Україна очолить боротьбу з міжнародною економічною злочинністю

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

27 вересня 2012, 8:00 Переглядів: 27 вересня 2012, 8:00 Переглядів:   Представники зарубіжних делегацій

Представники зарубіжних делегацій. .

Вітчизняні податківці ініціюють створення спеціального форуму - органу оперативного співробітництва між службами фінансових розслідувань різних країн. Таку пропозицію іншим державам зробили українці на міжнародній конференції "Спільні зусилля компетентних органів країн Східної і Західної Європи по боротьбі з фінансовими злочинами", яка пройшла на минулому тижні в рамках міжнародного саміту податкових міліцій в Одесі. До слова, на форум з'їхалися представники 17 країн Заходу Європи (Нідерланди, Італія, Великобританія), СНД, Прибалтики та Грузії. Підготовкою основ для нормального функціонування "фінансового Інтерполу" займуться вже найближчим часом. "Робоча група повинна в найкоротші терміни напрацювати принципи та інструменти роботи такого форуму. По суті, він повинен стати свого роду фінансовим Інтерполом, який покінчить з міжнародної економічної злочинністю", зазначив начальник податкової міліції України Андрій Головач. На думку присутніх на засіданні експертів, така служба дозволить на порядок прискорити обмін інформацією між правоохоронцями різних країн.

Ще один захід, який, на думку вітчизняних податківців, допоможе не тільки швидше і ефективніше розкривати фінансові злочини, а й запобігати їх, - формування електронної бази економічних шахраїв, які сьогодні просто мігрують по СНД і Євросоюзу, застосовуючи до різних економікам одні й ті ж злочинні схеми. Електронна система, за розрахунками представників фіскальних органів, дозволить відстежувати пересування злочинців по світу і стане одним з найважливіших важелів, за допомогою якого нарешті вдасться припинити їх протиправні дії і гарантувати спільну економічну безпеку. "Для нас важливо не просто виявити злочин, коли воно вже скоєно, - говорить начальник податкової міліції Андрій Головач. - Нам необхідно визначити особи, які схильні до скоєння злочинів або готують їх, і задокументувати такі факти".

Андрій Головач, перший заступник голови податкової служби України - начальник податкової міліції, голова КРОПР.

Обидві ініціативи знайшли підтримку у європейських колег. Керівник служби податкової інформації та розслідувань податкової та митної адміністрації Нідерландів, зокрема, підкреслив, що в цих питаннях є дуже важливою обробка і аналіз даних, отриманих різними шляхами. "Злочинність не має меж. Якщо ви хочете бути ефективним в боротьбі з фінансовою злочинністю, вам необхідно співпрацювати на міжнародному рівні, обмінюватися інформацією, а також методикою і підходами в боротьбі з такими видами злочинів. Для цього необхідно створити центри оперативного майстерності, які вивчатимуть і напрацьовувати питання боротьби з фінансовою і податковою злочинністю. Тому що відмивання грошей - це серйозна проблема для всіх економік світу. Якщо такі центри будуть в усіх країнах, у нас з'явиться можливо ть ефективного протистояння економічній злочинності ", - говорить директор служби податкової інформації та розслідувань податкової та митної служби адміністрації Нідерландів Ханс ван дер Вліст.

Тим часом, проблема відтоку грошей в офшори гостро стоїть і в азіатських, і в європейських країнах. Особливо чітко вона окреслилася зараз, коли світова економіка переживає кризу. А гроші, незаконно виведені в офшори - це недоплачені податки, які могли б піти на розвиток економіки і виконання соціальних зобов'язань перед населенням, зазначив Андрій Головач. За підрахунками американського аналітичного центру "Мережа податкової юстиції", в зонах з пільговим оподаткуванням перебуває $ 21 - 32 трлн. Страждають від нелегального виведення капіталу і західні європейці. За словами начальника підрозділу технологій і протидії фінансовій злочинності Департаменту операцій Європолу Карло ван Хекелема, щорічно від несплати податку на додану вартість Євросоюз втрачає, за приблизними даними, від 100 до 150 млрд. Євро. І в боротьбі з цим явищем їм є чому повчитися в українських податківців, які дуже добре спрацювали в цьому році. "Завдяки роботі податкової міліції, в бюджет країни в цьому році було спрямовано понад 2,8 мільярда гривень, попереджено незаконного відшкодування ПДВ на суму понад 860,5 мільйонів гривень, виявлено понад 3 130 злочинів. Але ідеальна ситуація в країні настане тоді, коли в країні взагалі не буде відбуватися жодного злочину. Тому до своєї роботи ми завжди ставимося критично. У нас ще є напрямки, де необхідно попрацювати ", - зазначив Андрій Головач. Крім того, за даними прес-служби ДПСУ, в 1,3 рази від рівня 2011-го зросла добровільне відшкодування збитків. Фігуранти кримінальних справ самі повернули казначейству 316 млн. Грн. завданої шкоди та штрафних санкцій, що, згідно із законом, дає можливість уникнути кримінальної відповідальності за низку економічних злочинів.

На саміті також відбулося 14-е засідання Координаційної ради керівників органів податкових розслідувань держав - учасниць (КРОПР). Головою цієї структури по голосуванню був обраний перший заступник Голови ДПС України - начальник податкової міліції Андрій Головач. Він вважає, що факт обрання свідчить про посилення позицій нашої держави в європейській спільноті, особливо, з огляду на ту обставину, що ми лише рік тому стали повноправним членом цієї авторитетної організації. "Я вважаю своє призначення главою КСНОР великою перемогою України. Наше головування - це визнання авторитету української податкової міліції не лише в країнах пострадянського простору, а й серед провідних країн Західної Європи", - заявив Головач. З ним згодні й європейські керівники. "Ми бачимо, як податкова міліція Україна за останні роки динамічно розвивається, інтегрується в міжнародні організації Євросоюзу, які займаються питаннями боротьби з фінансовими злочинами. Ми сподіваємося, що Україна стане тим містком між службами фінансових розслідувань країн Євросоюзу і країн пострадянського простору, який об'єднає наші спільні зусилля в боротьбі з економічною злочинністю ", - сказав аналітик Європолу Карло ванн Хекеля.

До речі, Україна буде оперативно керувати органом, а виконком КРОПР буде працювати в нашій країні.

Для довідки: освічена в жовтні 1999-го року, КРОПР є органом галузевого співробітництва, що здійснює координацію діяльності компетентних відомств країн Співдружності. Координаційна рада покликана забезпечувати взаємодію у сфері виявлення, попередження та припинення економічних і податкових злочинів.

Домовилися учасники форуму і про те, що в майбутньому співробітники податкових органів країн-учасниць будуть підвищувати в Україні рівень кваліфікації, оскільки на сьогоднішній день у нас працює єдиний в Європі Університет ДПС - аналогів цьому вузу поки немає. Програму навчання іноземних фахівців повинні розробити наші податківці. "Приємно, що Україна може запропонувати колегам підвищувати кваліфікаційний рівень своїх працівника на базі свого профільного навчального закладу, що не має аналогів на теренах колишнього Радянського Союзу. Це відкриває серйозні перспективи тісної співпраці", - зазначив народний депутат України Петро Мельник.

Також Україна запропонувала активізувати спільну роботу з протистояння злочинам у сфері підакцизної продукції, відмивання грошей, виведення коштів в офшори і правопорушенням у сфері високих технологій. Всі ініціативи українців були схвалені членами саміту.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Україна очолить боротьбу з міжнародною економічною злочинністю". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online