Як отримати вклад померлого родича

  1. Правові аспекти спадкування
  2. Права і обов'язки спадкоємця банківських вкладів
  3. Як отримати вклад у спадок
  4. Особливості успадкування вкладу, оформленого до 1990 року
  5. На закінчення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коли вмирає родич, який має хоч якусь власність (дачу, машину, гараж, гроші), неминуче виникає питання про спадщину. Як ділиться майно покійного, зокрема банківські вклади? Про те, як оформити спадщину на вклад, зараз і поговоримо.

Про те, як оформити спадщину на вклад, зараз і поговоримо

Зміст статті

Правові аспекти спадкування

Відразу обмовимося: частина третя Цивільного кодексу РФ (ГК РФ), в якій йдеться про спадкування, встановлює черговість спадщини в разі, якщо немає заповіту. Останнє складається на конкретну особу (осіб), причому закон не обмежує спадкодавця у виборі цих осіб.

Простіше кажучи, ваша прабабуся може скласти заповіт, де спадкоємцем її вкладу буде вказана подруга по лавочці або працівник соцслужби, до якого самотньо живе старенька прив'язалася всією душею.

Якщо ж спадкування здійснюється за законом, вам потрібно пам'ятати, що відповідно до ЦК РФ існує цілих 8 черг спадкоємців - від дітей, подружжя і батьків (спадкоємці 1-ї черги) до непрацездатних утриманців померлого (спадкоємці 8-ї черги).

Настільки складні випадки ми розглядати не будемо, лише підкреслимо, що якщо покійний родич заповів вам конкретне майно, наприклад, дачу, то на інше майно ви будете мати право лише в порядку черговості.

Наприклад, ваш дідусь склав заповіт, в якому назвав вас спадкоємцем, які отримують право власності на гараж після дідової смерті, але ні словом не згадав у заповіті про свій внесок (умовно, «Ветеран-55» в Госсоцбанке на суму 105 тис. Рублів). В такому випадку право на витребування вкладу після смерті дідуся отримає його дружина (ваша бабуся), син (ваш батько) і / або дочка (ваша мама).

Але навіть тут не все так просто: згідно з п. 1 ст. 1149 ЦК України, «неповнолітні або непрацездатні діти спадкодавця, його непрацездатні дружина і батьки, а також непрацездатні утриманці спадкодавця, що підлягають покликанням до спадкоємства на підставі пунктів 1 і 2 статті 1148 цього Кодексу, успадковують незалежно від змісту заповіту не менше половини частки, яка належала б кожному з них при спадкуванні за законом ».

Так що якщо серед претендентів на спадщину вашого покійного родича є неповнолітні або непрацездатні особи, велика ймовірність, що вам доведеться йти до юрисконсульта, щоб розібратися, на яку саме частку спадщини покійного родича вам можна претендувати.

І ще кілька важливих для спадкоємця моментів, прописаних в законодавстві:

- днем ​​відкриття спадщини за законом є день смерті громадянина (день офіційного визнання його померлим) - п.1 ст. 1114 ЦК РФ;

- місцем відкриття спадщини - останнє місце проживання спадкодавця (ст. 1115 ЦК РФ);

- банківський вклад, зроблений під час спільного проживання подружжя від імені одного з них, є спільною сумісною власністю подружжя і ділиться між чоловіком померлого і іншими спадкоємцями;

- "не успадковують ні за законом, ні за заповітом громадяни, які своїми умисними протиправними діями, спрямованими проти спадкодавця, кого-небудь з його спадкоємців або проти здійснення останньої волі спадкодавця, вираженої в заповіті, сприяли або намагалися сприяти покликанням їх самих або інших осіб до спадкоємства або сприяли або намагалися сприяти збільшенню належної їм або іншим особам частки спадщини, якщо ці обставини підтверджені в судовому порядку »(ст. 1117 ЦК РФ).

Такі громадяни називаються негідними спадкоємцями і не мають права претендувати на спадщину. До речі, в заповіті спадкодавець може не тільки вказати спадкоємців, а й відмовити в правах спадкування будь-якій особі (наприклад, рідного сина, з яким крупно посварився незадовго до складання заповіту).

Що стосується спадкоємців, що мають таке право, то вони можуть розраховувати на грошові кошти спадкодавця, розміщені на його банківських рахунках і депозитах. Розглянемо специфіку спадкування такого майна і з'ясуємо, як вступити в права спадкоємця банківського вкладу свого покійного родича.

Права і обов'язки спадкоємця банківських вкладів

Найголовніше: без юрисконсульта вам в цьому питанні навряд чи обійтися. Так, в деяких випадках спадкоємці можуть зняти з вкладу покійного родича на його похорон до 200 МРОТ без всякого постанови нотаріуса. Рекомендуємо обов'язково проконсультуватися, щоб підстрахувати себе від можливих «розборок» з іншими претендентами на спадщину (а краще зробити це всім разом і полюбовно).

В даний час родичі покійного можуть вступити в права спадкування внеском як за законом (в порядку черговості), так і згідно із заповітом або заповідальним розпорядженням, оформленому в банку (ст. 1128 ЦК України). Якщо розпорядження було оформлено в банку після вступу в силу частини III ДК РФ (до 01.03.2002), вам доведеться оформити у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину.

Якщо ваш покійний родич залишив заповіт (цей документ складається тільки в письмовому вигляді, засвідчується нотаріусом або іншою особою, визначеною законом - таким може бути, наприклад, головний лікар лікарні, в якому лікувався покійний), зверніться з цим документом до нотаріуса і напишіть заяву про прийняття спадщини.

Якщо заповіту немає, для визначення точного кола спадкоємців потрібен час. У будь-якому випадку закон дає всім можливим спадкоємцям 6 місяців - тільки після закінчення цього терміну спадок може бути передано у володіння родичу. Відзначимо, що платити податок на майно, отримане в порядку спадкування від родича, згідно із законом не потрібно.

Але як бути, якщо ви дізналися про існування майна для спадщини (того ж банківського вкладу), коли ці 6 місяців давним-давно минули або не могли скористатися своїм правом, наприклад через хворобу або через те, що довго не могли приїхати в країну , де вам залишили спадщину (скажімо, банківський вклад в Швейцарії)? На цей випадок закон передбачив процедуру для поновлення строку, протягом якого можна оформити спадщину на депозит покійного родича.

Як отримати вклад у спадок

По-перше, вам потрібно переконатися, що померлий родич оформив заповідальне розпорядження в банку, де розміщений депозит. Тому ви як претендент на спадщину повинні в першу чергу звернутися в банк, в якому ваш покійний родич мав депозитний рахунок.

На підтвердження існування вкладу родича в цьому банку вам потрібно пред'явити ощадну книжку покійного або договір вкладу, складений на його ім'я, або будь-який інший документ, виданий банком померлому власникові рахунку (наприклад, банківську карту).

По-друге, вам необхідно підтвердити своє право на отримання у спадщину цього депозиту. Якщо у покійного крім вас багато родичів тієї ж черговості, а заповіту або заповідального розпорядження немає, вам доведеться звернутися до юрисконсульта, щоб розібратися, яку частку вкладу ви можете отримати. Одночасно співробітники банку проводять перевірку:

- всіх спадкоємців, які звернулися за вкладом покійного, на предмет законності їх вимог;

- боргів перед банками як у померлого вкладника, так і у спадкоємця (спадкоємців). Якщо борги є, а спадкоємцем визнані ви, вам доведеться їх сплатити: за законом спадкування підлягає не тільки майно померлого, але і його борги (включаючи банківські кредити);

- інших претендентів на спадкування вкладу.

Після закінчення всіх цих перевірок, банк передає інформацію в нотаріальну контору за місцем реєстрації вашого померлого родича. Пам'ятайте: скористатися успадкованими грошима ви зможете не раніше, ніж через півроку після відкриття спадщини.

Особливості успадкування вкладу, оформленого до 1990 року

В цьому випадку ви, на жаль, отримаєте лише компенсацію в триразовому розмірі від суми залишку за станом на червень 1991 року. Причому навіть цю суму, скромну за теперішніх часів, можна отримати при дотриманні наступних жорстких умов:

По-перше, ваш родич - власник «радянського» вкладу повинен був народитися до 01.01.1945.

По-друге, внесок повинен був бути розміщений тільки в Ощадбанку (бо до 1990 року це був єдиний банк, який працював з грошима фізичних осіб).

Якщо ви як спадкоємець знали про такий внесок, але не знаєте, скільки грошей лежало на цьому рахунку, зверніться до нотаріуса: він зробить запит по всіх рахунках і банкам, включаючи іноземні. Отримавши відповідь на цей запит, дійте за схемою, наведеною для звичайних вкладів.

На закінчення

Щоб не тільки отримати спадок, а й примножити його, читайте наш матеріал про те, як заробити перший мільйон доларів !

Як ділиться майно покійного, зокрема банківські вклади?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online