Що робити якщо куплена машина виявилася в заставі

  1. Банк хоче реалізувати заставне авто
  2. Куплена машина виявилася в заставі у банку
  3. Вилучення автомобіля у добросовісного набувача
  4. Реєстр заставних авто
  5. Що робити якщо купив машину в заставі?
  6. Зустрічний позов про визнання добросовісним набувачем автомобіля
  7. Два напрямки в судовій практиці
  8. В яких випадках суди звертають стягнення на проданий автомобіль
  9. В яких випадках покупець може бути визнаний добросовісним набувачем
  10. І ще кілька умов, які не обов'язково, але в ідеалі повинні бути присутніми:
  11. Коли ризик покупки б / у авто мінімальний

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Привіт всім

Привіт всім! Вчора опублікував статтю про способи покупки в кредит автомобілів, загляньте, якщо не читали . Давайте сьогодні повернемося до теми і поговоримо про наболіле - покупка автомобіля, який виявився закладеним в банку під автокредит. Практика накопичується і вже зараз я можу розповісти про своє і позитивному і негативному досвіді. Тепер я знаю в цьому питанні, якщо не все, то багато що: нюанси, підводні камені, підстави задоволення і відмови.

В кінці статті я сформулюю умови, при яких Ви зможете купити підтримане транспортний засіб і уникнути звернення стягнення на нього, а так же перелічу умови, при яких купувати автомобіль не першої свіжості можна ні в якому разі.

Банк хоче реалізувати заставне авто

За яких обставин у банку з'являється намір звернути стягнення на предмет застави? Це ж просто - коли позичальник допускає систематичні прострочення погашення кредиту. Систематичні - це 2 і більше разів. На практиці, банки починають готуватися до судової суперечки коли позичальник прострочив 3 і більше платежів, причому, не обов'язково підряд.

Але, тут багато що залежить від банку. Деякі кредитні організації біжать до суду вже після 3 - 6 прострочень. Деякі тягнуть від року до двох. Тут складно сказати в чому причина. Я знайомий з регламентами по роботі з простроченням основних банків, і у всіх цих регламентах як під копірку вказані терміни: до 90 днів прострочення - досудове врегулювання, від 120 днів і вище - подача позову до суду. В реальності банки рідко дотримуються цих термінів, в Росії живемо, пора б вже звикнути.

Оформляючи автомобіль в заставу, банк переслідує одну єдину мету, яка гранично точно сформульована в пункті 1 статті 348 ГК РФ: стягнення на заставлене майно для задоволення вимог заставодержателя (кредитора) може бути звернено у разі невиконання або неналежного виконання боржником забезпеченого заставою зобов'язання.

Іншими словами, заставу - це засіб для забезпечення виконання основного зобов'язання, тобто, кредиту. Поки позичальник погашає кредит, йому нема про що турбуватися, але як тільки він допускає прострочення, і банк звертається до суду - позичальник дуже навіть реально може свій автомобіль втратити.

У випадку з автокредитом, банки в своїх позовних заявах завжди вказують два вимоги:

  1. стягнення заборгованості та
  2. звернення стягнення на предмет застави.

Рідше банки можуть вказати ще одну вимогу - про дострокове розірвання кредитного договору. Це за бажанням.

Куплена машина виявилася в заставі у банку

Якщо мова йде про сумлінному позичальника (заставодавця), який, незважаючи на прострочення, примудрився не продати свій автомобіль, в суді процедура стягнення відбувається гранично просто і зрозуміло: банк звертається з позовом, боржник або не спадає зовсім, або приходить і намагається сперечатися за сумою , і після формальної судової перепалки суд виносить очікуване рішення.

Так, я не розповідаю про визначення початкової продажної вартості застави, це окрема тема зі своїми цікавими моментами, так що виділю її в окрему статтю. Чекайте скоро.

Дещо інша картина вимальовується в разі, коли боржник встиг продати заставлене авто на користь третьої особи. Банк дізнається про це або на стадії досудової роботи, або вже в суді, коли запитує відомості про реєстрацію транспортного засобу в ГИБДД. І як тільки банку стає відомо, що власником автомобіля є не боржник, а третя особа, банк залучає власника автомобіля до участі в справі в якості відповідача.

Вилучення автомобіля у добросовісного набувача

Раніше, до 1 липня 2014 року такі суперечки вирішувалися завжди на користь банку. Власник притягувався в якості відповідача в суд, банк пред'являв до нього вимогу про звернення стягнення на предмет застави, і та суд виносив відповідне рішення. Далі в роботу включалися судові пристави, на автомобіль накладалися заборона на вчинення реєстраційних дій, а потім арешт з наступною передачею автомобіля на зберігання в банк, і завершувалася процедура продажем автомобіля з торгів.

Вилучення застави у нового власника було можливо завдяки пункту 1 статті 353 Цивільного Кодексу РФ, згідно з яким, у разі переходу права власності на заставлене майно від заставодавця до іншої особи в результаті возмездного або безоплатного відчуження цього майна або в порядку спадкування, право застави зберігає силу . Правонаступник заставодавця стає на місце заставодавця і несе всі обов'язки заставодавця, якщо угодою з заставоутримувачем не встановлено інше.

Тобто, закон прямо вказував на те, що зміна власника предмета застави не тягне за собою припинення заставних зобов'язань.

Однак, пізніше все змінилося. 21 грудня 2013 року було прийнято Федеральний закон № 367-ФЗ «Про внесення змін до частини першої Цивільного кодексу Російської Федерації та визнання такими, що втратили чинність окремих законодавчих актів (положень законодавчих актів) Російської Федерації», який вніс зміни до статті 352 ЦК України.

У новій редакції статті 352 ГК РФ (підпункт 2 пункту 1) з'явилося нове підставу припинення застави, а саме, застава припиняється, якщо заставлене майно за плату придбане особою, яка не знала і не повинна була знати, що це майно є предметом застави.

На перший погляд, все просто - людина купила автомобіль, і якщо він не знав про те, що авто знаходиться в заставі, стало бути, він є добросовісним набувачем, а договір застави вважається припиненим. Але, на практиці виявилося не все так просто і прозоро.

Важливо відзначити, що ці зміни вступили в силу з 1 липня 2014 року, відповідно, нові норми поширили свою дію тільки на ті договори купівлі-продажу, які були укладені після цієї дати. Якщо позичальник примудрився продати свою заставну машину, скажімо 30 червня 2014 року, нова норма на цей продаж ніяк не поширилася та, і в суді сперечатися за таким договором купівлі-продажу, в спробах визнати нового власника добросовісним набувачем марно.

Реєстр заставних авто

Ключове доповнення підстав припинення застави співпало ще з одним знаковим нововведенням - створенням Реєстру повідомлень про заставу рухомого майна. Реєстр створено на базі Федеральної нотаріальної палати. Передбачалося, що з 1 червня 2014 року всі банки зможуть убезпечити свої фінансові інтереси щодо закладених транспортних засобів і добровільно внести відомості про застави в цей реєстр.

Оформленням реєстрових записів займаються нотаріуси, процедура включення в нього не настільки вже й складна, а головне, добровільна. Можливо через це, відкрию Вам секрет, більше половини закладених автомобілів донині до реєстру не внесено. По всій видимості, банки не особливо поспішають захистити свої залоги від добросовісних набувачів.

Перевірка заставних авто здійснюється за вин коду (VIN) автомобіля, так, в мережі Інтернет реєстр можна знайти тут: реєстр застав .

Начебто все про теорію. Пора перейти до практики. Так, відразу скажу, зразка зустрічного позову Ви тут не знайдете. Це ювелірна робота, а не конвеєр, тому я не стану заплутувати Вас і давати якісь усереднені шаблони. В кінці статті Ви дізнаєтеся як отримати мою допомогу.

Що робити якщо купив машину в заставі?

Власник дізнається про те, що машина в заставі в той момент коли отримує повістку в суд. Як я вже писав, банк включає власника в якості відповідача в позовну заяву з вимогою звернути стягнення на транспортний засіб. Іншими словами, позов від банку вже подано до суду і власнику потрібно захищатися. А найкращий захист - це напад.

Зустрічний позов про визнання добросовісним набувачем автомобіля

Для того, щоб відбитися від банку, власник спірного автомобіля повинен підготувати і направити до суду, який розглядає справу за позовом банку, зустрічну позовну заяву про визнання себе добросовісним набувачем і про визнання договору застави припиненим.

Зустрічний позов приймається судом, оскільки без нього неможливо вирішити питання по суті - і банк і новий власник сперечаються про одне й тому самому предметі - закладеному автомобілі.

В принципі, якщо раптом Ви дізналися про наявність застави до того як банк звернувся до суду, Ви можете вийти в суд з самостійним позовною заявою про визнання добросовісним набувачем автомобіля. Але, чи потрібно це робити - я не скажу, тут все індивідуально.

Рішення у справах про заставних авто - це, звичайно, не лотерея, але в таких справах зустрічається дуже багато нюансів. Більш того, ключові моменти, критерії сумлінності та інші цеглинки з яких суд формує свою позицію - все це саме що суб'єктивна думка кожного судді, який розглядає таку справу. Норму закону я Вам наводив вище, вона проста і зрозуміла, а далі починаються фокуси.

Два напрямки в судовій практиці

Визнання добросовісним набувачем автомобіля в світі судової практики. Зараз я покажу Вам свої спостереження і ті напрацювання, які я придбав в процесі реальних «бойових дій» по цій категорії спорів. Як і в більшості випадків, суперечки щодо застав мають як позитивні, так і негативні рішення, але тим краще для нас, оскільки ми можемо сформувати більш-менш стійкі критерії, за якими вже можна буде будувати гідний захист у суді або формувати позицію для наступу.

В яких випадках суди звертають стягнення на проданий автомобіль

Випадків коли добросовісний набувач автомобіля позбавляється свого залізного коня досить багато, і цього свідчить судова практика. Випадки, коли забрали автомобіль у добросовісного набувача, який в суді був визнаний не таким вже й сумлінним, в більшості своїй пов'язані з неправильним оформленням договорів купівлі-продажу, з необачністю і недалекоглядністю покупців.

У таких випадках, коли, скажімо, угода давно відбулася, і справа перебуває в суді, вже складно що-небудь зробити, щоб допомогти власнику зберегти спірне автомобіль. Такі нюанси потрібно враховувати сильно заздалегідь - до покупки транспортного засобу.

На основі своєї практики я виділив для Вас наступні підстави, які дозволяють судам звертати стягнення на автомобілі без оглядки на сумлінність покупців:

  • договір купівлі продажу автомобіля укладений до 1 липня 2014 року;
  • автомобіль проданий по дублікату ПСТ;
  • автомобіль проданий за фальсифікованому ПТС;
  • в момент укладення договору автомобіль значився в реєстрі застав;
  • відверто занижена вартість автомобіля в договорі купівлі-продажу.

Я думаю тут великих загадок для Вас немає: ПТС на весь термін дії кредиту повинен бути переданий в банк. Якщо продавець пропонує Вам дублікат, а не оригінал ПТС, з одного боку це може означати і те, що він банально свій оригінал втратив або його зіпсував дитина, або погриз собака. З іншого ж боку, наявність дубліката може свідчити про те, що людина заклала своє авто в банк і віддав туди ПТС. Потім він звернувся в ГИБДД із заявою про втрату ПТС, і отримав дублікат. Іншими словами, побачили дублікат - тисячу разів подумайте!

Якщо ПТС виявився підробленим, новому власнику не вийде поставити автомобіль навіть на реєстраційний облік в ГИБДД, так що тут до суду може і не дійти.

Про реєстр застав і занижену вартість я думаю Вам зрозуміло. Хоча, занижена вартість далеко не завжди здатна потопити «власника», тут багато що залежить від судді.

В яких випадках покупець може бути визнаний добросовісним набувачем

І ось вони, критерії, за якими особисто мені не один раз вдавалося вирвати автомобіль з «лап» банку і визнати власника добросовісним набувачем:

  • договір купівлі-продажу укладено після 1 липня 2014 року;
  • автомобіль поставлено на облік на нового власника;
  • на дату покупки автомобіль не значився в реєстрі застав;
  • при покупці продавець передав покупцеві оригінал ПТС.

І ще кілька умов, які не обов'язково, але в ідеалі повинні бути присутніми:

  • є акт прийому-передачі автомобіля;
  • вартість автомобіля, зазначена в договорі відповідає ринковій ціні автомобіля;
  • є розписка про передачу грошей або інший документ, що підтверджує фінансові розрахунки між сторонами договору.

Підведу підсумок цієї вельми об'ємної статті.

Коли ризик покупки б / у авто мінімальний

  • Ви купуєте машину після 1 липня 2014 року;
  • у продавця на куках є оригінал ПТС;
  • автомобіль, що купується відсутня в реєстрі повідомлень про заставу рухомого майна.

Як не купити машину в заставі

  • обходьте стороною продавця, якщо він пропонує Вам дублікат ПТС;
  • завжди беріть паузу щоб самостійно перевірити автомобіль в реєстрі застав;
  • не забудьте перевірити автомобіль на порталі ГИБДД на предмет наявності обмежень і арештів.

Що загрожує продавцю заставного авто

Сам вже втомився, так що давайте коротко. Важливий аспект: що буде з позичальником, який продав закладений автомобіль без згоди банку. За традицією, у мене є 2 варіанти відповіді.

Варіант 1: Банк звернув стягнення на заставу в судовому порядку. У цьому випадку новий власник, у якого автомобіль забрали зможе звернутися до суду і стягнути з позичальника гроші, які він віддав за автомобіль. Але, грошовий борг це не настільки страшно. Гірше, що ошуканий покупець може звернутися в правоохоронні органи і застосувати шахрайство за продаж заставного авто. І така судова практика теж є.

Варіант 2: новий власник відбився від банку і машина залишилася при ньому. У цьому випадку ніяких наслідків крім грошового боргу позичальникові (заставодавцю) не загрожує.

Якщо Ви прийшли сюди в пошуках Автоюрист за заставним авто - Ви звернулися за адресою. Не важливо, в якому місті нашої неосяжної країни Ви проживаєте, Ви маєте можливість отримати мою якісну і кваліфіковану допомогу. Проект «Закони для людей» працює по всій Росії, достатньо оформити один з сертифікатів:

Проект «Закони для людей»   працює по всій Росії, достатньо оформити один з сертифікатів:

Залишилися питання - задавайте їх у коментарях. Я все читаю, і на багато питань відповідаю, правда вже не так оперативно, як пару років назад. Справ додається, як ви знаєте. Але, не впадайте у відчай, читайте мої відповіді на питання, впевнений, Ви знайдете свій випадок серед вже розібраних. На сьогодні все, видихнули. І, спасибі за увагу.





Що робити якщо купив машину в заставі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online