Де в Підмосков'ї жити добре

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Інспектори Госадмтехнадзора Московської області підготували рейтинг найбільш впорядкованих міст і районів регіону за 2013 рік

Вже найближчим часом подібні рейтинги будуть публікуватися щомісяця. Про це нам повідомили в головному управлінні Госадмтехнадзора по Московській області, зазначивши, що на сьогоднішній день найактуальнішими є відомості на кінець вересня.

Відзначимо, що виставляли підсумкові бали кожному муніципальному освіті не тільки інспектора, а й місцеві жителі. Вони, як ніхто інший, знають ситуацію зсередини. Досить часто їх думку розходилося з оцінкою експертів. Крім думки місцевих жителів серед критеріїв були: стан будівель, соціальних і торгових об'єктів, доріг, дворів і меморіальних комплексів. Також кожен муніципалітет отримав свою оцінку за озеленення міста. Додамо, що максимальна кількість балів по кожному з пунктів - 6, мінімальне - 1. Відповідно, лідерами рейтингу і найбільш упорядкованими районами і містами регіону повинні були визнати муніципалітети, які отримали 6 балів по кожному з пунктів. Втім, таких не було.

Інспектори Госадмтехнадзора Московської області підготували рейтинг найбільш впорядкованих міст і районів регіону за 2013 рік   Вже найближчим часом подібні рейтинги будуть публікуватися щомісяця

фото: Іван Скрипаль

На даний момент в рейтингу вісім критеріїв, проте в Госадмтехнадзоре пояснюють, що буквально з дня на день їх кількість зросте. Є у рейтингу ще одна особливість. Як повідомила глава відомства Тетяна Вітушева, він складається з трьох частин: міста з населенням понад 100 000 чоловік, нижче 100 000 чоловік і райони.

ЕКСПЕРТ СТАВЛЯТЬ «ВІДМІННО», ЖИТЕЛІ - «НЕЗАДОВІЛЬНО»

Найбільш упорядкованими районами на північному напрямку визнані Клинский, Митіщинській і Дмитровський. Вони отримали від 41 до 42 балів. Інспектори високо оцінили стан дворів, меморіальних комплексів, торгових і соціальних об'єктів, будівель і парків. Непогані оцінки райони отримали і за озеленення. А ось місцеві жителі поставили кожному з районів не вище трьох балів. Більш того, за цим критерієм всього три бали отримали всі муніципальні райони на півночі. У їх числі крім уже названих Пушкінський, Сергієво-Посадський, Солнєчногорський і Талдомський. Варто зазначити, що без урахування оцінок жителів все вони отримали досить непогані оцінки, відзначилися лише Пушкінський, Солнєчногорський і Талдомський. Перший отримав 2 бали за стан меморіальних комплексів і культових споруд, другий за озеленення і утримання в неналежному вигляді паркових зон, третій - за брудні невпорядковані двори.

Перший отримав 2 бали за стан меморіальних комплексів і культових споруд, другий за озеленення і утримання в неналежному вигляді паркових зон, третій - за брудні невпорядковані двори

Варто відзначити, що рейтинг впорядкованості підмосковних міст ділиться не тільки за напрямками - північ, південь, захід, схід. Але і за розміром муніципалітетів. Тобто міські округи з населенням менше ста тисяч осіб і понад сто тисяч осіб розглядалися в своїй категорії. У категорії «міські округи з населенням понад 100 тисяч осіб» північний напрямок представили Химки і Корольов. Обидва міста отримали в цілому непогані оцінки від інспекторів, якщо не враховувати «двійку», виставлену Королеву за невпорядковані дворові території. Однак, на думку місцевих жителів, Химки і Корольов знаходяться в незадовільному стані, хімкінци і королевци одноголосно виставили своїх містах по два бали.

Однак, на думку місцевих жителів, Химки і Корольов знаходяться в незадовільному стані, хімкінци і королевци одноголосно виставили своїх містах по два бали

У категорії міст з населенням до 100 тисяч чоловік кращими на північному напрямку стали Ивантеевка і Красноармійськ. І знову місцеві жителі не погодилися з оцінками експертів і оцінили загальний благоустрій муніципалітетів на 3 бали. Також три бали отримали Дубна, Молодіжний, Долгопрудний і Лобня. Місто Ювілейний і зовсім виявився невпорядкованим в своїй категорії. Крім «двійки» за стан соціальних об'єктів він отримав два бали від місцевих жителів.

СХІДНІ муніципалітетів

Лідерами рейтингу на східному напрямку виявилися Єгор'євський і Щелковский райони, які отримали 41 і 40 балів відповідно. За результатами численних перевірок саме вони дали кращі показники. Наприклад, Єгор'євському району експерти поставили тільки вищі бали - «п'ятірки» і «шістки». Інше питання, що, на думку місцевих жителів, благоустрій району не заслуговує більшої оцінки, ніж «три» - що істотно зіпсувало Єгор'євському району репутацію.

У Щелковском районі ситуація схожа, місцеві жителі оцінили благоустрій на 3 бали, в той час як інспектори поставили найвищі бали за стан будівель і меморіальних комплексів. По іншим пунктам муніципалітет отримав «п'ятірки». Раменский, Шатурський, Орєхово-Зуєвський, Лохвицький, Люберецький, Коломенський, а також Воскресенський і Павлово-Посадський райони показали гірші результати. Правда, «трієчником», на думку експертів, з них виявився тільки Лохвицький район - його підвела невпорядкованість дворів. Відзначимо, що саме цей муніципалітет неодноразово протягом минулого літа ставав приводом для повторних інспекцій. Особливо складно Лохвиця давалася боротьба зі сміттям. Нагадаємо, не так давно в районі було виявлено кілька тонн простроченої ковбаси. Гора коробок з зіпсованими продуктами лежала на місцевих полях, викликаючи обурення місцевих жителів. Також невисоко оцінили експерти стан торговельних об'єктів в Воскресенському районі, за що муніципалітет і отримав заслужену «двійку». В цілому інші оцінки перерахованих районів були досить високі, з чим абсолютно не погодилися місцеві жителі. Шатурський, Лохвицький, Коломенському і Павлово-Посадському районах жителі поставили 3 бали, а Раменському, Орехово-Зуєвському і Люберецького і зовсім всього 2.

Найгірші показники, згідно з рейтингом, у Ногінського муніципального району. Не маючи жодної «двійки», він отримав підсумкові 32 бали.

Варто відзначити, що рейтинг впорядкованості підмосковних міст ділиться не тільки за напрямками - північ, південь, захід, схід, - а й за розміром муніципалітетів. Тобто міські округи з населенням менше ста тисяч осіб і понад сто тисяч осіб розглядалися в своїй категорії. Кращим містом з населенням понад 100 тисяч осіб на східному напрямку став Залізничний. Інспектори оцінили стан меморіальних комплексів міста на 5 балів, решта оцінки співробітників відомства виявилися відмінними. Правда, самі городяни оцінили благоустрій всього на 3 бали. Коломна, Електросталь, Орехово-Зуєво і Жуковський отримали від 34 до 39 балів і непогані оцінки від експертів. У той же час жителі цих міст оцінили благоустрій на 3 та 2 бали. Найнижчі показники в даній категорії виявилися у Балашихи. Крім невисоких оцінок від експертів місто отримало всього 2 бали від балашіхінцев.

Крім невисоких оцінок від експертів місто отримало всього 2 бали від балашіхінцев

У категорії міських округів з населенням до 100 тисяч осіб безумовним лідером став Реутов, набравши 45 балів. Мабуть, якби не «трійка», отримана від місцевих жителів, місто стало б рекордсменом рейтингу, набравши суцільні «шістки». Трохи відстали від Реутова Черноголовка і Лосино-Петровський з результатами в 44 і 43 бали. В черговий раз міста отримали високі бали від інспекторів і низькі від городян. Фрязіно, Зоряне містечко, Електрогорськ, Котельники, Литкаріно, Бронниці і Дзержинський показали непогані результати, проте жителі останніх чотирьох оцінили благоустрій своїх міст всього на 2 бали. «Рекордсменом» східного напрямку і всього рейтингу в цілому стало місто Рошаль, він набрав всього 25 балів. Це найнижчий показник не тільки по напрямку, але і по всій області. Від інспекторів Рошаль отримав відразу три «двійки» - за стан соціальних об'єктів, озеленення території та благоустрій дворів. Навіть місцеві жителі оцінили місто на більш високий бал, поставивши йому «трійку».

РІВНЯННЯ НА Шаховська

Найбільша кількість балів в рейтингу чистоти і благоустрою серед муніципалітетів західного напрямку отримав Шаховської район - 39. З них максимальні бали за стан будівель, соціальних об'єктів, меморіальних комплексів, культових об'єктів і рівень озеленення. За стан об'єктів торгівлі, дорожньої мережі та впорядкованість дворів у Шаховського району тверда «четвірка». На думку інспекторів, такі результати абсолютно не дивні, так як в Шаховському завжди приділялася велика увага благоустрою. Крім того, тут щорічно проводяться огляди-конкурси на саме упорядковане поселення. Причому проходять такі заходи в два етапи - в червні і вересні.

На прикладі Шаховського району можна чітко сказати, що віддаленість від центру зовсім не означає запустіння і безгосподарність, - зазначила під час проведення інспекцій в Шаховському Вітушева.

Але жителі з такою думкою і високими балами не згодні, з шести можливих балів за шкалою задоволеності населення благоустроєм, район отримав всього три.

На другому місці по впорядкованості серед муніципальних районів заходу виявився Лятошинський район, поступившись Шаховскому всього один бал. Максимальний бал Лятошинський район отримав за стан будівель, соціальних об'єктів та меморіальних комплексів, а також озеленення території. За впорядкованість дворів і торгових об'єктів муніципалітет отримав по 4 бали. А ось стан дорожньої мережі залишає бажати кращого, за цим критерієм район отримав всього 3 бали. Також 3 бали Лотошіно отримало від місцевих жителів. До речі, саме вони найбільше дбають за добробут і зовнішній вигляд району. Завдяки їх ініціативі у 2012 році було попереджено скидання забрудненої реагентами снігу в річку, і в 2013 році жителі також продовжили активно співпрацювати з інспекторами Госадмтехнадзора.

Завдяки їх ініціативі у 2012 році було попереджено скидання забрудненої реагентами снігу в річку, і в 2013 році жителі також продовжили активно співпрацювати з інспекторами Госадмтехнадзора

Третє місце в рейтингу розділили Красногорський і Рузский райони з результатом в 37 балів. Обидва муніципалітету отримали максимальну оцінку за стан будівель і низьку оцінку від красногорцев і Ружан - всього два бали. За стан соціальних та торгових об'єктів, дорожньої мережі та меморіальних комплексів, а також озеленення території Красногорський район отримав по 5 балів, а ось за стан дворів - 4. В цей час Рузский район отримав дві оцінки «відмінно» за стан меморіальних комплексів та зелені насадження на своїй території. Стан дорожньої мережі Рузского району інспектора оцінили в 5 балів, стан соціальних та торгових об'єктів, а також впорядкованість дворів - в 4.

Особливо відзначився в рейтингу цього року Волоколамський район. Незважаючи на те що від інспекторів муніципалітет отримав тільки «четвірки» і «п'ятірки», місцеві жителі поставили рівнем благоустрою «кол». Відзначимо, що жоден інший район або місто в рейтингу впорядкованості такої низької оцінки не отримав. В іншому Волоколамському району виставили по чотири бали за стан соціальних та торгових об'єктів, а також дорожньої мережі. І по 5 балів за озеленення, благоустрій дворів і меморіальних комплексів.

Варто відзначити, що рейтинг впорядкованості підмосковних міст ділиться не тільки за напрямками - північ, південь, захід, схід, - а й за розміром муніципалітетів. Тобто міські округи з населенням до ста тисяч чоловік розглядалися конкретно в своїй категорії. Серед стотисячників, в числі яких Власіха, Схід, Краснознаменск і Звенигород, кращими виявилися перші два, набравши по 34 бали. Хоча місцеві жителі знову не погодилися з експертами і виставили своїх містах 3 і 2 бали відповідно. Також по два бали від городян отримали Краснознаменск і Звенигород. Правда, в загальній сумі всі міста західного напрямку отримали від 32 до 34 балів, що є досить непоганим показником в порівнянні, наприклад, зі східним Рошалем. У сукупності місто отримало лише 25 балів, що зробило його одним з найбільш невпорядкованих муніципалітетів регіону.

ВІД МЕШКАНЦІВ - «ДВІЙКИ» І «ТРІЙКИ»

Лідером серед північних муніципальних районів з результатом в 43 балів став Серебряно-Прудська район. Стан будівель, соціальних і торгових об'єктів, а також меморіальних комплексів та озеленення території інспектора оцінили на вищий бал. Якість дорожньої мережі і впорядкованість дворів - на 5. У свою чергу, місцеві жителі з оцінками не погодилися і виставили муніципалітету за впорядкованість всього 3 бали.

У свою чергу, місцеві жителі з оцінками не погодилися і виставили муніципалітету за впорядкованість всього 3 бали

На один бал від Серебряно-Прудська відстав Ступинский район. Муніципалітет отримав відмінні оцінки за стан будівель, торгових об'єктів, дорожню мережу та озеленення території. За п'ять балів інспектора виставили за стан соціальних об'єктів, впорядкованість дворів і меморіальних комплексів. І знову місцеві жителі не схвалили високі оцінки експертів і оцінили район всього лише на «трійку».

Ленінський район за підсумками перевірки отримав 40 балів. Максимально високо інспектора оцінили стан будівель, меморіальних комплексів, впорядкованість дворів, озеленення території та підтримання дорожнього полотна в належному вигляді. За стан торговельних і соціальних об'єктів району виставили по 4 бали. Правда, на думку місцевих жителів, Ленінський район заслуговує не більше ніж два бали.

Зарайський, Чеховський, Серпуховский, Каширський, Озерський та Подільський райони отримали від 31 до 39 балів. Інспектори поставили їм досить високі оцінки, єдиним володарем «двійки» за стан дворів став Подільський район. У свою чергу, жителі всіх перерахованих муніципалітетів одноголосно оцінили благоустрій на «трійку».

Варто відзначити, що рейтинг впорядкованості підмосковних міст ділиться не тільки за напрямками - північ, південь, захід, схід, - а й за розміром муніципалітетів. Тобто міські округи з населенням менше ста тисяч осіб і понад сто тисяч осіб розглядалися в своїй категорії. Серед проінспектованих міст з населенням понад 100 тисяч осіб лідером в південному напрямку став Подольск, отримавши 35 балів. Інспектори оцінили благоустрій міста досить високо, поставивши 6 балів за стан будівель і меморіальних комплексів, 5 балів за озеленення і утримання торгових об'єктів, і 4 - за соціальні об'єкти і дорожню мережу. При цьому експерти виставили Подільського «трійку» за критерієм «впорядкованість дворів», а місцеві жителі і зовсім оцінили стан міста на два бали.

У категорії міст з населенням понад 100 тисяч в південному напрямку найменше кількість балів отримало Домодєдово - 32. Причому оцінки експертів дуже різняться - за стан будівель, меморіалів та озеленення міста поставили вищий бал. Соціальні об'єкти і їх зовнішній вигляд оцінили на «п'ятірку», а за іншими пунктами Домодєдово виставили «двійки». Жителі оцінили благоустрій міста також невисоко - на 3 бали.

У категорії підмосковних міст з населенням менше 100 тисяч чоловік від південного напрямку були представлені Протвино, Пущино і Клімовськ. Перші два заслужили абсолютно однакові оцінки за всіма критеріями: 6 балів за благоустрій будинків, соціальних об'єктів, дорожньої мережі та меморіалів, 5 балів за торгові об'єкти і озеленення, 4 - за зовнішній вигляд дворів і 3 - від місцевих жителів, всього - 41 бал.

Найгірший результат на південному напрямку у Клімовська - всього 29 балів і тільки дві «шістки» - за стан будівель і меморіалів. Торгові об'єкти і озеленення отримали по 4 бали, соціальні об'єкти і зовсім 3. Дороги та двори Клімовська отримали від інспекторів по 2 бали, з чим згодні і місцеві жителі - вони оцінили благоустрій міста також на 2. Відзначимо, що саме Клімовськ став самим невпорядкованим містом серед всіх муніципалітетів на півдні Підмосков'я.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online