
  8. Масаж з медом

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Продовжуючи подорож по Республіці Білорусь, про який ми розповідали в минулому номері «2000» ( «Білоруські дежавю» ), Після зустрічі з Петром кроків, директором Республіканського унітарного експериментально-дослідного сільгосппідприємства «Схід», ми потрапили в місто Борисов.

За радянських часів у нас це навряд чи вийшло б, оскільки тут розташовувалися декілька режимних і особливо секретних підприємств. Військовою технікою ми пересичені ще з колишніх часів, тому вирішили познайомитися з підприємством мирним, продукцію якого, напевно, не відмовиться покуштувати більшість українців, - ВАТ «Борисовський м'ясокомбінат». Зберігаючи стиль, заданий минулого публікацією, ми розповідаємо про підприємство словами його співробітників - директора Геннадія СКІТОВА і головного технолога Лариси Лапуса.

ВАТ «Борисовський м'ясокомбінат», зрозуміло, виробляє м'ясні продукти. Сучасне виробництво оснащене всім необхідним обладнанням. М'ясокомбінат має також гуртожиток, піонерський табір, їдальню, ресторан, готель, пасіку, мисливське господарство, працює 8 фірмових магазинів в Борисові і Жодіно. Крім того, продукція реалізується в Російській Федерації через магазини, розташовані в Москві, засновником яких є Борисовський м'ясокомбінат. Ковбаси комбінату неодноразово визнавалася в республіці кращою продукцією року.

- Геннадій Вікторович, чи є на вашому підприємстві окремий цех для поставок продукції управління президента Білорусі - Геннадій Вікторович, чи є на вашому підприємстві окремий цех для поставок продукції управління президента Білорусі?

- Такого у нас немає. Жодного цеху. І раніше не було. Поставки йдуть, але прямо з конвеєра. Природно, тут є своя дуже серйозна санітарно-ветеринарна лабораторія.

- Ви проходите перевірку успішно?

- Не скажу, що завжди без задирки, але 95% всієї продукції проходить експертизу.

- «задирки» трапляється на які види продуктів?

- Буває, що замовників не влаштовують терміни придатності, тому що є що швидко продукція - ті ж варені ковбаси, сосиски в натуральній оболонці, які зберігаються 5 діб. В принципі великих проблем немає. Поки нам практично нічого не повертали. Окремо для управління справами президента ми продукцію не виробляємо, так її і не зробиш. Наприклад, балик, деякі ковбаси мають термін виготовлення 35-40 діб. Я ж не Глоба, не можу заздалегідь передбачити, що вони захочуть замовити.

Хорошу продукцію може зробити будь-який м'ясокомбінат колишнього Радянського Союзу, але в обмеженій кількості. В єдиному екземплярі, я вам гарантую, може зробити будь-хто, в тому числі і український м'ясокомбінат. Ми ж робимо всю свою продукцію на стандартній основі. Наприклад, вчора директор готелю «Мінськ» дзвонив, зробив замовлення. Ми ж не могли за ніч зробити такий асортимент-це ж не шматок м'яса посмажити.

- Яка країна СНД робить кращу ковбасу?

- Два роки тому я їздив на московські м'ясокомбінати, і коли нам там подали на стіл ковбасу, ми були шоковані. Коли ж ми принесли нашу ковбасу, шок випробував директор московського комбінату. Він сказав, що вони ковбаси такого якості не робили, не роблять і робити не будуть. Зате вони реалізують по 60 тонн у день готової продукції. Правда, в Москві її не продають, а відправляють в регіони. Їх ковбаса в моєму розумінні практично неїстівна.

обгрунтування вертольота

- Ви за освітою харчовик?

- Я інженер-механік, друге моє освіту - Білоруський економічний університет (економіка управління на підприємствах і в бізнесі) і Московська академія управління.

- Вас хтось займається - керують зверху, підказують, що і як треба робити?

- Звичайно, дають загальний напрямок, визначають, куди ми рухаємося. Адже 80% м'ясопереробних підприємств належить державі.

- Міністерство не заважає працювати? Немає відчуття бюрократичного тиску?

- Я себе не вважаю ні найрозумнішим, ні самим дурним в республіці, але якщо всіх, і в тому числі мене, відпустити самостійно керувати за державні гроші, то одні будуть прагнути вліво, інші вправо. І це вже буде анархія. Але якщо ти хочеш розвиватися, тобі в Мінському обласному комітеті, в міністерстві сільського господарства дадуть свободу - лише обоснуй свою позицію. Якщо доведеш, що ти зможеш випускати хорошу продукцію, то перечити не стануть. Хто хоче нікому не підкорятися, тому потрібно йти в приватний бізнес. Але тут є один нюанс: ми експериментуємо з державними грошима, а приватного підприємця необхідно це робити за свої.

- Мисливське господарство «Королівське полювання» - це ваша ініціатива?

- Я взагалі-то мисливець, але ініціатива належить президенту. Це він сказав, що в Республіці Білорусь потрібно розвивати агротуризм. Нашому мисливського господарства близько трьох років, займає воно 22 000 га, з них 11 000 га лісу, будується дві мисливських бази. Працює 13 чоловік, які забезпечені транспортними засобами, сучасними засобами зв'язку.

- Землю вам подарували?

- Дали в оренду.

- А гроші на спорудження, на єгерів? ..

- В основному це гроші нашої м'ясокомбінату. Поки ми плануємо ввести господарство в лад, а там є домовленість, що нам допоможе республіка.

- Полювання в вашому господарстві дорога?

- Дорога.

- Іноземці приїжджають або тільки місцеві?

- Усі, хто забажає. Але полювання в даний час всюди в світі дорога. Як колись сказав один розумний чоловік: бідним і голодним в лісі робити нічого. Це дійсно так.

- Скільки коштує пополювати?

- Якщо в Австрії, наприклад, щоб добути оленя, людина повинна віддати цілий статок, то на сьогоднішній день у нас отстрелить кабана можна доларів за 100.

- У вас в господарстві є олені?

- Оленів поки немає. Але є кабани, європейська косуля, заєць русак, ведмеді, тетерева, глухарі, лисиці, вовки ...

іноземні шкварки

- Який рівень зарплати на вашому підприємстві?

- Зарплата коливається від 860 до 960 тисяч білоруських рублів, тобто в середньому близько 400 дол.

- 80% м'ясокомбінату належить державі, а 20%, якщо не секрет, кому?

- Близько 7% належить сільськогосподарським підприємствам, тобто колишнім колгоспам, решта - працівникам комбінату.

- Який оборот підприємства?

- У рік він становить 150-167 млрд. Білоруських рублів.

- Чи не заважають вам ці обчислення - в мільярдах?

- Знаєте, я шість років керую підприємством, і ніколи це мені не заважало.

- Мільярди психологічно навантажують. Або ви звикли?

- Ми не відчуваємо цього.

- Мені сказали, що у вас якість продукції вище, ніж у приватників.

- Якість краще тому, що нас контролюють, а приватників - немає. До речі, я був на приватних українських підприємствах. Вони, напевно, рано чи пізно повернуться до якості, але поки женуться за кількістю і за гроші - не буду ображати, але такі є. Не хочу критикувати когось конкретно, шанують і будуть ображатися. А ми ж колеги все-таки.

«М'ясне братство» на пострадянському просторі існує - на відміну від багатьох інших. Я знаю, відчув це на собі: і в Україні, і в Росії, і у нас «м'ясники» один одному допомагали.

- Можете сказати, продукція яких підприємств краще вашої, а які краще вас? Неважливо, нехай це будуть німці, росіяни? ..

- Продукція м'ясопереробників СНД дуже відрізняється від аналогічної продукції Європи. Те, що Європа вважає ковбасою, напевно, в Білорусії, в Україні і в Росії - це зовсім інше. Напівфабрикат їх завжди гарний за кольором, за зовнішнім виглядом. Але з їх фаршу нормальні котлети, напевно, жодна господиня на пострадянському просторі не зробить. У них все інше. Навіть звичайні, звичні в Україні та в Білорусі шкварки, якщо їх посмажити з польського або голландського м'яса, ані вийдуть. Швидше за все, бекон у нас просто випарується. А українська, білоруська, російська свинина залишиться шкварками. Сала за кордоном - такого, як у нас, зі шкіркою, немає. Шкірку вони взагалі не використовують.

Поки наш комбінат поступається Заходу за зовнішнім виглядом і упаковці продукції. Малувато виділяємо грошей - росіяни вже, напевно, більше, на рекламу. В іншому ж західної продукції за якістю до пострадянської дуже далеко.

У Білорусі, напевно, найжорсткіші вимоги в цьому відношенні. Наприклад, з кілограма м'яса, не буду говорити, на яких підприємствах пострадянського простору, можуть зробити 2 кг 200 г готової продукції. У Білорусі більше 160% виходу не зробиш. Вихід вареної ковбаси вищих сортів, тієї ж натуральної, у нас 120%, в інших країнах 160-180%. І це за нормами. Яке ж може бути якість.

- Хто володіє приватним м'ясним бізнесом у вас в країні - окремі люди або компанії?

- Є спільні підприємства, є окремі люди, поляки є, німці. У нас тільки великих м'ясокомбінатів десять, і вони дуже жорстко конкурують між собою.

- У вас найстаріший м'ясокомбінат?

- Нам 75 років, але є Гомельський м'ясокомбінат, з яким 110. У нас 26 м'ясокомбінатів належать державі, але є 6 приватних великих комбінатів.

Куди йдуть роги?

- Держава контролює їх офіційну зарплату?

- Держава все контролює. Але у них приватні підприємства, їх важко контролювати.

- У них буває неофіційна зарплата?

- Хто їх знає, у них же закриті структури. У нас в конвертах зарплату не отримують. Але взагалі, чесно скажу, я вважаю, що це правильно, коли платять у конвертах, в тому сенсі, що люди не знають ставок колег. На Заході всюди в конвертах отримують зарплату. Керівництво заводу має визначатися, кому і скільки платити. А коли ми всіх під одну гребінку ставимо, це не зовсім правильно.

- Чи багато на підприємстві відходів виробництва, чи все йде в справу?

- М'ясокомбінат в колишньому, радянському, сенсі цього слова - це закінчене виробництво. Корів і свиней везли на м'ясокомбінат, і вони стовідсотково піддавалися переробці. На сьогоднішній день, особливо в малих приватних цехах (і у вас, і у нас, і в Росії), не можуть зробити стовідсоткової переробки. Вони не можуть зібрати кров, зі шкірами незрозуміло, що робити. Ми ж на м'ясокомбінатах державних збираємо 100%, у нас все йде в переробку.

- А роги і копита?

- Роги і копита йдуть на експорт, це сировина для борошна. М'ясо-кісткове борошно йде на комбікорми. Ми працюємо ще з медичними установами, які використовують ендокринної ферментний - це Борисовський завод медпрепаратів, Мінський завод. На звалище нічого не вивозимо.

- Автопарк у вас свій?

- Досить великий - 92 автомобілі, і їх постійно не вистачає. Ми десь 90% своєї продукції розвозимо власним транспортом.

- Розкрадання у вас трапляються?

- Крадіжка всюди буває. Але якщо ми ловимо на цьому, то звільняємо з першого разу. Слово «прости» не проходить. За розкрадання, за прогули, за п'янку звільняємо відразу.

- звільняли працівників в минулому році?

- Так. І в цьому вже звільняли. Зараз на одну групу кримінальну справу порушили. Вони намагалися вкрасти 27 кг балику.

- Якщо у вас так строго і така гарна соціальна сфера, то чому люди крадуть?

- Людині завжди не вистачає того, що він має.

- Не завжди...

- На 90%.

- Ви песиміст?

- Я якраз оптиміст, але добре знаю людей. У нас ще дуже строго з алкоголем, оскільки є директива президента № 1 про підвищення дисципліни на робочому місці. У нас на підприємстві 18 алкотестів, і практично сто відсотків працівників вранці і ввечері проходять алкотест.

- Щоранку і щовечора?

- Так. Щоб переконатися, що не тільки робочі, а й адміністрація не п'є. І я сказав своїм робітникам: якщо ви мене побачите напідпитку, то можете боротися за скасування тестів. Але з огляду на те, що я практично не п'ю, зробити це буде складно.

- А ввечері кого перевіряють?

- Увечері перевіряють тих, хто розвозить продукцію, товарознавців і водіїв, які виїжджають за територію заводу.

Вегетаріанців, слава богу, немає

- У вас є заступник з ідеології?

- Так звісно. Колишній майор Комітету держбезпеки. У мене три заступники: з комерційних питань, з виробництва та з ідеологічної роботи. Він у мене і кадровою роботою займається - виконує обов'язки начальника відділу кадрів.

- політінформації проводяться?

- Проводяться. Крім того, у нас перший або останній понеділок місяця - санітарний день. Зборів проводимо як мінімум раз на місяць, збираємо людей, щоб розповісти, що ми робимо, куди мають намір рухатися.

Мій покійний батько був атеїстом, але говорив, що потрібно завжди в щось вірити: чи в партію, або в Бога. Хоч у щось. Тому що коли людина без стержня - це погано.

- У Білорусі є партії?

- Партій багато. Але я, наприклад, людина безпартійна. Кожен повинен сам визначатися.

- А є правляча партія?

- У Білорусі немає правлячої партії, як в Росії. Я краще ковбасою буду займатися.

- До вас на підприємство приходять екологічні організації, подібні «зеленим»?

- Такого, як показують в Європі, у нас не було, і дай Бог, щоб і далі не було. Таке відчуття, що вони все там вегетаріанці.

- Ваша дружина працює на комбінаті?

- Так. Але вона зараз у декретній відпустці. У нас двоє дітей, зараз чекаємо третього. Як сказав наш президент: троє дітей у кожну родину. Старшому синові двадцять років, молодшому п'ять.

- Коров'ячого сказу у вас не було?

- Ні. Адже в Білорусі сільським господарством займаються на рівні президента. У нас орні поля не роздають. Ось під Москвою всю землю роздали, а тепер там пустирі, які коштують шалені гроші. Навіщо сіяти? Сьогодні купив, а через п'ять років продав за мільйон.

- А як на підприємстві зі спортом?

- Ми спонсоруємо деяких борисівських спортсменів, один з них займається веслуванням. Купили йому човен. Ось він надіслав повідомлення, що бронзову медаль завоював на чемпіонаті Європи.

- Яка продукція комбінату вважається основною, а яка зараховується до напівфабрикатів?

- Про це краще за мене розповість головний технолог нашого підприємства Лариса Сергіївна. Вона працює на комбінаті вже 25 років, і єдиний технолог в Білорусі, нагороджений з рук президента орденом «За заслуги». У 2007 році Олександр Лукашенко особисто вручав їй нагороду в Палаці республіки.

Ковбаси за старими ГОСТам

- Добре, переадресую це питання. Лариса Сергіївна, що у вас відноситься до напівфабрикатів?

- Напівфабрикати - це м'ясо і вироби зі свіжого м'яса: м'ясо на кісточках, реберця, пельмені, фарш. Цей товар відправляємо охолодженим на місцеві ринки І, якщо чесно, перебиваємо ринок, тому що у нас і санітарія, і рівень виробництва вище, ніж у приватних виробників.

Наш фірмовий магазин обов'язково має секцію охолоджених напівфабрикатів, і там завжди, як це не смішно для нашого часу, стоять черги.

- Люди стоять в черзі через низьку ціну або через високої якості
- Люди стоять в черзі через низьку ціну або через високої якості?

- І ціна, і якість. Ціна на нашу продукцію нижче виходить, ніж на ринку, хоча ми і непрямі виробники м'яса, а закуповуємо худобу для забою.

- У вас є продукція екологічно чиста, натуральна?

- У нас в країні дуже жорсткі закони в порівнянні з Україною і Росією. У нас 50% ковбаси проводиться за старими ГОСТам. Це вироби, в яких нічого не застосовується, крім того, що використовувалося 30 або 40 років тому. Тобто спеції, нітрит натрію, який дає кольороутворення - його колись називали харчової селітрою. Ось і все, більше нічого.

- Але нітрит натрію небезпечний ...

- Так, це отрута. Але справа в тому, що без нього ніколи ковбасу не робили. Якщо не будуть застосовувати нітрит натрію, то ковбаса буде сірою. Нітрит натрію дає ніжно-рожевий колір. І потім застосовується він в мінімальних, суворо за ГОСТами, кількостях

- За старими ГОСТам у вас проводиться тільки 50% ковбаси, а решта?

- За сучасними. Але, наприклад, у нас є група сирокопчених ковбас «Салямі». Туди нічого не додається, крім прискорювачів для дозрівання. Там немає сої. Якщо в Росії і Україні вона зараз популярна, то ми її не застосовуємо.

Продукт з коньяком

- Раніше говорили на Україні, тепер кажуть в Україні. А вам як зручніше говорити?

- Ой, аби добре жилося всім. А як ми будемо говорити, яка різниця? Це не принципово, аби залишалися людьми, як і раніше.

- У Білорусі продається м'ясна продукція з України?

- Чесно кажучи, в нашому регіоні я не бачила.

- А з Росії?

- З Росії теж дуже мало.

- Чому? Чи не пускаєте на ринок?

- У нас народ чомусь купує свою продукцію. У свій час до нас привозили російську ковбасу. Спочатку був бум, а потім, коли почали її порівнювати з вітчизняною продукцією, то віддали перевагу своїм ковбас. Польську возили раніше взагалі нелегально - ви розумієте, що вони везли. Раніше до нас везли українське сало, народ приїжджав, торгував. Але це було десь років 8-9 назад. А зараз їх не бачу.

- Субпродукти переробляєте?

- Ми робимо дорогі й дешеві ліверні, кров'яні ковбаси - Ми робимо дорогі й дешеві ліверні, кров'яні ковбаси. Виробляємо сальтисон, але він дуже дорогий. Робимо балик сировялений - це незвичайний продукт, як і «Брауншвейгская люкс». У всі ковбаси сирокопчені обов'язково додаємо коньяк - 250 г коньяку на 100 кг сировини. Робимо «Радянську», «Столичну» ... У нас є сайт Борисівського м'ясокомбінату (/www.borisovmeat.com) - і там інформація про нашу продукцію і про ціни.

- Кількість коньяку впливає на якість?

- Він створює певний смак. Як полуниця підкреслює смак шампанського, так і коньяк разом зі спеціями створює певний букет.

- Ви так натхненно розповідаєте про вашу продукцію ...

- А що, про нашу ковбасі можна Говорити нескінченно. Я сама ее люблю - як віробнічнік, и як споживач. Кроме того, я можу порівнюваті - ми ж їздімо на Різні виставки. У нас дійсно сирокопчена ковбаса дуже смачна.

- Який коньяк додаєте в ковбасу?

- Наш, білоруський. Виноматеріал, ймовірно, отримують з Молдавії, Вірменії, а коньяк роблять в Білорусії, називається «Глорія».

- А з французьким вином продукції немає?

- З французьким теж непогано б, треба про це подумати. Раніше була сирокопчена ковбаса з «Мадера», але зараз ми її не виробляємо.

довгий копчення

- В Україні вже все приватизували. Господар, який прибрав до рук завод, часто не зацікавлений в покращенні якості продукції, він більше про прибуток піклується. А у вас як?

- Зрозуміло, вони роблять ковбаси в прискореному режимі - десять діб побули на комбінаті і все. А наші сирокопчені ковбаси практично два місяці перебувають у провадженні, як і належить за ГОСТом.

- Вони коптять два місяці?

- Ні, коптять вони три дні, а дозрівають місяць. У них настільки своєрідний смак, що не всім відразу подобається. Ми коли починали торгувати на російському ринку, то покупці спочатку обурювалися - ковбаса з запахом. Але потім приходили і говорили: «У вас була смердюча ковбаса, продайте нам її, будь ласка». Я люблю сиров'ялені, тому що я виросла на ній, у мене мама таку робила вдома.

- Домашні ковбаси робите?

- Так це і є домашня. Ми робимо ще в міхурах свинячих - як раніше в селах, окости коптимо - це масове виробництво.

- А вони довго коптять?

- солятся близько двох-трьох місяців, ми дивимося за якістю. Потім коптиться десь тиждень, потім сохнуть місяць. Процес розтягується на півроку.

- А хамон, як за кордоном, ви робите?

- Хамон - це сиров'ялене м'ясо. А ми робимо сирокопчені. Хамон повинен як мінімум дев'ять місяців перебувати у виробництві. Але ж і за кордоном теж не кожен робить ці хамон, хіба що іспанці й італійці.

- Як технолог скажіть, яка ковбаса краще?

- сиров'ялені, там немає канцерогенів. Вона, можна сказати, корисна. Але все одно це солоний продукт, і він ніколи не буде дієтичним.

- Чи робите мармурові стейки, як в Америці?

- У нас немає мармурової яловичини ще. Цей напрямок тільки починає розвиватися в Білорусії.

Масаж з медом

- Що на підприємстві для робітників привабливо, крім зарплати?

- У нас дуже розвинений соціально-побутовий комплекс - У нас дуже розвинений соціально-побутовий комплекс. Почнемо з того, що у нас така їдальня, яких і ресторанів мало, дуже красиво оформлена. Дається дотація на харчування, обіди дешеві. Ми виділяємо дотацію на обід тисячу рублів, деякі примудряються укластися в ці гроші. Хто хоче щільніше поїсти, може доплатити - припустимо, взяти філе в білках куряче, яке коштує тисячу наших рублів - це півдолара.

Є свій кондитерський цех при їдальні, є свій буфет величезний, там великий асортимент страв, які можна брати в рахунок зарплати. Варто комп'ютер, який все враховує. Раз на місяць відбувається Отоварювання робочих: фарш, ковбаси, сири без торгової націнки. Такий набір продуктів близько 20 кг.

- Тобто деяким вистачає на цілий місяць?

- Навіть з родичами діляться. Потім у нас є свій медпункт, де працюють стоматолог, гінеколог, терапевт, масажист - це все безкоштовно.

- Безкоштовний масажист?

- Для своїх співробітників масаж безкоштовний, але треба попередньо записатися. Крім цього, є своя перукарня - найкраща в місті. І найкращий в місті ресторан «Королівське полювання». Поруч з ним фірмовий магазин. Своя готель є, теж вважається кращою. Тренажерний зал у нас є, теж безкоштовно для своїх. Є і своя пасіка, мед продаємо через буфет - так що можете купити.

- Дякую, я краще придбаю ковбаски, з медом у нас і у самих нормально.

***

Що нас здивувало під час знайомства з Борисівським м'ясокомбінатом, крім його виробничих потужностей і налагодженої роботи всього колективу? Перш за все вразив розмах у всьому, чим би не займався його директор - Геннадій Скитів. Як приклад - мисливське господарство, де будуються бази і готелі для потенційних клієнтів-мисливців. Без сумніву, незабаром Борисовському охотхозяйство стане одним з найпопулярніших в Європі. Але дивно і те, наскільки сучасно мислять білоруські фахівці.

У мисливському господарстві відбуватиметься не тільки відстріл тварин. Найближчим часом планується поставити в місцях годування кабанів і косуль приховані відеокамери з тим, щоб потім кадри їх трапези транслювати в інтернет. Нинішнє прагнення до природи людей, затиснутих в мегаполісах, настільки велике, що є тисячі охочих помилуватися такими картинами в режимі реального часу. Відвідати сайт мисливського господарства можна буде в будь-якому куточку світу за символічну плату - 1 долар, перерахований на певний рахунок з електронної картки.

Здивувало чарівність Геннадія Скітова, який всюди як рудушний господар супроводжував журналістів. А після того, як він запросив нас на пасіку і пригостив тільки що зібраним медом, ми остаточно розтанули від його чарівності.

Коли ж нам вирішили показати місцевий готель, то, чого там гріха таїти, ми, звиклі до відрядних життя, припускали побачити звичайні номери провінційного містечка. Однак були вражені побаченим - це сучасні апартаменти європейського рівня.

Коли готель тільки збиралися будувати, лунали голоси скептиків: хто в провінції буде жити в номерах «люкс» вартістю 100 дол.? Але як завжди Геннадій Скитів мав рацію. Сьогодні багато іноземців і навіть естрадні зірки і артисти, знімаються на «Біларусьфільмі», вважають за краще зупинятися не в Мінську, а в борисовської готелі - благо до столиці недалеко.

Ще про один дуже цікавий досвід розповів директор Борисівського м'ясокомбінату. Уряд Білорусі вводить нову систему оплати праці керівників підприємств. Тепер це буде не тільки традиційний, нехай навіть і високий, оклад. Кожен директор додатково до нього буде отримувати певний відсоток від прибутку підприємства, природно, якщо така є. Таким чином, керівник буде особисто зацікавлений у розвитку виробництва, поліпшення його ефективності. Цілком очевидно, що навіть один відсоток від прибутку величезного підприємства, такого, як Борисовський м'ясокомбінат або, припустимо, заводу з виробництва БелАЗ, зробить директора доларовим мільйонером. Але що найцікавіше, підприємство при цьому все-таки залишиться державною власністю.

Якби після здобуття Україною незалежності наші політики і парламент додумалися б до такої схеми управління заводами і заохочення їх керівників, то сьогодні український народ не пограбували б до такої міри. А підприємливі люди, наділені організаторськими здібностями, все одно б стали олігархами, але зробили б це чесно, завдяки своїм здібностям, а не ступеня наближення до влади.

Багато цікавого ми побачили в Білорусі, і багато з досвіду наших сусідів хотілося б перенести на українську землю. Альо НЕ всі. Є у нас і зауваження, про них - в моїх нотатках, поміщених поруч.

Є у нас і зауваження, про них - в моїх нотатках, поміщених поруч

Головний технолог Лариса Сергіївна Лапуса

Заступник директора про виробництву Володимир Іванович Константинов

Хочете щоб ваше життя було добре і якісно освітлена? Не знаєте, де продається найкраща світлодіодна продукція за розумними цінами? Відвідайте інтернет-магазин сучасного освітлення на сайті 5watt.com.ua і ви побачите, що саме у нас є те, що вам потрібно. Щасти вам покупки!

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Геннадій Вікторович, чи є на вашому підприємстві окремий цех для поставок продукції управління президента Білорусі?
Ви проходите перевірку успішно?
«задирки» трапляється на які види продуктів?
Яка країна СНД робить кращу ковбасу?
Вас хтось займається - керують зверху, підказують, що і як треба робити?
Міністерство не заважає працювати?
Немає відчуття бюрократичного тиску?
Мисливське господарство «Королівське полювання» - це ваша ініціатива?
Землю вам подарували?
А гроші на спорудження, на єгерів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online