Податок на нерухомість для фізичних осіб з 2018-2019 року: калькулятор онлайн, як розрахувати, пільги

  1. Податок на гараж для фізичних осіб в 2018-2019 році
  2. Як розрахувати податок на майно
  3. Хто може не платити податок на майно
  4. Пільги по податку на майно для фізичних осіб
  5. Пільги для пенсіонерів
  6. Для багатодітних сімей
  7. Для інвалідів
  8. Зміни з 1 січня 2019 року

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З настанням 2017 року розпочався наступний етап реформування системи оподаткування. Тепер принципово змінюється підхід до розрахунку податку на майно фізичних осіб. Раніше для обчислення цього обов'язкового збору приймалася за основу інвентаризаційна вартість нерухомого майна, тепер же кадастрова.

Зміни безпосередньо торкнулися нерухомих об'єктів, які перебувають у власності громадян. Наповнення скарбниці за рахунок підвищення податкового навантаження вкрай непопулярна міра, але уряд прийняв її. З 2017 року основу обчислення податку на майно лягла кадастрова вартість, яка часто значно вище раніше використовуваної інвентаризаційної.

Зауважимо, що кадастрова вартість може відрізнятися від ринкової в більшу сторону, оскільки не є абсолютно точним показником. Перша складається з усередненої оцінки об'єкта по кадастровому району з урахуванням дати введення в експлуатацію, деяких особливостей будови. Але не береться конкретних показників, що складають ринкову оцінку, засобів, які продавець може виручити в результаті реалізації.

Законодавством встановлено, що не менше 1 разу на п'ять років кадастрова вартість повинна піддаватися уточненню, перерахунку на підставі даних незалежних оцінювачів.

Оскільки одномоментний перехід до такого підрахунку боляче вдарить по гаманцю середньостатистичної сім'ї, то прийнято рішення ввести перехідний період, протягом якого відбудеться поступове зростання податку. У відведений термін - 5 років - він буде збільшуватися на 20% в рік.

Дотримуючись букви закону, ставка збору на майно фізичних осіб в 2018 році складе 0,1%, обчислена від вартості за даними кадастру. Під обкладення їм потраплять всі житлові приміщення, а також споруди господарського призначення більше 50 кв. метрів, в разі розташування на ділянці землі під цілі будівництва, підсобного господарства і т. д.

У деяких містах податкова ставка може змінюватися в залежності від будови будь там гараж або житловий будинок, рекомендуємо точну інформацію перевірити в сервісі « Довідкова інформація про ставки і пільги з майнових податків «.

Наступні дії:

  1. Виберіть «Суб'єкт РФ».
  2. Уточніть «Муніципальне освіту».
  3. Відзначте потрібний «Вид податку».
  4. Необхідно вибрати податковий період.
  5. Натиснути кнопку знайти.
  6. Далі буде сформована таблиця, в ній натисніть по посиланню «Детальніше» та відкриється вся інформація по податковим ставкам в даному регіоні.

Далі буде сформована таблиця, в ній натисніть по посиланню «Детальніше» та відкриється вся інформація по податковим ставкам в даному регіоні

Відзначимо, що для розрахунку податку будуть застосовуватися понижуючі заходи, що дозволяють не платити за метри площі житла, що вважаються державою достатніми для проживання. Решта стане «розкішшю», що вимагає обчислення збору для поповнення бюджету.

Податок на гараж для фізичних осіб в 2018-2019 році

Будь-яке нерухоме майно громадян, в тому числі нежитлове, до якого відноситься і гараж, є об'єктом оподаткування. Ця норма закріплена в Податковому кодексі.

Сам податок належить до місцевих і його ставки визначають НК РФ і нормативні акти влади територій. Базова ставка для гаража складає 0,1% від його кадастрової вартості. Місцева влада може встановлювати свої ставки, але НК обмежує верхню планку податку. Для його розрахунку застосовується сумарна вартість всього майна:

  • 300-500 тис.рублей граничні величини будуть обмежені - 0,3%,
  • понад 500 тис.рублей - до 2%.

Відзначимо, що гаражі беруть участь в розрахунку разом з іншими об'єктами нерухомості.

Обчислюється податок один раз на рік за період з моменту виникнення права.

Наприклад, громадянин І. купив гараж 5 березня 2019 року. Податок з цього майна за 2019 рік розрахований за 10 місяців володіння.

Власник гаража також може бути і власником землі під ним. Тоді за неї вже потрібно платити земельний податок .

Термін сплати податку за гараж, яким громадянин володів протягом року, - 1 грудня наступного за ним року. Сьогодні податок на майно фізичних осіб за 2018 рік необхідно сплатити до 01.12.2019 року.

Для довідки: Пенсіонери звільнені від майнового податку на всі житлові та нежитлові об'єкти володіння. Але, якщо у пенсіонера у власності не один гараж, то звільняється від сплати податку тільки за один з них на свій розсуд. За землю під гаражем заплатити доведеться в будь-якому випадку.

Як розрахувати податок на майно

Як згадано раніше, податок слід вважати не з усією площі, а з надлишку, тобто тієї, яка перевищує норматив.

Перерахуємо, які нормативні цифри визначив законодавець:

  • для кімнати - 10 кв. метрів,
  • для квартири - 20 кв. метрів,
  • для індивідуального будинку - 50 кв. метрів

На ту різницю, яка складе в підсумку, і буде обчислюватися податок на майно фізичних осіб. Таким чином, якщо розрахунковим шляхом виявиться нуль, то платити буде не з чого.

Приклад: Розглянемо звичайну двокімнатну квартиру площею 42 кв.метрів, оцінену органом кадастру в 1,26 млн. Рублів.

  1. Розрахунковим шляхом виведемо вартість одного квадратного метра, розділивши кадастрову вартість на площу. В результаті отримаємо 30 тис. Рублів за кв. м.
  2. Потім розрахуємо площа квартири яка підлягає оподаткуванню. Віднімемо ту частину площі, яка не підлягає податку і отримаємо різницю - «надлишок»: 42-20 = 22 кв. м.
  3. Залишається помножити їх на кадастрову вартість метра площі: 22 * ​​30000 = 660 тис. Рублів. Застосувавши ставку 0,1%, знайдемо суму податку на майно = 660 рублів.

Здається, що сума не така вже й велика. Але ми взяли для розрахунку невелику квартирку в звичайному місті. Але в мегаполісі і в досить просторому житло ця сума стане в рази вище.

Додамо до цього інші об'єкти, якими може володіти сім'я (земля під дачею, гараж, автомобіль), і в підсумку сума набіжить відчутна, а для кого-то і непосильне, щоб оплатити всі податки разом. З огляду на, що в середньостатистичної сім'ї доходи становлять скромні суми, то і податковий тягар здасться дійсно непомірним.

При цьому Московський і Ленінградський регіони залишили самостійно визначати ставки податку на майно фізичних осіб.

Серед проблем нової реформи аналітики називають недостатню кількість акредитованих оцінювачів та їх компетентність, якої все більше приділяється увага при навчанні та видачу атестата. Вже зараз можна помітити, що квартира в новобудові по кадастрової вартості може виявитися дешевше, ніж в «хрущовці».

Хто може не платити податок на майно

Нижче ми розберемо приклади, коли можна не платити майновий податок.

Пільги по податку на майно для фізичних осіб

Податковий кодекс в статтях 399 і 407 визначає пільговиків зі сплати податку на майно: федеральних за категоріями та видами майна, а також регіональних.

До федеральним категоріям, повністю звільнених від сплати, відносяться:

  • інваліди груп 1 і 2, а також інваліди з дитинства та діти;
  • одержувачі пенсій за віком;
  • ветерани ВВВ;
  • особи, які мають звання Герой Радянського Союзу і Російської Федерації;
  • володарі ордена Слави трьох ступенів;
  • ліквідатори НС, що сталися на радіоактивних об'єктах: Чорнобильської АЕС, ВО «Маяк», випробувань на полігоні в Семипалатинську;
  • інші категорії військовослужбовців, а також їх сімей.

Статтею 407 НК РФ визначено, що фізичні особи не сплачують податок за споруди менше 50 кв.метрів на землях для ІЖС, городництва, садівництва і дачі.

Регіональна влада можуть своїми законодавчими актами визначати місцеві пільги. Наприклад, в Москві на певних умовах можна отримати звільнення від податку на гараж або машино-місце (це поняття введено з 2017 року).

При встановленій кадастрової вартості нерухомого об'єкту вище 300 млн. Рублів власник не може розраховувати на пільгу.

Є також умови отримання пільги, які полягають в тому, що об'єкт повинен бути у власності і не використовуватися для підприємницької діяльності.

Пільги для пенсіонерів

У 2019 особам пенсійного віку, яким призначено пенсію за законодавством РФ, звільнені від сплати податку на майно, крім дорогих об'єктів (понад 300 млн.рублів), і тільки на одну одиницю кожного виду майна. Вибрати пільговий об'єкт пенсіонер може сам. Решта ж оподатковуються за встановленою ставкою. Іншими словами, тільки одна квартира і машина у власності пенсіонера звільнена від податку на майно.

Якщо у пенсіонера, наприклад, кілька квартир, і він не представив до органу ФНС заяву про вибір об'єкта, за яким хоче отримати звільнення від податку, то для пільги приймається та, де сума податку виявиться максимальною.

Для багатодітних сімей

На федеральному рівні така пільга багатодітним сім'ям відсутня, але місцева влада на своєму рівні можуть допомогти зменшити їм суму податків на майно. Мало хто з територій вирішує застосовувати такі заходи, поки тільки Нижній Новгород, Краснодар і Новосибірськ рішенням місцевих Дум звільнили сім'ї з трьома і більше дітей від майнового податку.

Для інвалідів

Податковий кодекс визначив, що інваліди з дитинства, ВВВ, а також 1 і 2 груп звільнені від майнового податку повністю. Це федеральна норма і місцеві нормативні акти тут ролі не грають.

Винятком буде лише майно, отримане інвалідом в порядку спадкування.

Щоб дізнатися точний перелік осіб-пільговиків та об'єктів, за якими можна отримати пільгу, слід звернутися до органу ФНС за місцем знаходження майна. Подати заяву на звільнення від обчислення податку, при цьому вказати в заяві відомості про майно, по якому ви претендуєте на пільгу. Право на неї можна підтвердити відповідними документами.

Скористатися пільгою з податку на майно можна тільки з місяця, в якому право на неї настало. За попередній період податок буде розрахований і його слід внести в бюджет. Якщо ж заява надійшла значно пізніше настання права, і громадянин продовжував платити податок, то переплату йому повернуть, але тільки не більше ніж за три попередні роки.

Зміни з 1 січня 2019 року

Для того, щоб отримати податкову пільгу на майно, більше немає необхідності передавати в податкову службу документи, що підтверджують право на пільгу. Можна просто заповнити заяву про надання пільги з зазначенням реквізитів право встановлює документа.

Відео: Скільки будемо платити податок на майно в 2019 році за кадастрової вартості?

Відео: Скільки будемо платити податок на майно в 2019 році за кадастрової вартості?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online