Як відбувається успадкування вкладу в банку?

  1. Правила спадкування банківських вкладів
  2. Порядок успадкування рахунку в банку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Процедура спадкування банківських вкладів регламентована в гл Процедура спадкування банківських вкладів регламентована в гл.3 ГК РФ, при цьому дещо відрізняється від стандартного порядку отримання спадщини. Особливості отримання спадкоємцями грошових коштів полягають в додаткових правових нормативах, які слід знати зацікавленим особам. Дотримання термінів і порядку оформлення документації при спадкуванні банківських рахунків допоможе учасникам захистити свої інтереси в повному обсязі і уникнути спірних моментів.

Правила спадкування банківських вкладів

Матеріальні кошти спадкодавця переходять до претендентів на спадщину за стандартним підставах, тобто згідно із заповітом або за законом. Крім того, в разі вкладу додається ще один варіант передачі коштів спадкоємцям. Цим способом є заповідальне розпорядження, залишене власником в банківській установі.

Передача коштів згідно із законом, при відсутності заповідальне волі власника засобів, здійснюється відповідно до встановлених нормативів черг родичів. Всього існує вісім юридично обґрунтованих черг претендентів. Перша лінія спадкоємців складається з членів сім'ї вкладника, тобто дітей, подружжя і батьків. Тільки при відсутності членів сім'ї, права на придбання грошових коштів передається наступної черги. При відсутності можливих спадкоємців, депозити через певний термін надходять в розпорядження держави і вважаються відумерлою.

В юриспруденції існує право подання, коли свої вимоги про спадщину можуть заявити не власними претенденти, а в разі смерті їх прямі нащадки.

Наприклад, кошти бабусі повинні за законом успадковувати її діти. Але в разі їх смерті на момент відкриття спадщини, права переходять до онуків бабусі, вони успадковують замість померлих батьків.

Маючи на руках заповіт, спадкоємець може зіткнутися з претензіями інших зацікавлених осіб, не зазначених у документі. Існує перелік пільгових категорій спадкоємців, які мають право на обов'язкову частку в успадковане масі. До їх числа відносяться неповнолітні , Недієздатні члени сім'ї спадкодавця, а також утриманці, незалежно від наявності або ступеня споріднення.

Наприклад, у спадкодавця залишився дитина, яка навчається на денному відділенні навчального закладу. Незважаючи на отриману стипендію, такий претендент, незалежно від наявності заповідальне волі власника засобів, отримає половину від належних йому за законом коштів. У разі нерідного утриманця буде потрібно виконання умови спільного проживання на території спадкодавця більше одного року і залежність від його піклування. Досить часто статус непрацездатного нерідного утриманця присвоюється цивільному чоловікові, що знаходиться на пенсії по будь-яких підстав.

Третій спосіб, представлений заповідальним розпорядженням, оформляється в банку, не вимагає нотаріального посвідчення Третій спосіб, представлений заповідальним розпорядженням, оформляється в банку, не вимагає нотаріального посвідчення. Якщо вклад і розпорядження зроблені раніше 1.03.2002 року, то звертатися до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на дане спадок не потрібно. Пізніші розпорядження зажадають проходження стандартної процедури. Спадкування банківського осередку зажадає мати на руках свідоцтво про вступ у права. Якщо спадкоємців декілька, то їм доведеться отримувати кошти згідно пайовій розділу, встановленому нотаріусом.

Спадкування вкладів у банку часом пов'язане з відсутністю достовірної інформації про наявність та розмір вкладення. Офіційний запит в банківські організації оформляється нотаріусом. Розшук може бути доручено самим учасникам процедури або проведений співробітником нотаріату. Тільки після отримання точних відомостей формується розмір успадкованих коштів, що підлягають подальшій передачі претендентам.

На практиці зустрічаються ситуації, коли документи на вклад виявляються пізніше встановленого терміну розгляду питання. У подібному випадку спадкоємці повинні через суд продовжити термін, посилаючись на об'єктивні обставини. Позитивне судову ухвалу є обов'язковим для нотаріального виконання.

Спадкування грошових коштів неповнолітніми оформляється через їх законних представників, подальше використання внеску можливо при вирішенні органу опіки та піклування. Подружні накопичення, зроблені під час шлюбу, діляться порівну. Половину має чоловік на законних підставах, друга половина, що належить померлому, підлягає розподілу між усіма претендентами за заповітом або законом.

Дозволено отримати гроші з вкладу для організації похорону, в розмірі до 40 тис. Рублів. Для цього зацікавлена ​​особа отримує нотаріальний дозвіл, яке надається в банк.

Порядок успадкування рахунку в банку

Звернутися до нотаріуса з приводу спадщини можна протягом шести місяців з дня смерті власника коштів. Заявник повинен надати свідоцтво про смерть спадкодавця, довідку з останнього місця проживання, банківський документ на відкриття рахунку і заповіт, заповідальне розпорядження або свідоцтво родинних зв'язків.

Нотаріус встановлює коло претендентів і обов'язкових спадкоємців, після чого проводить визначення часток кожного учасника Нотаріус встановлює коло претендентів і обов'язкових спадкоємців, після чого проводить визначення часток кожного учасника. Незгода з розподілом коштів розглядається за позовною заявою до суду. Судова ухвала є підставою для остаточного нотаріального затвердження всіх спадкоємців і належної їм частки грошових коштів. Отримавши через шість місяців свідоцтво про право на спадщину, спадкоємець пред'являє його в банк як документ, що підтверджує володіння.

В даний час податок і державне мито з придбання грошових коштів не стягується. Це стосується депозитів, страхових відшкодувань, пенсій та інших неотриманих спадкодавцем за життя засобів.

Спадкування вкладів Ощадбанку дозволяє отримати компенсації за вкладами, якщо це визначено законодавством. Компенсації також видаються спадкоємцям з тих комерційних банків, які збанкрутували, але зобов'язані видати вкладникам страхове відшкодування.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online