Заповідальне розпорядження за вкладом в Ощадбанку

  1. Порядок успадкування банківських вкладів та рахунків
  2. Особливості спадкування за розпорядженням
  3. Заповідальне розпорядження за вкладами в банку
  4. Як оформити спадщину на гроші в Ощадбанку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багатьох вкладників Ощадбанку цікавить питання, що буде з їх депозитом або коштами, розміщеними на іншому банківському рахунку в разі їх смерті. До їх уваги всі заощадження у вигляді вкладів, кошти на інших рахунках в банку відносяться до майна, яке при настанні смерті власника, передається у спадок відповідно до законодавства Росії і відповідно до встановленої процедури успадкування. Власник заощаджень може скласти заповідальне розпорядження за вкладом в Ощадбанку, в якому вказати свого спадкоємця або декількох осіб, які після смерті вкладника зможуть вступити в права спадкування і почати розпоряджатися грошима на свій розсуд. Це такий офіційний документ, в якому виражена воля вкладника щодо того, хто після його смерті отримає право розпоряджатися цими грошима. Завдяки цьому папері, процедура спадкування фінансових коштів, розміщених на рахунках в банку, значно спрощується і спадкоємцю немає необхідності для вступу в права спадщини звертатися до нотаріуса.

Завдяки цьому папері, процедура спадкування фінансових коштів, розміщених на рахунках в банку, значно спрощується і спадкоємцю немає необхідності для вступу в права спадщини звертатися до нотаріуса

Порядок успадкування банківських вкладів та рахунків

Якщо власник вкладу не встиг або навмисно не склав ні нотаріального заповіту, ні заповідального розпорядження в банку, то правонаступниками його стають найближчі родичі, які є законними спадкоємцями. Заповідальний документ за вкладами в Ощадбанку може бути складено на кого-то з родичів заповідача або на будь-яке стороннє обличчя, яке не пов'язане родинними узами з ним.

Для спадкування вкладів і коштів на інших банківських рахунках особами, які проживають разом з спадкодавцем до настання його смерті, не обов'язково мати заповіт. Ті найближчі родичі, які проживали окремо, повинні протягом шести місяців з дня смерті вкладника звернутися до нотаріуса за місцем проживання покійного із заявою про вступ у права спадщини.

Щоб передати у спадок свої заощадження, розміщені на банківських рахунках, вкладник може скласти нотаріальне заповіт, в якому згадає про свій внесок в Ощадбанку або ж розпорядження в фінансовій установі, на рахунках якого зберігаються його грошові кошти. Ощадбанк надає своїм вкладникам таку послугу.

Заповідач має повне право в будь-який час вносити в заповідальне розпорядження будь-які правки і зміни, про які він не зобов'язаний повідомляти будь-кого. Заповідальне розпорядження за вкладом, складене в Ощадбанку, не підлягає оскарженню, якщо тільки немає інших документальних волевиявлень вкладника, датованих пізніше, ніж було складено розпорядження і мають юридичну силу. Якщо заповідальне розпорядження складено на ім'я однієї особи, а через місяць вкладник склав нотаріальне заповіт, в якому виявив бажання про спадкування заощаджень іншою особою, то в такому випадку банківське розпорядження втрачає свою юридичну силу, оскільки заповіт був складений пізніше.

Увага! У разі втрати розпорядження, складеного в відділенні Ощадбанку, розпорядник може звернутися в банк із заявою про видачу йому завіреної копії документа. Банк не видає на руки дублікат розпорядження.

Відновити документ можна і через нотаріуса, який за заявою спадкоємців посилає в банк запит на предмет виявлення заповідального розпорядження. Дана послуга надається протягом одного місяця і є безкоштовною.

Особливості спадкування за розпорядженням

Відповідно до російського законодавства, вкладник може скласти заповідальне розпорядження одним із таких способів:

  • в будь-якому офісі Ощадбанку;
  • в нотаріальній конторі.

Щоб скласти розпорядження у відділенні банку, необхідно:

  1. З паспортом з'явитися в банк і виявити про своє бажання уповноваженому співробітнику відділення.
  2. При собі необхідно мати ощадну книжку або депозитний договір.
  3. Заповідач в присутності банківських працівників заповнює бланк розпорядження (форма встановлена ​​законодавством).
  4. Після цього, співробітник банку перевіряє заповнену форму і реєструє документ в реєстраційній книзі установи.

Оформлятися документ може і в нотаріальній конторі. Для складання розпорядження в нотаріуса необхідно з тим же пакетом документів з'явитися до нотаріальної контори за місцем проживання та скласти заповіт на свій депозит.

Для складання розпорядження в нотаріуса необхідно з тим же пакетом документів з'явитися до нотаріальної контори за місцем проживання та скласти заповіт на свій депозит

думка експерта

Анастасія Яковлєва

Банківський кредитний експерт

Подати заявку

Прямо зараз ви можете безкоштовно подати заявку на позику, кредит або карту відразу в кілька банків. Попередньо дізнатися умови і розрахувати переплату на калькуляторі. Хочете спробувати?

Увага! Якщо у розпорядника були вклади в банках за кордоном, то можуть виникнути певні проблеми з переоформленням спадщини. Також труднощі можуть виникнути через суперечки з іншими спадкоємцями, раптовою появою нових правонаступників і т.д. Всі спірні питання вирішуються шляхом судових розглядів.

Всі спірні питання вирішуються шляхом судових розглядів

Якщо у встановлений законодавством час для вступу в права спадщини ніхто з близьких родичів не звернувся до нотаріуса із заявою про права на спадщину, то кошти з рахунків в банку будуть автоматично зараховані на рахунок держави. Але спадкоємці можуть повернути ці кошти собі і відновити свої права на спадок, якщо вирішать оскаржити волю спадкодавця, виражену в документі, і зуміють довести в суді, що не знали про смерть спадкодавця, перебували за межами країни або були хворі і перебували на стаціонарному лікуванні в медустанові.

Ще до вступу в права спадщини спадкоємець має право зняти певну суму коштів з рахунку, але не вона не повинна перевищувати 40 тис. Рублів. Ці кошти повинні бути витрачені на надання медичної допомоги вкладника (розпорядника) або на організацію похорону. Щоб скористатися цим правом правонаступник повинен надати від нотаріуса спеціальну постанову про його право на відшкодування витрат.

Заповідати свої заощадження вкладник може:

  • будь-яким фізичним особам;
  • юридичним особам;
  • науково-освітнім установам;
  • міжнародним організаціям;
  • державі.

Важливо! Заперечувати заповідальне розпорядження спадкодавця можуть тільки його утриманці і законний чоловік (а) в разі, коли вони не згодні з волею заповідача. Оскаржити рішення покійного вкладника вони можу через суд.

Заповідальне розпорядження буває:

  1. Звичайним. Для вступу в права спадщини правонаступник повинен тільки пройти всі етапи встановленої законом процедури прийняття спадщини. Перелік встановлених законодавством умов вказано в коментарі до Закону.
  2. Особливим. При такому розпорядженні по вкладах спадкоємець може отримати його тільки на певних умовах, виконавши деякі значущі дії, список яких регламентований законодавством. Зробити всі вимоги заповідача спадкоємець повинен у встановлені терміни, обумовлені в документі.

Зробити всі вимоги заповідача спадкоємець повинен у встановлені терміни, обумовлені в документі

Заповідальне розпорядження має характерні особливості:

  • розпорядник власним внеском має право при складанні заповідального документа ставити додаткові умови, робити певні зауваження для отримання спадщини правонаступником;
  • право на прийняття вкладу в спадок не залежить від черговості спадкоємців і ступеня споріднення;
  • можна заповідати один внесок, відразу кілька або ж кожен внесок окремо;
  • утриманці вкладника мають право на 50% від загальної суми вкладів спадкодавця, незважаючи на розпорядження вкладника;
  • чоловік або дружина вкладника також має право на половину грошових коштів і можуть оскаржити заповідальне розпорядження, розміщених на рахунках в банку, оскільки ці заощадження по праву вважаються спільно нажитими.

Важливо! Якщо спадкоємець помре раніше заповідача, а нове розпорядження не було складено на іншу людину, то право на спадщину набувають законні спадкоємці не відбувся правонаступника в рівних частках.

Якщо загальна сума в наявності на депозитних рахунках в банку становить не більше 100 тис. Рублів, то спадкоємець має право отримати свою спадщину без надання в банк акта про отримання таких прав. Якщо розмір грошових коштів на банківському рахунку перевищує цю суму, то без цього акту банк не зможе видати гроші спадкоємцеві. Спадкування вкладів не обкладається податком. При прийнятті спадщини сплачується тільки державне мито.

У разі, коли спадкоємець на момент смерті заповідача не досяг повноліття, то кошти з вкладу будуть зараховані на рахунок в банку, відкритим на його ім'я, а ось розпоряджатися своїм спадком неповнолітній спадкоємець не може. Право розпоряджатися спадщиною набувають опікуни або батьки дитини.

Разом з заповіданим внеском спадкоємець отримує і всю суму нарахованих відсотків за весь період знаходження коштів на рахунку в банку. Правонаступник на підставі Закону має повне право відмовитися від спадщини. Для цього необхідно особисто з'явитися в банк і написати власноруч відмова від прав на спадщину. При повній відмові першого спадкоємця (зазначеного в розпорядженні) від заповіданого внеску і всіх, хто після його відмови має право на все або певну частину спадщини, кошти на депозитному рахунку в банку отримують статус «без призначення».

Статус відмовного спадщини можна перепризначити, тобто спадкоємець, який відмовився від вкладу, отримує право вказати іншого правонаступника на свій розсуд. Якщо він такого не вказав, то відмовний депозит переходить у спадок його найближчим родичам (можливим спадкоємцям), а якщо претендентів на спадщину немає взагалі, то тоді гроші з вкладу набувають статус «без призначення».

Заповідальне розпорядження за вкладами в банку

Право вільно розпоряджатися своїми коштами, розміщеними на депозитному рахунку в банку, регламентується статтею 1128 Цивільного Кодексу РФ, а процедура і всі тонкощі передачі вкладу в розпорядження спадкоємця - статтею одна тисяча сто сімдесят чотири того ж Кодексу.

Вступити в права спадщини і отримати гроші з вкладу можна, як і в випадку з нотаріальним заповітом, тільки через півроку з дня смерті вкладника. У виняткових випадках отримати частину спадщини можна і до настання цього терміну.

Для складання заповідального документа потрібно виконати ряд умов:

  • вкладник повинен обов'язково бути присутнім при складанні розпорядження;
  • банк, в якому був розміщений вклад, повинен бути ознайомлений з завещательной таємницею;
  • власник депозитного рахунку повинен заздалегідь ознайомитися з законодавством в частині спадкування та іншими нормами, щоб зуміти юридично грамотно скласти документ.

вкладник повинен обов'язково бути присутнім при складанні розпорядження;   банк, в якому був розміщений вклад, повинен бути ознайомлений з завещательной таємницею;   власник депозитного рахунку повинен заздалегідь ознайомитися з законодавством в частині спадкування та іншими нормами, щоб зуміти юридично грамотно скласти документ

Щоб оформити розпорядження, в ньому обов'язково потрібно вказати:

  • ПІБ заповідача і спадкоємця (ів);
  • дані паспортів всіх учасників процесу;
  • відомості про місце реєстрації кожного учасника процесу;
  • якщо спадкоємець не єдиний, то вказуються частки спадщини кожному спадкоємцеві;
  • визначаються умови для спадкоємців, тільки виконавши які вони зможуть отримати свою спадщину;
  • дата складання розпорядження;
  • підписи вкладника і свідків - співробітників банку, які були присутні при складанні документа.

Увага! Заповідальний документ на спадок складається на спеціальному бланку і ніяких виправлень в ньому бути не повинно, інакше воно втрачає свою юридичну силу. Дозволяється заповнювати бланк, як від руки, так і в друкованому вигляді. Документ складається і підписується в двох примірниках.

Як оформити спадщину на гроші в Ощадбанку

Багато клієнтів Ощадбанку цікавляться, як отримати вклад у спадщину? Щоб скористатися своїм правом на спадщину за заповітом вкладника, потрібно через шість місяців з дня смерті спадкодавця звернутися в офіс банку, де було складено заповіт на вклад. Для успадкування вкладу в Ощадбанку при собі потрібно мати:

  • депозитний договір, підписаний покійним вкладником і представником Ощадбанку або ощадну книжку покійного;
  • нотаріально завірену копію довідки про смерть вкладника;
  • оригінал (якщо документ складався в банку) або копію (якщо документ був складений у нотаріуса) заповідального розпорядження (на копії повинна бути відповідна відмітка нотаріуса);
  • паспорт громадянина;
  • документ, що підтверджує родинний зв'язок (якщо спадкоємець є родичем померлого).

депозитний договір, підписаний покійним вкладником і представником Ощадбанку або ощадну книжку покійного;   нотаріально завірену копію довідки про смерть вкладника;   оригінал (якщо документ складався в банку) або копію (якщо документ був складений у нотаріуса) заповідального розпорядження (на копії повинна бути відповідна відмітка нотаріуса);   паспорт громадянина;   документ, що підтверджує родинний зв'язок (якщо спадкоємець є родичем померлого)

Важливо! Якщо у спадкоємця відсутні банківські документи покійного (депозитний договір або ощадкнижка), він має право для вирішення цього питання звернутися до нотаріуса за місцем проживання спадкодавця, який повинен зробити все для того, щоб спадкоємець отримав можливість вступити в права спадщини.

Нотаріус після офіційної заяви спадкоємця відправляє відповідний запит в усі банки для з'ясування місця складання заповідального розпорядження і відкриття депозитного рахунку, на якому зберігаються заповідані грошові кошти. Після того, як фінансова установа, в якому знаходиться внесок, буде встановлено, спадкоємець звертається туди з пакетом документів.

Опитування: чи задоволені Ви якістю послуг, що надаються Ощадбанком в цілому?

Та ні

Всі спадкові вклади, на які були складені заповідальні розпорядження до 2002 року включно, не зважають успадковане майно і для їх отримання за розпорядженням немає необхідності надавати нотаріальне свідоцтво про право на спадщину на відміну від тих вкладів, на які заповідальний документ був складений пізніше 2002 року.

У разі, коли вклад відноситься до успадкованого майна, процедура отримання в Ощадбанку вкладу у спадок наступна:

  1. Спадкоємець звертається в нотаріальну контору з пакетом документів.
  2. Проводиться процедура оформлення у нотаріуса прав на вступ в спадок.
  3. З отриманим у нотаріуса свідченням і іншими документами йде в банк, в якому було складено розпорядження.
  4. Отримує свою спадщину у вигляді вкладу або коштів на інших банківських рахунках.

Отримує свою спадщину у вигляді вкладу або коштів на інших банківських рахунках

Важливо! При виникненні певних труднощів з вступом в права спадщини, можна отримати безкоштовну консультацію юриста, що спеціалізується на спадкових справах.

Законодавством РФ не встановлені конкретні терміни дії заповідального документа, тобто він діє до тих пір, поки:

  • не сконала власник грошових вкладів, і спадкоємці не виявлять бажання отримати спадщину;
  • не закінчиться термін договору на відкриття вкладу в Ощадбанку і вкладник не зніме всі кошти з рахунку;
  • НЕ буде складено новий заповідальний документ, який автоматично анулює попередній.

Відповідно до ЦК РФ, є і винятки у вигляді нового розпорядчого документа на спадщину або зміни спадкоємців (або їх частки у спадщині). Оформляти такий документ можна тільки на встановлений законодавством РФ термін, який становить 6 місяців. Якщо по закінченню цього часу спадкоємці не пред'являть свої права, то кошти автоматично зараховуються на рахунок держави.

Хочете спробувати?
Опитування: чи задоволені Ви якістю послуг, що надаються Ощадбанком в цілому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online