Шлюбний контракт: як розлучається, щоб не прогадати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Шлюбний контракт це не екзотика, а перш за все угода в інтересах майнового стану подружжя Шлюбний контракт це не екзотика, а перш за все угода в інтересах майнового стану подружжя.
Як і будь-яка інша угода, він може бути через суд визнаний нікчемним, повністю або частково, однак вам необхідно передбачати можливі наслідки таких дій.
У моїй практиці зі шлюборозлучних процесів був цікавий випадок.

Подружжя благополучно розлучалися, і очікувалося, що суперечки про майно не виникне, так як у них був шлюбний контракт. У цьому контракті подружжя передбачили умови розділу певного майна - все, що оформлено у власність у кожного чоловіка, залишається у них після розлучення. Тобто, чоловік не може претендувати на заміський будинок, який був оформлений на дружину, а вона в свою чергу, на квартиру чоловіка і т.д.
Дружина після розлучення залишалася цілком заможної жінкою з заміським будинком, машиною та іншими матеріальними цінностями. Чоловікові дісталася квартира і частка в компанії.
Однак, екс-дружина вважала, що шлюбний договір порушує її права, і вона має право претендувати на частку квартири, що залишилася чоловікові. З такою вимогою вона і звернулася до суду і визнала шлюбний договір недійсним.
І ось тут почалося найцікавіше: оскільки шлюбний контракт втратив чинність, все майно подружжя автоматично стало вважатися «спільно нажитим» і підлягало поділу вже порівну.
В ході нового судового розгляду по розділу майна розкрився цікавий факт - виявилася, що екс-дружина, будучи в шлюбі, придбала підприємство Х, вартість якого дорівнювала сотням таких квартир, на частку в якій вона претендувала.
Колишній чоловік заявив в свою чергу вимога про включення підприємства дружини у спільну власність, і виділ своєї частки в ньому.
В результаті колишнє подружжя ділили вже не квартиру, а прибуткове виробництво. Колишній чоловік відсудив свою частку в підприємстві, а дружина, що цікаво, частку в квартирі екс-чоловіка так і не отримала, оскільки ринкова ціна половини квартири була не набагато вище вартості половини будинку і чоловік просто виплатив їй цю різницю.
Інший приклад з практики:
Дружина подала на розлучення, і вимагала позбавити чоловіка всього спільно нажитого майна.
На питання, чому дружина висуває такі вимоги, клієнт пояснив: «За умовами шлюбного контракту, я зобов'язався не зраджувати своїй дружині, а в разі зради все спільно нажите майно під час шлюбу дістанеться їй. Яка наївність! »Дійсно, при розлученні умови про любов і вірність дружині не допомогли. Майно було поділено у відповідність до положень Сімейного кодексу.
Подібні вимоги в шлюбному договорі не прийнятні, так як відповідно до російського законодавства обмеження правоздатності та дієздатності громадян іншими громадянами заборонено.
Отже, при складанні та опротестування шлюбного договору важливо враховувати наступне:
1. Шлюбний договір регулює лише майнові відносини між подружжям і не може містити в собі умови, які стосувалися б особистих відносин подружжя. Так, подружжя не може поставити умови, наприклад, про те, що чоловік повинен кинути курити, не відвідувати футбольні матчі, а дружина повинна бути стрункою, гаряче любити чоловіка і не дивитися на інших чоловіків і т.п. Як було сказано вище, подібні умови вважаються нікчемними, а при розгляді справи про розподіл майна шлюбні договори з подібного роду умовами, будуть визнані недійсними.
Відповідно до чинного законодавства, шлюбним договором громадянин не може бути позбавлений права на:
- звернення до суду за захистом своїх прав. Інакше ця умова буде суперечити гарантованого Конституцією РФ праву на судовий захист його прав і свобод.
- регулювання особистих немайнових відносин між подружжям;
- одержання утримання від другого з подружжя, якщо перший непрацездатний. Згідно зі статтею 89 СК РФ, подружжя зобов'язане матеріально підтримувати один одного. У разі відмови від такої підтримки при непрацездатності потребує чоловік має право на примусове стягнення аліментів;
- інші можливості, які йому надав закон.
2. Шлюбний договір не повинен містити умов, що стосуються прав і обов'язків подружжя по відношенню до їхніх дітей.
3. Забороняється умовами шлюбного договору ставити того чи іншого чоловіка надто несприятливе становище, навіть якщо той під цією умовою поставив свій підпис. Ця норма дає можливість опротестувати багато прийнятих в шлюбному договорі умови, якщо тільки суд визнає, що один з подружжя перебуває у вкрай несприятливому для себе становищі. У цій частині можна сказати що у шлюбного договору, спрямованого на захист майнових інтересів подружжя, які перебувають у шлюбі, є недолік.
Поняття «вкрай несприятливе становище» є оціночною категорією і не розкривається законодавством, а це значить що в судовій практиці допускається широке тлумачення цього поняття і відповідно «судове розсуд».

Судова практика, безумовно, визнає таким договір, за яким один з подружжя повністю позбавляється права власності на майно, нажите подружжям в період шлюбу (п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 5 листопада 1998 р N 15 «Про застосування судами законодавства при розгляді справ про розірвання шлюбу »).
У всіх інших випадках судити про вкрай несприятливому становищі можливо, тільки беручи до уваги всі обставини конкретного спору.
4. Подружжя самі вирішують, на який термін будуть укладати шлюбний договір. Вони можуть визначити конкретний термін (наприклад, 20 років), а можуть зробити його безстроковим.
5. Шлюбний контракт, згідно з вимогами законодавства, укладається у письмовій формі. Це означає, що такий документ повинен бути в текстовому вигляді і повинен бути підписаний тими особами, які здійснюють угоду, тобто подружжям.
Шлюбний договір реєструється нотаріально. При порушенні цієї умови шлюбного контракту буде визнаний судом недійсним.

6. Правове становище майна подружжя за шлюбним договором може бути:
- у спільній частковій власності;
- в роздільній власності (частках);
- в роздільній власності на деякі речі.
Все залежить від бажання самого подружжя. Тільки вони вирішують, як і хто буде розпоряджатися і користуватися власністю, яка у них знаходиться.
Шлюбний договір може бути укладений як щодо майна, яке вже є у подружжя, так і щодо майна, яке з'явиться в майбутньому.
Так, наприклад, в шлюбному контракті подружжя може визначити, що:
- машина, яку вони купили на загальні спільно нажиті гроші, буде належати їм обом. Це право спільної власності на вже існуюче майно;
- квартира, яку вони мають намір купити, буде належати на 2/3 чоловікові, а на 1/3 - дружині. Це часткова власність на майно, яке купується в майбутньому;
- дача, яку вони також збираються купити, буде власністю чоловіка - роздільна власність на майно, яке буде придбано в майбутньому.
7. Зміна або припинення шлюбного договору, так само як і його складання, відбувається за згодою сторін, в будь-який час, яке оберуть подружжя. І зміна, і припинення шлюбного договору вчиняється в тій же формі, що і його висновок, тобто письмово і нотаріально.
Зміна, припинення шлюбного договору одним з подружжя без згоди іншого не допускається.
8. Рішення про зміну і припинення шлюбного контракту може бути прийнято судом.
Суд задовольняє такий позов тільки в разі істотного порушення іншим чоловіком шлюбного договору. Таким істотним порушенням може вважатися заподіяння відповідачем позивачеві шкоди, який в значній мірі позбавляє останнього того, на що він міг би розраховувати при укладанні шлюбного договору. Збитком судом може бути визнаний і матеріальний, і моральну шкоду, завдану позивачеві.
Зміна або припинення шлюбного договору можливе також і в тому випадку, коли істотно змінюються обставини, якими керувалися подружжя при укладанні шлюбного договору. Зміна обставин визнається "істотним" для подружжя в тому випадку, коли такі обставини змінюються настільки, що цього не могли передбачити навіть самі подружжя при укладанні шлюбного договору. Наприклад, в шлюбному договорі йдеться про те, що чоловік зобов'язується продати свою дачу і на виручені кошти, до яких додадуться інші спільно накопичені кошти, купить квартиру, але ця умова здійснити неможливо, так як дача згоріла, тобто помінялися обставини, які мали місце бути на момент укладення шлюбного договору.
Зміна шлюбного контракту не тягне за собою припинення прав і обов'язків сторін за договором, як у випадках при розірванні договору.
9. Припинення шлюбного договору може наступити:
- під час існування шлюбу: за згодою сторін або за рішенням суду, яке набрало законної сили;
- при розірванні шлюбу (що буває найчастіше). Виняток, коли шлюбний договір діє після розірвання шлюбу, складають випадки, коли в шлюбному договорі подружжям передбачено інше. Прикладом може служити обов'язок по взаємному утриманню. При припиненні шлюбу письмового розірвання шлюбного контракту не потрібно, тому що він перестає діяти автоматично;
- із закінченням терміну, на який був укладений шлюбний договір. Так, наприклад, якщо шлюбний договір був укладений на 5 років і ці п'ять років пройшли з моменту укладення шлюбу, то шлюбний договір припиняє свою дію без письмової заяви про це.
Припинення або зміна шлюбного договору не тягне за собою ніяких зобов'язань з боку учасників такого договору по поверненню або виконання ними дій, які не були виконані за шлюбним контрактом.
10. Недійсність шлюбного договору. Шлюбний договір може бути визнаний недійсним лише за рішенням суду. Недійсним може бути визнаний як шлюбний договір в цілому, так і його окрема частина. При визнання шлюбного договору недійсним в якійсь одній частині інша його частина буде вважатися дійсною.
До підстав, за якими шлюбний договір може бути визнаний недійсним, відносяться всі ті ж підстави, які застосовуються при розірванні будь-якого іншого договору, так як шлюбний договір - це перш за все угода, яка укладається, змінюється і припиняється відповідно до ЦК РФ.
Саме визнання судом шлюбного договору недійсним відбувається в тому випадку, коли:
- договір укладається недієздатним громадянином.
- умови, що містяться в ньому, суперечать законодавству РФ (ст. 168 ЦК України);
- така угода суперечить основам правопорядку чи моральності (уявна чи удавана угода) (ст. 170 ЦК України);
- договір нотаріально не посвідчений;
- договір укладений з метою "прикрити" іншу угоду;
Перераховані вище договори будуть нікчемними правочинами. Крім перерахованих існують і інші угоди, які визнаються судом недійсними. Це оспорювані правочини. наприклад:
- договір укладається обмежено дієздатним громадянином;
- договір укладається громадянином в стані афекту;
- договір укладається людиною, якого ввели в оману;
- договір укладається за допомогою обману, насильства, погрози;
- умови, що містяться в договорі, ставлять одного з подружжя у вкрай несприятливе становище;
- умови, що містяться в договорі, обмежують правоздатність або дієздатність другого з подружжя.
За нікчемними правочинами термін позовної давності, тобто термін, коли одна зі сторін може звернутися до суду, становить 10 років, а по оспорімим операціях - 1 рік. В останньому випадку термін позовної давності починається з того дня, коли громадянин дізнався або повинен був дізнатися про обставини, які є підставою для визнання договору недійсним, або з моменту припинення насильства, погроз.

www.forbes.ru

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online