Майбутнє рубля стало похмурим на тлі нових санкцій США

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В результаті кроків Вашингтона російська економіка може опинитися в зоні турбулентності

В результаті кроків Вашингтона російська економіка може опинитися в зоні турбулентності

Нова хвиля санкцій США докотиться до Росії завтра, 22 серпня. Вступить в силу перший пакет обмежувальних заходів через нібито використання хімічної зброї в Солсбері, де були отруєні Скрипалі. Вашингтон вводить обмеження на поставки в Росію продукції подвійного призначення. Очікуються нові суворі санкції, під удар потрапить рубль - він уже котиться вниз. Можуть захитатися банки, що призведе до катаклізмів в масштабах всієї економіки. Ми розбиралися в причинах і наслідках американських санкцій.

Падіння рубля почалося 8 серпня. У цей день стало відомо, що саме пропонується в антиросійському законопроекті, написаному сенаторами від Республіканської та Демократичної партій США.

Розширюються і конкретизуються санкції в сфері енергетики: вони підуть за інвестиції в енергетичні проекти поза Росією за участю російських державних або навколодержавних компаній, якщо вартість проекту перевищує $ 250 млн, фактична заборона накладається на участь в нових нафтовидобувних проектах в Росії (їх порогова для санкцій вартість визначена в $ 1 млн).

Нові елементи персональних санкцій в тому, що повинен бути підготовлений новий список осіб, на цей раз підозрюваних в кіберзлочини, а розвідці США ставиться завдання представити доповідь про особисті статки Володимира Путіна.

Але цих новин точно було б недостатньо для того, щоб рубль відправився в піке. Найболючіші для рубля і економіки РФ в цілому санкції з нового законопроекту зовсім інші - це заборона на інвестиції в нові державні облігації (такий захід очікувалася, і вже були оцінки, за якими рубль в цьому випадку втрачає 5% курсової вартості) і заборона російським держбанкам (в тексті законопроекту вони названі: Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Россельхозбанк, Промсвязьбанк і Зовнішекономбанк) вести операції з американськими активами, що означає заборону на розрахунки в доларах.

Цей захід став щодо несподіваною, про неї заговорили лише за кілька днів до того, як текст законопроекту став відомий. Поки чітких оцінок наслідків цього заходу для банків і економіки ще немає. Загальна думка експертів, однак, зводиться до того, що ефект буде значно болючіше, ніж від заборони на інвестиції в нові випуски боргових держпаперів.

Практично тоді ж стало відомо, що 22 серпня проти Росії почне діяти ще одна група санкцій, мотивованих отруєнням Сергія і Юлії Скрипаль. Санкції вводяться відповідно до американського закону 1991 року про контроль за хімічною та біологічною зброєю.

Якщо законопроект різнопартійних сенаторів ще може бути змінений, то механізм санкцій за законом 1991 року чітко прописаний. На першому етапі (стосовно Росії він починається 22 серпня) накладаються торгово-фінансові санкції, але на ділі практично всі вони вже діють (наприклад, заборона на експорт в Росію електронного обладнання подвійного призначення був введений ще при президенті Бараку Обамі). Однак саме звістка про те, що 22 серпня починається ще один відлік санкцій, підштовхнуло рубль далі вниз.

Через три місяці почнеться другий етап. Президенту належить вибрати три з шести пропонованих законом обмежень. У меню: США виступають проти того, щоб кредити Росії надавалися міжнародними банками; заборона на кредитування Росії американськими банками (фактично вже діє); заборона на весь експорт в Росію із США; заборона на будь-який імпорт з Росії в США, крім продовольства; зниження рівня дипвідносин; заборона на авіаперевезення з США і в США російськими державними авіакомпаніями (мова може йти про «Аерофлоті», акції якого тут же впали на 8%).

Розрив в три місяці - час, за який згідно з американським законом Росія повинна надати гарантії, що не буде надалі використовувати хімічну зброю, і дати згоду на допуск міжнародних інспекторів на об'єкти, де воно, імовірно, проводиться. Але так як Росія наполягає на непричетності до отруєння Скрипаль, слід готуватися до того, що через три місяці піде посилення санкцій.

Але так як Росія наполягає на непричетності до отруєння Скрипаль, слід готуватися до того, що через три місяці піде посилення санкцій

Фото: Олексій Меринів

Курс: запобігання шкоди

Чим далі, тим виразніше стає ясно, що час, протягом якого вал санкцій постійно наростає, грає проти Росії. Тиск стає все відчутнішою, перспективи все похмурішим. Якщо ще не так давно можна було хоробрих і стверджувати, що санкції б'ють мимо цілі, економіка Росії їх практично не помічає, а імпортозаміщення, підтримане адміністративними контрсанкціямі у вигляді обмежень імпорту, зміцнює мотивацію вітчизняних товаровиробників і перетворює сільське господарство в один із драйверів зростання економіки, то тепер черговий оптимізм неабияк вивітрився.

Сьогодні на порядку денному не контрсанкціі, а пошук заходів скорочення шкоди, яку приносять санкції самої Росії. Зміна пріоритетів говорить сама за себе.

Головна біда традиційних російських контрсанкцій - їх заточенность на продовження конфронтації по можливості адекватним завданням збитків «противнику» за принципом: війна до переможного кінця. Варто було ж з самого початку, з огляду на несумірний економічний потенціал США і підтримують їх розвинених країн з одного боку і Росії - з іншого, орієнтуватися на якнайшвидше припинення санкцій протистояння.

Як? Чи не прагнути кожен раз відповідати контрсанкціямі. Хоча б щоб не допускати ситуацій, які ніяково згадувати - коли, наприклад, пропонувалося в рамках контрсанкцій заборонити імпорт ліків, що нічим, крім відвертого лобіювання інтересів вітчизняної фарміндустрії, співіснують з великою кількістю контрафакту в аптеках, ніяк не пояснити. Активно шукати, знаходити і акуратно розвивати співпрацю з тими країнами, які могли б стати криголамами режиму санкції (що, ймовірно, відбувалося, але недостатньо результативно, через те що загальний конфронтаційний раж глушив ці зусилля). Зрештою, просто не давати приводу для нових санкцій.

Але ми маємо те, що маємо. Чим уряд має намір відповідати на нові санкції? Відповідь першого віце-прем'єра, міністра фінансів Антона Силуанова: Росія, по-перше, скорочує вкладення в американські облігації; по-друге, буде переходити на розрахунки в євро, юанях, рублях і національних валютах в цілому.

Слід зауважити, що скорочення російських інвестицій в американські казначейські облігації - це не стільки відповідь на заборону американських вкладень в російський держборг, скільки превентивний захист від можливого наступного санкцій кроку Вашингтона, який може складатися в заморожуванні російських активів в США. Саме тому російські інвестиції в американські папери фактично вже максимально скорочені.

Що ж стосується торговельних розрахунків в національних валютах, то це давня пісня, на жаль, з сумним приспівом. Справа в тому, що якщо пропонувати, наприклад, нафту за рублі, то покупець буде закладатися на рублеві ризики, іншими словами, у нього з'явиться достатньо підстав, щоб домагатися знижки зі світовою ціни, так як рубль стійкістю не відрізняється. Іншими словами, така торгівля принесе очевидні економічні втрати російським продавцям.

Головне, до чого апелюють влади, - це низька інфляція, її знесилений рубль неминуче підштовхне, але не відразу. Так, Антон Силуанов вважає, що зростання інфляції може дійти до 3%, але її рівень залишиться в цільовому коридорі ЦБ.

Але і тут доречні сумніви. На прискорення інфляції в майбутньому році крім ослаблі рубля вплине зростання ставки ПДВ. Здавалося б, не варто змішувати одне з іншим. Але результат-то у вигляді зростання цін - не просто загальний, а, як кажуть шахісти, кооперативний.

Проблема в тому, що санкції деформують економічну політику. З високих трибун все, починаючи з президента Володимира Путіна, згодні з тим, що держави в нашій економіці занадто багато. Але під ударами санкцій страждають приватні компанії, як це трапилося в квітні цього року, і їм нема кому допомогти, крім держави. Умови цієї допомоги не завжди виявляються прийнятними, але факт полягає в тому, що під санкціями, як під кризою, держава не йде з економіки, а, навпаки, вимушено розширює свою економічну активність.

З іншого боку, що таке зростання ставки ПДВ? Підготовка до розширення держвидатків, тобто знову розширення госекономікі. Але як тоді бути з травневим указом, заради якого виросла ставка ПДВ? Так, його завдання не наважуються без активної ролі держави. Але міру можна втрачати. А втратити легко, про що свідчать сумнозвісні пропозиції Андрія Білоусова, помічника президента Путіна, про створення механізму відбирання на користь держави 500 млрд рублів у металургів, хіміків і нафтохіміків.

Ці пропозиції Білоусова можна трактувати і як контрсанкціонную міру - поповнення бюджету може стати в нагоді ще до того, як президент почне запитувати виконання травневого указу, до цього можуть підштовхнути санкції. Але як мета не виправдовує будь-які засоби, так і не всяке поповнення бюджету прийнятно. Пропозиції Білоусова - це приклад того, як, якщо втратити міру, контрсанкціі стають небезпечнішими самих санкцій.

рублеве вимір

А тепер повернемося до рубля. За серпень він вже схуд на 10%. Є експерти, які вважають, що «дно» знайдено, адже рубль вже зумів від нього відштовхнутися. Сама згадка «дна», проте, навіває стільки сумних і одночасно смішних асоціацій, що стає непереконливим.

Більше переконує досвід. Валютних бур ми пережили чимало. З чим порівняти нинішню?

Є версія Наталії Орлової, головного економіста Альфа-банку. Вона згадує кінець 2014 - початок 2015 року. Тоді за місяць після 21 листопада 2014 роки (ЦБ за 10 днів до цього скасував валютний коридор, відпускаючи рубль у вільне плавання) рубль впав до долара на 74%. Так ось, нічого подібного, впевнена Орлова, зараз не відбудеться. Тоді головними причинами такого різкого падіння рубля став старт вільного рублевого плавання, до чого ринок пристосовувався, і внутрішні передумови у вигляді попередньої м'якої політики ЦБ. Тепер цих передумов немає, а санкції були і тоді.

Версія хороша, але потребує уточнень. По-перше, тиск санкцій зараз набагато вище, ніж в 2014 році. По-друге, під санкціями можуть, як ми бачили, опинитися доларові розрахунки найбільших російських банків. Якщо цей удар качне їх, вся економіка може опинитися в зоні турбулентності, що не може не надати додаткового впливу на рубль.

Висновок: до семидесятивідсоткового ослаблення рубля справа, швидше за все, не дійде, але і десятивідсоткове «дно» не повинно притупляти пильність. Ослаблення рубля може продовжитися - адже нові санкції ще не введені, все ще тільки починається.

А що ж фінансова влада? Строго кажучи, ЦБ і Мінфін вже підтримують рубль: вони, як це було і в квітні, ввели мораторій на покупку валюти в резерви Мінфіну. Тестовий рівень, як вважають багато ринкові аналітики, - це зниження рубля до 70-71 рубля за долар. Тоді можна чекати більш рішучих дій по курсової підтримки.

Яких саме? Антон Силуанов запевнив, що за банківські валютні заощадження громадянам турбуватися не варто. А ось з доларовими розрахунками з валютних карток, випущених банками, відлучають від долара (якщо, звичайно, відлучення відбудеться), можуть виникнути проблеми.

Підстав для паніки немає, але розслаблятися зовсім не на часі.

З досьє «МК»: Санкції США проти Росії в 2018 році і наслідки

26 січня. Персональні санкції проти більше 20 чиновників і бізнесменів (включаючи представників ЛНР і ДНР), а також проти 21 компанії. Явних змін не відбулося.

30 січня. Персональні санкції проти 210 чиновників і керівників держкомпаній, а також 96 бізнесменів. Курс долара за тиждень виріс з 55 до 58 рублів.

2 березня. Всі санкції продовжені на рік. Явних змін не відбулося.

15 березня. Персональні санкції проти 19 чоловік, 5 відомств і компаній. Явних змін не відбулося

6 квітня. Персональні санкції проти 26 чоловік і декількох великих компаній (включаючи закордонні "дочки"). Курс долара виріс з 57 до 62 рублів, акції потрапили під санкції компаній подешевшали на 10-50%.

11 червня. Персональні санкції проти 3 приватних осіб і декількох державних і приватних компаній. Явних змін не відбулося.

8 серпня. Конгрес і держдеп анонсували новий список секторальних і персональних санкцій.Курс долара за три дні виріс з 63 до 68 рублів.

14 серпня. Конгрес опублікував законопроект нових секторальних санкцій. Курс долара за день виріс з 66 до 67 рублів.

Микола Вардуль

За матеріалами: "Московський комсомолець"

Як?
Чим уряд має намір відповідати на нові санкції?
З іншого боку, що таке зростання ставки ПДВ?
Але як тоді бути з травневим указом, заради якого виросла ставка ПДВ?
З чим порівняти нинішню?
А що ж фінансова влада?
Яких саме?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online