Новини Одеси - Одесити просять президента відновити пам'ятник архітектури - будинок Руссова

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У будинку Руссова з початку так званої реставрації сталося вже 14 пожеж / фото 048.ua

Одесити просять президента України відновити пам'ятник архітектури - будинок Руссова. Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в тексті петиції, зареєстрованої на офіційному сайті глави держави.

Читайте також В Одесі під час реставрації Воронцовського палацу виявлено стародавній амфітеатр (фото)

"Ми, громадяни України, в тому числі жителі міста Одеси, звертаємося до Вас у зв'язку з плачевним станом пам'яток архітектури Одеси - будинку Руссова (вул. Садова, 21) і будинку Лібмана (вул. Преображенська, 23 - кутовий будинок, впритул примикає до дому Руссова - УНІАН). Пам'ятники знаходиться в самому центрі міста, є обрамленням головній площі міста - Соборній, і, по суті, служать особою і візитною карткою Одеси. на жаль, сьогодні на цьому обличчі великі плями ганьби. ганьби для Одеси і всієї України , держави, яка прагне стати равнопра вим членом європейської спільноти, при цьому, однак, що не вміє цінувати власне культурну спадщину ", - йдеться, зокрема, у зверненні.

Далі вказується, що в будинку Руссова з 2004 року - початку так званої реставрації даної споруди - тут зафіксовано 14 пожеж, останній з яких - 30 вересня року. В результаті 80 відсотків приміщень знищено .

Автори петиції обурені байдужістю і потуранням державних органів охорони культурної спадщини та органів місцевого самоврядування.

"Волаючим прикладом порушення закону України" Про охорону культурної спадщини "нехтує навіть Міністерство культури. Досить сказати, що в Міністерстві закривають очі на звернення громадськості, в яких йдеться про помилкове найменуванні будинку Руссова в Державному реєстрі нерухомих пам'яток України. Там він названий" будинком руслових ". Ми сумніваємося, що помилка ненавмисно, якщо її не поспішають виправляти. Але найголовніше, звичайно, не це. Нас турбує фактичний стан пам'яток архітектури", - вказують підписанти.

Звертаючись до глави держави, "як до останньої інстанції і гаранту Закону", автори петиції резюмують: "Ми вимагаємо повного відновлення пам'ятників архітектури - будинку Руссова і вдома Лібмана - в їх колишньому вигляді, без масштабних змін, які можуть порушити історико-архітектурне середовище історичного ареалу. Часу на роздуми і наради немає. Ми не хочемо допустити повторення долі обрушився в липні 2016 року будівлі колишнього Одеського відділення Імператорського російського технічного товариства (відомого також, як Масонський будинок) по адр ЕСУ: вул. Князівська, 1. Своїми підписами під цією петицією, пане президенте, ми підтверджуємо, що відповідальність за долю будинку Руссова і вдома Лібмана, в тому числі, лежить і на Вас ".

Як повідомляв УНІАН, 30 вересня в центрі Одеси рятувальники ліквідували загоряння на площі 100 квадратних метрів в 4-поверховому будинку Руссова, який є пам'яткою історії та архітектури 19-го століття. Полум'ям були охоплені підвальне приміщення, перший і другий поверхи лівого крила будівлі.

2 жовтня на нараді в мерії заступник начальника Головного управління ГСЧС України в Одеській області Валерій Дьяченко заявив, що причина займання - підпал. У свою чергу мер Одеси Геннадій Труханов зіставив цю пожежу з приїздом до міста в той день колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі, назвавши це "дивним збігом обставин".

Вперше будинок Руссова грунтовно вигорів в ніч на 29 жовтня 2009 року. Тоді в будівлі вигоріли і впали всі міжповерхові перекриття і внутрішні стіни в лівому крилі, а також купол-башточка над вхідною аркою і під'їздом.

Після цього відбулося ще кілька пожеж в цій історичній споруді. Причиною їх рятувальники назвали "привнесення вогню ззовні". Іншими словами, умисний чи ненавмисний підпал, оскільки всередині довго реставрується будівлі мешкали бомжі і збиралися асоціальні елементи.

10 жовтня співробітниками комунального підприємства "Муніципальна охорона" розпочато цілодобова охорона будинку Руссова .

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online