Додаткова угода про продовження терміну дії договору

  1. Увага! Ви знаходитесь на професійному сайті зі спеціалізованим юридичним контентом. Для читання статті...
  2. Зразок додаткової угоди про продовження терміну дії договору
  3. Приклади формулювань про автоматичне продовження
  4. приклад формулювання
  5. Угода про продовження терміну дії може направити сторона договору, яка переслідує свої інтереси
  6. Додаткова угода про продовження терміну договору можуть запропонувати з недобросовісними цілями
  7. Якщо в законі є заборона, додаткову угоду про продовження терміну дії договору не допоможе продовжити...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сторона направила контрагенту додаткову угоду про продовження терміну дії договору. Які ризики несе одержувач? Розглянемо, коли угода допоможе налагодити порядок в документообіг, а коли виявиться дією недобросовісної сторони.

Увага! Ви знаходитесь на професійному сайті зі спеціалізованим юридичним контентом. Для читання статті може знадобитися реєстрація.

Навіщо юристу це стаття?

Зразок додаткової угоди про продовження терміну дії договору

Додаткова угода про продовження терміну дії договору - зручний спосіб продовжити відносини . Угода знадобиться, коли:

  • не змінюються істотні умови,
  • потрібно продовжити виконання зобов'язань.

Як правило, пролонгувати договір таким способом необхідно, коли відносини не планують на тривалий термін. Якщо сторони мають намір співпрацювати роками, доцільно прописати автоматичну пролонгацію, яка скасовується повідомленням.

Приклади формулювань про автоматичне продовження

Варіант № 1. «Якщо за 30 календарних днів до закінчення терміну дії договору жодна зі сторін письмово не заявить про його розірвання, договір вважається автоматично пролонгованим на наступний календарний рік».

Варіант № 2. «Термін дії даного договору автоматично продовжується на 12 місяців за умови, що одна із сторін заздалегідь, не менше ніж за 60 днів до закінчення терміну дії цього договору, не направить іншій стороні письмове повідомлення про припинення дії цього договору».

Законодавство не встановлює зразків угод про продовження терміну дії договору. Коли мова йде про відносини між компаніями, сторони підписують угоду в довільній формі. Головне - вказати необхідні відомості (реквізити, найменування, повноваження сторін) і зробити прив'язку до основного договору.

Головне - вказати необхідні відомості (реквізити, найменування, повноваження сторін) і зробити прив'язку до основного договору

Як правило, використовуються формулювання: «Викласти пункт про термін договору в такій редакції: угода діє до 15.07.2020». Сторони також додають фразу про те, що в іншому, що не вказано в тексті угоди, необхідно керуватися текстом договору.

приклад формулювання

«У всьому іншому, що не передбачено цим додатковою угодою, сторони керуються положеннями договору № від 22.06.2017".

Завантажити документи по темі:

Угода про продовження терміну дії може направити сторона договору, яка переслідує свої інтереси

Компанії, які пропустили строк позивної давності і не можуть стягнути борг, вдаються до різних хитрощів. Щоб продовжити дію, така компанія може скористатися тим, що документообіг устоявся. Наприклад, направити в бухгалтерію контрагента акти звірки . Якщо компанія-боржник не веде єдину систему обліку вхідної кореспонденції, такий спосіб спрацює. На суді кредитор пред'явить свіжий акт звірки.

Так, постачальник стягнув заборгованість. Суд встановив, що сторони неодноразово підписували в межах строку позовної давності акти звірки взаємних розрахунків . Також в матеріали справи заявник представив додаткову угоду, якою контрагенти продовжили термін оплати продукції. Ці дії перервали протягом терміну позовної давності ( постанову Арбітражного суду Північно-Кавказького округу від 01.04.2016 № Ф08-1262 / 2016 з справі № А25-954 / 2015 ).

Така ситуація також може виникнути в період зміни директора. Якщо колишній підпише додаткову угоду про продовження договору заднім числом або до того, як в ЕГРЮЛ з'являться дані про нове обличчя, яке має право діяти без довіреності, кредитор отримає можливість пред'явити вимогу.

Додаткова угода про продовження терміну договору можуть запропонувати з недобросовісними цілями

Закон дозволяє суб'єктам малого підприємництва викуповувати приміщення (Федеральний закон від 22.07.2008 № 159-ФЗ). Для цього необхідно дотримати процедуру. Департамент майна може ухилятися від укладення такого договору, оскільки не хоче втрачати платежі за оренду. Якщо компанія виконує вимоги закону, вона може оскаржити дії департаменту замість того, щоб підписувати угоду на новий термін.

Ще одна проблема - незаконне завищення орендної плати. Якщо орендар має право на пільгу, департамент не має права збільшувати вартість оренди в угоді про продовження терміну дії договору. Щоб оскаржити завищену ставку, необхідно направити протокол розбіжностей. Підписання додаткової угоди стане згодою на запропоновані умови, тому робити це можна.

Так, суд задовольнив позов орендодавця-суб'єкта малого підприємництва. Заявник є суб'єктом малого підприємництва, в зв'язку з чим має право на майнову підтримку. Департамент не врахував це, коли підготував проект додаткової угоди про продовження терміну дії договору. Орендодавець завищив плату за оренду. Суд встановив, що дії департаменту неправомірні. Позивач має право на пільгову ставку орендної плати ( постанову Арбітражного суду Московського округу від 27.02.2017 № Ф05-19952 / 2016 з справі № А40-34847 / 2016 ).

Якщо в законі є заборона, додаткову угоду про продовження терміну дії договору не допоможе продовжити угоду

Щоб продовжити договір оренди земельної ділянки, в більшості випадків знадобиться брати участь в торгах (ч. 1 ст. 39.3. ЗК РФ). Якщо сторони пролонгують угоду без належної процедури, зацікавлена ​​особа має право оскаржити такі дії.

Наприклад, суд визнав недійсним додаткову угоду до договору оренди лісової ділянки. Суд вказав, що збільшити термін дії договору можливо тільки за результатами проведення торгів, оскільки необхідно дотримати вимогу про дотримання публічної процедури (ст. 74 ЛК РФ). Необхідно забезпечити невизначеному колу суб'єктів підприємницької діяльності рівний доступ до участі в аукціоні з продажу права укласти договір оренди ( визначення ВС РФ від 22.03.2017 № 301-ЕС17-1278 у справі № А11-5412 / 2015 ).

Законодавець передбачає ситуації, в яких передача ділянки не вимагає торгів (ч. 2 ст. 39.3 ЗК РФ). Отримати землю можливо шляхом викупу , Якщо ділянка:

  • передається особі з метою комплексного освоєння території,
  • є місцем розташування нерухомості власника,
  • призначається для ведення сільськогосподарського виробництва та ін.

Якщо місцева адміністрація укладає додаткову угоду про продовження терміну дії договору, відмовити в наданні землі може департамент майна. В одній справі департамент вирішив, що без процедури торгів пролонгація не відповідає закону, а місцева адміністрація продовжила угоду про надання ділянки селянському фермерському господарству (далі - СФГ) за межами своїх повноважень. Представник СФГ не погодився з доводами департаменту. Він вказав, що право пролонгувати договір закріпили в його умовах. У договорі передбачили можливість надати земельні ділянки в переважному порядку після закінчення терміну дії договору, якщо орендар направить письмову заяву.

СФГ вказало на положення ЗК РФ (подп. 9 п. 2 ст. 39.3 ЗК РФ). Закон дозволяє надати без проведення торгів землю для ведення сільськогосподарського виробництва, якщо орендар не порушив законодавство при використанні такої ділянки і направив заяву про укладення договору купівлі-продажу такої земельної ділянки. В результаті суд повернув справу на новий розгляд. Перша інстанція повинна перевірити право орендаря на землю без торгів ( постанову Арбітражного суду Північно-Кавказького округу від 30.10.2017 № Ф08-7929 / 2017 по справі № А32-42640 / 2016 ).

Які ризики несе одержувач?
Навіщо юристу це стаття?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online