Яка температура повинна бути в квартирі: норма, оптимальна, комфортна, мінімальна, яка повинна бути, в будинку, комантная, акт заміру, нормативи, скільки градусів, в кутовий, вимір

  1. Середні показники
  2. Чим небезпечні висока і низька температура в приміщенні
  3. Жарко не означає добре
  4. Холодно теж не айс
  5. Від чого залежить температура в житловому приміщенні
  6. Міняємо на свій розсуд
  7. міряємо правильно
  8. вивчаємо норми
  9. Жилі приміщення
  10. кухня
  11. туалет
  12. Ванна, суміщений санвузол
  13. комори
  14. Загальна картина

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Комфортно жити не заборониш. Хочеться багатьом, але не у всіх виходить. Справа не в зручній плануванні, наявності хороших меблів, великої площі. Найчастіше відчуття комфорту залежить від мікроклімату в приміщенні. Яка норма температури в квартирі встановлена ​​нормативними документами? Яка температура повинна бути в квартирі з точки зору комфорту? Як її можна виміряти і відрегулювати? Такі питання часто задають собі власники квадратних метрів в багатоповерхових будинках.

Такі питання часто задають собі власники квадратних метрів в багатоповерхових будинках

Середні показники

У розмовах нерідко зустрічається цифра + 18oC. Що це за цифра, звідки вона взялася, і всюди вона однакова? У ГОСТ Р 51617-2000 і СанПіН 2.1.2.2645-10 чітко визначені яка повинна бути вологість і температура повітря в приміщеннях в різні пори року.

2645-10 чітко визначені яка повинна бути вологість і температура повітря в приміщеннях в різні пори року

Кімнатна температура + 18oC - дуже усереднений показник. Всі люди різні.

У республіці Білорусь встановлено свої норми на рівень тепла в будинку.

Говорити про якусь усереднену цифру не зовсім коректно і правильно. Ця температура далека від комфортної для більшості людей, що проживають в багатоквартирної забудови.

Якщо розглядати кожного індивідуума окремо, то одному навесні хочеться включити обігрівач, а іншому морозної взимку для створення необхідного рівня тепла потрібно кватирку відкрити.

Чим небезпечні висока і низька температура в приміщенні

Людський організм погано переносить крайні значення будь-яких параметрів, будь то тиск і вологість повітря, наявності в ньому кисню, його чистота. Повною мірою це відноситься і до температури. Надмірне підвищення або зниження кімнатної температури вкрай погано переносяться маленькими дітьми і людьми похилого віку.

Жарко не означає добре

Висока температура в будинку часто призводить до зменшення вологості повітря в приміщенні, що несприятливо позначається на здоров'я людини:

  • сприяє розвитку хвороботворних мікробів і забезпечує їх поширення;
  • призводить до висихання слизової поверхні носоглотки і підвищення ймовірності проникненню мікробів в організм;
  • видаляється волога з кровоносної системи, з-за чого відбувається згущення крові, збільшується навантаження на серце, підвищується кров'яний тиск - наслідок - збільшується ризик інсульту;
  • відбувається посилене виділення поту, що порушує водний баланс організму.

сприяє розвитку хвороботворних мікробів і забезпечує їх поширення;   призводить до висихання слизової поверхні носоглотки і підвищення ймовірності проникненню мікробів в організм;   видаляється волога з кровоносної системи, з-за чого відбувається згущення крові, збільшується навантаження на серце, підвищується кров'яний тиск - наслідок - збільшується ризик інсульту;   відбувається посилене виділення поту, що порушує водний баланс організму

Холодно теж не айс

Оптимальною температурою в квартирі важко назвати ту, при якій людина починає відчувати бажання залізти під ковдру або одягнутися тепліше. Низькі цифрові показники клімату протягом тривалого часу негативно позначаються на здоров'ї і психічному стані проживають. Відбувається зайва втрата тепла, можуть бути причиною виникнення простудних, вірусних, респіраторних захворювань.

До опалювального періоду можна використовувати економічні кварцові обігрівачі. Висока температура плавлення кварцового піску дозволяє виробляти сильне нагрівання панелі.

Від чого залежить температура в житловому приміщенні

На кількісні показники температури повітря впливають такі чинники:

  • питомий коефіцієнт тепловтрат через огороджувальні конструкції (скільки тепла йде через стелю, стіни, вікна, підлогу);
  • розміщення квартири в будинку по висоті (на перших і останніх поверхах перепади температури більш значні, ніж на перебувають посередині);
  • наявність великої кількості зовнішніх стін (кутова житлоплощу);
  • якість і кількість повітрообміну;
  • температура і швидкість теплоносія в системі опалення;
  • кількість і стан радіаторів опалювальної системи.

питомий коефіцієнт тепловтрат через огороджувальні конструкції (скільки тепла йде через стелю, стіни, вікна, підлогу);   розміщення квартири в будинку по висоті (на перших і останніх поверхах перепади температури більш значні, ніж на перебувають посередині);   наявність великої кількості зовнішніх стін (кутова житлоплощу);   якість і кількість повітрообміну;   температура і швидкість теплоносія в системі опалення;   кількість і стан радіаторів опалювальної системи

На кожен з цих факторів можна впливати, домагаючись сприятливого температури повітря в квартирі.

Міняємо на свій розсуд

При відсутності індивідуального квартирного опалення або домовик котельні впливати на якісні параметри теплоносія навряд чи можливо, тому слід звернути увагу на інші фактори, що впливають на температуру.

Вибираючи квартиру для покупки, оціните її розташування з метою зниження тепловтрат в зимовий і перегріву в літній період Вибираючи квартиру для покупки, оціните її розташування з метою зниження тепловтрат в зимовий і перегріву в літній період. Встановіть вікна, що виготовляються за новими технологіями. Збільште кількість радіаторів, передбачивши установку терморегуляторів або кранів на кожному з них. Утепліть огороджувальні конструкції.

міряємо правильно

Не всі знають, як правильно заміряти температуру в житловому приміщенні. Від дотримання певного порядку виміру залежить не тільки точність вимірювання, але і можливість пред'явлення претензії до теплопостачальної організації для зниження оплати за опалення.

Обов'язкове дотримання наступних умов:

  • робите завмер температури в квартирі в похмуру погоду, так як в сонячний день відбувається додатковий нагрів повітря через вікна і будівельні конструкції;
  • перед тим як визначити температуру, забезпечте повну герметичність приміщення (закрийте вікна, двері, що ведуть в загальні коридори або сходові клітини, перевірте відсутність в них щілин);
  • проводите вимірювання температури як мінімум в двох кімнатах (за винятком однокімнатних квартир);
  • замірятися температура повинна на відстані півметра від зовнішньої стіни і на 60 см від підлоги.

У разі реєстрації показань нижче мінімальної температури встановленої нормативними документами, повідомте про це в аварійно-диспетчерську службу теплопостачальної організації. У разі нормального функціонування системи (аварії відсутні) на місце виїжджає аварійна бригада. Вона зобов'язана скласти акт виміру температури. Вимірюється температура за допомогою зареєстрованого і перевіреного приладу, що має відповідні сертифікати і документи.

Акт контролю складається мінімум в двох примірниках, один з яких залишається у власника житлової площі.

Акт контролю складається мінімум в двох примірниках, один з яких залишається у власника житлової площі

В акті зазначаються:

  • дата і час його складання;
  • адреса житлового приміщення із зазначенням його характеристик;
  • відомості, що характеризують вимірювальний прилад (марка, модель, відомості про сертифікацію та повірку);
  • зафіксовані значення температури повітря;
  • підписи учасників комісії.

Для ознайомлення зразок акта можна скачати на сайтах компаній, що управляють, житлово-будівельних кооперативів, товариств власників житла.

вивчаємо норми

Після поповнення багажу знань, прийшла пора відповісти на питання: «Які повинні бути температури повітря в різних приміщеннях квартири?»

Жилі приміщення

До житлових кімнат відносять приміщення, які використовуються для відпочинку і сну:

  • вітальні;
  • зали;
  • спальні;
  • дитячі.

Сюди можна віднести приміщення домашніх бібліотек, робочих кабінетів, кімнат з мисливськими трофеями. У більшості цих приміщень людина знаходиться або в стані спокою, або неактивних дій. У зв'язку з цим норма температури становить 18 - 20оС при оптимальній для людини - 20 - 22оС (в літній час - 20 - 28 і 22 - 25оС відповідно). У будівлях, розташованих в північних широтах, кількісний показник на 1 - 2 градуси вище.

кухня

кухня

У кімнатах приготування їжі передбачена установка великої кількості обладнання, що виділяє тепло при своїй роботі:

  • газові та електричні плити;
  • побутова техніка для приготування їжі;
  • посудомийні і пральні машини.

Для створення комфортної робочої зони передбачено розширення діапазону допустимої температури від 18 до 26 оС.

туалет

Дане приміщення не передбачає постійне або тривале перебування в ньому людей Дане приміщення не передбачає постійне або тривале перебування в ньому людей. Тому витрати тепла передбачаються набагато менші, ніж в житлових приміщеннях. Комфортні і допустимі показники можна порівняти з кухонними температурами.

Ванна, суміщений санвузол

У цьому приміщенні тіло людини контактує з водою. При цьому різко збільшується тепловіддача організму. У приміщенні встановлюється підвищена вологість. З метою попередження захворювань проживають, освіти цвілі, руйнування оздоблювальних і будівельних матеріалів, нормами передбачена більш висока температура, ніж в інших приміщеннях. Встановлено комфортна температура 24 - 26оС, допускається її зниження до 18оС.

комори

До приміщень для зберігання речей, зимових заготовок, інструменту нормативи не висуваю особливих вимог До приміщень для зберігання речей, зимових заготовок, інструменту нормативи не висуваю особливих вимог. Допускається зниження температури до 12оС. Верхній поріг допустимої температури 22оС.

Загальна картина

Для зручності і систематизації сказаного, цифрові дані занесені в таблицю. Вологість повітря і швидкість його руху безпосередньо впливає на відчуття відчувають людиною від тієї чи іншої температури. Зміна цих параметрів призводить до того, що людські відчуття температури навколишнього атмосфери можуть значно відрізнятися від вимірюваних приладами.

Норми температури для проживання

Найменування приміщень Температура повітря, ° С Відносна вологість,% Швидкість руху повітря, м / с комфорт-ва допусти-травня комфорт-ва допусти-травня комфорт-ва допусти-травня Холодний період року Житлова кімната 20-22 18-24 45-30 60 0,15 0,2 Те ж, в районах найбільш холодної п'ятиденки

(-31 ° С і нижче)

21 -23 20-24 45-30 60 0,15 0,2 Кухня 19-21 18-26 Н / Н Н / Н 0,15 0,2 Туалет 19-21 18-26 Н / Н Н / Н 0, 15 0,2 Ванна, суміщений санвузол 24-26 18-26 Н / Н Н / Н 0,15 0,2 міжквартирні коридор 18-20 16-22 45-30 60 0,15 0,2 Вестибюль, сходова клітка 16- 18 14-20 Н / Н Н / Н 0,2 0,3 Комори 16- 18 12-22 Н / Н Н / Н Н / Н Н / Н Теплий період року Житлова кімната 22-25 20-28 60-30 65 0,2 0,3

У більшості квартир двері в приміщення, за винятком ванни, туалету, комори, не зачиняються. Використовуючи табличні відомості, можна встановити яка температура повітря повинна бути в квартирі. Отримуємо, що при відносній вологості 60% і швидкості руху повітря 0,2 м / с, комфортна температура в квартирі дорівнює 21,6оС.

Кожен з нас має різні уявлення про комфорт будинку. Знання того якою має бути температура в квартирі дозволить пред'явити обгрунтовані претензії постачає організації, отримати перерахунок в межах 0,15% тарифу за кожну годину температури повітря нижче норми.

Яка норма температури в квартирі встановлена ​​нормативними документами?
Яка температура повинна бути в квартирі з точки зору комфорту?
Як її можна виміряти і відрегулювати?
Що це за цифра, звідки вона взялася, і всюди вона однакова?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online