Приватні охотпользователи і місцеві мисливці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мені було цікаво відвідати одне з приватних господарств і подивитися, як складаються сьогодні взаємини між сільськими жителями, які проживають на території господарства, і його засновниками. Мені було цікаво відвідати одне з приватних господарств і подивитися, як складаються сьогодні взаємини між сільськими жителями, які проживають на території господарства, і його засновниками

фото: Олександр Гришин

Мені було цікаво відвідати одне з приватних господарств і подивитися, як складаються сьогодні взаємини між сільськими жителями, які проживають на території господарства, і його засновниками - людьми, які вкладають власні кошти в охорону угідь і організацію інфраструктури.

Хотілося також подивитися, як позначилося на поголів'я кабанів і лосів минуле, майже катастрофічне за своїм впливом і на людей і на тварин літо ... Для цього я відправився в найближчий до Москви Конаковский район.

Наша колективна полювання проходила в одному з двох господарств, засновником яких є член Московського мисливського клубу «Сафарі» В'ячеслав Орєхов. В'ячеслав Федорович родом з цих місць. Тут він став мисливцем. Він не став відмовлятися від можливості разом зі своїми однодумцями взяти в оренду мисливські угіддя, хоча знав, якої напруги сил зажадає таке рішення.

В даний час орендуються господарства на правому та лівому берегах Волги. Правий берег більшою мірою обжитий людьми. Угіддя по лівому березі більше дикі, і в них регулярно спостерігаються ведмеді. Основна база для обох господарств - чотиризірковий готель «Дафна», розташований на березі Іваньківський водосховища. Якщо полювання проводиться на лівому березі, то її учасників доставляє туди катер, пришвартований біля готелю. Ми планували полювання в господарстві «Відтворення» на правому березі річки, буквально на кордоні зі столичною областю, тому катер нам не знадобився.

Ви можете здивуватися дивним, на перший погляд, назвою цього господарства. Але ваше здивування відразу зникне, як тільки ви дізнаєтеся, що рівно третина всієї площі угідь в ньому займає відтворювальний ділянку. Зрозуміло, що основна теза, який використовується противниками приватного охотпользованія, - мовляв, «приватники відразу перебивають у себе всю звірину» - в цьому випадку повністю не заможний.

На відкриття в господарство приїхали його засновники і їх друзі. Але разом з ними рівноправно як стрільців в полюванні брали участь і члени місцевого мисливського колективу. Загоничами були тільки штатні співробітники мисливського господарства. Для сільських мисливців участь в такому полюванні - своєрідна премія. Нехай ці люди не мають матеріальних можливостей, що дозволяють витрачати частину особистих коштів на підтримку чисельності мисливських тварин.

Вони цілком можуть зробити гідний внесок у спільну справу власною працею. Але якщо не можуть або не хочуть ... тоді, вибачте, полювати не будуть. Тут нікому не потрібні формальні галочки за «трудоучастіе». Місцевий мисливець повинен щороку своєю особистою працею підтверджувати право стати стрільцем на «Святі відкриття сезону».

Які ж «розцінки» на полювання для селян? Сім днів повноцінної роботи в угіддях дають можливість отримати сезонну путівку на водоплавну і борову дичину. Якщо мисливець працював десять днів, то він може полювати на зайця і включається в бригаду, на яку виписується 5-8 ліцензій на кабанів. Хто буде стріляти чергового кабана, вирішується або черговістю, яка встановлюється самими мисливцями, або жеребом.

В тому що робота в господарстві проведена дійсно велика, сумніватися не доводилося. Повністю розчищено просіки, ліквідовані завали на лісових дорогах, наведена в «боєздатність» необхідна техніка. Крім оперативної підготовки до сезону, проводиться регулярна підрублювання верболозу і осик, закладаються і підтримуються в робочому стані солонці і кабанячі годівниці. Це дуже важливо, тому що дозволяє «затримати» в невеликому за розміром господарстві «прохідного» звіра -в основному це зрілий молодняк, виганяють з місць свого народження дорослими тваринами. У цьому році дуже сухе і спекотне літо сприяло підвищенню чисельності копитних в господарствах, які, як і «Відтворення», розташовані по берегах Волги і іншим великих водойм за рахунок міграції сюди звірів з інших районів.

У цьому році дуже сухе і спекотне літо сприяло підвищенню чисельності копитних в господарствах, які, як і «Відтворення», розташовані по берегах Волги і іншим великих водойм за рахунок міграції сюди звірів з інших районів

фото: Олексій Ступін

Як же проходила охота? В'ячеслав Орєхов керував нею майстерно, керуючи і єгерями, і мисливцями. Після необхідного інструктажу з техніки безпеки загородних полювань всім стрільцям, було оголошено про неприпустимість відстрілу корів. В першу чергу стріляти потрібно було по теляті. Кожен мисливець міг стріляти тільки по одному звірові.

Відбулося два невеликих загону. У першому на стрільців було виставлено поодинці три лося. У другому з-під умілих загоничів вийшов великий бик і трійка - корова, теля, бичок. Ще два лося залишилися в загоні.

На мене в першому загоні вийшла молода корова, яка і пішла «з миром». У другому загоні, зайнявши свій номер, я побачив що йдуть строго паралельно лінії стрільців трьох лосів. Вони рухалися як привиди, абсолютно безшумно, всього в 60 метрах від мене. Загін ще не почався, і я не стріляв ...

Але ось закричали загоничі. Хвилин через двадцять з сусіднього номера прозвучала метушлива стрілянина. Здавалося, вона не залишила мені ніяких шансів. Велике ж було моє здивування, коли через деякий час з'явилася вже знайома і абсолютно неушкоджена трійка лосів. Вони поверталися і рухалися тим же шляхом. Йшли абсолютно спокійно: попереду корова, в 20 метрах за нею теля і буквально впритул до нього бик. Прямо переді мною був просвіт між рідкісними березами. Через цю прогалину і потрібно було стріляти звіра. Спочатку в ній з'явилася і трохи призупинилася лосеня. З цього моменту я був повністю готовий до пострілу. Ось-ось між берізками повинен був здатися другий звір. З великим бажанням, звичайно, я зробив би постріл по бику. Але потрібно виконувати установки організаторів. Нарешті, з'явився теля, і мушка моєї двостволки відразу зловила грудний відділ його хребта. Після пострілу лось впав і залишився на місці. Лише іноді, видаючи жалібні звуки, він піднімав з трави голову. Я навів мушку на підняту голову і припинив муки звіра.

В результаті теля виявився єдиним трофеєм нашої полювання: тричі мазали в цей день міські мисливці - власники нарізної зброї.

Ще по-світлому видобутого лося доставили на обробну майданчик. Поруч з нею був споруджений навіс зі столом і лавками, де вже готувалася юшка з видобутого напередодні кабанчика.

«Розбір польотів» був досить неупереджений для всіх, хто промахнувся. Мені ж це полювання запам'яталася насамперед її хорошою організацією і великою кількістю звіра в угіддях.

Крім загородних полювань на лосів, мисливські господарства, розташовані в Конаковском районі пропонують полювання на кабанів. Але полювати на них краще з вишок. Кабани, які звикли до численних цієї осені грибникам і їх перекличці, зовсім не бояться загоничів і вважають за краще, чи не переміщаючись, відстоюватися в міцних місцях. Звичайно, допомогти вигнати кабанів на стрільців могли б хороші лайки. Але в господарстві, де я побував, більше уваги приділяють розведенню гончих собак. А це тема вже для іншої розповіді ...

Олександр Гришин 8 січня 2012 у 00:00

Які ж «розцінки» на полювання для селян?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online