Не бачу. Не чую. Нікому нічого не скажу.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як Уряд Москви захищає інтереси забудовника-банкрута Максима Блажко

Як Уряд Москви захищає інтереси забудовника-банкрута Максима Блажко

Скандалів і «гарячих точок», пов'язаних з будівництвом в Москві, все більше. «Точкова» забудова, вирубка зелених насаджень, протести ошуканих пайовиків і громадян, незадоволених планами уряду Москви «реновірован» цілком ще міцні будинки в старих, обжитих районах. Як не стараються влади міста показати у всіх лояльних ЗМІ, що будується світле майбутнє для тих же москвичів, просто не розуміють свого щастя, градус напруги все зростає.

Більш того - в протестах помітні якісні зміни. Громадяни організовуються, об'єднуються, звертаються до юристів, їхні протести стають все більш кваліфікованими і публічними. Навряд чи це характеризує позитивно будівельну політику московської влади і їх вміння зберігати мир і спокій в нашому місті.

Досить звернути увагу на ситуацію, яка склалася на 5 Донському проїзді, володіння 21, де структури відомого девелопера Максима Блажко з кінця 2016 року намагалися звести ЖК «ненудно HOME & SPA». Редакція НВ в квітні цього року вже писала про це. Оскільки питання не тільки не вирішене, але ще і максимально загострився, НВ повертається до теми.

На самому початку цієї історії жителі 13 малоповерхових «сталінських» корпусів, яких, не попередивши, віддали на поталу забудовнику, писали колективні скарги в усі інстанції. Справедливо вважаючи, що всілякі органи федерального і московського рівня просто зобов'язані терміново втрутитися - адже забудовник почав зводити свої хмарочоси прямо в декількох метрах від житлових будинків.

Буквально «уно моменто» півтори тисячі жителів перш затишного мікрорайону втратили інфраструктури - маршрутки, магазину, нормального під'їзду до своїх домівок. Будинки почали руйнуватися, адже прямо над ними зависли будівельні крани, весь мікрорайон здригається від гуркоту будівельної техніки. Забудовники повністю забули не тільки про те, що спочатку повинні вирішити питання з власниками, а й про дотримання мінімальних правил техніки безпеки. Головне питання, яке викликає культурний шок: хто дозволив так вчинити з власниками та наймачами квартир в центрі столиці правової соціальної держави, яким Росія є за Конституцією?

Виявляється, основний закон країни московській владі не указ. Чи не указ до такої міри, що всі звернення громадян, чиє основне право на користування власним майном і на безпечне місце існування були порушені, залишилися безрезультатними. Чи не встали грудьми на захист громадян депутати-єдинороси ніякого рівня. Чи не збудилася прокуратура. Ні голова управи, ні префект округу не вважали за потрібне захистити тих, про кого за посадою зобов'язані всіляко піклуватися. Люди, що живуть в стані стресу і реальної небезпеки, отримували нескінченні відписки з повідомленнями, що забудовникам дозволено в черговий раз відкласти вирішення питання з власниками. Так минуло вже майже два роки!

Тим часом, забудовник, що не розселивши нікого, за цей час встиг продати майже 100 неіснуючих «суперелітних» квартир, залив фундамент в котлован і збанкрутував з таким тріском, що розгортається навіть не скандал, а скандалище міжнародного рівня. Причому деякі покупці житла в ЖК «ненудно HOME & SPA» - іноземці. Сьогодні в судах - кілька справ про стягнення боргів і про банкрутство компанії Максима Блажко. Сума претензій до нього, за різними даними, вже наближається до мільярду доларів! І куди поділися гроші, отримані в якості кредиту для будівництва від ЗЕБа, а також вручення за продаж суперелітного «повітря» над будинками жителів 5 Донського, 21, теж неясно.

Віддати такі борги Блажко навряд чи зможе, та й навряд чи бажає це робити. Жителі 5 Донського відкрито говорять, що їхній мікрорайон рознесли тільки для того, щоб отримувати кредити і продавати квартири, які не будуть побудовані ніколи. А всі кошти, як думають постраждалі, виводилися в офшори. Тим більше, що в 2017 році за схожу ситуацію з невиплатою кредиту і виведенням коштів Максима Блажко вже брали під домашній арешт.

Але що ж думають з цього приводу влада Москви? Що планує зробити мер Сергій Собянін? Яку позицію займає головний московський будівельник Марат Хуснуллін? На жаль, все мовчать. Але ж про те, що розгортається грандіозна афера, жителі сигналізували багаторазово. Чому всі відповідальні за будівництво в Москві виявилася як ті три азіатські мавпи - не бачу, не чую, не скажу? І коли виникла ситуації буде дана гідна правова оцінка? Мабуть, цього довго доведеться добиватися самим жителям 5 Донського, тому що ні Бог, ні цар і ні герой не з'явилися.

Поступово втрачаючи віру в те, що зустрічі в управі, в префектурі, передача листів з проханням допомогти в Державну Думу РФ і в Мосміськдуму якось вплинуть на ситуацію, жителі 5 Донського зрозуміли, що порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих. І підійшли до справи максимально відповідально: створили ініціативні групи, сайт в Інтернеті, звернулися в ЗМІ, запросили компетентних юристів, запросили документи по інвестконтракту і т.д.

До речі, стало з'ясовуватися, скільки порушень, підтасовок і просто повного ігнорування закону на користь забудовника відбувалося при ухваленні рішення про початок будівництва.

Сьогодні жителі 5 Донського активно беруть участь в міських мітингах і масових заходах, присвячених проблемам забудови в Москві, ставлять поодинокі пікети, ініціювали слухання в Державній Думі, які 8 серпня провела фракція КПРФ. Але, як кажуть самі жителі, таким чином «крадуть їх життя», адже час, витрачений на боротьбу за свої законні права, не повернеш. Зіпсовані нерви теж. Та й не зрозуміло, хто буде відшкодовувати збитки людям, чия нерухомість різко подешевшала через свавілля чиновників мерії Москви.

Яким би не був девелопер, остаточно слово - за владою міста. Якби такого, як Блажко, жителям 5 Донской нав'язали б зверху, і не опікали б його навіть в самих непристойних ситуаціях, не сталося б такого погрому в перш затишних дворах.

Драма на 5 Донському триває. Буквально на днях, 15 серпня, проти Максима Блажко СКР порушив кримінальну справу - цього разу про невиплату зарплати будівельникам. Редакція НВ, кореспондент якої був присутній на слуханнях в Держдумі, буде продовжувати відстежувати розвиток ситуації на 5 Донському, 21.

Олег Злобін

Головне питання, яке викликає культурний шок: хто дозволив так вчинити з власниками та наймачами квартир в центрі столиці правової соціальної держави, яким Росія є за Конституцією?
Але що ж думають з цього приводу влада Москви?
Що планує зробити мер Сергій Собянін?
Яку позицію займає головний московський будівельник Марат Хуснуллін?
Чому всі відповідальні за будівництво в Москві виявилася як ті три азіатські мавпи - не бачу, не чую, не скажу?
І коли виникла ситуації буде дана гідна правова оцінка?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online