Розбираємо новострой "по кісточках"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото В. Лазебника

Розбираємо новострой "по кісточках" Романцов Михайло https://cdn.segodnya.ua/img/article/1158/0_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/1158/0_tn.jpg 2008-07- 01T15: 14: 26 + 03: 00 Нерухомість Ми дізналися, з яких матеріалів повинна бути зроблена багатоповерхівка.

Вибираючи новобудову, в якій хочеться отримати житло, громадяни-інвестори перш за все орієнтуються на: ціну і розмір квартири; близькість будинку до центру міста або місця роботи; віддаленість від промислових підприємств і, навпаки, сусідство з парками і водоймами. Все правильно! Однак мало хто замислюється, що ступінь комфортності вашого проживання в новому будинку здорово залежить від того, з яких матеріалів його зведуть. Таку інформацію можна концентровано отримати, ознайомившись з проектом будинку (вимагайте у забудовника) і робочою документацією (її повинні показати в компанії-генпідрядника).

З певною часткою умовності багатоповерхівку можна порівняти з людським організмом: мабуть, її життєдіяльність щонайменше складна. Якщо "частини тіла і органи" вдома міцні і здорові, то і його мешканцям на багато років забезпечена затишна життя без турбот. А ось якщо спочатку в "тілі" були закладені вади, то вони рано чи пізно стануть вашим головним болем і "хворобою" вашого гаманця. Бо "лікувати" будівлю доведеться своїм коштом - його зміст і ремонти лягають на членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, чи то пак - на кожного з мешканців. Не кажучи про можливі проблеми з поганою тепло- і звукоізоляцією, з якими ви зіткнетеся безпосередньо.

Про те, як можна заздалегідь визначити "здоров'я" і функціональність будинку, "Сегодня" розповіли фахівці: заввідділом огороджувальних конструкцій НДІ будівельних конструкцій Віталій Крит, керівник центру судових експертиз, професор Київського інженерно-будівельного інституту Микола Єрмоленко та кандидат технічних наук В'ячеслав Козачук. Отже, розберемо новобуд "по кісточках".

НОГИ - ФУНДАМЕНТ. Чим міцніше і надійніше "ноги", тим меншою буде усадка будинку і ризик, що з'явиться перекіс стін і міжповерхових перекриттів, а відповідно - тріщини на вашій стелі і свіжоукладеному кахлі. Оптимально, якщо під фундамент забиті палі (а для будинків висотою від 20 поверхів це - обов'язкова вимога), вони - гарантія мінімальної усадки будівлі.

Всупереч поширеній думці, неважливо, як довго "сідав" плитний фундамент із залізобетонних блоків: його вага становить всього 2-5% від маси будинку, тому на кінцеву усадку майже не впливає.

СКЕЛЕТ - КАРКАС. Зараз практично безальтернативним став монолітно-каркасний метод зведення будинків (монтаж з готових бетонних панелей в Києві і інших містах-мільйонниках застосовується вкрай рідко). Це коли зварений каркас з сталевої арматури поетапно заливається бетонною масою - виходить жорсткий надійний "скелет" вашого житла. Однак бетон "живе" всього 2-3 години з моменту виготовлення до укладання, і якщо він перестояв, починається розшарування, яке погіршується міцність конструкції. До обвалу будинку справа навряд чи дійде, але ймовірна поява тріщин, перекосів, що, знову ж таки, вдарить по вашому гаманцю необхідністю знову затівати ремонт в квартирі.

Обчислити порушення технології можна, поговоривши з виконробом. Для нього запізнювання доставки бетону з заводу і його укладання - головний біль, якої він охоче поділиться з цікавляться майбутнім мешканцем.

ТІЛО - СТІНИ. Білий (силікатний) цегла вдвічі міцніше червоної (керамічного), але тепло- і звукоізоляція у нього в 1,5-2 рази гірше. Міцність зовнішніх стін менш важлива, адже навантаження лягає не стільки на них, скільки на каркас будинку. А ось здатність протистояти жарі, холоду і "шумового забруднення" - принципові, тому червона цегла краще білого. Оптимальний же матеріал - блоки з пористого (пористого) бетону: тепло- і звукоізоляція у них в 3 рази краще, ніж у червоної цегли.

ШКІРА - обшивка. Навіть метрові цегляні стіни не цілком рятують від суворих морозів. Для цього "тіло" будинку зовні покривають "шкірою" теплоізоляції. Фахівці назвали міфом твердження, що новомодне базальтове волокно набагато краще старої доброї скловати. Головне, щоб товщина покриття була не менше 10 см, а якщо будівельники кладуть 5-сантіметровку - це халтура. Найкраще рятує від холоду і спеки покриття з пінополістиролу, але цей матеріал горючий, і якщо будівельники через кожні 2 поверху не роблять протівоогневие розтин, а навколо вікон - протипожежні пояса з мінеральної вати (ця технологія не завжди дотримується), то в разі пожежі вогонь " добре тобі "досхочу.

СУДИНИ - ТРУБИ. Подібно кровоносній системі, труби подачі холодної і гарячої води забезпечують життєдіяльність будинку. Оцинковані служать удвічі довше звичайних сталевих, іржа від яких через 5-7 років починає забивати систему подачі води. Порівняно недавно стали використовувати труби з поліпропілену. Вони, зрозуміло, зовсім не іржавіють, але можуть не витримати таких частих у нас перепадів тиску води, лопнути і залити мешканців. Тому якщо ставлять поліпропілен в будинках вище 10 поверхів - це ризик.

Найміцніші батареї - чавунні, та ось "естетика" у них кульгає. За тепловіддачі немає рівних алюмінієвим, але в висотках вони можуть не витримати стрибків тиску води і "вилитися" на господарів.

ГОЛОВА - ДАХ. Краща дах - з натуральної черепиці: довговічна, екологічна, добре тримає тепло. Але така "голова" може бути тільки у дорогих елітних багатоповерхівок. Непоганий "демократичний" варіант - шифер, але за умови, що його пофарбують після укладання, інакше він буде поганенькі протистояти негоді. Хороша і металочерепиця, але тільки європейського виробництва, а ось місцевого "розливу" через десяток років може проржавіти. Те ж саме стосується м'якої покрівлі: турецька й українська набагато поступаються в якості західноєвропейської.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online