В Україні узаконили самобуди

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

8 жовтня, після опублікування в «Офіційному віснику України», вступив в силу серпневий наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №404. Цей документ значно розширив перелік об'єктів, будівель, споруд і приміщень, на будівництво яких не вимагається дозвіл, вони тепер не підлягають прийняттю в експлуатацію і не відображаються в технічній документації БТІ як самовільно зведені.

Для приватних будинків Для приватних будинків

Якщо ви на своїй ділянці зібралися завести басейн, то отримувати дозвіл на це тепер не потрібно. У будинках садибного типу, дачних та садових відтепер до самовільного будівництва не відноситься зведення тимчасових будівель і споруд незалежно від наявності фундаменту (в тому числі малих архітектурних форм для провадження підприємницької діяльності). І вже тим більше не потрібен дозвіл на зведення підпірних стін, воріт, хвірток, сходів, веранд, тамбурів, нежитлових прибудов, терас, ганків, бань, саун, хлівів, гаражів, літніх кухонь, погребів і теплиць.

Не вважається самобудом перестановка в приватному будинку санітарно-технічного обладнання в межах приміщення, установка сантехнічних та інженерних пристосувань в нежитлових приміщеннях. Наказ Мінрегіонбуду дозволив об'єднувати кухню і житлову кімнату в єдину кухню-їдальню, влаштовувати мансардні приміщення в межах простору горищ будинку (а при спільній частковій власності за згодою всіх співвласників). А також пристрій або, навпаки, закриття дверних прорізів у внутрішніх некапітальних стінах. Дозволено тепер зменшувати / збільшувати житлоплощу за рахунок демонтажу або будівництва перегородок без порушення капітальних несучих стін, несучих конструкцій та опор. Дозволило міністерство утеплювати стіни, склити балкони, лоджії, веранди, тераси (крім будинків, занесених до державного реєстру нерухомих пам'яток України). Чи вправі власник будинку міняти матеріал стін господарських будівель без збільшення розміру фундаменту і поверховості; змінювати призначення госпбудівель.

І найголовніше - вищезгаданий наказ «амністує» індивідуальні житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, побудовані до 5 серпня 1992 року. Тепер вони перестали бути самобудом.

для багатоквартирних

Дозволена і перепланування в багатоквартирних житлових будинках, але тільки якщо вона не зачіпає несучі стіни і конструкції. Наприклад, можна збільшити житлову площу за рахунок коридору або підсобних приміщень, можна об'єднати ванну і туалет. А також збільшити площу вбиральні за рахунок об'єднання ванної з нею або коридором або іншим підсобним приміщенням; демонтувати шафи, антресолі, комори; каміни і печі (без перекриття вентиляційних шахт, димоходів). Можна прибрати або, навпаки, встановити перегородки між кухнею і житловою кімнатою. І навіть прорубати або, навпаки, залежить дверні та віконні прорізи у внутрішніх некапітальних стінах.

Дозволено в багатоповерхівках тепер об'єднувати лоджії і балкони з приміщеннями за рахунок демонтажу зовнішніх стін, вікон, дверей або підвіконної частини стіни для влаштування проходу. Чи не заборонено переносити на лоджії і балкони батареї централізованого опалення; об'єднувати будь-які приміщення по вертикалі з повним або частковим демонтажем поверхових перекриттів; демонтувати перекриття або влаштування вентиляційних шахт, димоходів. Дозволили чиновники утеплювати підлоги шляхом підключення до системи централізованого опалення; демонтувати звукоізоляцію основи підлоги; будувати нові і розширювати існуючі балкони і лоджії; змінювати функціональне призначення приміщень в багатоквартирному житловому будинку.

Словом, держава дозволила робити те, що вже давно практикують наші люди, незважаючи на заборони. Хоча республіканські чиновники офіційно коментувати нововведення поки не поспішають. Зрозуміти їх можна, адже документ, відверто кажучи, сенсаційний і вельми спірний: якщо, наприклад, не потрібно узаконювати сарай або баню на своїй ділянці - це одне, а якщо в багатоквартирному будинку який-небудь не дуже розумний, але дуже діяльний власник, який рухається бажанням збільшити житлову площу, знесе і несучі стіни ?!

Залишається сподіватися, що в прагненні зробити свій побут комфортним співвітчизники будуть обачними, адже, прибравши несучу стіну, можна отримати дуже простору житлоплощу ... з видом на зоряне небо.

Ольга Котенєва

джерело: http://1k.com.ua

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online