Офшори, без яких нам не жити. «Чорні діри» інвестують в Росію

  1. панамське досьє
  2. Що ми бачимо?
  3. «Податкові дірки» або інвестори?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як ми всі знаємо, оприлюднення документів з Панамського офшору наробив багато шуму і відставок в інших країнах, крім Росії. Але я вирішив дослідити цей феномен не з політичної точки зору (за віолончелі можуть і посадити), а з економічної: Що це за офшори для економіки Росії.

панамське досьє

Почнемо з «панамського досьє» для тих хто не в курсі. Рік тому невідомий передав німецькому виданню Sueddeutsche Zeitung архів документів юридичної панамської фірми Mossack Fonseca, що містить більше 11 млн документів і 2,6 терабайта даних. У них йдеться про офшорні схемах, в яких можуть бути замішані мільярдери, глави держав, чиновники і знаменитості. Підсумки розслідування були оприлюднені в квітні 2016 року. У травні консорціум журналістів-розслідувачів ICIJ виклав «панамський архів» у вільний доступ. Всього в базі разом з даними Offshore Leaks міститься інформація про 320 000 офшорах по всьому світу.

На основі цих даних Forbes створив інтерактивну карту. На ній видно, скільки офшорів пов'язане з конкретною країною, в яких юрисдикціях вони зареєстровані і які країни для створення офшорів воліють жителі тієї чи іншої держави. На карті також видно, скільки людей і компаній з конкретної країни володіють офшорами. З однією людиною може бути пов'язано кілька компаній, тому офшорів зазвичай більше, ніж людей, з ними пов'язаних. Майже в кожній країні є офшори, юрисдикція яких невідома, тому їх число в цілому і сукупне по юрисдикцій може відрізнятися. А тепер подивимося, звідки приходять інвестиції в Росію.

Як ми всі знаємо, оприлюднення документів з Панамського офшору наробив багато шуму і відставок в інших країнах, крім Росії ec-analysis

, 2016 рік

Що ми бачимо?

А бачимо те, що в кризовий 2009 рік прямі інвестиції склали 36,5 млрд. Доларів, в передкризовий 2008 рік - 74,78 млрд. Доларів. Далі йде падіння в 2 рази і майже відновлення в 2013 році до 69,219 млрд. $ Або 92,56% від передкризової величини. А потім настали санкції в 2014 році або -68,2% за один рік. Якщо здається Вам велике падіння, то подивіться на 2015 рік - 4,839 млрд. $ Або -93,01%, т. Е. Практично їх немає. Санкції нам не страшні, згідно із заявами з телевізора. Звичайно, не страшні! Інвестицій вже не немає, нічого не страшно нам.

Добре, подивимося, хто ж вкладав всі ці роки в нашу країну, подивимося хто цей сміливий іноземний інвестор, який не побоявся вкластися в Росію? Причому це все інвестиції - прямі вкладення, участь в капіталі, боргові інструменти згідно з даними ЦБ.

ec-analysis

, 2016 рік

Я вказав список країн, що вклали за 8 років в економіку країни понад 100 млн. Доларів. Зауважте, на останньому місці є навіть Панама. А подивіться, хто в лідерах-то - Кіпр! Кіпріоти найбільше люблять нашу країну. Ось так, які вони молодці. Криза у них, банки закривалися недавно, депозити згорали, ЄС їх рятував, а вони вкладаються в нашу країну! Хоча за 2015 рік відтік йде найбільше -7,176 млрд. Доларів.

А є ще країни, які в основному отримували з Росії інвестиції, а не вкладали в нашу країну:

ec-analysis ec-analysis

, 2016 рік

Якісь незвичайні країни для інвестицій, чи не здається Вам? Острів Мен, Віргінські острови 242 млн. Доларів, Беліз, Нова Зеландія, Сент-Кітс і Невіс. Хто там Газпром або Роснефть трубопровід будує на 5,6 млрд. Доларів?

А знаєте, що? Давайте їх перевіримо на офшори! Ні, офіційно на сайті ФНС є список країн:

ec-analysis ec-analysis

, 2016 рік

Панама, кохана, є! Мене здивував Китай в цьому списку. Велика любов-дружба-жвачка з офшором ?! Виділимо ці країни із загального списку, і вийде:

ec-analysis

, 2016 рік

З офіційних офшорів, визнаних ФНС на травень 2016 року, надійшло 212,919 млрд. Доларів з 25 країн. Непогано нас люблять офшори! Це за 9 років вони так вклалися в нас. До речі, Панама вклала 118 млн. Доларів. АЛЕ! Росія теж може відповісти офшорів, і їх любить. Правда, набагато скромніше: всього на 6,92 млрд. Доларів за 9 років:

ec-analysis

, 2016 рік

«Податкові дірки» або інвестори?

Список країн офшорів затверджений Наказом Мінфіну Росії від 13.11.2007 N 108н (ред. Від 02.10.2014) «Про затвердження Переліку держав і територій, що надають пільговий податковий режим оподаткування та (або) не передбачають розкриття та надання інформації при проведенні фінансових операцій (офшорні зони) »(зареєстровано в Мін'юсті Росії 03.12.2007 N 10598).

Я хотів би виділити в найменуванні цього наказу фразу: «що надають пільговий податковий режим оподаткування та (або) не передбачають розкриття та надання інформації при проведенні фінансових операцій (офшорні зони)». Здогадуєтеся до чого я хилю? Подивіться список весь знову:

ec-analysis

, 2016 рік

Невже Ви думаєте, що Кіпр, Нідерланди, Віргінські острови і Люксембург реальні інвестори в Росію? Вони просто офшори, але! .. У них є угода з Росією про уникнення подвійного оподаткування та розкриття інформації. Вони показують все, але не стають від цього менш привабливими для бізнесменів. Там податки нижче! Туди в легку можна перевести гроші, а потім переводи куди хочеш далі (в Панаму) без проблем.

Звичайно, про це дізнаються наші податківці. Ну і що, якщо тобі приховувати нічого, ти підприємець і просто оптімізіруешь оподаткування. Тому основні інвестиції в Росію йдуть з цих офшорів.

А якщо ти хочеш переховуватися по повній, то використовуй Панаму. Це шлях не для бізнесменів, а чиновників, яким є що приховувати. А бізнесмени просто оптимізують оподаткування. Більш того, в первісному списку ФНС в наприкінці 2015 року Австрія, Великобританія і Швейцарія фігурували в цьому списку, але потім зникли під тиском бізнесу. А тепер подивіться на білі і сірі і «чорні» офшори в списку:

ec-analysis

, 2016 рік

Отже, повністю «білі» офшори - Кіпр, Нідерланди і Люксембург. На них припадає 263,160 млрд. Дол. А якщо ще додати Віргінські острови, Австрію і Швейцарію - 100,582 млрд. $, То вийде, що на білі офшори доводиться - 363,742 млрд. $ Або 47,33% всіх інвестицій за 9 років в країну. А якщо ще додамо «чорні» офшори - офіційні, то вийде 576,671 млрд. Доларів, з яких 212,929 млрд. Припадає на «чорні» офшори.

Якщо подивитися на список тих, хто вкладається в нашу країну, то з 1-го по 6-е місце вкладають офшори, далі на 7-му місці - незрозуміло хто - ЦБ не знає хто це (** У тому числі інвестиції нерезидентів в нерухомість на території Російської Федерації.) на 8-му місці знову офшор, і тільки з 9-го місця починаються нормальні інвестори, на кшталт Німеччини.

А тепер скажіть мені, як Ви буде боротися з основним інвестором - офшором, які вкладають 75% всіх інвестицій в країну? У нас же інвесторів не ображають, пестять і плекають. Так що боротьба з офшорами ні до чого доброго не приведе! Не можна таку боротьбу проводити! Вони нас годують. І треба було відразу про це все розповісти, а не проводити «антіофшорние» компанії. Так що не треба з ними боротися, а треба любити їх. Що ще залишається робити, якщо крім офшорів в нас ніхто не хоче вкладатися?

джерело: http://ec-analysis.livejournal.com/46042.html

«Податкові дірки» або інвестори?
Добре, подивимося, хто ж вкладав всі ці роки в нашу країну, подивимося хто цей сміливий іноземний інвестор, який не побоявся вкластися в Росію?
Доларів?
А знаєте, що?
Велика любов-дружба-жвачка з офшором ?
Здогадуєтеся до чого я хилю?
А тепер скажіть мені, як Ви буде боротися з основним інвестором - офшором, які вкладають 75% всіх інвестицій в країну?
Що ще залишається робити, якщо крім офшорів в нас ніхто не хоче вкладатися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online