Військова іпотека - як отримати, НІС, житло для військовослужбовців

  1. Переваги військової іпотеки
  2. Хто має право на вступ в НІС
  3. механізм реєстрації
  4. Отримання свідоцтва ЦЖЗ
  5. Вибір банку і ринку нерухомості
  6. Збір документів для подачі в банк

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До недавнього часу, військовослужбовці Російської Федерації отримували житло через натуральну форму житлового забезпечення. Військові були змушені проходити тривалу бюрократичну процедуру, а потім роками проводити в очікуванні ключів від квартир. Згодом, подібний підхід привів до утворення «кілометрових» черг, скарг, і як наслідок масового невдоволення поточною політикою Міноборони. Державі в терміновому порядку потрібно ліквідувати житлове питання.

Рішенням проблеми виступила розробка концептуально нової, фінансової форми житлового забезпечення військовослужбовців. 20 серпня 2004 року, Президент Російської Федерації В. В. Путін підписав федеральний закон № 117 «Про накопичувально-іпотечній системі». 117 ФЗ набув чинності 01.01.2005 і дозволив службовцям купувати нерухомість за рахунок коштів Міноборони, шляхом залучення цільового житлової позики «ЦЖЗ». Додатково була передбачена можливість скористатися пільговим державним кредитом за програмою «Військова Іпотека», максимальна сума якого була куди більше, ніж у іпотечних цивільних аналогів.

Функціонал накопичувально-іпотечної системи, в найпростішому його вигляді, являє собою передачу фінансів військовослужбовцю. З моменту вступу в НІС, на іменний рахунок учасника щорічно перераховується фіксована грошова сума - «накопичувальний внесок». Згодом, гроші використовуються для сплати початкового внеску при покупці квартири, а далі йдуть на повне або часткове погашення військової іпотеки.

При цьому накопичувальний внесок підлягає щорічній індексації на рівень інфляції, а його розмір не може бути нижче, ніж встановлений роком раніше. Для прикладу, накопичувальний внесок в 2017 році становив 260 141 руб. У січні 2018, сума була проіндексована і досягла позначки в 268 465,6 руб.

Переваги військової іпотеки

Порівнюючи фінансову (НІС) і натуральну форму житлового забезпечення військовослужбовців, можна виділити основні переваги першої:

  1. Терміни. НІС, вкупі з воєнною іпотекою, дозволяє військовослужбовцю уникнути довгострокових очікувань і придбати квартиру вже через 3 роки участі в системі.
  2. Можливість вибору. Учасники отримують доступ до первинного та вторинного ринку нерухомості, аж до покупки таунхауса або будинку разом із земельною ділянкою. Відсутні регіональні обмеження, квартиру можна купити без «прив'язки» до місця проходження служби.
  3. Економія. Військовослужбовці привертають не більше 10% власних заощаджень для придбання житла. До того ж у них є можливість придбати кілька квартир одночасно.
  4. Багаторазовість. Законом передбачена можливість повторного використання військової іпотеки в разі дострокового погашення кредиту.
  5. Об'єднання. Учасники системи, які перебувають у шлюбі, мають право об'єднати накопичення, тим самим збільшуючи вартість потенційної квартири.

Окремо варто виділити материнський капітал. Сім'ї з 2 і більше дітьми можуть використовувати мат. капітал для сплати початкового внеску або дострокової виплати військової іпотеки. Подібна можливість була закладена в 117 ФЗ, проте до недавнього часу залишалася недоступною. Лише з 2017 року, деякі банки партнери ФГКУ «Росвоеніпотекі» почали практикувати використання коштів материнського капіталу (пр. Банк ЗЕНІТ).

Хто має право на вступ в НІС

Законом встановлено категорії військовослужбовців мають право стати учасникам накопичувально-іпотечної системи. До них відносяться:

  1. Військовослужбовці уклали контракт або закінчили військове училище і отримали перше офіцерське звання до 1 січня 2005. У цьому випадку є можливість стати учасником на добровільних засадах, написавши рапорт. Якщо контракт був підписаний після вступу в силу 117 ФЗ, то військові в обов'язковому порядку заносяться до реєстру учасників НІС, з правом використання військової іпотеки.
  2. Військовослужбовці, які мають звання прапорщика, мічмана або старшини, що приступили до службі з лав запасу і прослужили з 2005 року не менше 3 років.
  3. Солдати, старшини, сержанти або матроси, які після 2005 року підписали черговий контракт і виявили добровільне бажання приєднатися до державної системи.

При цьому особи, які не використали військову іпотеку і зареєстровані на добровільних засадах, можуть відмовитися від участі. Процедура вимагає подання позовної заяви в гарнізонний суд.

механізм реєстрації

Для включення до реєстру накопичувально-іпотечної системи, військовослужбовцю необхідно скласти рапорт на ім'я командира частини. Заява направляється відповідальній за НІС, який в свою чергу зобов'язаний скласти списки потенційних учасників і надати для розгляду керівництву частини. Затверджений перелік далі вирушає до реєструючого органу, а потім в ФОІВ, де військовому присвоюється реєстраційний номер.

Останнім етапом виступає відкриття іменного рахунку учасника Федеральним казенним установою «Росвоеніпотека», який курирує роботу державної системи і програми «Військова Іпотека». Відзначимо, що процедура реєстрації не повинна перевищувати встановленого законом терміну в 3 місяці, після закінчення якого військовослужбовець зобов'язаний отримати свідоцтво учасника НІС.

З моменту отримання свідоцтва, ФГКУ «Росвоеніпотека» перераховує на рахунок учасника щомісячний накопичувальний внесок, на 2018 рік становить 22 372, 1 руб. При цьому право скористатися військової іпотекою і цільовим житловим позикою (ЦЖЗ) настає через 3 роки участі в НІС.

Отримання свідоцтва ЦЖЗ

Як вже говорилося, після трьох років участі в накопичувально-іпотечній системі, військовослужбовець отримує можливість використовувати бюджетні кошти для покупки квартири. Для цього потрібно подати рапорт на ім'я командира частини про отримання права на використання цільового житлової позики. У заяві необхідно вказати потребу в поліпшенні житлових умов.

Далі папери оформляються і доводяться до учасника ФГКУ «Росвоеніпотекой». У свідоцтві міститься інформація про доступне розмірі ЦЖЗ і параметри для розрахунку військової іпотеки: сума накопичень накопичень, розмір щомісячних виплат, граничний термін позики. Згідно із законом, вся процедура повинна займати не більше 1 місяця з моменту подачі рапорту.

Термін дії свідоцтва шість місяців. Військовослужбовець отримає його через 30 днів після підписання, тому залишається всього 5 місяців на подачу заявки в банк, оформлення іпотеки та пошук житла. Документ доведеться запросити повторно, в разі закінчення терміну його дії.

Вибір банку і ринку нерухомості

Після отримання необхідних паперів від «Росвоеніпотекі», військовослужбовець може приступати до вибору житла. Почати варто з ринку нерухомості:

  1. Первинний. Дає можливість інвестувати в будівництво будинку, після укладення договору пайової участі. Варіант привабливий тим, що житло по ДДУ на порядок дешевше, а отриманий на виході результат, за ціною перевищить початкові вкладення. Однак пайове будівництво - ризикований крок.
  2. Вторинний. Купівля готового житла і квартир, раніше мають власників. Військову іпотеку часто використовують для покупки «вторічек». Проте, варто проявити особливу обережність, якщо квартира вже змінилося не 1 власника.

Як тільки обраний тип ринку, слід детально розглянути пропозиції ріелторів і будівельних компаній. Згідно із законом, військовослужбовець має право отримувати:

  1. житло в багатоквартирному будинку;
  2. котедж, відповідний встановленим нормам проживання;
  3. таунхауз або приватний будинок з земельною ділянкою;
  4. комунальну квартиру.

Важливо знати, що за першими двома типами житла більшість банків надають військову іпотеку. На таунхауз і комуналку - кількість банків різко скорочується. Список кредиторів, що пропонують вигідні умови, можна знайти в розділі «Банки» інформаційного порталу Военгарант. Відвідувачам також доступний іпотечний калькулятор, що дозволяє розрахувати розмір позики і власних коштів, необхідних для покупки квартири.

Збір документів для подачі в банк

При самостійному оформленні військової іпотеки військовослужбовцю необхідно мати при собі наступні документи:

  1. свідоцтво учасника НІС (див. вище) дає право на використання ЦЖЗ і пільгового кредиту;
  2. заява особи на виділення йому пільгової іпотеки;
  3. письмову згоду на обробку персональних даних;
  4. документ, що засвідчує особу (паспорт чоловіка або дружини не обов'язковий);
  5. нотаріально завірена згода чоловіка або дружини на покупку житла;
  6. шлюбний договір (при його наявності) і свідоцтво про шлюб;
  7. свідоцтво про народження дітей (до 14 років) або паспорт (після 14).

Після подачі документів, банк проводить процедуру перевірки і потім виносить рішення стосовно військовослужбовця. Якщо учасник відповідає вимогам і паперу в порядку, він визнається позичальником по військовій іпотеці, а на його ім'я відкривається спеціальний банківський рахунок. Цей рахунок призначений виключно для засобів цільового житлової позики - можливість зняти готівку відсутня.

Також від військовослужбовця будуть потрібні дані про ринкову вартість нерухомості, що купується. Документ складається оцінною компанією, що має дозвіл і необхідні ліцензії на даний вид діяльності. Перелік оцінювачів можна дізнатися у співробітників банку, в якому оформлялася військова іпотека.

Документи для Росреестра

Заключним етапом при покупці житла для військовослужбовців іпотеці виступає надання документів в Федеральну службу державної реєстрації. У первинні документи необхідні Росреестр входять:

  1. договір купівлі-продажу нерухомості;
  2. заставна;
  3. договір цільового житлової позики;
  4. документ, що засвідчує особу;
  5. договір про виділення військової іпотеки банком;
  6. нотаріально завірена згода чоловіка або дружини на покупку житла;
  7. шлюбний договір (при його наявності) і свідоцтво про шлюб;
  8. паспорт власника або продавця житла;
  9. нотаріально завірена згода чоловіка або дружини продавця;
  10. Угода органів опіки на продаж житла (в окремих випадках, якщо майном володіють діти до 18 років або громадяни з обмеженими можливостями);
  11. заяву військовослужбовця на реєстрацію права;
  12. заяву від власника нерухомості на реєстрацію переходу права.

У деяких випадках, Росреестр може зажадати додаткові відомості. Для уточнення повного переліку документів слід звернутися до відділення установи за місцем проведення операції.

Після реєстрації права власності, військовослужбовцю необхідно отримати виписку з ЕГРН, де буде відзначена інформація про наявність у житла подвійного обтяження (банку і держави). Виписка надається в банк, а кредитор переводить ЦЖЗ і засоби військової іпотеки на рахунок продавця нерухомості.

Заключним етапом стає відправка виписки з ЕГРН в ФГКУ «Росвоеніпотеку». До неї додається документ, що підтверджує оплату за договором і графік щомісячних платежів. Отримані казенним установою дані, служать підставою для початку грошових переказів в рахунок погашення військової іпотеки.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online