Чи варто оформляти дітям банківські картки і з якого віку це краще робити?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

26 липня 2016 Коментарі до запису Чи варто оформляти дітям банківські картки і з якого віку це краще робити? відключені

Згідно з результатами останнього дослідження Ipsos Comcon за першу половину 2016 р лише 5% підлітків у віці 12-15 років і 4% дітей від 7 до 11 років користуються банківськими картами. 61% батьків вважає, що заводити банківську карту підліткам варто тільки після 16 років.

У звіті Ipsos Comcon наводяться також дані про електронні гаманцях і платіжних терміналах. Платежі через термінали здійснюють 37% школярів віком від 7 до 15 років. Найактивніше ними користуються підлітки від 13 до 15 років. Найбільш поширені серед тінейджерів термінали QIWI, потім - Ощадбанку та салонів мобільного зв'язку «Зв'язковий» і «Евросеть».

Частка використовують термінали школярів знизилася в порівнянні з другою половиною 2015 року на 18% (тоді їх було 55%). Експерт Юлія Биченко з Ipsos Comcon пояснює цей факт активним перемиканням підлітків на альтернативні канали платежів. До цього призводить і скорочення термінальної мережі, і зростаюча компетентність тінейджерів щодо електронних гаманців.

Кількість використовують електронні гаманці дітей зросла за півроку з 11% до 14%. У числі найбільш популярних систем - Visa QIWI Wallet, Яндекс.Деньги, Webmoney та PayPal. Перемикатися підлітків на електронні гаманці з терміналів спонукає і поведінку батьків. За словами директора по продуктам Алли Савченко з «Яндекс.Деньги», дорослі використовують електронні платіжні системи для покупок і переводять гроші на витрати дітям. Електронні гроші зручні для оперування зі смартфонів, через комфортні для користувачів будь-якого віку додатки. Термінали ж вимагають готівки.

На думку доцента Фінансового університету Саїда Сулейманової, оформляти дитині банківську карту можна з 7 років. Раннє знайомство з цими інструментами дозволить йому швидше стати фінансово грамотним, навчитися зіставляти витрати, правильно витрачати і зберігати гроші. Батькам потрібно пояснити дитині функції банкомату , Роз'яснити поняття конфіденційності. Микита Ігнатенко з Бінбанку додає, що батьки повинні контролювати витрати, встановлюючи ліміти за операціями і отримуючи СМС-повідомлення про транзакції.

Ряд російських банків пропонує спеціальні карти для дітей. У Бинбанке карти юніора доступні з 6 років. Микита Ігнатенко пояснює, що ця карта є повноцінним платіжним інструментом, причому витрати контролюються батьками шляхом встановлення лімітів та отримання СМС про скоєних операціях. Банки зацікавлені в тому, щоб діти користувалися банківськими продуктами і розвивали свою фінансову грамотність, - стверджує Ігнатенко. Адже згодом вони стануть дорослими, продовжуючи користуватися послугами банку. А підвищення фінансової освіти клієнтів підсилює ефективність їх взаємодії з банком.

Саїда Сулейманова вважає, що з електронними гаманцями краще не поспішати, починаючи їх освоювати з 10 років. Електронні гаманці знадобляться при роботі в інтернеті. Дитині потрібно розповісти про фінансові шахраїв, пояснити, яку інформацію в інтернет викладати не можна. Олена Луценко з групи QIWI підкреслює важливість навчання дітей безпечним платежах, роз'яснення основ безпеки при роботі і спілкуванні в мережі. За словами Луценка, вони навчають молодь в соцмережах, за допомогою інтерактивних програм і на лекціях в школах і вузах.

За словами завкафедрою бізнес-консультування і психоаналізу Андрія Россохіна з ВШЕ, існують дві крайності: дозволяти дітям все і не допускати їх до фінансових інструментів і грошей до повноліття. В обох випадках у людини не формується відповідального і зрілого навички управління грішми, що може негативним чином позначитися при переході до дорослого життя. Россохин радить спочатку вчити дітей поводження з готівкою і лише потім переходити до банківських карт.

Липня 2016 Коментарі до запису Чи варто оформляти дітям банківські картки і з якого віку це краще робити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online