Ірландське питання може поховати угоду про Brexit

цею материал Доступний по-русски

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

13:17, 19 жовтня 2018

світ

+1389

Мішель Барньє застерігає, що питання кордону між Ірландією і Північною Ірландією може повністю перекреслити всі спроби домовитися про відносини між ЄС і Великобританією після Brexit.

Ілюстрація / REUTERS

Головний представник ЄС на переговорах по Brexit Мішель Барньє заявив в п'ятницю, 19 жовтня, що спірне питання кордону між Ірландією і частиною Великобританії Північною Ірландією може поховати переговори по Brexit.

"Відповідь - так", - зазначив Барньє в інтерв'ю французькій радіостанції France Inter, відповідаючи на питання журналістів, чи спричинить "ірландський питання" колапс переговорів щодо відносин між ЄС та Сполученим Королівством після Brexit, повідомляє DW .

"Я вважаю, що нам потрібно угоду. І я ще не впевнений, що ми його досягнемо", - заявив головний парламентер ЄС, додавши, що всі інші питання між Лондоном і Брюсселем "на 90 відсотків" узгоджені.

Саміт глав держав і урядів країн ЄС залишив питання про "життя після Brexit" невирішеним. Голова Європарламенту Антоніо Таяні зазначив, що прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей не зробила ніяких істотно нових компромісних пропозицій. Одночасно Мей позитивно висловилася про пропозиції Мішеля Барньє продовжити перехідний період після Brexit. Президент Європейської Ради Дональд Туск після саміту заявив про зближення позицій Лондона і Брюсселя.

Читайте також Євросоюз готовий продовжити на рік перехідний період для Brexit

Головним каменем спотикання на переговорах є питання регламентації перетину кордону на острові Ірландія після Brexit. З одного боку, Лондон зацікавлений в укладенні угоди, яке залишить кордон між Північною Ірландією (частиною Сполученого Королівства) і Республікою Ірландія (країною-членом ЄС) вільної для безперешкодного руху товарів і послуг. З іншого боку, прихильники Brexit не розуміють в чому сенс "розлучення" з ЄС, якщо з однієї з його країн-членів, а саме Ірландією, залишиться "прозорий кордон". Лондон також категорично проти прикордонного контролю між Сполученим Королівством та островом Ірландія.

Вихід Великобританії з ЄС без відповідної угоди щодо подальших відносин розглядається як потенційно катастрофічний через те, що мита і регуляторні питання можуть серйозно ускладнити торговельні відносини між Сполученим Королівством та ЄС.

Сторони планували виробити угоду в найближчі тижні, щоб країни-члени ЄС встигли ратифікувати його до кінця березня 2019 року, коли повинен відбутися вихід Великобританії з ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online