Мінфін задовольнив вимоги по монетизації субсидій

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Міністерстві фінансів відбулася зустріч представників об'єднань співвласників багатоквартирних будинків і житлово-будівельних кооперативів.

Про це йдеться у спільній заяві Міністерства фінансів і ОСББ / ЖБК опублікованому на сайті Мінфіну.

Під час зустрічі, обговорювалися подальші кроки по монетизації субсидій в Україні.

Головною темою зустрічі було запровадження механізму впровадження і визначення термінів реалізації проекту по монетизації субсидій.

В результаті дискусії всі присутні висловили підтримку ідеї монетизації пільг і субсидій і створили робочу групу, до складу якої увійшли Громадянська мережа "ОПОРА", Рада голів ОСББ, Громадська спілка "Об'єднання ЖБК, ОСББ" Вікторія "та ГО" Асоціація розвитку ОСББ і ЖБК " Сучасний будинок".

В результаті першого засідання робочої групи за участю міністра фінансів, було знайдено компромісне рішення, яке вирішує велику частину спірних питань, які озвучили представники ОСББ / ЖБК.

Зокрема, сторони домовилися, що буде вирішена проблемна ситуація з закриттям казначейських рахунків, відкритих ОСББ в 2018 році для отримання пільг та субсидій.

Крім того, до кінця лютого 2018 року буде повністю знято питання по заборгованості.

Згідно з домовленістю, борги по відшкодуванню пільг та субсидій по всіх вкладах ОСББ по 2017 рік будуть погашені на рахунки ОСББ в банках.

Також, сторони дійшли згоди, що монетизація пільг і субсидій повинна бути введена з січня 2018 року, з фактичною виплатою коштів громадянам з 1 квітня 2018 року, в разі прийняття проекту цієї постанови на засіданні уряду.

Невирішеним залишилося тільки питання про обсяг монетизації. Так, представники ОСББ наполягають на монетизації пільг і субсидій, які нараховуються на всі внески (витрати), що сплачуються громадянами в ОСББ.

Мінфін, зі свого боку, запропонував ввести монетизацію тільки субсидій (без пільг), та й то тих, які використовуються для покриття витрат на утримання будинків і споруд , Прибудинкових територій, управління багатоквартирним будинком, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

За словами Данилюка, важливо, що сторони мають принципово однакове бачення напрямку реформування системи соціального захисту.

"Важливо, що і у Мінфіну, і в ОСББ / ЖБК в даному випадку загальна мета: реальна монетизація субсидій. Ми разом шукаємо оптимальний варіант системи фінансування житлово-комунальних субсидій для нашої країни. І ми його знайшли", - зазначив міністр фінансів.

Відзначимо, що перший етап реформи всієї системи розрахунків за житлово-комунальні послуги - монетизація субсидій на рівні підприємств-представників послуг - заробив в Україні з 1 січня 2018 року.

Як повідомлялося, 26 квітня 2017 року Кабінет міністрів прийняв рішення про монетизацію суми зекономленого субсидії на оплату газу і електроенергії.

На початку листопада минулого року уряд затвердив введення з 1 січня 2018 року механізму розрахунків з теплокомуненерго за поставлені населенню в рамках субсидій послуги "живими" грошима замість клірингових операцій взаємозаліку.

В кінці січня 2018 року представники ОСББ (об'єднань співвласників багатоквартирних будинків) закликали уряд найближчим часом запустити адресну монетизацію субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для населення, а також відшкодувати заборгованість бюджету по пільгах та субсидіях за попередні періоди перед ОСББ, що має дозволити об'єднанням своєчасно і в повному обсязі оплачувати рахунки, а також інвестувати кошти в енергомодернізації будівель.

економічна правда

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online